Zastrieľajte si s Nexuiz

08.10.2010 03:00 | Recenzie programov | drak_dragon
Nexuiz je jednoduchá 3D strieľačka distribuovaná pod licenciou GPL. Je multiplatformová, takže si ju zahráte na Linuxe, MacOS, či na operačnom systéme Microsoft Windows. Hra Vás ohromí veľmi pekným grafickým spracovaním a skvelou hrateľnosťou.


screenshot

Systémové požiadavky

Hra pobeží aj na priemerných počítačoch, netreba kvôli nej kupovať nové železo. Na slušný beh hry Vám postačí počítač s 1 GHz procesorom, 512 MB operačnej pamäte a grafickou kartou výkonom podobnou karte NVidia GeForce 2. Odporúčané požiadavky sú však vyššie: 1.5 GHz CPU, 512 MB RAM a grafická karta na úrovni aspoň NVidia GeForce 5700fx. Pre inštaláciu hry budete potrebovať 400 MB voľného diskového priestoru.


Inštalácia

Inštalačné balíčky tejto hry je možné nájsť v repozitároch mnohých distribúcii, odporúčam využiť práve tento spôsob inštalácie. Pokiaľ sa však táto hra nenachádza v repozitároch distribúcie, ktorú používate, je možné si stiahnuť multiplatformový .zip balík, v ktorom môžete nájsť binárky hry pre jednotlivé operačné systémy.


Doménou tejto hry je multiplayer. Hra totiž nie je založená na deji, a teda singleplayer pozostáva iba z niekoľkých levelov, líšiacich sa prakticky iba typom hry, počtom nepriateľov a mapou. Pravdepodobne Vás veľmi rýchlo omrzí, ale pokiaľ ste momentálne offline alebo si hru chcete najprv vyskúšať - nech sa páči.

screenshot

Skutočnou lahôdkou je už spomínaný multiplayer. Na výber máte z množstva serverov, aj keď drvivá väčšina z nich zíva prázdnotou. Vždy sa však nájde server, ktorý uspokojí Vašu túžbu virtuálne zabíjať. A ak by sa predsa len taký server nenašiel, máte možnosť vytvoriť vlastný, na ktorom si môžete zahrať Vašu obľúbenú mapu s kamarátmi alebo proti počítaču. Pri vytváraní vlastného serveru máte množstvo možností, ako si ho prispôsobiť podľa Vášho gusta. Je tu na výber z množstva typov hier - módy ako "deathmatch", "team deathmatch", "capture the flag" či "domination", známe z iných hier, sú iba zlomkom z ponúkaných možností. Ďalej máte na výber niektorú z neveľmi rozsiahlej ponuky máp. Túto ponuku našťastie možno rozšíriť, stiahnutím si extra balíka s ďalšími mapami. Okrem týchto a ďalších možností je tu ešte jedna špecialitka (tiež známa s iných hier), a tou je sekcia "Mutators", kde je možné hru ozvláštniť pridaním zvláštnych vlastností (napr. nízka gravitácia), zapnutím špeciálnych pomôcok pre hráčov (laserom navigované rakety či kotviaci hák) alebo povolením iba jedinej zbrane s neobmedzenou muníciou pre všetkých hráčov.

A teraz priamo k hre. V úvode som vyzdvihol skvelú hrateľnosť hry. Jej príčinou je jednoduchosť a dynamika. Jednoduchosť hry spočíva v intuitívnosti ovládania a v jednoduchosti úloh, ktoré musí hráč zvládnuť. Väčšinou sa jedná o to, kto skôr zabije väčšie množstvo nepriateľov, avšak k dispozícii sú aj módy ako "Capture the flag" (účelom je zmocniť sa nepriateľskej vlajky a priniesť ju k svojej vlastnej), v ktorých hráč musí splniť relatívne primitívnu úlohu, pokiaľ chce úspešne prejsť level. Táto jednoduchosť je veľkým plusom tejto hry hlavne pre ľudí, ktorí chcú rýchlo zabiť nejakú hodinku nudy a nemajú záujem presedieť desiatky hodín nad plnením zložitých úloh a riešením rôznych hlavolamov. Dynamika hry spočíva v potrebe rýchlo reagovať a rýchlo sa presúvať cez mapu. Tu platí, že každé zaváhanie končí smrťou hráča. Rýchly presun hráčov s jedného konca mapy na druhý im umožňujú skoky, ktoré je možné posilniť zníženou gravitáciou alebo nejakou špeciálnou pomôckou, napr. známy raketový batoh (angl. jet pack) alebo kotviaci hák (grappling hook), ktorý je veľmi obľúbený u hráčov na serveroch. Na mnohých mapách sa vyskytujú aj špeciálne odrazové mostíky, ktoré hráča prudko odrazia istým smerom. Vďaka tomuto všetkému môžete častokrát nadobudnúť pocit, že hráči doslova "lietajú", pretože sa pohybujú viac "vzduchom" ako po "zemi". Toto všetko robí hru veľmi zaujímavú a odlišuje ju to od klasických FPS.


Nexuiz je hra na vysokej úrovni, grafickou stránkou i hrateľnosťou hravo tromfne aj iné komerčné tituly. Pokiaľ sa radi odreagujete nejakou jednoduchou a rýchlou hrou, Nexuiz je ako stvorený pre Vás - podľa mňa sa jedná o jednu z najlepších linuxových FPS, ktorá určite stojí za vyskúšanie.

Domovskú stránku hry nájdete tu, linky na sťahovanie hľadajte tu.

    • Díky 10.10.2010 | 17:54
      WlaSaTy   Návštevník
      Jéj perfiš. Hry dokážu pritiahnúť na každú platformu nových ľudí. Dokonca som takéto niečo bral do úvahy aj keď som si kupoval DVDčko. Mám v ňom nahodené niečo na spôson osembiťáku a môžem sa zahrať Donkey Kong-a a aj zvyšných cca 499 hier. Síce nemajú na Frozen Bubble, ale ako frajerinka to zavážilo.

      Bol by som rád keby sa v recenziách na open source hry pokračovalo. Či už cez rodiny hier (qube, sauberaten) alebo len tak náhodne. Len neviem či je už Paintball open source, kedysi úmyselne nezverejnili jednu časť modifikácie.

      PS: Nie vždy je vhodné zapnúť si najnovšiu gamesku. Človek čo čaká na dostavník, vlak, bus alebo lietadlo vie o čom hovorím.