Nástroje z Ubuntu pod Windows 10

30.03.2016 | 18:07 | Miroslav Bendík | IT novinky

Microsoft a Canonical budú pravdepodobne spolupracovať na integrácii niektorých častí Ubuntu do Windows 10. Technické detaily nie sú zatiaľ známe, ale predpokladá sa, že cli nástroje z Ubuntu ako make, gawk a grep budú fungovať pod Windows 10 natívne bez VM.

Aktualizácia

Oficiálne oznámenie bolo zverejnené na twitteri. Podrobnosti o spôsobe integrácie oboch systémov sú zhrnuté v blogu Dustina Kirklanda.

Natívne linuxové aplikácie sa budú dať pod Windows 10 spustiť priamo bez nutnosti rekompilovať ich pomocou Cygwinu a bez spustenia VM. Princíp je rovnaký ako v prípade wine (linuxové systémové volania sa budú prekladať na windowsové).

Zdroj: reddit.com

    • RE: Nástroje z Ubuntu pod Windows 10 30.03.2016 | 20:05
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Nezdá sa mi že vo Windows 10 nahradia objektový powershell. A už duplom keďže k spusteniu spomínaných nástrojov človek nepotrebuje VM, to ostatne nebolo potrebné ani v čase keď sa používal DOS. Len tá rýchlosť cez pajpy ...

      Nejaké seriózne info (okrem spomenutého virálu) by nebolo?

      • RE: Nástroje z Ubuntu pod Windows 10 30.03.2016 | 22:37
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Podrobnejšie informácie po oficiálnom oznámení.

        • RE: Nástroje z Ubuntu pod Windows 10 31.03.2016 | 05:51
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Oficiálnych oznámení z dieľní Canonical a Microsoft už bolo, a virál to bol vo valnej väčšine. Vďaka za reklamu, ale PR články by sa mali označovať.

          • RE: Nástroje z Ubuntu pod Windows 10 31.03.2016 | 07:57
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

            V čom to bol virál? Ja tu vidím, že skutočne budú pod win fungovať CLI nástroje z ubuntu (priamo ELF bez použitia cygwin alebo VM).

            • RE: Nástroje z Ubuntu pod Windows 10 31.03.2016 | 12:31
              Avatar Juraj Artix - OpenBox  Používateľ

              môj tip je, že sa to kvalitou nevyrovná Linuxu a zároveň to bude horšie ako WINE :D

              Happy falling
            • RE: Nástroje z Ubuntu pod Windows 10 31.03.2016 | 12:33
              Avatar WlaSaTy   Návštevník

              Dôvody prečo v tom vidím len virál sú:

              1. Výraz budú pravdepodobne spolupracovať si takmer celkom určite odporuje.
              2. Spustenie spomenutých programov nepotrebuje VM, stačí ich preložiť pre daný OS. Uvedené kľúčové slovo bolo pridané len na zvýšenie popularity.
              3. Na svete bolo príliš veľa podobných nástrojov, a neujali sa kôli pomalej emulácii fork(). Počnúc DJGPP/gcc/MinGW optimalizovaných na preklad OSS zdrojákov aj pre DOS a Windows OS (vrátane prekladu pre iný OS alebo iný architektúru), cez GniWin32/cygwin obsahujúci hotové porty spomínaných nástrojov (vrátane možnosti pripájania diskov do GNU user space) až po nástroje akými sú LINE Is Not an Emulator, Kernel Emulation on Windows alebo Cooperative Linux umožňujúcimi priame spúšťanie linuxových bináriek mimo OS.
              4. MS mal vlastný projekt Interix ktorý v sebe integroval spomínané nástroje

              Pravdepodobnými prínosmi môžu byť:

              1. Integrovanie APT do tohoto userspace. Vzhľadom na absenciu informácie o repozitároch nevidím progres oproti stávajúcim produktom. Súčasného správcu balíčkov z dieľne autora distrobúcie Enoch/Gentoo vynechám, ten je na iné účely.
              2. Zrýchlenie fork a práce z pajpami. Tomuto neverím vôbec, bolo by treba prepracovať jadro WinNT.

              Keď to zrátame s historickými faktami získavania sponzorov firmou Canonical, tak vôbec neverím v úspech tohoto projektu. Námatkovo:

              1. Peniaze od IBM na portovanie Lotus Notes do Linuxu ktoré malo otvoriť Canonicalu dvere do enterprise segmentu. Výsledok: zlinkovanie klienta s Wine, funkčnosť nedosahovala ani polovicu GUI (aplikácie LN nefungovali, server nenaportovali).
              2. Projekty portovania Ubuntu do mobilu kde nosnou vlastnosťou bolo prinesenie prenosného desktopu do vrecka: Ubuntu for Android -> Ubuntu Mobile -> Ubuntu Touch. Desktopová časť bola dávno zahodená (okrem x86 kde majú k dispozícii gr. ovládač intel), projekt niekoľko krát zrecyklovaný po nájdení sponzora. Výsledky boli vždy len čiastočné, pôvodne avízované vlastnosti boli okresané. Množstvo zariadení pre ktoré to malo vyť bolo zminimalizované.

              Nevravím že Canonical nemá dobré a aj úspešné projekty, ale tento prípad bude len zrecyklovaním starého nápadu kôli novému sponzorovi. Elon už dávnejšie umožnil vznik distribúcie Linuxu z dieľne MS, a tak sa Canonical na tej vlne jednoducho zvezie.