"Explózia" Android zariadení v roku 2011

02.01.2011 | 20:43 | dodoedo | Novinky

Nový rok 2011, sa už v začiatočných týždňoch má šancu stať sa pre Google operačný systém Android významným medzníkom a pre ostatných výzvou, začínajúcou na Consumer Electronics Show, Las Vegas. Analytici trhu sa zhodujú v očakávaní "explózie" operačného systému Android na rozličných zariadeniach. A tak sa možno okrem iných senzácií dočkáme aj Android tabletu Adam, ktorého od začiatku sprevádza aura tajomstva.

    • explozia androidu 07.01.2011 | 15:38
      WlaSaTy   Návštevník
      Explozia OS Android je tu uz dlhsiu dobu. V segmente chytrych telefonov (smartphone) ma Android nezastuptelne miesto, google planuje mat vlastne Set Top Boxy, segment netbookov a tabletov sa uz tiez obsadzuje zopar desiatok mesiacov. Do toho prisla spomenuta Nvidia Tegra (srdce spomenuteho tabletu Adam) ktoru planuju davat dokonca aj do telefonov (zaujimala by ma spotreba, chladenie a graficke vystupy).

      S tymto vsetkym zacina mavat PR MS ktory tvrdi ze vyda plny windows pre platformu ARM. Sranda na jeho PR je v tom, ze Windows 8 ma byt plne orientovany na cloud computing ktory degraduje vykonny pocitac na jednotku zobrazovacieho adaptera cim chce konkurovat modernym OS ako Android a najnovsie aj Ubuntu ktory uz zacina tiez prenikat do tohoto segmentu.

      A navyse, Broadcom planuje coskoro vydat SBC pre telefony na baze BCM1258 (Cortex A9@800MHz) ktory zrazi cenu telefonov na cenu cca 75USD. V kratkom horizonte sa tak otvara otazka ci tieto dosky z telefonov nedostanu uplatnenie aj v inom segmente.

      Vykon ide hore, pocet jadier tiez, cena zacina kopirovat koncove segmenty a hlavne, ARM ma ovela nizsiu spotrebu ako tie moderne desktopy ktore pri hrach dokazu vykurit izbu.
      • Re: explozia androidu 07.01.2011 | 17:27
        Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
        WlaSaTy, ďakujeme Ti za zaujímavé doplňujúce informácie z oblasti mobilných ARM procesorov.

        Za redakciu len pridám názor niektorých expertov, že pravý dôvod Microsoftu pre rozhodnutie portovať svoju technológiu "MS Windows NT" na platformu ARM procesorov sa volá "krajina serverov". Úsporná architektúra ARM-procesorov pridáva ďalšie jadrá, jadrá, jadrá a blíži sa čas využitia ARM na serveroch (pragmatické pozitívne dôvody pre nasadenie ARM pre servery uvádza WlaSaTy vyššie) ...

        :-)
        G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
        • Re: explozia androidu 07.01.2011 | 19:11
          WlaSaTy   Návštevník
          Tých expertov by som si rád pozrel. Nemáš na nich nejaké referencie?

          Totižto nízky príkon, vysoký počet jadier na paticu majú aj iné architektúry. Námatkovo:
          8x1.8GHz ACP3442 Power PC
          8x(0.5 až 2GHz) XLP832 MIPS

          Mnohí by mohli namietať, že sa jedná o procesory určené pre zariadenia a nie pre servre. Ale, takéto reči sa v IT viedli dosť dlho a znova sa vyvracajú. Server sa obvykle líši od pracovnej stanice či termiálu tým, že sa na ňom vykonávajú paralelné výpočty a systém zvláda vysoké dátové prietoky. Presne tak, ako pri zariadeniach v ktorých sa takéto špecializované CPU už roky používajú.

          Ale, čo dodať. Platforma ARM je momentálne platformou ktorá má teraz priam raketový nárast. A HW podporu virtualizácie mala ešte pred tým, ako sa o nej začalo hovoriť pri x86/64.

          PS.: V prípade MS sa dá skôr predpokladať, že presunú záťaž z klientských počítačov na servre bežiace pod hypervízormi. Ľahšie sa tak spravujú licencie a vlastníka dát vytvorených s pomocou takých nástrojov môže v pohode určiť dodatok v OEM licencii.
          • Re: explozia androidu 07.01.2011 | 19:23
            Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
            Prečo by som Ti, WlaSaTy, mal dávať moje referencie na expertov, ktorých názory a doporučenia používam ?

            Ja si naopak myslím, že dôvod MS portovať sa na ARM je Ti určite známy a kedže Ťa poznám a poznám internal policy firmy, pre ktorú pracuješ, ani tentokrát si nezaprel svoj zmysel pre humor (srandu).

            ;-)
            G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."