HiFile - 2-panelový komandér od susedov

27.10.2023 | 17:42 | Richard | Richard

2-panelové súborové manažéry sú jedny z najpopulárnejších programov. Dnes si povieme čo-to o HiFile, pôvodom z Českej republiky.

2-panelový súborový manažér

Zo staršieho článku si požičiam pár viet: "V počítačovej terminológii sa ujal pojem ortodoxný súborový manažér. Takže dlhodobo zaužívaný - dizajnom, princípom a ovládaním. Jasné, reč je o manažéroch, nazývaných aj komandéry, ktoré viac-menej vychádzajú z Norton Commander-a. NC pozná každý, v našom svete ho nasledujú napr. Mignight Commander, Gnome Commander, Krusader, Necromancer, Tux Commander, Ghost Commander, Sunflower Commander, Double Commander*… a možno sa ešte nejaké nájdu, ktoré sa budú (až na pár výnimiek) volať <nejaký> *Commander. Skratka označenia týchto programov je i OFM"
A zdá sa, že tieto komandéry vznikli v každom populárnejšom programovacom jazyku. Námatkou uveďme:

 

KomandérProgramovací jazyk
Double CommanderPascal/Lazarus
Tux Commander(asi) Lazarus alebo C++
Midnight CommanderC
Sunrise CommanderEmacs Lisp
Gnome CommanderC++
KrusaderC++
Ghost CommanderJava
WorkerGo
Gentoo file managerC
NecromancerC++
Sunflower CommanderJavaScript
File CommanderTcl/Tk
CfilesC
VifmC
RangerPython
NnnC
LfmC
WCM CommanderC++
ClexC
EmelFM2C
EFAREmacs Lisp

 

Autorom HiFile je Vladimír Kraus, vývojár z Prahy. Ako som niekde o ňom čítal: "Mojou hlavnou špecializáciou je vývoj desktopových aplikácií pre Windows, MacOS a Linux s použitím C++, Python-u a frameworku Qt."

 

Hlavné vlastnosti HiFile

Dvojpanelové používateľské rozhranie

Proste klasika, v ktorej užívateľ naraz vidí zdrojové i cieľové adresáre, každý vo svojom paneli. Medzi panelmi sa prepína - ako vždy - pomocou klávesy Tab.
Rozhranie je v mnohých svetových jazykoch - a vďaka autorovi aj po česky. Navyše sa dá plynule zväčšovať a zmenšovať.

 

Obr. 0: Nastavenie vzhľadu

 

Zaujímavosťou je nastavenie časového intervalu, obnovenia zoznam súborov v paneloch (0,5 - 10 sekúnd, alebo pri zmene adresára) alebo výber jednotiek zobrazenia (násobky 102, alebo 103 alebo 210).
Na výber je niekoľko farebných schém, spolu s možnosťou definovania vlastnej v .json súbore. Takisto je možné zvoliť si tému ikon.
Zaujímavou a nezvyčajnou vlastnosťou programu je zobrazovania farebných koliesok pri dátume vytvorenia/modifikácie súboru alebo adresára. Dá sa definovať farebný odtieň, ktorý potom bude plynulo prechádzať od tmavej po najsvetlejšiu jeho verziu, pričom platí, že čím novší súbor, tým sýtejšia farba. Takto veľmi rýchlo vieme rozpoznať, ktoré súbory sú najnovšie, aktuálne zmenené.

Obr. 1: Farebné schémy


Obr. 2: Výber témy ikon

Obr. 3: Farebný gradient času súboru

 

Navigácia

Pomocou medzerníka možno "skákať" z jedného priečinka do druhého bez toho, aby ste museli prechádzať stromovou štruktúrou a tiež v zozname naposledy použitých adresárov. Stačí začať písať názov a HiFile ponúkne správny adresár bez ohľadu na to, či ide o disk, záložku alebo nedávno použitý priečinok. Je to veľmi návyková funkcia.

Obr. 4: Skákanie po adresároch
 

Pomocou zaužívaného Ctrl+B pracujeme so záložkami.

 

A po začatí písania názvu súboru, HiFile dynamicky okliešťuje zoznam zobrazených súborov. Pomocou Shift+Medzerník možno definovať filtre (napríklad podľa prípony, MIME…).

 

Práca s archívmi

Tak, ako sme rozmaznaní z iných komandérov, tak i HiFile umožňuje jednoduchú prácu s komprimovanými archívmi (ZIP, 7Z, ARJ, RAR, TAR,…). Proste komprimovaný archív sa tvári ako adresár. HiFile interne používa archivačný program 7-Zip.

Počas komprimovania (ale aj počas iných operácií ako kopírovanie) je možné aktuálnu úlohu dať do pozadia.

Obr. 5: Vytváranie archívu na pozadí

 

Obr. 6: Okno počas vytvárania archívu (na popredí)

 

Kopírovanie a podobné

Neprekvapivo fungujú klasické MC skratky pre kopírovanie, premenovávanie, mazanie alebo vytváranie adresárov. Avšak je aj možné tieto skratky zmeniť.


Obr. 7: Úprava klávesových skratiek

 

Za zmienku stojí možnosť zobrazenia náhľadov obrázkov po stlačení Shift+F3.


Obr. 8: Náhľady obrázkov

Program je vybavený zabudovaným prehliadačom obrázkov, textových súborov, PDF, binárne súbory otvorí v hex-prehliadači. To všetko, klasicky, pomocou F3.
Kopírovanie či obdobné funkcie idú aj pomocou drag-n-drop.

A ešte zaujímavosťou je hromadné premenovávanie, s náhľadom zmenených názvov, porovnávanie a synchronizácia adresárov.

Samozrejme nechýba vyhľadávanie súborov, vyhľadávanie textu v súboroch, hľadanie duplicitných súborov (no, toto zase až také bežné nie je), zobrazenie zoznamu posledných súborov. A ešte dokáže pracovať s tabmi - pretože nás rozmaznali webové prehliadače.

Proste všetko, čo má byť v súborovom manažéri.
 

Asociovanie súborov

Ak máme definované tzv. .desktop súbory, napríklad v /local/share/applications alebo ~/.local/share/applications, tak tieto sa použijú pri spustení súboru po stlačení Enter-u. Ak však chceme otvoriť súbor v inom než predvolenom programe, tak pomôže Shift+Enter. Vtedy sa objaví dialógové okno s možnosťou výberu programu.


Obr. 9: Otvorenie súboru v inom programe
 

Vlastné príkazy

Ak si pamätáte na menu v Norton Commander-i, schované pod F2 (pod F2 je už veľmi dávno funkcia premenovávania), tak jeho obdobu tu máme v menu pod Nástroje → Příkazy. Editovať sa (zrýchlene) dá i pomocou F10.


Obr. 10: Vytvorenie vlastného príkazu
 

Záver

HiFile je podarený a šikovný program, ktorý robí presne to, čo sa od neho očakáva.
Páči sa mi rýchly presun po adresároch, náhľady obrázkov a rýchly interný prehliadač.

Tienistou stránkou je to, že sa distribuuje iba ako binárny balík, bez zdrojových kódov. Na toto sme si už v GNU/Linuxovom svete (našťastie) odvykli. Takže kľudne tam môže byť pribalený i škodlivý kód, to sa nedá jednoducho zistiť.
Distribuovaný AppImage neobsahuje žiadnu zmienku o licencii.

Je zaujímavé, že pre GNU/Linuxový operačný systém je program bezplatný, ale užívatelia Windows alebo MacOS si musia po 30 dňoch za ďalšie používanie zaplatiť. To môže mnohých odradiť a môžu siahnuť po iných programoch, kde takého obmedzenie neexistuje. A tých je niekoľko.
Hoci sa lakonicky môžme uškrnúť, že predsa užívatelia týchto OS sú zvyknutí platiť, i za nezmysly (ku ktorým tento program v žiadnom prípade nepatrí!).
Alebo sa nájde nejaký crack? ☺ (Čo netuším, lebo od roku 2000 nemám potrebu nejaké crack-y hľadať a to je skvelé!).

Prílohy



    • RE: HiFile - 2-panelový komandér od susedov 28.10.2023 | 18:54
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Fakt šikovný programík. Ja používam v Xfce Double Commander, v KDE Krusader a vo Windowse Total Commander. Popritom je napríklad Double Commander multiplatformový ako aj s podporou rôznych desktopov, asi je to aj o zvyku :-) Pekný blog.

      • RE: HiFile - 2-panelový komandér od susedov 29.10.2023 | 09:07
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Double Commander je, minimálne z hľadiska funkcií, špička "v odbore" (niektorí mylne hovoria aj "v obore", bez upresnenia, či sa jedná o oboru muflóniu, jeleniu alebo zubriu ☺).

         

        Otázkou ostáva, čo ľudí motivuje k tomu, aby vyrábali ďalšie verzie už fungujúcich a zaužívaných programov.

        Napríklad:

        • chcú sa zlepšiť v programovaní,
        • niečo im nevyhovuje v iných programoch, ale nechcú meniť/študovať upravovať cudzí kód,
        • chcú to mať pre špecifické prostredie (napr. exituje bash-only súborový manažér, alebo manažéry pre Emacs),
        • … ?