linux na x51 AVR PIC
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
http://www.captain.at/electronics/atmel-programmer/
Vyzerá to veľmi dobre a idem to vyskúšať. Vlastne programátor sú len štyri odpory a konektor LPT.
Nemali v GM-ku ATmega16, tak som kúpil ATmega162. Musel som inak zapojiť napájanie a kryštál.
Zozačiatku to nechcelo fungovať, potom mi napadlo, že tá schematická značka paralelného konektora je nakreslená zo strany kolíkov a nie zo strany spájkovania. Tak som musel prespájkovať kábliky.
uisp -d89 -dprog=dapa -dpart=at89s51 --download
. A aj keď ho dám zmazať, tak ho akože zmaže, ale je v ňom stále to istéAký máš programátor? Aby sa to dalo takto jednoducho, musí mať ten mikroprocesor zbernicu SPI (vývody MOSI, MISO, SCK) a podporovať programovanie pamäte flash prostredníctvom SPI. To podporujú mikroprocesory AVR a neviem, či aj ostatné.
Problém so signatúrou procesora zostal ale to nevadí. Nastavím ho napevno
-dpart=at89s51
Mne by sa veru nechcelo programovať v asembleri, vždy by som hľadal spôsob, ako to napísať v C.
Mimochodom, čo ideš konštruovať, keď pri tom použiješ mikroprocesor? Ak to nie je tajomstvo.
2. Nie vsetky x51 verzie 89 podporuju ISP. Takze si to zisti v Datasheete ci tvoj procak to ma.
3. ak pouzivas WinAVR alebo iny balik C-ka pre AVR, potom tento balik sam obsahuje program dude a jeho nadstavbu gui-dude co je program na programovanie procakov. Tam sa da vybrat aky programator mas.
4. x51 nemaju dobru podporu pre jazyk C. preto ani WinAVR aostatne GCC podporuju vyhradne procaky AVR (90). Mozno su vynimky.. neviem.
2. Už som to tu písal "S" verzie sú ISP. Všetky. Keby nebol ISP asi sa nesnažím (a neprogramujem už vyše roka) ho programovať cez ISP
3. Nepoužívam. Nie je to AVR :) . A v uisp sa tiež dá vybrať programátor
4. Neprogramujem ho cez C. Používam iba assambler
tu je schema programatora? bol by dakto ochotny mi napalit obluzny softver pre tento programator? aj na dobierku. dakujem
www.radzio.dxp.pl/avr910.htm
dajak mi ten link nezobralo :)
2K Bytes of In-System Self-Programmable Flash, 128 Bytes In-System Programmable EEPROM, 128 Bytes Internal SRAM. USI--Universal Serial Interface, Full Duplex UART. debugWIRE for on-chip-debug. Up to 20 MIPS throughput at 20 MHz.
2K Flash Program Memory, 128 Bytes SRAM, 128-Byte EEPROM, 11-Channel 10-bit A/D converter. Universal Serial Interface. High Frequency PWM. Up to 16 MIPS throughput at 16 MHz.
Kukam ta 26-tka na A/D prevodnik.
Aj keď podľa tvojho príspevku veru neviem, či na to vôbec máš.
no chcel by som , nasiel som nieco taketo http://www.at91.com/linux4sam/bin/view/Linux4SAM
zatial sa snazim nieco vycitat ztoho no rada niekoho kto stim ma nejake skusenosti by sa hodila
keby mam schemu eagle pre mna neni problem
a tie hotove dosky su dobre ale ja by som chcel vediet prestne jak to pracuje , komunikacia medzi pamätami a ako tam ten linux dostat taktiez ako pracuje zobrazovanie(jednoducha graficka karta)
chcem to postavit cele sam(s malou pomocou) a zaroven sa o tichto veciach naucit viac
Co sa tyka mna keby mna popadol takyto sialeny napad tak by som siel do FPGA.. predsca FPGA sa da naprogramovat podla toho co chcem sam teda aj grafika.
pre zaujimavost:
http://en.wikipedia.org/wiki/Minimig
Atmel AVR and STK500 devboard with Linux