ReZound

ReZound je ďalší z audio editorov, ktoré v Linuxe umožňujú nahrávanie z audio kaziet a platní. Napriek tomu, že s nahrávkami vie urobiť veľa zaujímavých vecí, môžu s ním pohodlne pracovať aj začiatočníci. V tomto článku si ho iba krátko predstavíme, využitie všetkých jeho vlastností zostane iba na vašich potrebách a znalostiach :-)

O PROGRAME

Autorom programu je Davy Durham, ku ktorému sa pridalo zopár šikovných vývojárov. Všetky dôležité údaje o aplikácii nájdeme na stránke projektu rezound.sourceforge.net. Program je v aktuálnej verzii 0.9.0beta, pričom sa onedlho (aspoň dúfam) očakáva nástup verzie1.0.

Inštalovať môžeme z balíka rpm, bináriek ale aj zo zdrojových kódov. Odporúčame poslednú možnosť, pretože iba takto môžeme pri práci využiť možnosti pluginov LADSPA, JackIt a ďalších doplnkov. Spôsob inštalácie s využitím pluginov je obdobný ako bol opísaný v článku o audio editoroch.

Aj vtedy, ak sa rozhodneme iba pre hotové rpm balíky,  ReZound poskytuje nadpriemerné možnosti editovania zvuku. Sťahovať môžeme zo stránok linuxsoftu alebo sourceforge.net.

OPIS PROGRAMU

ReZound vidíme na tomto obrázku.

ReZound_screenshot

Okrem ovládacej lišty, z ktorej môžeme ovládať a nastaviť celý program, sa v hornej časti nachádzajú tlačidlá na ovládanie prehrávania a nahrávania (prehrať výber, celú stopu, opakovanie, rýchlosť prehrávania :-) atď.). Je ich 14, takže ich máme na výber naozaj dosť. Ak nevieme, na čo určité tlačidlo slúži, počkáme si na zobrazenie bublinovej nápovedy nad kurzorom myši, ktorá účel tlačidla objasní. Vedľa sa nachádzajú nejaké voľby, pre nahrávanie sa vyplatí vybrať napríklad "Clipping Warning". Toto upozornenie zobrazí červenou časti skladieb, ktoré prekročili dovolenú hlasitosť. Vpravo sa nachádza okno, v ktorom sú zobrazené všetky súbory, ktoré sú v ReZounde otvorené. Prepíname ich klikaním:-)

Strednú časť programu tvorí časová os, zaškrtávacie polia (vľavo) na umlčanie stopy, zobrazenie kanálov a vpravo koliesko na prispôsobenie veľkosti vertikálneho zobrazenia. Ovláda sa kolieskom myši alebo ťahaním, kliknutím pravým tlačidlom dostaneme predvolenú veľkosť. Tlačidlá + a - nad ním zobrazenie zväčšia/zmenšia na maximálne hodnoty. Podobne to platí aj pri ostatných ovládacích kolieskach: rýchlosť prehrávania (vľavo hore), zoom pre frekvenčný analyzér (vpravo dole) a nastavenie veľkosti horizontálneho zobrazenia stopy (vľavo v strede). Pod ním sa zobrazujú informácie o otvorenom súbore. Dá sa tam nastaviť aj čas nahrávania.

Dolná časť programu slúži na zobrazovanie analýz nahrávky. Zľava: Level meters, zobrazenie sterea a frekvenčný analyzér. Vypínajú sa z menu Control.

NASTAVENIA

Ak ste si všimli, ani slovom neboli zmienené nastavenia programu. ReZound je totiž prepracovaný tak, že to nie je (možno) ani potrebné... Zapínanie niektorých vlastností je však možné priamo z menu.

PRÁCA S PROGRAMOM

Čo program dokáže? Veľa. Náročnosť práce závisí od našich potrieb. Ak chceme iba nahrať zvuk a upraviť ho, úplne nám postačia defaultne voľby nahrávania. Pri väčších nárokoch si môžeme vybrať prácu s viacerými stopami, vzorkovaciu frekvenciu atď.

Novy_subor

Výber zo skladby začíname kliknutím ľavým a končíme pravým tlačidlom myši. Môžeme ho kopírovať, vystrihnúť, obstrihnúť (crop) atď. Za zmienku určite stojí to, že máme na výber 8 (!) spôsobov vkladania (od prepísania po vložiť ako nový).

Nahravanie

Úpravu záznamu uskutočníme z volieb v menu Edit, Effects, Looping, Remaster a Generate. V menu Edit je zaujímavé pridanie/ubratie kanála, swap kanálov (prehodí výber kanálov), vložiť ticho, stíšiť výber, možnosti výberu, "rotate left/right" (pridá na koniec/začiatok výberu inú časť výberu) a samozrejme Undo- krok späť. Ak budeme používať nami zadané nastavenie filtra častejšie, môžeme si ho uložiť a neskôr znovu aplikovať.

V menu Effects sú zaujímavé voľby reverse ("obráti" zvuk naopak), Gain, Change volume (zmena hlasitosti), Rate (zmena rýchlosti). Je tam ešte Echo, Flange a ďalšie efekty. Prvky v menu Filters využijeme priamo na úpravu zvuku, v menu Looped na úpravu symetrie. Zaujímavé voľby sú ešte v menu Remaster, kde je samotný filter na odstránenie šumu, balance, normalize, a napríklad aj možnosť prevzorkovať nahrávku, pričom maximálna hodnota je 96 kHz. Väčšine však bude stačiť predvolená 44 100 Hz. V prípade, že nás program zaujme, môžeme si prečítať doplnkovú dokumentáciu, alebo vyskúšať jednoduchý príklad na používanie programu.

Zmena_hlasitosti

 

FORMÁTY

ReZound vie pracovať s vlastným formátom rez, ktorý je (ako ináč) defaultný. Podporuje formáty wav, aiff, raw, ogg,flac, midi, snd, au, sf a po doinštalovaní príslušného kompresora (napr. lame; zo známych dôvodov) aj mp3. Vie tieto súbory importovať aj exportovať. ReZound podporuje prácu s JackIt a Portaudio.

ZÁVER

Ako vidíte, svet Linuxu je bohatý na kvalitné audio editory. Na výber máme od tých najjednoduchších až po tie s vynikajúcimi schopnosťami, medzi ktoré môžeme určite rátať aj ReZound. Zvlášť výhodný sa zdá vtedy, keď zohľadníme cenu, ktorá je rovných "linuxovských" 0,- korún aj s 19% DPH :-)

ReZound_screenshot_2
    • ??? 10.12.2006 | 18:40
      Gabriel   Návštevník
      Je možné tento program stiahnuť ?
      • Re: ??? 08.09.2007 | 02:58
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Jasné, odkaz je v článku... Ale ak používate Mandrivu a máte dobré zdroje, stačí: urpmi rezound.
    • Ekvivalent? 12.08.2008 | 02:41
      Avatar Abraxas Xubuntu 18.04  Používateľ
      Obávam sa, že na Sony Soudforge, alebo Adobe Audition tento soft asi nesiaha. ALebo sa da v budúcnosti očakávať aj také niečo?
      • Re: Ekvivalent? 21.10.2008 | 22:14
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        No, to ťažko predpovedať. Ale ja som občas (apoň v tomto) optimista :-)