tvorba odborneho obsahu

Sekcia: Komunita 14.12.2022 | 10:34
Avatar kormidelnik   Používateľ

Chytil ma tvoritelsky zachvat. Mam tisic chuti zacat nieco tvorit/pisat a svoje vedomosti a skusenosti aj monetizovat, Teda aspon aby som zarobil na kavu co vypijem pri pisani clankov. A druhy dovod - riadok v CV a "navysenie si svojej ceny".

A tu narazam na zakladnu otazku. Ma to vobec zmysel?

Ak by som mal pisat (tvorit odborny obsah) pre SK/CZ publikum v slovencine, publikum je velmi male. Navyse od cloveka z prostredia IT sa ocakava, ze bude vediet aspon pasivne anglictinu a nauci/dohlada si informacie googlom. Navyse IT prostredie je specificke tym, ze v slovencine nemame celkom dobre a vystizne IT terminy a je lepsie pouzivat odborne/klucove slova v anglictine.

Ak by som pisal (tvoril adborny obsah) v anglictine pre medzinarodne publikum, je to velka konkurencia, IT komunita funguje velmi dobre a zdiela aj vysokoodborny obsah zadarmo. Takze tu moc nevidim priestor aby mi ludia "kupovali kavu".

Ak by som aj tvoril odborny obsah a mal dobru navstevnost vidim iba jediny sposob monetizacie - reklamy. Problem je, ze ludia z IT prostredia pouzivaju blokovace reklam, takze monetizacia obsahu cez reklamy nepripada do uvahy. To uz skor robit obsah bez reklam a nekomplikovat si zivot, no len potom mi to nedava zmysel, kedze by som chcel zarobit aspon na kavu a hosting.

Skryvat obsah za paywall (tak isto ako to robia najvacie spravodajske weby) mi tiez nedava zmysel v SK/CZ online priestore, Navyse je s tym spojena velka byrokraticka zataz (zivnost alebo sro koli legalizacii prijmov) tak isto komplexne technicke riesenie (payment gateway)

Co sa tyka SK/CZ online priestoru je tu zopar notoricky znamych IT portalov, nemozem ani nechcem im robit konkurenciu, jednoducho nemam taky vytlak, denne pisanie clankov, staranie sa o komunitu, atd...

Takze ak by som chcel tvorit obsah pre SK/CZ alebo aj zahranicne publikum asi najlepsia moznost sa ukazuje copywriting - pisanie odbornych clankov na objednavku alebo predavanie obsahu velkym webom. V CV by sa "ziaril" riadok v zmysle "publikovanie clankov pre XYZ"

Co si o tom myslite? Ako by sa dali monetizovat odborne IT vedomosti v online priestore popri normalnom zamestnani?

    • RE: tvorba odborneho obsahu 14.12.2022 | 11:14
      Avatar vxmery Mint 21.3 Cinnamon  Používateľ

      Na stránke Linuxexpresu svieti "Stále hledáme nové autory". Publikuje sa aj v Slovenčine. Skús ich kontaktovať a možno na kávu to vydá.

    • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 07:08
      Avatar SantaClaus   Používateľ

      skoro všetky technické portály autorov hľadaju.

      ale počítaj s tým, že za 3600 znakový článok dostaneš tak 300 českých korún.

      • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 10:57
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Tie platby za dĺžku článku sú inak hrozná vec. Na rootovi to často degraduje do stavu keď 80% článku tvoria opakované výpisy s jedným zmeneným riadkom.

        • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 11:58
          Avatar kormidelnik   Používateľ

          Ty si napisal vysoko odborny clanok https://linuxos.sk/blog/mirecove-dristy/detail/dennik-kernel-developera/ publikoval si ho aj na inych portaloch. Pisanim clanku si urcite stravil cele dni ak nie tyzdne.

          Vies aku si mal navstevnost? Vies odhadnut, ci by si reklamou zarobil aspon na kafe?

          • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 13:42
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            Návštevnosť všade dokopy bola tak možno 1000 ľudí. Neviem koľko sa platí za reklamu, takže netuším, či by som vôbec zarobil na kávu :\

            • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 14:26
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Podľa mňa to nestojí za tú námahu, raz som robil jeden článok pre jeden nemenovaný portál, celkom drina a nakoniec mi tak prekopali text, že to už nebol môj rukopis a hneď som to zabalil. Radšej robiť niečo s chuťou aj zadara, ako nasilu za pár drobných,,,

              • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 16:40
                Avatar kormidelnik   Používateľ

                Uf, myslel som si, ze ovela viac, ale zasa bol to velmi tazky s clanok s velmi specifickou cielovou skupinou.

                Nato aby clovek dokazal zarobit aspon na hosting, kavu, platit dane a este mu ostat nieco vo vrecku musi mat aspon cca 30k pageviews mesacne - teda ak chce zit vylucne iba z reklamy.

                Prave som pochopil, ze nema zmysel vytvarat odborne clanky na vlastnom webe, alebo ako copywriter pre ine weby s vidinou zisku.

                • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 20:11
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                  O to vtipnejšia vec je, že práve prerábam webovú stránku bývalej firmy (nedávno sme to zabalili a nechceme zmazať existujúci obsah aj keď veci ako kontaktujte nás už sú irelevantné) na blogovaciu platformu, kde budem zverejňovať časť článkov. Čítanosť zhruba nula celá nič, ale aj tak je to zábava.

                  Asi by som to nebol ja keby som nešiel na to úplne šialene a zo všetkých strán naraz, takže v prvom rade riešim frontend, ktorý bude vyzerať skvele a bude tak rýchly ako to len bude možné. Zároveň pôjde o technicky orientovaný blog, takže žiadne tie hrúzy, ktoré robí wordpress, ako napr. nahrádzanie úvodzoviek. Potom tu bude zvýrazňovanie syntaxe s možnosťou zvýrazniť vybrané časti kódu a rôzne menšie chuťovky.

                  Celý projekt som v podstate začal z dvoch strán. Frontend som asi vysvetlil ... no a z druhej strany riešim podporné balíky ako spomínané zvýrazňovanie syntaxe, či vylepšený uploader, alebo absolútne nekompromisne najvýkonnejší správne fungujúci stránkovač.

                  • RE: tvorba odborneho obsahu 05.02.2023 | 01:43
                    Avatar nameless Void Linux  Používateľ

                    Smiem sa opytat, preco ste to zabalili? Ak spravne chapem sutazili ste v priestore webovin?

                    • RE: tvorba odborneho obsahu 05.02.2023 | 07:12
                      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                      Boli sme na to dvaja. Kolega odišiel a ja sám nechcem riešiť komunikáciu so zákazníkmi.

                      Btw môj blogovací systém je už verejne dostupný.

                      • RE: tvorba odborneho obsahu 05.02.2023 | 18:44
                        Avatar nameless Void Linux  Používateľ

                        Diky za info.

              • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 16:42
                Avatar kormidelnik   Používateľ

                ano suhlas, za ten spaleny cas tych par drobnych nestoji, teda ak sa bavime v rovine penazi.

              • RE: tvorba odborneho obsahu 22.12.2022 | 08:29
                Avatar Richard Antix  Používateľ

                Aby človek veľa písal, a najmä zadara, musí byť aj grafoman. Ako pán Ježek, raz niekde o tom písal, ale ten článok som viac nenašiel. Samozrejme, nemusí ísť o Kraskovské "Nula dies sine linea".

                Písanie má jeden skvelý benefit - okamžite nám ukáže, že často náročné je verbalizovanie i samozrejmých vecí.

        • RE: tvorba odborneho obsahu 22.12.2022 | 08:23
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          Hm, to vysvetľuje, prečo sa v úvode zopakuje, čo už bolo inde napísané, aj s tými istými obrázkami. Aj keď články p. Tišňovského je radosť čítať.

           

      • RE: tvorba odborneho obsahu 21.12.2022 | 11:53
        Avatar kormidelnik   Používateľ

        Problem pri technickych clankoch je, ze vacsina velmi rychlo zastarava. IT trendy sa rychlo menia. S prichodom novej verzie SW alebo novej generacie HW, popripade s prichodom novej technologie vsetko predchadzajuce straca zmysel.

        Nemam sancu zarobit reklamou aspon na domenu, hosting a kavu, pisanim clankov pre vlastny portal. Takto ma clovek "garantovanych" aspon 10 EUR a moze si dat riadok do CV.

    • RE: tvorba odborneho obsahu 05.02.2023 | 14:59
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...dnes asi isto roztrhlo vrece so zufalimi,neuspesnimi,financne nespokojnimi ajtákmi,bez štipku hrdosti,sebavedomia...mali by zacat prekonat sám seba,a nezacat s vetou-kolko zato???...my sa vam ozveme...potom naucit spravne pustit lavou rukou 50 halierov,a s pravou inkasovat dvacku...ale ten vlak uz pre nich je v meksiku...musel som to v kratkosti napisat,ked v nedelu citam dva nezavislé zufalé vykriky...toto je moj osobny názor...

      • RE: tvorba odborneho obsahu 05.02.2023 | 19:10
        Avatar nameless Void Linux  Používateľ

        Asi reagujes aj na moj prispevok. Je zaujimave, ze ho beres ako zufaly, ale kazdy mame pravo na svoj nazor.

        Ako som povedal, u mna motivacia nieje financna.

        Zase ale mam dost znamych v hudobnej brandzi, video produkcii, a par aj v publishingu, a trochu som sa okolo toho aj motal, takze viem, ze kvalitne urobit vec zase take jednoduche nie je.

        Vela sa da usetrit na ukor casu do toho ponoreneho, ale cas, kedy som ako "starving artist" pomahal ludom s problemami na irc-ckach, opravoval doku, odpovedal na otazky help vampirov, a tak, su uz davno prec.

        Prave nekriticke pomahanie ludom, za nedostatocnu odmenu, ma dostalo v istej casti zivota do bodu kedy som financne nespokojny, a to velmi, bol. A prave preto, ze je to davno minulost, do toho nebudem znova padat, ako idiot, to da rozum.

        Ad-hoc otazka na komunitu ti asi tiez nic nehovori, :).

        Vedz, ze financne nespokojny urcite nie som, ale primerana financna kompenzacia, za na namahu je nutna - to je fakt ludskeho zivota v sucasnej spolocnosti. Tiez som videl aj par ludi zhoriet na debilinach, stylom za dobrotu na zobrotu, daleko horsie ako ja v minulosti. Cize tvrde lakte si treba rano pri odchode do dna bravat.

        A ked uz ides na to tak, ako ides, a aj ked sa hovori, ze nekrmit trolla, tak pojdem na to trosku aj ja cez ad hominem:

        Ja som si tu hrdost musel vybojovat dost tvrdo, a teraz uz jej mam dost na to, aby som bral tvoj prispevok ako reflexivne neovladatelny stek malickeho neisteho bieleho maltezacika alebo civavky.

        Viem, ze to bol len taky cvrk, ako ked sa psicek velmi tesi, ze panicek je doma, a troska to nezvladne s ovladanim mocovodov, a unikne mu - ale ver, ze mam hlboke pochopenie, brasko pre tvoje utrpenie - a to aj no hard feelings, naozaj.

        A tym by sme mohli vzajomne osocovanie ukoncit :).

    • RE: tvorba odborneho obsahu 05.02.2023 | 23:10
      Avatar gejza ubuntu MATE  Používateľ

      ...nesklamal si ma...90% som dal na takuto,alebo podobnu reakciu,ale vo zvysnych 10% som dufal,že sa aspon raz pomylim...pri spravne nastavenom zrkadle,kazdy ukaze svoje skutocné JA...dakujem...