Katapult

Katapult
01.08.2007 15:49 | Recenzie programov | Oliver Kišš

Ak používate KDE a pri spúšťaní programov blúdite v menu a bezmocne hľadáte ikonku na ploche alebo paneli, vašu prácu urýchli Katapult, s ktorým máte všetky programy na dosah ruky. A dokáže aj niečo viac.

Katapult nie je len spúšťač programov, je rozšíriteľný pluginmi (catalogmi), a tak ho môžete použiť aj na hľadanie na internete alebo ako kalkulačku. Katapult nie je jediný svojho druhu, bol inšpirovaný skvelým Quicksilverom z Mac OS a podobnú funkčnosť poskytuje napríklad aj Deskbar applet pre GNOME alebo Launchy pre Windows.

Katapult

Inštalácia a spustenie

Katapult by sa mal nachádzať v repozitároch vašej distribúcie. Ak ho tam nájdete, inštalácia je úplne jednoduchá, napríklad v Kubuntu to je apt-get install katapult.
V opačnom prípade, teda ak sa Katapult nenachádza v repozitári a nenašli ste žiadny vhodný balík, stiahnite zdrojáky zo stránky Katapultu a použite známu trojicu príkazov.

Katapult Po nainštalovaní a spustení sa Katapult usídli v systémovej lište a dá sa kedykoľvek vyvolať klávesovou skratkou Alt+Space. Okno Katapultu je jednoduché, je na ňom len veľká ikona a pod ňou nápis. Vzhľad Katapultu je prispôsobiteľný, máme na výber 3 skiny. Každý z nich je priesvitný a má tieň, ktorý ako vidno na screenshote, si nie veľmi rozumie s Berylom, výsledkom je dvojitý tieň.

Čo dokáže?

Katapult - spustenie programu Najzákladnejšia vlastnosť Katapultu je už spomínané spúšťanie programov. Prebieha jednoducho - vyvoláte okno Katapultu, do ktorého začnete písať názov programu. Ten nemusíte napísať celý, keďže Katapult automaticky dopĺňa názvy. Napríklad na spustenie Akregatoru stačí napísať "a", "k" a stlačiť Enter.

Katapult - google Katapult vie aj hľadať na internete a to cez Google. Vyhľadávanie prebieha jednoducho - pred hľadaný výraz napíšete "google" (bez úvodzoviek) a Katapult otvorí výsledky vyhľadávania v novej záložke Konqueroru. Ak sa vám písanie "google" zdá zdĺhavé, v nastaveniach (Catalogs - Google Catalog - Trigger Word) si to môžete skrátiť napríklad na "g".

Katapult - kalkulačka Veľmi užitočnou súčasťou Katapultu je kalkulačka, ktorú máte vždy po ruke. Výpočet môžete písať hneď po zobrazení okna Katapultu a v pravej časti sa zobrazuje výsledok. Po stlačení Enter sa vám výsledok skopíruje do clipboardu a môžete ho hneď použiť. Okrem základných operácií kalkulačka ovláda aj goniometrické funkcie, no na zložitejšie výpočty nie je vhodná.

Katapult - bookmarky Ak chcete navštíviť stránku, ktorú máte uloženú v záložkách, napíšte jej názov a Katapult vám ju zobrazí vo vašom prehliadači, podobne ako výsledky vyhľadávania. Okrem záložiek z Konqueroru Katapult importuje aj záložky z Firefoxu.

Katapult - amarok Veľmi zaujímavou a pre niektorých aj užitočnou vychytávkou Katapultu je Amarok Catalog. Ak máte zapnutý Amarok, môžete do Katapultu napísať názov pesničky a Amarok ju prehrá.

Katapult - hladanie v domácom adresáriKatapultom viete aj otvárať súbory vo vašom domácom adresári, bohužiaľ takto neviete otvoriť súbory nachádzajúce sa v podadresároch a neviete vyhľadávať podľa obsahu.

Fork Katapultu - Fasttrack

Katapult má tiež svoje muchy, niektoré z nich sa snaží napraviť jeho fork Katapult Fasttrack. Najvýraznejšie zmeny oproti pôvodnému Katapultu:

  • Podpora pre viac výsledkov
    Ak chcete napríklad spustiť program, ktorého názov sa začína na "k", vo Fasttracku stačí napísať "k" a šípkami hore/dole prechádzať medzi viacerými výsledkami hľadania
  • Vylepšenie spolupráce s Amarokom
    Katapult Fasttrack má vylepšený Amarok Catalog, s ktorým môžete pesničku okrem prehrania aj pridať do playlistu alebo do radu a to pomocou šípok vpravo/vľavo
  • Vylepšené ponúkanie programov.
    Ponúkanie programov sa vám prispôsobuje na základe predchádzajúcich výberov

Okrem toho Fasttrack obsahuje aj ďalší skin, ktorý pripomína Quicksilver z Mac OS a opravuje niektoré chyby Katapultu. Pri používaní tohto forku sa u mňa vyskytli problémy s rýchlosťou, keď odozva trvala niekoľko sekúnd, zatiaľ čo u pôvodného Katapultu je okamžitá. Neviem, či bola chyba u mňa alebo je to chyba poslednej verzie Fasttracku, ale na základe mojej skúsenosti by som ho neodporučil.

 

Budúcnosť - KDE4

Očakávané KDE4 prinesie mnoho zmien a zlepšenia sa dočká aj "Run command" dialóg, ktorý bude nahradený Krunnerom. Krunner bude mať krajší vzhľad a funkčnosť podobnú Katapultu. Čo Krunner dokáže, si môžete pozrieť na tomto videu na youtube.com.

    • krunner 01.08.2007 | 16:36
      Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
      Dúfam, že krunner prinesie lepšiu stabilitu a spoľahlivosť, lebo v súčasnosti sa mi stáva, že klasický "spúšťač (alt+F2)" nespustí určitý program alebo zlyhá komunikácia a pod.
      • Re: krunner 03.08.2007 | 18:43
        Avatar mcx Mac OS X / Windows 7 / Ubuntu  Používateľ
        hmmm, nuz neviem, ale ja som s nim nikdy nemal problem. Asi patrim medzi stastnejsich ;)
        • Re: krunner 07.08.2007 | 14:32
          Avatar Predrag Ubuntu 10.04  Používateľ
          podla mna to nieje az tak dobre.ak mam v amaroku pesnicky s podobnym nazvom neviem to posuvat.ael inac sa to da no.
          Fujitsu Siemens Amilo Pa 1510, Ati Radeon x 1100.
    • hmmm 09.08.2007 | 12:10
      KeNNy   Návštevník
      tohle umi enlightenment dr17 v zakladu.
    • Quicksilver 21.09.2007 | 18:32
      cca   Návštevník
      Jéé Quicksilver, tuším prejdem z Macka na Linux. :)
    • Distribuce na obrazku? 29.09.2007 | 13:28
      Jan Pavelčák   Návštevník
      Nazdar, sem tam u Linuxu davam prednost vzhledu. Strasne me zaujal screen systemu s katapultem ... co prosimte pouzivas za distribuci, popripade za styl ? Diky moc, Jan.