schopnosti bežného užívateľa PC
Vedia používať niektoré programy, s ktorými bežne robia, teda samozrejme MS Office, Originlab, Matlab, ovládací software, možno Photoshop, to by tak bolo všetko, niektorí aj Totalcomander. Ako internetový prehliadač IE, pokiaľ im nainštalujem niečo iné, tak je to Firefox, alebo Opera. Väčšinou vedia defragmentovať disk (vedia, že keď to raz za čas urobia, pôjde to rýchlejšie), vedia, že by mali mať antivírak, ale väčšinou netušia, že by mali mať antispyware. Dokážu nainštalovať legálne aj cracnuté programy, ale len vďaka .exe samoinštalačkám Start, next, next, next, accept, next, finish.
Toto je tak vcelku schopnosť bežného počítačového užívateľa. Počítač má kvoli programom a nie systému ako takému. Ja si myslím, že takíto ľudia (a ich je väčšina) nikdy na linux nemôžu prejsť, pokiaľ bude linux tak komplikovaný ako je teraz. Aby totiž linux dobre fungoval - rýchlo, aby všetok HW fungoval, aby mal nízku spotrebu, musí sa človek tomu rozumieť, musí napriklad prekompilovať jadro. Toto je nad úrovňou bežného užívateľa a bez takýchto úprav mu systém dobre nepobeží a samozrejme bude všade linuxu robiť zlú reklamu. Je to ako so škodovkou 120, ak sa jej človek rozumie, dobre mu funguje, je spoľahlivá a opraví ju aj na ceste s jedným šroubovákom, ale musí sa tomu rozumieť. Taký Mercedes je natošľko málo poruchový, že na jeho spokojné používanie netreba ani vedieť kde je motor. Je však drahší. Linux je ako tá škodovka, dobre slúži, ale musí jej človek rozumieť. Cesta vedie zjednodušovaním systému, stačila by jedna distribúcia, v ktorej by všetko fungovalo ako má, teda updaty, inštalácie a podobne. Spustiť linux do používateľného stavu si vyžaduje odbornejšie znalosti ako má väčšina bežných užívateľov, ktorých schopnosti som popísal vyššie. Väčšina užívateľov netuší, čo je to zdrojový kód, čo je to kompilácia, že existuje nejaký binárny kód a podobne. Takáto inštalácia je potom des. Použitie binárnych balíkov je tiež komplikované, nakoško som si všimol, že príkazy na inštaláciu sú v rámci jednej distribúcie nejednotné a dá sa povedať že na každý rpm balík je iný príkaz. Na také .exe je len ENTER a ide to. To je v schopnostiach bežného užívateľa počítača. Ak chceme na linux dostať viac ľudí, treba systém radikálne zjednodušiť, aby sa dal používať v rámci schopností väčšiny. Jednoduchšie inštalačky, čo by sa stalo, keby binárny samoinštalačný balík mal v sebe všetky potrebné závislosti, ale inštalačný skript by zdetekoval, či už v systéme sú potrebné knižnice a pri inštalácii by tak zabránil zdvojeniu kódu jeho nenainštalovaním. Myslím si, že by to radikálne zjednodušilo prácu. Ľudí odrádza, že na inštaláciu musia mať obrovskú trpezivostť a google. U win to nepotrebujú a preto sa im viac páči win.
Napíšte, čo považujete za schopnosti bežného užívateľa počítača - teda človeka, ktorý systém nainštaluje, nainštaluje aj potrebné programy, potom niekoľko rokov do systému ani nerypne a systém len využíva na svoju prácu. (v prípade win možno preinštaluje niekoľkokrát)
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Ja si myslím, že takíto ľudia (a ich je väčšina) nikdy na linux nemôžu prejsť, pokiaľ bude linux tak komplikovaný ako je teraz. Berieš linux moc všeobecne podľa mňa. Napr. neviem čo môže byť na Mandrive také xtra komplikované. Pravdaže, je to iný OS, iné prostredie, iná správa systému. Skús posadiť bežného používateľa (ako si písal) za stôl, nech si rozbehá Mac a veci ktoré bude potrebovať pre svoj život. Podľa mňa výsledok by bol podobný.
Je to ako so škodovkou 120, ak sa jej človek rozumie, dobre mu funguje, je spoľahlivá a opraví ju aj na ceste s jedným šroubovákom, ale musí sa tomu rozumieť. Taký Mercedes je natoľko málo poruchový, že na jeho spokojné používanie netreba ani vedieť kde je motor. Je však drahší. Ak je škodovka linux, čo je potom Mercedes? Len nepovedz že Windows lebo by som sa zasmial (Taký Mercedes je natoľko málo poruchový, že na jeho spokojné používanie netreba ani vedieť kde je motor.)
stačila by jedna distribúcia, v ktorej by všetko fungovalo ako má, teda updaty, inštalácie a podobne. Neviem ako tebe Mandriva, ale moje Gentoo funguje bez problémov, updaty každý deň, inštalujem (u mňa kompilujem) bez najmenších problémov.
Spustiť linux do používateľného stavu si vyžaduje odbornejšie znalosti ako má väčšina bežných užívateľov. Poznám jednu linuxáčku, ktorá začínala s Kubuntu, žiadne odborné znalosti. Inštalačka Next-Next-Next-Next-Finish. A mala systém rozchodený.
príkazy na inštaláciu sú v rámci jednej distribúcie nejednotné a dá sa povedať že na každý rpm balík je iný príkaz. Priateľu, toto mi budeš musieť vysvetliť. U mňa mám jeden príkaz na inštaláciu (emerge -av názovbalíku). Nieje tá tvoja Mandriva nejaká bugová?
Ak chceme na linux dostať viac ľudí, treba systém radikálne zjednodušiť, aby sa dal používať v rámci schopností väčšiny. Podľa mňa užívateľ, ktorý bol celý život na linuxe, a prejde zrazu na Windows, bude mať problémy dokiaľ sa spamätá a zistí, že čo je kde atď.
Ľudí odrádza, že na inštaláciu musia mať obrovskú trpezivostť a google. Mne práve že hovoria že nemám trpezlivosť, a google používam minimálne, lebo problémy nemám, keď mám spýtam sa.
A ešte posledná vec ohľadom tej skúsenosti zo systémom. Mám 14 rokov. Celý život som bol na windowse. Začínal som minulý rok s gentoo, pred tým som mal Archlinux, ale do toho som sa nabootoval asi tak 20 krát. Podľa mňa som tiež nemal nejaké skúsenosti zo systémom, čo je to kernel a podobne. Keby som začínal s Ubuntu, Mandriva, SuSE a spol., nemusel by som si pozerať tie materiály na internete a knihu o linuxe. Lenže ja som chcel vedieť ako pracuje môj systém, a preto som sa aj rozhodol pre Gentoo.
Ľudia si na linux nevedia spočiatku zvyknúť preto, lebo sú naučený na niečo iné. MS je monopol, a to je hlavný problém. Človek zvyknutý na iné prostredie si ťažko zvyká na niečo iné.
S pozdravom karči :)
On windows je skutočne jednoduchší, niečo má na svedomí zvyk ľudí už od školy a aj bol konštruovaný ako jednoduchý systém. Keď nainštaluješ windows, behá najlepšie, postupom času stále behá horšie a horšie dokým neprečistíš registre a podobne. Linux po nainštalovaní nebehá vôbec, stratíš nenormálne veľa času zháňaním ovládačov ktoré ani neexistuju mnohokrát, potom ich neviem nainštalovať, alebo zistím, že sa musia zakompilovať do jadra, čo je vo windowse nemysliteľné. Napísal si :
Taký užívateľ sa asi ani nenáje čo by nezačínal na windowse. Ešte si pamätám, bolo to už dávno, na škole sme mali učebňu s 66 MHz strojmi, bežal na nich win 98, učlili nás základnú prácu so systémom - rozumej kopírovanie súborov a stromová štruktúra. Mnoho z nás vtedy predtým počítač ani nevidelo. Potom nás naučili pracovať s MS Word a Exel a IE na jednej nenormálne pomalej ISDN linke, ktorá napájala 15 počítačov :-) a vieš si predstaviť ako to bolo pomalé keď sa na jednu linku delilo 15 strojov.
To bola celá informatika. Na vysokej nás učili pracovať s odborným softwarom, ale nie so systémom, ten je nezaújimavý, konkrétnymi aplikáciami potrebnými v mojom odbore. Takto je asi an tom väčšina z nás. Nie každého systém zaujíma ako funguje. Väčšina z nás ho len využíva. Preto by mal byť vyhotovený na používanie.
+ tu bolo (na linuxos.sk) pár ľudí ktorí spomínali že svoje deti učia na ubuntu atď.
Ľudia ma nahovárali na gentoo, ale zdá sa mi komplikované, avšak aj komplikovaný postup ak je jednotný a stále funguje, môže sa stať jednoduchým. Podľa Gentoo Handbook-u by gentoo zo stage3 nainštaloval aj max. blbec :D
Linux som dával do použiteľného stavu pol roka. Nu, mne to aj s kompiláciou trvalo MAX. týždeň, kým som mal všetky (mno, väčšinu) programov čo mám dnes. Behom jedného dňa rozchodiť KDE+celý systém neni problém.
Na to by som sa moc nespolihal ...
som skusal este 2006.0 a na mojej peknej masinke to nerozpoznalo disk ...
az neskor som zistil ze bolo treba pri starde dat ide-legacy alebo neco take ... a v manualu NIC nebolo ...
ja som spokojny so svojim Archom a nikto ma neprehovori uz na gentoo ... nemam cas sa bavit s kompilaciu kazdeho balika ...
mne stacy pacman -Syu a mam aktualny system za par minut ;)
...Keď nainštaluješ windows, behá najlepšie, postupom času stále behá horšie a horšie dokým neprečistíš registre a podobne. Linux po nainštalovaní nebehá vôbec, stratíš nenormálne veľa času zháňaním ovládačov...
Myslim, ze toto je najvacsi problem. Windows na zaciatku funguje a postupne sa kazi a ty sa ho ucis opravovat. Linux na zaciatku funguje menej (pekny eufemizmus), musis ho "opravit" hned a potom uz funguje dlhodobo.
No a mnoho ludi sa asi zlakne, ze sa bude musiet naucit urobit vsetko naraz, aby mohli linux ako-tak pouzivat od zaciatku.
a inak mam 20 rokov, som ubuntista, a ked mi da nejaky dlhodoby pouzivatel gentoo prednasku o fungovani PC, tak len kukam doblba... dlhodoba degradacia monopolnym "systemom"
a teraz sa len smejem, ked mi niekto zacne vychvalovat antivirus, ktory ma v novej verzii integraciu do internet explorer... :D
ne-jednotnosť Linuxákov je jeho skaza.
keby bolo len jedno distro, na ktorom by pracovali všetci Linux expert a spol.
MS sa môže schovať.
ale takto?...
Bežný UŽÍVATEĽ!!
je osoba pracujúca za PC na SV ktoré potrebuje!!
je jedno čo má.
Lin WIn MAC etc..
Ja sám pracujem na XPh mam ho legálne aj sw čo používam.
stabilnejší systém som nemal ALE!! mám aj linux.
zato že som LAMA nebehá dobre!!
ale to NIE JE chyba Linuxu ale MŇA!
človek ktorý inštaluje sw hw etc nie je UŽÍVATEĽ!!
už len to ako sa tu prekrikujete čo je lepšie gento bsd slax arch mandriba kubuntu ubuntu flux floppy pupi DSL austrumi a mnooooooooho ďalších je jasne že ani jeden nie je až tak ok.
pri XP je to jasne.. je jeden a tiež nie je až tak OK. :-))
ale za to nemôže SW v oboch prípadoch ale ten blb za klávesnicou...
To je VŽDY základný kameň SW.
ps.
komunita LINUXu.. Spojte svoje sily a vytvorte jednotnú distribúciu, a dajte na frak MSku..
to je moja rada..
A napr. velke distra nie su tak roztriestene, SUSE, RHEL, Ubuntu, Debian, tie maju za sebou uz dlhy vyvoj, takze su pomerne kvalitne a stale naberaju nove mozgy, takze sa to bude este zlepsovat.
Jedna velka disrtibucia by bola tou pravou smrtou Linuxu. Vies si predstavit gentoo-istov alebo debian-istov, keby sa povedalo, zajtra zmazeme z mirrorov vsetky distribucie a ostane iba XYZ, na nej pracujte vsetci spolu!
Nie zmazať všetky distra,
vyvíjať jedno spoločne a implementovať naozaj všetko v jednom.
prostredia balíky inštalácie a všetko..
niekto je nespokojný z rpm tak vytvorí iné.
prečo nedoplnia ? neupraví, nevylepší??
ono to nie je také jednoduché ako som to povedal.
ale keby sa zobralo všetko dobre z distier ktoré sú a ujednotilo sa to tak by bola
1. silná komunita!
2. návody
3. soft
4. kompatibilita
5. dostupnosť
6. aktualizácie.
porovnaj bežne užívanie pc v line.
prostredie.
to je všetko.
keď zoberieš názor lam ako ja že linux je fuj lebo nejde.
(ja som skúsil hodne distier, a nemôžem povedať že je fuj)
ale nainštalovať ho vyžaduje hodne snahy a trpezlivosti a zdrojou.
inak si v koncoch.
a na otázku vo fóre dostanem odpoveď RTFM google etc..
prečo. lebo on ma gento a ja dsl?
WTF?
je faj že sa niečo také vytvára, Klobúk dole pred ľudmi čo to robia.
ja na to nemám, ale fandim im..
som rad, že môžem skúšať a ucíť sa,
ale primárne mam XP, pretože lin zatiaľ neviem.
len som chcel vyjadriť svoj názor, že základný kameň linu je jeho veeelke vetvenie a vzájomná ne-kompatibilita a soft. dostupnosť v rodnom jazyku, ako aj help v rodnom jazyku.
NETVRDIM ZE TO JE NA NIC!!
Takto sa linux nikdy nedostane z kancelárskych staníc, domácich počítačov a serverov na špeciálne pracoviská. Pamätajme na to, že síce výrobca by mohol na objednávku k zariadeniu dodať aj linuxový počítač, ale bolo by to celkovo ešte drahšie ako keď sa zakúpi stroj s win. Totiž hodnota samotného PC je u tých strojov minimálna a predáva sa to spolu aj s nainštalovaným systémom. Pre jednoduchosť je to väčšinou win.
S tvojim nazorom to mas ako v politike, je mozne diskutovat o systeme jedinej strany (analogia s tvojim videm sveta OS) alebo o prirodzenom vybere z viacerych moznosti (demokracia). Vsetko ma svoje pre a proti, ale tak isto, ako ktosi povedal, ze demokracia ma sice svoje chyby ale nik nic lepsie nevymyslel, tak je to aj s prirodzenym vyberom z viacerych distribucii. A chvaaaala bohu ze je to tak.
Ako je to z tou demokraciou?
Demokracia začína a končí na právach druhého..
pr.
môžem nejakému dilinovy rozbiť hubu, je to demokratické, ale tým obmedzím jeho slobodu, už to nie je demokratické.
čo je vlastne demokracia? len ilúzia. nič viac.
nejde o tvrdé zrušenie ako si myslíš.
ale selektívny výber ako napr top 5 linux distro.
včom sa vlastne líšia distribúcie?
je to všetko len klon klonu klonovaný klonom klona.
tak kde je vlastne začiatok?..
ako výstižne povedal Karol
!"mala by byť aspoň jedna centrálna - plne akceptované výrobcami hardware" doplním na ktorej sa bude podieľať každý kto chce prispieť niečím čo je podľa neho lepšie v tej jeho KLKLKLkL
Keď vezmem do úvahy fakt, že distribúcie ako také sú vlastne na jedno kopyto, odhliadnuc na fakt že sú tam malé zmeny ktoré potom ďalší skvelý programátor úpravy inak.
cháp ma asi takto.
načo vymýšľať niečo nové keď už je vymyslené všetko, len sa to modifikuje?
prečo vlastne je v jadre všetko a predsa nič?
prečo sa pri inštalácii priamo nekompilu systém len na ten inštalovaný stroj?
jasne, ber to z rezervou.
ja nie som tak znalý LINUXu aby som mohol poučovať a rozkazovať.
len keď počúvam (čítam) fóra kde sa chlapci prekričujú kto dočúra ďalej., je my z toho zle.
Ja som z wintendom nemal žiadny problém ktorý bi bol spôsobený systémom.
preto že ja ho mám legálne, mám ho ošetrený a starám sa on ako mám.
ale poznám človeka čo má linux a je na tom podobne.
obaja vieme že oba systémy sú závislé na užívateľovi a podľa toho sa chovajú.
uzavrime túto debatu asi takto.
Pravdu nemá nikto, pravdu máme všetci.
Linux je ďalšia alternatíva a daj BOH aby sa presadila.
Toto linuxiaci nikdy nebudú schopní pochopiť a ako sektári dokola opakujú svoje dogmy.
Zabudol vôl, že...
To ale winowsaci nikdy nepochopia a stale sa budu ohanat svojim Photoshopom.
Odpoveď_1: Podľa toho tak Linuxy aj vyzerajú! Pochopil som!
Odpoveď_2: Mne môže byť Photoshop celkom ukradnutý
Typicky pokus o flame jedneho click usera s fasizujucimi nazormi na iny prostriedok ako je ten, ktory si mysli, ze vie ovladat, bacha na klapky na ociach, zuzeny priezor je dost obmedzujuci...
tak to vyzera... a tak som s tym napriklad ja spokojny...
Ja mám práve že opačné skúsenosti. Keď nejde video v wine, tak nabootujem linux a tam ide bez problémov.
Ale toto som vtedy rozoberal, že návod alebo niečo podobné zrejme taký používateľ nebude hľadať, takže neviem, čo si svojím príspevkom sledoval :). Ale je pravda, že ak sa niekto chce pustiť do Linuxu, tak aspoň trochu času na hľadanie by si nájsť mal, prípadne by mu to niekto nainštaloval...
Old: You have to build the car out of the bricks. That's the whole point of Lego.
New: What?? I don't know how to build a car. I'm not a mechanic. How am I supposed to know how to put it all together??
Old: There's a leaflet that came in the box. It tells you exactly how to put the bricks together to get a toy car. You don't need to know how, you just need to follow the instructions.
New: Okay, I found the instructions. It's going to take me hours! Why can't they just sell it as a toy car, instead of making you have to build it??
Old: Because not everybody wants to make a toy car with Lego. It can be made into anything we like. That's the whole point.
New: I still don't see why they can't supply it as a car so people who want a car have got one, and other people can take it apart if they want to. Anyway, I finally got it put together, but some bits come off occasionally. What do I do about this? Can I glue it?
Old: It's Lego. It's designed to come apart. That's the whole point.
New: But I don't want it to come apart. I just want a toy car!
Old: Then why on Earth did you buy a box of Lego??
Just remember that what Linux seems to be now is not what Linux was in the past. The largest and most necessary part of the Linux community, the hackers and the developers, like Linux because they can fit it together the way they like; they don't like it in spite of having to do all the assembly before they can use it.
V mandrive je predsa jednotný balíčkovací systém rpm (teda na správu sa používa urpmi). Kým som používal mandrivu inštaloval som balíčky vždy cez ovládacie centrum a to nebolo nič strašného. Jediné na čom si myslím, že by mohli popracovať je aby boli automaticky pridané zdroje na inštaláciu (konkrétne non-free a updates).
Nuž načo si takto niečo komplikovať keď balíčkovací systém dokáže potrebné závislosti nájsť sám?
Ja som bol veľmi dlho používateľom dialupu (ešte asi pred 2 týždňami som cez to frčal) a bol by som veľmi nešťastný, keby balíček ktorý má napr. 1 MB ťahal so sebou kdelibs, qt ... Skôr by chcelo doladiť súčasný baličkovací systém.
Proste tvrdíš, že keby balík obsahoval všetky závislosti, cez sieť by sa prenášalo zbytočne veľké množstvo dát, keby sa všetky veci z toho balíka nenainštalovali (na zabránenie duplicite). Táto myšlienka je pekná v nasledujúcich prípadoch : Treba mať počítač pri inštalácii napojený do internetu, rpm musí spoľahlivo vedieť, kde sa nachádza to čo potrebuje a kde to má na sieti hľadať, musí fungovať ovládacie centrum inštalácie SW. Preto asi by bolo najlepšie, keby boli balíky dostupné vo verzii light, ktorá by mala v sebe informácie o závislostiach a o verzii full, ktorá by bola sebestačná, dala by sa stiahnuť na CD a preniesť na počítač nepripojený do siete, sama by riešila závislosti, teda čo už v počítači je, sa nenainštaluje. Toto by vyriešilo množstvo problémov.
Alebo aspoň sfunkčniť ovládacie centrum.
Balíčky sa nepridávajú ručne, len zdroje. Mandriva ma dosť veľa balíčkov v non-free, plf a podobne takže nie je potrebné sťahovať ručne.
Záver: Balíčkovací systém .deb a jeho správa sa mi javí omnoho prepracovanejšia ako .rpm
Pri konvertovaní som nemal prakticky žiadne problémy, v KDE som sa veľmi rýchlo a ľahko zorientoval, občas sa vyskytlo niečo, napríklad som sa musel naučiť, že pri ukladaní treba upraviť formáty v OpenOffice (aby moje texty boli schopní prečítať aj tí windowsáci, čo ešte len prejdú na Linux :)))
Ale čo ma trochen štve, tak to sú závislosti. Mám síce pridané zdroje, a myslím, že celkom dosť, ale čo z toho, keď aj tak sa mi objavujú nesplnené závislosti? Prípadne sa balík nedá nainštalovať kvôli chybnému podpisu.
Ešte občas sa nejaké vyskytnú nejaké chýbajúce kodeky, ktoré sa mi nedarí dohľadať (a výpis z konzoly sa mi nedarí rozlúštiť a pochopiť), takže pri niektorých videách mám len zvuk a čiernu obrazovku.
Aby som to zhrnul - pochybujem, že niekedy budem, napríklad, schopný odvodiť si zo štruktúry systému potrebné príkazy na úpravu systému, na to mi chýba programátorské myslenie, ale Win by som už nechcel, ani keby mi ho dávali zadarmo a genuine :)
aby toto mohol urobiť, musí predtým urobiť ešte niečo - nainštalovať "nutné zlo každého počítača" - OS, nainštalovať prehrávač hudby, videa, Openoffice, PSI, Firefox - dobre, možno pri inštalácii systému sa tie veci nainštalujú štandardne. Berem. Potom aby si mohol na webe popozerať nejaké veci, musí najskôr spojazdniť pripojenie do internetu. Ak má štandardnú sieťovku nemal by byť problém - to zdetekuje väčšina linuxov, ale ak má nejaký menej štandardný modem, ani nehovorím winmodem, alebo wifikartu, musí najprv spojazdniť tieto zariadenia. Samozrejme aby sa mohol pripojiť na sieť a sťahovať a inštalovať ďalšie programy. Keď už toto má, potom potrebuje dostať do systému iné programy, na ktoré tvorcovia repozitárov akosi nemysleli, ale sú nevyhnutné na nejakú konkrétnu činnosť. Dajme tomu, že ide o nejaký program pre windows, teda to treba presvedčiť aby to fungovalo cez emulátor. Náhrada pritom nepripadá do úvahy, lebo je potrebné zachovať kompatibilitu výstupných súborov. Toto vyriešiť je obrovský problém. A pre laika, čo je väčšina užívateľov PC je to neriešuteľný problém.
Mňa pritom ľudia z mojho okolia považujú za človeka znalejšieho problematiky PC - viem totiž totálne nefunkčný WinXP dostať do funkčného stavu, zrýchliť to všetko editáciou registrov, defragmentáciou diskov a pomocou nejakých užitočných programčekov. Ľudia, ktorí netušia, že by mali mať aj nejaký antispyware, dostanú odomňa antispyware, ktorý zistí mnohokrát 100 všelijakých potvor. Ich odstránením sa systém zrýchli. Na Windowse mi to vychádza dobre (nie že by mi chýbali vírusy na linuxe, to nie). Totálne nefunkčný počítač zrazu funguje a funguje rýchlo. Kolegovia sú spokojní. Viem taktiež počítač totálne rozobrať, prerobiť chladenie, pohrať sa s frekvenciami, násobičmi, opraviť zdroj po elektrickej stránke, zaostriť a nastaviť CRT monitor a podobne.
Na linuxe však nedokážem poriadne ani spoľahlivo a reprodukovateľne nainštaloivať nejaký obyčajný program.
Podľa mňa to hovorí aj o jednoduchosti windowsu. Treba z neho zobrať to dobré a to zlé nechať patentom Microsoftu ako vírusy a podobne.
Hovorilo sa o bežnom užívateľovi, ktorý sa nestará ako nainštalovať OS a nepoužíva, žiadne špeciálne programy, ktoré by musel mať cez wine. Čo z tohoto: hudba, video, dokumenty, IM a web potrebuje wine?
, ja mám rád tvorivú prácu, ktorá môže pomocť zlepšiť tento svet
Vtip je v tom, ze ked musim obcas pracovat vo Win a manzelka nieco potrebuje napr. vytvorit, zoskenovat, vytlacit alebo vypalit dokument rebootuje PC do Linuxu, lebo Windows sa jej zda neprehladny a doslova chaoticky. Vysledok, ktory ocakava jednoduchsie dostane v svojom prednastavenom prostredi, ktore napodiv funguje presne a vzdy len tak, ako som jej to vysvetlil po prvy krat. Toto spravanie nie je uplne bezne vo Win systeme.
Na instalaciu ziadne programy nepotrebuje, kedze ich vsetky ma uz nainstalovane a ak potrebuje rozchodit alebo nainstalovat nieco nestandardne, na to som tu ja ;) Podotykam, ze manzelka sa nepovazuje za ziadneho pokrocileho uzivatela a od PC si drzi skor urcity odstup...
Toto riešia tar.gz-archívy, ktoré si každý musí skompilovať pre svoju distribúciu, ale problémik je v tom, že neriešia závislosti.
Inak už tu raz bola taká diskusia ohľadne univerzálneho balíčkovača, hlavne gentoisti sa proti tomu stavali.
...nieco asi bude na tom, na akom systeme sa clovek uci - ale asi vsetci me sa ucili kedysi v skole na win95 - win98, takze moc moznosti na vyber nebolo. Ale verim, ze ked sa niekto nauci rovno na linux, moze sa mu zdat jednoduchy. Samozrejme za predpokladu ze v tej distribucii vsetko funguje ako ma.
Vo windowse nemam s instalaciou cohokolvek problem, ani s konfiguraciou systemu, tuto na tomto linuxovom pocitaci stale otravujem kamosa, ktory robi co moze, aby to fungovalo lepsie. Ale ked ja chcem nieco nainstalovat, je to problem. Stale mnozstvo errorov.
Zivot je zmena! Niekedy je zmena potrebna...mozno je to aj v tvojom pripade. Ale co sa tyka masy ludi, tak by som uvital zjednotenie BALIKOV do jedneho! Alebo popri tom mat aj tar.gz pre sikovnejsich ;)
sposob instalacie ktory preferujem a kazdemu odporucam... :)
apt-get install vsetko_moznee
emerge -av vsetko_moznee
sa ti nepáči? ;)emerge -av world
? :D myslím že by si mal kompilácie na par mesiacov. ;):D
Len pre zaujímavosť inštaloval som v škole, doma som nikdy win nemal ...
lcpci
, a som štastný.P.S. v linuxe mi ide sieťovka VŽDY
u mna je to napriklad starsi scanner artec as6e... na windows xp ovladace nikde (hlistu ani nespominam), ale cez live cd to ide :)
Rozšírením linuxu medzi bežných užívateľov PC by vzrástla podpora výrobcov, znamenalo by to lepšie (plne funkčné) ovládače grafiky a všetkého iného a potom by mohol linux ťažiť aj z podpory staršieho HW, kde má oproti Win asi navrch.
Čo sa týka "hackovania" : takto sa ovládače pre linux nerobia. Napriklád ja mám grafickú kartu Sis. Pre starší typ existuje lin ovládač pretože bola k tomu dokumentácia. Na grafickú kartu ktorú mám ja neexistuje ovládač a ani existovať nebude kým sis nevydá potrebnú dokumentáciu. Disassemblovanie sa nepoužíva, nie som istý, či to náhodou nie je trestné.
Alebo v poslednom čase sa objavili ďalekohľady s notebookom riadeným nastavením polohy. Ten driver a soft je tiež zrejme na jeden nemenovaný OS. Tiež nemá zmysel kvoli zopár ľuďom čo také niečo používa dávať taká driver do jadra a zbytočne to jadro zväčšovať. Ja tu vidím len možnosť binárnych ovládačov ak nechceme užívateľov PC obmedzovať na nejaký štandardný tovar a nebodaj im prikazovať čo si môžu a čo si nemôžu kúpiť. Univerzálnosť OS tkvie v tom, že použitie toho OS musí byť mimo chápania a mimo predstavivosti tvorcu toho OS. Tak ako je to s MS.
To je pravda.
To celkom neplatí. Na ten IrDA port mám ovládač pre windows a aj som ho nainštaloval. Ale vraj zariadenie nepracuje správne. Tak som sa snažil ovládač preinštalovať ale to nešlo, lebo ovládač tam vraj už je. Tak som ho chcel odinštalovať, a windows mi tvrdil, že ovládač tam nie je. Takže som sa nemohol pohnúť z miesta. Asi by to riešil reinštall windowsu. Ale to sa mi nechcelo.
Ti poviem nemáš pravdu.
To že tebe nefunguje Mandriva ktorú si si sám roztrieskal nedodržiavaním základných princípov je tvoj problém.
To nič nehovorý o tom či je linux funkčný alebo nefunkčný, prípadne vhodný alebo nevhodný na desktop.
Linux je OS ako každý iný. Na jeho obsluhu netreba dokopi nič extra vedieť. (v kategóri desktop samozrejme)
Ludia robia jednu zásadnú chybu ( a to nielen vo svete IT): Keď prechádzajú na nový produkt, výrobok alebo technológiu chcú aby fungovala, vyzerala, obsluhovala sa a robila presne to isté a tak isto ako tá stará ibaže výkonnejšie, rýchlejšie, kvalitnejšie a krajšie (elegantnejšie). To sú však z princípu nezlúčitelné veci. (podobne ako veliký display a zároveň velká klávesnica na malom mobile - možeš mať iba jednu vec naraz alebo kompromis). Pri linuxe je dvoležité sa nechať unášať prúdom. Napríklad:
Doteraz niekto používal na win Outlok. Tak sa pozreme čo nám ponúka linux: Kontakt - vyskúšajme ho teda - dajme mu šancu.
Doteraz som inštaloval: download - etnter - next - acept - next - finisth?
tak odteraz budem inštalovať: smart - ok - ok...
Každé distro má samozrejme daaké bugy. V mandrive to bol nie celkom 100% fungujúci klikací installer na tvojom stroji (aj na mojom) preto som ti navrhoval použiť smart alebo presedlať na fedoru (ako podobné distro).
Každé dsitro sa vyvýja. Niektoré sa zlepšujú iné to zbytočne viac komplikujú alebo ziednodušujú viac ako je zdravé.
Mám pocit že si tak trochu sám odporuješ.
Na jednej stane chceš byť obyčajný user na druhej sa hrnieš do kompilácie jadra bez patričného štúdia dokumentov a potom sa divýš že výsledok nieje to čo si očakával.
Skús hladať najprv jednoduché riešenia a potom sa vrhaj na tie posledné a najtašie cesty....
Linux je na desktope naozaj jednoduchá vec. Avšak nmóžeš očakávať kreslené klikátko na nízkoúrovňové systémové veci - to je trochu scestné.
Máš net, skús iné distrá - za pokus nič nedáš.
Linux je o možnosti volby a slobode. AK ti nevihovuje zakúp si win a buď spokojným užívatelom win. (Cenu dnes neberiem ako argument proti kúpe win + office student - priznajme si poctivo za kolko sme schopný vybrigádovať na kúpu)
Dnes som nahadzoval zhavarované PC s win jednému človeku. Nebudem to bližšie rozvádzať. Ale poviem ti keby si ho posadil za Linux s knižkou Používame Mandrivu 2007.1 tak email určite z kontaktu odošle.
Karol spametaj sa prosimťa. Stiahni si 5 največích distier a každé pretestuj. To ktoré ti bude vyhovovoať nainštaluj na trvalo a nauž sa s ňou robyť.
Tvoj netebook je celkom v pohode čo sa hw týka.
neviem možno som už zdeformovaný linuxom ale mne pripadá celkom jednoduchý. A to pritom nepoužívam žiaden balíčkovacý systém, žiadne klikátka na nastavenia.
Proste dodržiavam filozofiu ktorú som si stanovila potom to funguje samo.
Moja filozofia je: Používaj také produkty ktoré ta NEVIAŽU k archytektúre, OS, desktop prostrediu a podobne. Potom nemám problém pracovať takmer kdekolvek, s čímkolvek. (v rámci desktopu)
tomolc
Dnes som sedel za jedným PC. Bol po havárii systému - čiže som všetko nahadzoval znova od začiatku. Po inštalácii som musel obnoviť nastavenia zo akože záloh a nastaviť outlok podla scestného priania toho človeka.
Ti poviem keby si to videl ako som sa s tým trápil. Hneď by si zmenil názor na linux.
tomolc
To berem. Ak si to samo vyrieši všetky závislosti, ak každý balík vie, čo potrebuje a čo má na sieti kde hľadať a aj to 100% v celosvetovej sieti serverov nájde kedykoľvek a kdekoľvek, nieje problém. Ale ono to tak nefunguje. To mi vadí a pripomína jeden starý ruský vtip z čias sovietskeho zväzu.
Je o rozhovore pokrokového občana vyvíjajúceho nové poľnohospodárske postupy súdruha Mičurina a vodcu sovietskeho ľudu, súdruha Stalina.
Súdruh Mičurin vypestuje nový druh obilia, schopný dávať dve úrody do roka na severe ZSSR, teda vo veľmi chladnej oblasti. (pripomeniem, že v jeho časoch boli genetické manipulácie nemysliteľné). Prinesie to jedlo do chudobných oblastí, kde konečne skončí hlad, Stalin sa mu verejne chce zavďačiť, tak verejne mu povie na oslave pred novinármi, že dostane peknú veľkú vilu s bazénom v lukratívnej časti Moskvy. Mičurin sa teší. Prejde pol roka a Mičurin stále pracuje a býva vo svojej rozpdnutej chalupe, už mu to nedá a ide za Stalinom, že čo je s tým domom. Stalin mu na to odpovie : Ej, ej, súdruh Mičurin, pracuješ, pracuješ a noviny nečítaš.
Takto nejak chápem ovládacie centrum, ktoré na papieri a v Bíbrovej príručke je jednoduché, krásne a funguje, ale realita je iná. Možno MDV 2007.1 je opravená, niektorí to tu tvrdia, možno skúsim. Fedoru nechcem, vraj je pomalá.
P.S. Tomáš, windows kupovať nebudem, vieš, že ja používam oba systémy, na počítači, ktorý by linux neutiahol, musím mať winXP a na tomto druhom mám linux a zatiaľ na tom nič meniť nebudem. A ozhodne žiaden windows nebudem kupovať :-)
Skús ubuntu. Ak ti bude chýbať ovládacie centrum, nainštaluj si MintLinux. Je to Ubuntu s ovládacím centrom a hneď od inštalácie fungujú multimédiá.
Pravdupovediac mam aj windows (v sufliku nahodeny na starom disku a na sufliku mam napis MS playstation;). Pouzivam ho IBA na hry, na nic ine (na nic ine sa wintendo ani nehodi) a iba cez prazdniny. Ako samostatny os je win nahovno. Cez semester (ked potrebujem vyuzivat stavbarske programy, ktore su bohuzial pouzitelne ZATIAL iba na win a MAC, ale mam rozpracovany programik na vypocet statiky, aj ked iba v rannej fazi) pouzivam kombinaciu na linuxe beziaci win cez virtualbox a velakrat sa mi to vyplatilo.
Jednoducho som zastancom na hranie windows, na serioznu pracu linux. Samozrejme aj na linuxe existuju hry, ale pozrime sa na to objektivne, ani zdaleka nedosahuje na hry vo win (samozrejme to je chyba produkcnych a vyvojovych firiem a nie os) a na druhu stranu vo win zase chybaju urcite programy bez ktorych si zivot neviem predstavit (krasnym prikladom je napriklad amarok, ako som mohol fungovat bez neho predtym? nepoznam ziaden iny program, ktory by mal tak do detailov prepracovane uzivatelske rozhranie :))) Jednoduch, tam kde treba stabilitu patri jednoznacne linux.
Dalsou kapitolou je aky linux si zvolit, podla mojho nazoru by si mal clovek, ktory bude spravovat pocitac na ktorom bude instalovany vyskusat viacero distier aby zistil ktore mu vyhovuje najviac. Ja osobne som zakotvil pri kubuntu ptom co som presiel cez mandrivu, opensuse, redhat, fedoru, pcrlinux, knoppix, debian a nakoniec teda k/ubuntu. Ked vravis ze mas problem s mandrivou skusil by som si stiahnut live cd od ubuntu, pcrlinuxu, knoppixu (s tymito mam naj skusenosti), skusit ktory hardware fici v ktorom distre a podla toho nainstalovat. Podla mojho nazoru ked chces nainstalovat sposobom next, next, ok, install, by som ti odporucal ubuntu. v linkach su navody podla ktorych musi zvladnut instalaciu a konfiguraciu x/k/ubuntu naozaj kazdy:
slovenska wiki kubuntu - velmi prehladne, aj ked je tam pomenej veci
ceska wiki ubuntu - taktiez velmi prehladne
anglicka wiki k ubuntu - tak toto je hardcore, najlepsi navod co podla mojho nazoru na ubuntu existuje, aj ked je to len po anglicky
ale samozrejme kedze linux predstavuje hlavne slobodu vyberu tak je len na tebe co si vyberies a co budes pouzivat. My ti mozeme dat iba odporucania a podelit sa zo svojimi vlastnymi skusenostami. Ale nezahadzuj linux len kvoli jednej distribucii, ktora ti moc nesadla.
Možno skúsim Kubuntu (gnome nemám rád), alebo MDV 2007.1, síce iba o číslo novšia, ale vraj lepšia a opravená.
Problem je ked to neplati, napr. ked neide LAN a spol.
V každom prípade som rád, že sa Linux takto pohol dopredu (konečne mám net, predtým nebol, asi by to bez neho úplne nefungovalo), ale mali by sa tam doriešiť ešte takéto maličkosti.
To si len tak vymenil kartu a spustil komp? Este aj pod win by si musel preinstalovat ovladac. A co myslis tym bac? Spadol ti monitor? :-)
V ubuntu pomocou synaptica a restricted drivers managera by mohla byt zmena ovladacov jednoducha. Len napis trochu konkretnejsie v com je problem. Napr. ci ti vobec nabehne graficke prostredie.
sudo nano /etc/X11/xorg.conf
potom vyhladaj riadok podobny tomuto (ty tam budes mat napisane nvidia) ::
# Device configured by xorgconfig:
Section "Device"
Identifier "ATI RADEON 9000 PRO"
Driver "vesa"
# unsupported card
# Driver "radeon"
# VideoRam 65536
EndSection
Tebe staci zmenit nazov grafickej karty a nazov DRIVERa si daj "vesa" a restartni comp. Aloha linux potom pojde, mozes potom nainstalovat normalne ovladace ;)
p.s. z toho editora potom vyjdes stlacenim klaves ctrl+c ale ete predtym by bolo fajn to ulozit ctrl+o ;)
p.p.s. ak by si potreboval blizsie pomoct, alebo niecomu nerozumies, neboj sa spytat. Na to sme tu.
Vsak to sme mu uz poradili.
Ked ale BFU posadis za skonfigurovany, nastaveny Linux, kde bude mat na ploche ikonky potrebnych aplikacii (OO, FF, Synaptics, Amarok, ...), nevidim problem preco by nemal vediet so sytemom pracovat.
Jedine z coho moze byt trocha confused je ina adresarova struktura file-systemu. Urcite bude mat prvy krat problem ulozit dokument a potom ho znova najst, ale po malo zacviku ...
Ale klikacia MDV je jednoduchá, ľahko sa na ňu zvyká, páči sa mi a vyhovuje mi aj adresárová štruktúra. A sestra nech si frfle, koľko chce, ak sa jej nepáči, nech si kúpi od sklenárov veľké Wokná. A nech si frfle aj na moju veľkomoravskú hlaholiku na popiskách na ploche :)))
man adduser
resp.useradd
).Keď budem mať dcéru, bude sa volať Mandriva...
Viem, že názov distra vznikol z MANDRake + ConectIVA , ale znie to ako meno indickej bohyne... :)
ak to niekto vobec dokaze klobuk dolu.
A tu som sa dockal len odpovede:
googluj!
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak si kukni do Hardwaru....