Umelá inteligencia - pokec

30.09.2020 | 21:08 | Žumpa | bedňa

Tentokrát tu bude viac menej pokec o tom, čo som skúšal, na čom robím a veci okolo AI.

AI predpovedá vývoj kurzu

Môžem začať odpoveďou na otázku ktorá padla pod mojim zápiskom ohľadne umelej inteligencie či vie AI predpovedať kurz na burze.

Samozrejme som sa na to nevykašlal a prečítal som si toho celkom dosť.
Ako je to už dnes takým pravidlom, tak väčšinu odpovedí na všetko dostanete od Inda. Nie je moc sa čomu diviť, keď je ich 1,5miliardy. Kvalita tých článkov je pochybná, proste to "funguje" v tom zmysle, že sa narvú dáta do siete a keď tých dát bude dostatočne dosť, tak by to fungovať malo. Mno tých dát nie je dosť a hlavne, keď sa to robí z denných kurzoch ktorých je za rok približne 365 a to je fakt úboho málo.

Čiže ja budem pracovať s minútovými kurzami (~525600 za rok) a aby som to vylepšil, budem sa snažiť vyťahať z tých dát nejaké vzory.
Na obrázku nižšie vidíte ako vyzerá skutočný priebeh kurzu Bitcoinu.
Časť kurzu Bitcoinu

Ako vidíte, najskôr sa kurz začne triasť ako drahý pes v zime a potom uletí hore, alebo spadne dole.

Takže možnosť číslo 1.,
je nájsť matematicky, alebo pomocou konvolučnej vrstvy "trasenie" a až potom to poslať do nejakej rekurentnej vrstvy. Príde mi to ako lepší nápad, ako že si to nejaká dopredná, alebo rekurentná sieť nakrúti sama.

Na obrázku nižšie vidíme vývoj kurzu BTC a DOGE. Vývoj kurzu BTC a DOGE

Vývoj DOGE som samozrejme vynásobil tak aby približne sedel s BTC. Keď si to pozeráte zľava doprava, tak to plus, mínus sedí a keď sa blížite k pravému koncu, tak zrazu DOGE ujebe dekel a vyletí do nebies na svoje historické maximum. Čo sa asi tak mohlo stať, keď ani tweet Elona Muska s kurzom moc nezahýbal.
Tweet Elona Muska

Tak teraz si hovoríte kto je kurwa väčšia technologická hviezda ako Elon Musk? kto to musel byť, alebo čo sa muselo stať (vojna, cunami), že sa kurz rozbehol prudko hore. Dajte si najskôr tip a potom čítajte ďalej.

Tramdadá, keď ste hádali, že to zapríčinili deti zo sociálnej siete TikTok, tak ste hádali správne. Čo je aj odpoveď na to, kto sú dnes tí najväčší technologický hrdinovia.

Tochu som odbočil, ale máme tu ďalšiu možnosť 2. a to nájsť si nejaké dve meny, ktoré nejak kopírujú svoj kurz a vieme dopredu predpovedať plus, mínus vývoj tej druhej.

Mno a možnosť 3.
Nájsť si menu, ktorej kurz vyzerá ako sínusoida, áno sú aj také. Kupujete, keď je dole a predávate keď je hore. Keď k tomu nasadíte nejakú formu AI, tak to môže byť celkom úspešný pokus. Nemal som moc času, ale trochu som sa s tým hral a denne sa vykonalo niekoľko obchodov s hrubým výnosom 1% za obchod. Keď som to prerátal na vklad 1000€, za mesiac to vychádzalo v hrubom 2000€. Treba odpočíta fee, čiže poplatky čo tvorili približne 200€, mno a keby to bolo vo väčšom, ešte treba odpočítať štátnu mafiu zvanú berňák.

Vývoj cyklickej meny

Prečítal som si celkom dosť nápadov z finančnej sféry, ale to je hrozné nudné čítanie a nič z toho ani neskúšal. S tým som strávil minimálne týždeň a pokladám to za čiste zabitý čas.

Na čom robím

Nejak konkrétne to nemôžem rozoberať, páč ide o firemné údaje, ale aspoň tak okrajovo. Ide o využitie troch AI a to doprednú sieť ktorá identifikuje objekt, či je tam, kde by sa mohol vyskytnúť, ak zistí, že je tam, spustí sa druhá AI, ktorá detekuje objekt na tom objekte pomocou YOLOv4 a nakoniec sa spustí Tesseract na prečítanie textu. Takže kto má tieto technológie rád, sa môže v blízkej dobe tešiť na nejaké blogy. Ten projekt som si vymyslel sám a zapáčil sa, mno je tam veľa vecí do budúcnosti na vylepšenie a nerád by som sa pri ňom zakopal.

Záver

Teším sa na vaše podnety, čo by vás zaujímalo, alebo hocičoho okolo tejto témy. Ja viem veľa ľudí si hovorí, ja na to nemám, to proste nedám ... Toto sú proste blbosti, stačí mať chuť sa učiť nové veci. Používate Linux, čo vás prirodzene oddelilo od pliev a občas si namiesto chujovín môžete ohmatať čo určite v budúcnosti radikálne zmení svet.

No a zas samozrejme čakám na pomoc s ťahaním dát z CERNu :-), tam sú dát milióny a môžeme predpovedanie hocičoho úspešne vyriešiť a možno budeme prví a to sa oplatí *-)

V predchádzajúcich dieloch ste videli

Umelá inteligencia sa učí počítať
Umelá inteligencia - prvý praktický príklad v rozpoznávaní obrazu
Data augmentation
Vytvorenie datasetu
Prvé kroky k programovaniu
Umelá inteligencia v rozpoznávaní obrazu
Umelá inteligencia nás všetkých zabije
    • RE: Umelá inteligencia - pokec 01.10.2020 | 11:21
      Avatar redhawk75   Používateľ

      Super. tato tema ma zaujima ale nie z dovodu investovania.

      Datamining zvladam, ale povedzme taku vec ako jazdy na biku. Kde budem mat GPS data a predpovedat za pomoci informacii o pocasi a informacii o predoslych jazdach nejake casy (je to podobne ako pri predpovediach kurzov)

      Da sa to nejako z pomocou AI (povedzme server doma + vystup na mobil)

      Alebo auto a pod. 

      Takze otazky:

      1. aky SW?

      2. co za zelezo budem potrebovat?

      3. da sa to pouzit pri 200-250 zaznamoch? Viem ze plati klasika cim viac tym lepsie.

       

      • RE: Umelá inteligencia - pokec 01.10.2020 | 14:31
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        1. aky SW?

        Ono Tensorflow/Keras nie je nijak zložitý, takže sa to dá zbúchať za deň teda ten backend s AI. Na výstup buď použiť Pythonacký Flask, alebo PHP. Nevidím v tom nejak problém. záleží aké dáta sa budú sypať do AI, môžem ti založiť projekt na GitHube, alebo kde chceš :)

        2. co za zelezo budem potrebovat?

        Jediná podmienka je aby na tom bežal Tensorflow, takže aby nebol moc starý. On sa zapotí, len keď sa bude učiť, výsledky lezú von v desatinách sekundy. Či to HW zvláda sa dá overiť tak, že si nainštaluješ Tensorflow:

        python3 -m pip install tensorflow

        Potom si spustíš interaktícvny Python:

        python3

        V ňom si skúsiš naimportovať Tensorflow:

        import tensorflow

        A keď to nespadne, tak pocesor podporuje všetky potrebné inštrukcie.

        3. da sa to pouzit pri 200-250 zaznamoch? Viem ze plati klasika cim viac tym lepsie.

        Práca s AI je vždy mágia, proste sa to vyskúša a uvidí sa :) Pokiaľ by sa samozrejme zapojilo viacej ľudí, tak by bolo viac dát na učenie a bolo by to samozrejme presnejšie, 250 je fakt dosť málo. Pracoval som aj s takto málo údajmi a nejak to funguje.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Umelá inteligencia - pokec 16.10.2020 | 19:00
      Avatar caopyp   Používateľ

      Taký akciový program existuje a je to niečo neskutočné. Ta matematická sila , si predstav top 10 matematikov ktorý na tom pracujú a nie je to len také že idem dole kupujem idem hore predávam .. su tam používané mnohé optimalizačné metódy, tréning na starých vzorkách, mutácie, nn-siete.. Len si už nezametám názov toho programu :D mňa ekonomika dajak neberie a bola to len jedna prednáška.

      Čo sa tíka umelej inteligencii tak tu by som chcel vedieť, ak už nie naprogramovať tak aspoň vytvoriť model, dlho som rozmýšľal napríklad nad optimalizáciou semaforov a pod. ale mam pocit že nikdy nerobím to čo chcem ale to čo treba ..

      Prefarbená blondínka to už je umelá inteligencia
      Vieš aký je rozdiel medzi konšpiračnou teóriou a realitou? Asi 2 roky
      • RE: Umelá inteligencia - pokec 16.10.2020 | 21:13
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Ja osobne som videl len kopu naprogramovaného hnoja a šíri sa to ako Corona 19 vírus :) Proste sa to furt len kopčí a výsledky nič moc.

        Prefarbená blondínka to už je umelá inteligencia

        To áno :)

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org