Naučte sa písať všetkými desiatimi s programom Klavaro

Naučte sa písať všetkými desiatimi s programom Klavaro
V tejto recenzii sa pozrieme na linuxový program Klavaro, ktorý je určený pre tých užívateľov, ktorí nechcú namáhať svoj zrak neustálym preostrovaním z klávesnice na monitor a späť. Tento proces ako je známe unavuje oči a spôsobuje slabnutie zraku.

Ak používate Ubuntu, čo je prípad autora tejto recenzie, program nainštalujete tak, že otvoríte konzolu (Ctrl-Alt-T) a napíšete príkaz:

sudo apt-get install klavaro

Po zadani hesla sa program za par sekúnd nainštaluje.
Program spustíte cez voľbu Applications => Klavaro; v prípade, že náhodou nemáte Gnome Classic ako ja, zadajte v konzole príkaz klavaro a stlačte Enter. Zobrazí sa vám nasledovné okno:

V programe nie je „pribalená“ slovenská klávesnica, túto si však veľmi jednoducho vytvoríte tak, že vyberiete v ľavom combo boxe Keyboard: (Custom), v pravom potom (Edit custom) a ručne prepíšete písmenká českej klávesnice podľa nasledovného obrázku a klávesnicu uložíte kliknutím na tlačidlo Save and use:

Ak viete po anglicky, môžete si prečítať odporúčania, ktoré v hlavnom menu nájdete pod položkou Introduction, no učiť sa môžete začať aj bez toho, kliknutím na druhú položku okna s hlavným menu 1 - Basic course. Ďalšie položky menu sú len rôzne spôsoby cvičení, ktoré odporúčam využiť až po zvládnutí základného kurzu. Cvičenia vyzerajú približne takto (áno, už som v 17. lekcii:)

V hlavnom menu je dobré si zapnúť funkciu Speech, avšak táto v slovenčine nie je dostupná, vlastne to vyzerá tak, že je dostupná len v angličtine, čo spôsobuje istú nepríjemnosť v prípade qwertz klávesnice, kedy vám program radí nevhodný prst pri písaní y a z. Pri precvičovaní týchto konkrétnych písmen je vhodné funkciu Speech vypnúť, čo platí aj o veľmi šikovnej vizuálnej pomôcke, ktorú zapnete kliknutím na tlačidlo Keyboard a následne na Keep hands (viz. obrázok vyššie.)

Pozn.: Autor recenzie napísal mail autorovi programu, s prosbou o doplnenie Slovenskej klávesnice, nakoľko vyššie uvedený nedostatok sa pri českej klávesnici neprejavuje. Slovák však pochopiteľne potrebuje slovenskú klávesnicu. Možno sa jej teda časom dočkáme.

Záver: Klavaro je šikovný program a okrem spomenutého nedostatku spojeného s klávesnicou „na mieru“ je viac ako použiteľný. Dovolím si tvrdiť, že funkcia Speech je dobrá vec, avšak nie nevyhnutná na to, aby sa človek naučil písať všetkými desiatimi.

Zhrnutie:

  • + Vizuálna i akustická indikácia nasledujúceho písmena
  • + Možnosť vytvorenia vlastnej klávesnice odvodením z prednastavených
  • - Chýbajúca slovenská klávesnica
Poznámka: Autorom recenzie je Noro Mázik. Ďakujeme!