Dobrý deň,cca 10 mesiacov mam mandrivu2006 a asi 6x som ju preinštalovával(vždy po mojich "špecialnych úpravach",a možno ju ani nebolo potrebné komplet preinštalovať,no pre mňa to bolo vždy najjedn. riešenie).Ide o to,že cely ten proces preinštalácie sa mi zdá dosť zdĺhavý(samotna inštalácia,nastavenie systému a hlavne kompilácia pre spojazdnenie modemu)-všeho všudy cca 4hod.Dalo by sa nejakym spôsobom urobiť zalohu celeho systemu a vpripade jeho padu ho jednoducho nahodiť z tejto zalohy(napr.DVD)?
Mám disk rozdelený na dve časti a ak jedna je
na opravu tak ju preinštalujem zo zálohy čo vytvorí onen program.Pre Linux by mal isť Acronis True Image Server for Linux 8.0 na http://www.tucows.com/preview/403675
Potom si uz iba zozen niekde dost velky sekundarny disk a sprav si image vsetkych diskov co je potreba (cize root a /boot partisny najcastejsie). Zalohu pripoj napr. do /mnt/zaloha.
Image je potom dobre bzipnut.
Obnova je potom lahka. Ak si nemenil partition tab. tak obnovu tab. preskoc a iba rozbal image a pomocou dd ho opat nakopiruj do cielenej partition.
dako mi uslo, ako obnovim partition tab (ak som menil velkosti particii)
predpokladajme ze mam subor rozdelenie.txt odzalohovany
Kazdopadne som svoj postoj k fdisku zrevidoval a svoju partition table by som mu uz nezveril (precitaj si koniec
man fdisk
). Lepsie je pouzivatcfdisk
.P.S. Dobré skúsenosti s partimage idú všetky filesystémy aj komprimované. Len Nikdy som nemohol dostať keď som zálohoval 20 G partíciu zaplnenú len 10% na menší disk ako 20 G. Ak by mi niekto na toto poradil bol by som rád. Zálohy ktoré sa robia na to isté miesto sú OK.
postup je jednoduchý, pripojíš si záložnú partíciu napríklad na
/mnt/hdb7 (môj prípad) a synchronizuješ súčasný systém týmto príkazom:
rsync -axv --delete /var /mnt/hdb7/
a to postupne všetky adresáre bin, dev, lib, mnt, opt, proc, root, sbin, sys, tmp, usr, var, etc,
následne zmenim v cieľovom systéme fstab príkazom:
sed -i -e 's/hdb3/hdb7/' /mnt/hdb7/etc/fstab
a hotovo, ak máš záznam v grube tak aj mirrorovaná partícia je bootovateľná a plne funkčná,
ešte pripomenie, robím to z bežiaceho systému... a mám to všetko zoskriptované... :)
+ toto je záloha na systémovú partíciu samozrejme nie home; a v prípade poškodenia prvej partície mám obdobný skript na opačné synchronizovanie; a grub mám na osobitnej partícii takže vlastne toto by mohol byť pre teba problém....
----------
#!/bin/sh
echo "Idem archivovat system do hdb7"
sleep 8
# pripojenie disku
if mount /dev/hdb7 /mnt/hdb7;then
echo "Disk pripojeny";
else
echo "Nepodarilo sa pripojit disk, koncim"
exit 0
fi
echo " "
echo "Synchronizujem adresár bin ..."
rsync -axv --delete /bin /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár dev ..."
rsync -axv --delete /dev /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár lib ..."
rsync -axv --delete /lib /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár mnt ..."
rsync -axv --delete /mnt /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár opt ..."
rsync -axv --delete /opt /mnt/hdb7/
echo " - -"
#echo "Synchronizujem adresár proc ..."
#rsync -axv /proc /mnt/hdb7/
#echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár root ..."
rsync -axv --delete /root /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár sbin ..."
rsync -axv --delete /sbin /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár sys ..."
rsync -axv --delete /sys /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár tmp ..."
rsync -axv --delete /tmp /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár usr ..."
rsync -axv --delete /usr /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár var ..."
rsync -axv --delete /var /mnt/hdb7/
echo " - -"
echo "Synchronizujem adresár etc ..."
rsync -axv --delete /etc /mnt/hdb7/
echo " - -"
#uprava fstab
sed -i -e 's/hdb3/hdb7/' /mnt/hdb7/etc/fstab || echo "Problem s fstab - nenahradil som hdb3"
echo " "
#odpojenie disku
echo "odpajam disk"
umount /dev/hdb7
-------
este poznámka, tie echo-a sú nepovinné :)
neviem ako to je grubom, ale ak ho máš v tom prvom systéme a ten sa poškodí - napríklad poškodí sa filesystem, tak asi prijdeš o grub, proste záleží aj od typu poškodenia, ja mám grub v osobitnej partícii cca 30 MB veľkej, takže je nezávyslý...
v MBR (čo je nejakých 500 bytov alebo bitov?) je len odkaz na partíciu ktorá sa ma bootovať a až tam je grub.
napr. nevidim dovod zalohovat napr. /tmp /proc (opravte ma, ak sa mylim)
takisto, ak ma niekto trosku inu strukturu FS, tak sa to nemusi zalohovat vsetko (napr /lib64)
mozem sa s tym pohrat, ale asi to takto kazdemu vyhovuje, co?
inak pre zalohovanie na ext disk som si to upravil takto:
na zaciatku:
a na konci
samozrejme treba /mnt/hdb7 prepisat na /mnt/zaloha
disk label nastavite prikazom:
tx agan Peto
Ked vytvorim image systemu a chcem spravit bootovatelne CD, tak cez SystemRescueCD ?
Ak som to spravne pochopil tak partimage spraví image systemu a SystemRescueCD spravi bootovatelne CD z toho imagu. Spravne ???
Ked uz budem mat ten image, tak z neho sa da spravit bootovatelne CD ???
Teraz dolezita otazocka : Ako sa obnovuje system ??? (skuste trocha podrobnejsie popisat)
Dajme tomu ze mam zalohovany system, mam to vsetko napalene na SystemRescueCD. Nejakym sposobom odpalim system. Co mam spravit, aby som ho dostal do povodneho stavu za pomoci toho image-u ???
spustis systenrescuecd, namontujes disk na ktory ides zalohovat system resp. z ktoreho ides system obnovovat, spustis partimage, vyberies disk z ktoreho chces system zalohovat resp. na ktory chces system obnovit, a zalohujes resp. obnovujes
ja mam systemrescuecd na CD-RW takze vzdy napalim aktualnu verziu. system mam zalohovany na DVD z ktoreho *.gz.00* pred obnovovanim nakopirujem na iny disk, ten potom namountujem a z neho obnovujem
Este predtym ako budem musiet pouzit zalohu by som raz vedel teoriu ako sa to robi, nerad by som hned pri pokusoch nieco odpalil, preto sa nato dopodrobna pytam ...
Takze v podstate ten systemrescuecd je nieco ako live cd, na ktorom sa to vsetko robi, myslim namountovanie, kopirovanie a tak ...
Skusal som aj pripojit iny ntfs disk a ulozit to tam, no neslo to, zadal som :::
mount -t ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/backup a potom som znova spustil partimage a najskor som skusil vybrat moznost ulozenia dev/sda5/backup/ubuntu ale to mi vypisalo ze nieco v tom zmysle ze nemoze vytvorit temp file+nejake cisla ... , potom som skusal aj /mnt/backup/ubuntu.gz.000 ale znova to neslo ...
Co do slaka robim zle ???
mount -t ntfs-3g /dev/sda5 /mnt/backup
ti funguje?ked particiu zalohujes musis pisat
/mnt/backup/ubuntu.gz
ked ho restorujes tak pises/mnt/backup/ubuntu.gz.000
neviem v com by ta chyba mohla byt, pokial to zalohujes na FAT32 disk tak velkost jedneho suboru je limitovana na 2-3Gb, ale tym to asi nebude. Dufam ze pouzivas gz kompresiuDiky za rady ...
udelas dump systemu:
dump -0z -f /mnt/zalozni_disk/mandriva.dump /
potom zalohujes rozdeleni disku a tabulky:
sfdisk -d /dev/sda>partition.save
pokud si tento soubor vypises vypada takto
[2333][root@sargoth: /home/majkro]$ cat partition.save
# tabulka rozdělení disku pro /dev/sda
unit: sectors
/dev/sda1 : start= 63, size=156248127, Id=83
/dev/sda2 : start=156248190, size= 1959930, Id=82
/dev/sda3 : start=158208120, size= 76228425, Id= 7, bootable
/dev/sda4 : start= 0, size= 0, Id= 0