Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux

06.02.2020 | 18:30 | Martin | Zaujímavý článok

Hoci Microsoft ukončil oficiálnu podporu operačného systému Windows 7 necelý mesiac dozadu, tak aj napriek tomu stále patrí medzi najrozšírenejšie operačné systémy. K ukončeniu pritom nedošlo z „nenazdajky“, ale celý proces bol dopredu naplánovaný.

Ukončenia podpory pre používateľov Windowsu znamená, že používatelia už nebudú dostávať žiadne ďalšie aktualizácie, vrátane bezpečnostných záplat.

5 dôvodov, prečo Linux je vhodnou alternatívou

Dôstojných alternatív voči Windowsu 7 je ako šafranu. Hoci najjednoduchšou cestou je asi inštalácia Windowsu 10, tak pre mnohých to nie je to pravé orechové. Dôvodom prečo tomu tak je, je viacero. Najviac sa však hovorí o aktualizáciách, ktoré „rozhádžu“ chod systému, či o hardwarových požiadavkách, obzvlášť pri menej výkonných počítačoch. Začnime však pekne po poriadku.

Aktualizácia a podpora

Najzávažnejším dôvodom prečo vymeniť viac ako 10 rokov starý Windows 7 za Linux je podpora aktualizácií, vrátane bezpečnostných záplat. Bez nich ste totiž vystavený vysokému nebezpečenstvu v podobe rôznych škodlivých softwarov. Linux našťastie dostáva pravidelné aktualizácia, vrátane aktualizácií aplikácií. V podstate, tak ako v prípade Windowsu, tak aj v tomto Linux prechádza dlhodobým vývojom, vrátane vylepšenia stability systému, plynulosti a podobne.

Zabezpečenie

Vírusy a škodlivý malware sú vo svete Linuxom veľkou neznámou. Dôvodom je, že Linux je postavený na inom základe. Neznamená to však, že je „nenapadnuteľným“, ale je to oveľa zriedkavejšie ako v prípade Windowsu, obzvlášť Windowsu 7. Druhým dychom treba povedať, že jednotlivé aktualizácie sú úplne inak distribuované ako v prípade Windowsu. Zatiaľ čo v prípade Windowsu používatelia vo väčšine prípadov čakajú na ďalšiu veľkú aktualizáciu dúfajúc, že bude ich problém vyriešený, tak v prípade Linuxu sú aktualizácie distribuované v podstate hneď.

Bezpečnejšie inštalovanie aplikácií

Zatiaľ čo v prípade Windowsu 7 musíte vyhľadávať software manuálne prostredníctvom internetu, tak v prípade Linux existuje dedikovaný software, pomocou ktorého viete stiahnuť stovky aplikácií. Ak by ste tam nenašli to čo hľadáte, tak potom môžete siahnuť po riešení hľadania aplikácií zo stránok jednotlivých spoločností. Zároveň treba dodať, že všetky bežné aplikácie, ako je napríklad Skype, stiahnete aj pre Linux.

Kompatibilita

Ďalšou výhodou Linuxu sú nízke hardwarové nároky. Linux je totiž možné nainštalovať už aj na zariadenia s 1GB RAM. Samozrejme, odporúča sa viac, ale nároky sú vo všeobecnosti menšie ako v prípade Windowsu, kde bez 4GB RAM a viac, je počítač viac menej nepoužiteľným. Ovládače Ďalšou veľkou výhodou je, že nemusíte pri jednotlivom hardwary hľadať ovládače, inštalovať ich a testovať. Tie sú totiž vo väčšine prípadoch už vstavanými v jadre Linuxu. Znie to fajn, čo poviete?

Ovládače

Poslednou výhodou, ktorá hrá v prospech Linuxu je to, že nemusíte hľadať desiatky ovládačov pre jednotlivý hardware v počítači, sú totiž súčasťou jeho jadra.

Zdroj: Vosveteit.sk

    • RE: Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux 08.02.2020 | 11:03
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      MicroSoft prebral osvedčené praktiky drogových dílerov. Prvá dávka je zdarma a potom platíš do konca života. (Na školách Win zdarma atď.) Túto taktiku prebrali aj bankové inštitúcie a lízingové firmy.

      Jednoduchší ľudia naletia a nie je cesty späť, proste si v tom.

      Rátam toto ako dobrý pokus spraviť svet lepším miestom na Zemi, ale kto pohne mozgom, to vidí aj sám. Väčšina ľudí je ľahko ovplivniteľná a kto je chytrý a nemá chrbtovú kosť si s tou väčšinou robí čo chce.

      Nechcem sem vťahovať politiku, ale kto tu dnes vládne? V okolitých štátoch a aj priamo v Štátoch. Už dávno som stratil ilúzie o tom, že fakty vyhrajú nad dobre vymyslenou marketingovou demagógiu.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux 08.02.2020 | 20:48
        Avatar xyxy   Návštevník

        A ešte si treba pridať špecifiku malej krajiny - okrem toho, že tá akoby prvá "dávka" sa dá nasadiť aj kaskádovaným zastraršením a úplným odtienením nevyhovujúcej reality či už celkove alebo v šepcifickom porovnávacom odbornom tech. kontexte (a nie vždy oba voči Linuxom). Treba si uvedomiť aj terajšiu situáciu - keď niektorí ľudia v USA vypisujú, že UELA sa na súdoch nedržia dobre a iní zasa že v EÚ EULA podľa nich neplatí vôbec (al ak ak nie napokon sa dá náhradne odvodzovať od dohody so zamestnanávateľom alebo akože na základe nejakého iného tangenciálneho zákona či podobne, aj sw stíhania sú asi niečo ako tzv. oprávnené náklady asi ako ceny RAM niekedy u Mac, ktoré by prípadne možno pokryli aj kolísanie ich komoditnej ceny), teda keď také názory hrozia, niekde môže ľahšie vznikať protiváha ešte aj nad plán tých EUL (linknutý legálny orig. download v texte a nepoužitý nijako orignál nedotknutý skúšobný sw v pokusných rečiach ľudí? vlastníctov počítača ako také? záľuba vo fotografovaní a nie v ťažkopádnom softvéri? nechce niekto dobrovoľne náhodou podporovane predávaný produkt a teda povinný jediný štandard?) ak sa to ukáže ako ešte realizovateľné a výhodné - malá krajina je na to možno aj schodnejšia, takže možno môžeme stáť aj na čele v tom celom z celkom (všetkým) neznámej príčiny. Používaním inej alternatívy bez zvykového obzerania sa sa človek odnaučí od lipnutia na úzko špecializovaných odborných vedomostiach v prospech trvalejších princípov (nemusíte zabúdať tie ľahšie pamätateľné, ostatné sa aj tak ľahko zabúda) - nič viac, ale ani nič menej. (A ak sa niekomu nepáči jeden Linux/distribúcia, nájde si desiatku "protikandidátov".)

    • RE: Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux 08.02.2020 | 18:19
      Avatar matkoone   Používateľ

      Ja tiez zacinam pomaly presedlavat. Zacal som nedavno namiesto Office 365 pouzivat WPS a pomaly objavujem tento pre mna zatial neznamy svet. Pomaly si aj na Linux zvykam. Na hlavnom pocitaci vsak stale bezim na Wine - coskoro to vsak zmenim :)

    • RE: Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux 08.02.2020 | 19:23
      Avatar peters   Návštevník

      Veľa ľuďom bude windows7 aj bez aktualizácii naďalej vyhovovať, veď skoro každý ich mal vypnuté. Žeby to nejak pomohlo prechádzať na linux, o tom pochybujem. Radšej prejdú na win10.

      • RE: Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux 09.02.2020 | 00:51
        Avatar ghost   Návštevník

        Win 10 je nastroj maleho brata z redmoondu

        Kto chce kam .... nech pouziva handroid a ksichtoknihu.

        Ved to su taki velki bratia co neublizia iba ta spenazia na dolace

        :-D

        • RE: Používate ešte Windows 7? Tu je 5 dôvodov prečo uprednostniť Linux 09.02.2020 | 08:25
          Avatar WlaSaTy   Návštevník

          Používam Android bez služieb Google a Facebooku. Urobil som v niečom chybu?