Nový Ubuntu tablet oficiálne predstavený

05.02.2016 | 21:41 | LUcoRP | Zaujímavý projekt

Prednedávnom sme informovali o spojení firmy BQ a Canonical pri vytváraní prvého Ubuntu tabletu, ktorý mal byť predstavený na kongrese MVC. Vývojári sa však poponáhľali a tablet bol oficiálne predstavený tri týždne pred konaním kongresu. Pozrime sa bližšie na jeho špecifikácie.

Celý názov tohto 10" tabletu je BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition. Tablet plne podporuje konvergenciu, stačí pripojiť myš a klávesnicu a z tabletu dostanete plne hodnotný počítač. Pripojte aj monitor a zo zariadenia na konzumáciu obsahu spravíte zariadenie na vytváranie obsahu.

Ako si ho kúpiť

BQ ešte musí určiť presný dátum pre vypustenie tabletu, môžme ho však očakávať veľmi skoro. Canonical aj BQ sa zhodujú, že tablet sa dostane do predaja v priebehu Marca. Presná cena tabletu ešte nebola stanovená, avšak verzia tabletu s Androidom stojí 259€, takže sa dá očakávať veľmi podobná cena. Kúpiť sa bude dať priamo cez e-shop firmy BQ a áno, doručuje sa aj na Slovensko :)

Technické špecifikácie

Bq Aquaris M10 Ubuntu Edition je osádzaný 10,1" FullHD kapacitným displejom s rozpoznaním až 10 dotykových bodov súčasne. O plynulé ovládanie sa postará procesor MediaTek MT8163A @ 1,5 GHz, 64 bit Quad-core ARM Cortex A53, 2 GB RAM. Grafický čip je tiež z dielne MediaTek, špeciálne Mali-T720 MP2@600 MHz. Interné úložisko je 16GB, bude ho však možné rošíriť až o 64GB vďaka MicroSD slotu.

Predná kamera má 5 Mpix, zadná 8 Mpix. Tablet je vybavený Micro HDMI portom, Micro USB portom, 3,5 mm audio konektorom. Pripojenie na sieť zabezpečuje 802.11 b/g/n Wi-Fi. Ďalej sa môžme tešiť na Bluetooth 4.0 a GPS. Rozmery tabletu sú 246x171x8.2 mm a hmotnosť bude 470g. Samozrejmosťou sú predné reproduktory. Vstavané senzory budú eComapss, akcelerometer a svetelný senzor okolia.

Aplikácie

Na tablet bude možné nainštalovať aplikácie z online obchodu pre Ubuntu Touch zariadenia. Tiež je možné spúšťať X11 aplikácie v zabezpečenom kontajneri za použitia Xmir. Tablet bude zasielaný s predinštalovnými X11 aplikáciami:

Ostatné aplikácie, ktoré sú open-source a kompatibilné s ARM, bude možné nainštalovať z Ubuntu archívov.

Na portáli omgubuntu.co.uk je k dispozícii aj galéria Ubuntu tabletu.

Zdroj: Omgubuntu.co.uk