amaroK 1.2 - multimediálny prehrávač novej generácie (1)

19.02.2005 16:14 | Recenzie programov | Ondrej Hučko

Máte veľké množstvo MP3 súborov a zdá vám nepraktické prehrávať ich v už klasickom XMMS? Chcete mať prehľadnú kolekciu MP3 zbierky s triedením a vyhľadávaním? Chcete si počas prehrávanej piesne pospevovať, ale nepoznáte text piesne? Chcete počúvať internetové rádiá a vytvárať dynamické playlisty? Toto všetko a množstvo iného dokáže multimediálny prehrávač amaroK 1.2.


Inštalácia

Inštalácia amaroKu je rýchla a jednoduchá, v ničom sa nelíši od inštalácie iných programov. Môžete si stiahnuť zdrojový kód a skompilovať ho klasickým postupom: ./configure, make, su -c "make install"

Ak sa pri kompilácii vyskytne chybová hláška, bude potrebné doinštalovať chýbajúce knižnice. AmaroK je dostupný aj ako balík pre najrozšírenejšie distribúcie - Mandrake, SUSE, Redhat/Fedora, Debian.

Pri inštalácii ešte musím upozorniť na jednu zaujímavú funkciu, ktorá je dostupná z tretej strany a tou je malý program MusicBrainz Tagger. Po jeho nainštalovaní sa v okne meta informácií MP3 súboru sprístupní tlačidlo Fill-In Tags Using MusicBrainz. Po jeho stlačení sa pomocou informácií čerpaných zo vzdialeného servera vyplnia chýbajúce položky v ID3 tagu. Aby ste ho mohli využívať, potrebujete mať nainštalované knižnice libtunepimp a libmusicbrainz.

Prvé spustenie

Ak amaroK spustíte po prvýkrát, ako prvé sa objaví okno akéhosi sprievodcu prvým spustením. Tu si vyberiete, aké prostredie vám viac vyhovuje - či prehrávač s playlistom v samostatnom okne v štýle XMMS alebo jedno okno, v ktorom bude skombinovaný playlist s prehrávačom ako to používajú programy JuK či iTunes. Ja som si zvolil a obľúbil druhú možnosť. V druhom kroku si vyberiete adresáre, kde sa nachádza vaša MP3 zbierka. Tu si takisto môžete zvoliť rekurzívne prehľadávanie adresára, sledovanie adresárov pri zmenách a import playlistov (*.m3u). Ale poďme už k samotnému programu a jeho skvelým funkciám.

amaroK 1.2
amaroK 1.2

Popis prostredia

Plocha programu by sa dala rozdeliť na tri časti - ľavý okraj so záložkami, samotný playlist, ktorý implicitne zaberá najväčšiu plochu a panel s ovládaním samotného prehrávania skladieb a vizualizačným analyzátorom.

 

Najprv si preberieme ľavý panel, ktorý obsahuje veľké množstvo funkcií. Obsahuje päť záložiek.

Zalozky:: Context - ten tvoria ďalšie tri záložky. V prvej - Home - sa nachádzajú zoznamy desiatich najobľúbenejších skladieb, piatich najnovších skladieb a piatich piesní, ktoré ste najdlhšie nepočúvali. AmaroK má na výpočet obľúbenosti špecifický algoritmus, ktorý priraďuje jednotlivým skladbám body (0 - 100). Ak pieseň počúvate celú, jej bodové ohodnotenie sa zvýši, ale ak ju začnete počúvať a po chvíľke prehrávania vás omrzí a zastavíte ju, prípadne prepnete na inú, body sa jej znížia v závislosti od toho, v akom štádiu prehrávania ste ju zastavili.
V druhej záložke - Current Track - sa objavujú informácie o práve prehrávanej skladbe - interpret, názov skladby, album, obrázok albumu, ktorý si môžete stiahnuť buď z amazon.com alebo vybrať vlastný. Vedľa obalu albumu si všimnite ikonu fialovo-žltého mozgu :). Po kliknutí na ňu sa v prehliadači zobrazia informácie o danej skladbe, albume či autorovi z obrovskej databázy portálu musicbrainz.org. V tejto záložke ešte na chvíľu ostaneme. Pod spomenutými základnými informáciami sa zobrazuje zoznam piatich najobľúbenejších skladieb (skladieb s najvyšším bodovým ohodnotením) od daného interpreta a niekoľko navrhovaných piesní vďaka podpore Audioscrobblers. Audioscrobblers si bližšie predstavíme v druhom dieli nášho dvojčlánku. Ďalej sa tu ešte nachádza veľmi dôležitá vec - zoznam všetkých albumov interpreta aj s ich obalmi, počtom skladieb na CD, prípadne aj s rokom vydania, ak je tento tag v súboroch vyplnený.
V tretej záložke, nazvanej Lyrics, sa nachádza text práve prehrávanej piesne, ktorý sa získa, ako inak, z internetu. Na internetových serveroch sa v drvivej väčšine nachádzajú iba texty zahraničných interpretov, ale v niektorých prípadoch mi zobrazilo aj text slovenskej skladby.

:: Collection - druhá záložka nám poskytuje prehľad celej MP3 zbierky. Celá kolekcia je usporiadaná do stromovej štruktúry, ktorú si môžeme ľubovoľne nastaviť. Napríklad ja mám nastavenú štruktúru Artist / Album.

:: Playlist - v tejto časti nájdeme nami vytvorené alebo importované playlisty. Ku každému je uvedený počet skladieb a dĺžka prehrávania celého playlistu. Pod názvom Cool Streams sa nachádza zoznam 23 internetových rádií, ktoré pokrývajú pomerne dosť hudobných žánrov - od vážnej hudby cez rock až po techno. Veľkou prednosťou amaroKu sú tzv. "smart playlists", čo by sme mohli voľne preložiť ako "dynamické playlisty". Tie sú dynamicky vytvárané podľa zadaných kritérií - napríklad podľa obsahu zadaných znakov v ID3 tagoch, minimálneho bodového ohodnotenia piesne, počtu prehrania a množstvo ďalších kritérií. Pomocou nich si môžete vytvoriť napríklad zoznam 15 najhranejších či najvyššie hodnotených skladieb alebo napríklad playlist "osemdesiate roky" - ak určíme, že rok skladieb bude medzi rokom 1980 a 1989. Fantázii sa medze nekladú. Viac napovie obrázok.

Playlisty, vytváranie dynamických playlistov
Playlisty, vytváranie dynamických playlistov

:: Media Device - táto funkcia slúži na synchronizáciu hudobných súborov s iPodom. Bohužiaľ, iba s iPodom. Potvrdil mi to aj samotný vývojár amaroKu, že v najbližšom období podpora bežných USB MP3 prehrávačov nebude. iPod nevlastním, takže som túto, pre majiteľov tohto zariadenia veľmi užitočnú funkciu, nemohol vyskúšať.

:: Files - dostávame sa k poslednej záložke na ľavom paneli a tou je záložka na prehliadanie súborov. Existuje tu aj možnosť mimoriadne rýchleho vyhľadávania MP3 súborov na celom disku.

Záver prvej časti

Tak hádam na dnes by aj stačilo :). V skratke sme si predstavili amaroK a jeho základné funkcie. V budúcej časti si podrobnejšie preberieme nastavenia amaroKu a niekoľko zaujímavých funkcií - skinovanie, prehrávanie internetových rádií, napaľovanie či možnosť rozšírenia pomocou skriptov. Máte sa na čo tešiť. :)

 

Súviasiace články:

 

    • download: zdrojovy kod 01.03.2005 | 11:03
      balki   Návštevník
      Ahoj, cela tato aplikacia vyzera super, akurat tam je chybna linka na stiahnutie zdrojoveho kodu:)) Odkaz na rpm balicky su uz vsak v poriadku.
      • Re: download: zdrojovy kod 01.03.2005 | 12:04
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Ďakujem, už je to opravené. ;)
    • wma 02.03.2005 | 14:16
      Avatar c0ma slackware  Používateľ
      doposial prehravam hudbu prevazne v konzole cez mplayer. tento clanok ma celkom zaujal, mozno to skusim. Zaujima ma vsak, ci tento software podporuje prehravanie WMA suborov..
      • Re: wma 02.03.2005 | 18:41
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Áno, amaroK podporuje aj prehrávanie WMA.
    • formaty 22.03.2005 | 22:21
      Misacek   Návštevník
      Zdravim, rad by som vedel ake formaty podporuje tento program?
      • Re: formaty 11.03.2006 | 18:52
        Jardo   Návštevník
        okrem mp3PRO snad vsetko mozne
    • Hmm 03.11.2005 | 14:37
      Avatar driller Ubuntu, OpenSuSE  Používateľ
      Mal som to nejaky cas nainstalovane, ale po par tyzdnoch som sa vratil k JuK-u, lebo z "pokrocilych funkcii" Amaroku som okrem moznosti prehravat streamy z internetu takmer nic nevyuzival.
    • amarok 11.03.2006 | 18:51
      Jardo   Návštevník
      Tento prehravac pouzivam ja osobne uz velmi dlho. Jedneho dna som ho skusil a stal sa pre mna drogou bez ktorej si nevirem prestavit,ze by som bol. Prehravac je fakt neskutocne suprovy, co mi ale najviac vadi,ze sa neda uplne vypnut neustale prehladavanie suborov a aktualizovanie kolekcie. Dalej mam s nim problemy,ze mi mrzne a musim ho zakillovat. Niekedy vymrzne az tym stylom,ze mi nejde klavesnica, len mys. Verziu 1.4 sa mi zatial nepodarilo ani spustit, skompilujem ju v pohode,ale nespustim ju, neviem preco. Inak si myslim,ze lepsi prehravac ako amaroK neexistuje, aspon pre mna. Super je,ze prehrava snad vsetko mozne, aj internetove radia s podporou nazvov a dokonca som bol aj prekvapeny, ked mi dokazal citat nazvy aj z .cue suborov. Mozem len odporucit !
    • amarok + iPod 14.04.2006 | 18:58
      exigo@t-zones.sk   Návštevník
      Caute, mam "maly" problem... pouzivam iPod a neviem ako do neho ladovať hudbu (preto mam dva OS na PC) nakoľko ked pouzijem Amarok, pripojim iPod tak je z toho amarok "cely bez seba". Nenormalne spomalena reakcia a ked zadam ktore songy xcem do iPodu presunut a kliknem "transfer" tak pan Amarok skolabuje a sam sa zatvori :(((((( skusal som pluginy pre SUSE 10.0 aby vedel linux ipod rozoznat ale marne... neviete mi niekto poradit ako to vyriesit? resp. aky iny fajn program by sa dal pouzit??? Info Vas poprosim na mail... dik moc... exigo
    • font 26.04.2006 | 12:32
      Avatar vymysleny gentoo  Používateľ
      funguje vam decode character set? mne to nezobrazuje diakritiku.Vsetko ostatne v kde 3.4 ide. Dal som aj iny font aj som to reinstaloval. Mam gentoo.
    • Ubuntu 08.10.2006 | 18:06
      Avatar Gloominati ubuntu  Používateľ
      A pre ubuntu by tam verzia nebola??
      • Re: Ubuntu 04.01.2007 | 22:23
        unique   Návštevník
        sudo apt-get install amarok
    • gnome 02.03.2007 | 17:45
      lucas86   Návštevník
      Pre uzivatelov gnome je tu prehravac LISTEN, v mnohom sa podobaju...
    • fajn, ale... 19.01.2008 | 16:58
      SM   Návštevník
      amarok ma urcite nejake vyhody, ale vadilo mi na nom, ze je jednak cez celu plochu (som rozmaznany z winampu) ale hlavne, ze mi sustavne sposoboval mrznutie systemu (opensuse 10.3), co ma neskutocne vytacalo