Debian 5.02 ovládač ATI
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
To sa prejavuje ak sa bije naraz framebuffer s ovladacom grafiky, obvykle je prva pomoc zadat pri starte prikazy na vyknutie frame bufferu a splash. Ale, nehajme sa prekvapit.
Inak uz si skusil vypnut tie dve veci pri starte?
dpkg --purge file uplne
apt-get remove file
dpkg-reconfigure xserver.xorg
aj toto by bolo dobre refresh: xserver-xorg-video-ati, najdes na webe
Balík „xserver.xorg“ nie je nainštalovaný a nie sú o ňom dostupné žiadne informácie.
čo to znamená?
xserver-xorg . aspon v ubuntu.
quiet splash
a pridatvga=text
a nakopni to stlacenimCTRL x
.Ak to prestane ukazovat teplomer pri starte, tak by to malo byt vypnute. Az pokial ten frame buffer nahodou nezapne nejaka cast init scriptu.
Compiz Running With Mesa On R600/700 GPUs
August 03, 2009
Just about three weeks ago the AMD developers working on the open-source ATI drivers had reached the milestone in their open-source 3D support for the R600/700 GPUs of having glxgears running on these two latest generations of ATI graphics processors. glxgears running itself isn't much, but it's an important step. Last night, AMD's Alex Deucher is now reporting a new milestone and one that is certainly interesting for a large number of users, that is Compiz is running!
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=NzQyNg
majo@debian:~$ glxinfo
name of display: :0.0
X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation)
Major opcode of failed request: 164 (GLX)
Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString)
Serial number of failed request: 15
Current serial number in output stream: 15
majo@debian:~$ compiz
Checking for Xgl: not present.
Detected PCI ID for VGA: 02:00.0 0300: 1002:9505 (prog-if 00 [VGA controller])
Checking for texture_from_pixmap: not present.
Trying again with indirect rendering:
Checking for texture_from_pixmap: not present.
aborting and using fallback: /usr/bin/metacity
Ako uz bolo povedane, mas ich viacero na vyber. Binarne priaamo od vyrobcu, binarne cez balickovaci system distribucie, otvorene ovladace radeon-hd z linku co sa tu uz davnejsie mihol, alebo aj otvorene ovladace radeon.
Install the driver
sudo apt-get update
sudo apt-get install module-assistant fglrx-driver fglrx-kernel-src
Build and install the module
#:sudo module-assistant auto-install fglrx-kernel-src
After this, you need
#:sudo aticonfig --initial
Tie ovládače radeon-hd som tiež nainštaloval a nič sa nezmenilo...už fakt neviem kde je problém. Hľadal som ovládače Mesa ale našiel som len rpm balíčky pre fedoru
Ak to nejde na prvy krat tak este nemusime hodit flintu do zita ale mozeme sa pozriet napriklad do logov z xwindows, skontrolovat ci sa korektne odinstalovali neziaduce baliky z minuleho pokusu, ...
aj ja si myslím že sa to nejako dá, ale určite je problém v ovládači, že ATI nemysleli na Debian alebo naň zabudli
veď to, že som našiel možno 5 rôznych návodov, a keď som stále odinštaloval starý a nainštaloval nový, nemal som istotu či som to všetko spravil dobre a či sa tam tie ovládače už nebili
chcem kupit jednu atinku grafiku a ma to byt lacne a nenarocne a aby sa to neprehrievalo..
Sapphire Radeon HD 4350 512 MB DDR2 (1GB HM), PCI-E, HDMI/DVI, Low Profile, BULK [11142-09-10R]
je to Low Profile Atina. co si myslite o tejto karte moze sa prehrievat?
http://mgcomp-resellerweb.systemb2b.com/pricelist/item.aspx?PID=C9201160
co sa tyka atiny ako som zbehly taze dajak by som ju rozchodil
thanks
kukni tento odkaz.... ati ovladace
je tam taky kratucky navod ako to spravit aby sa nebil framebuffer s ati drivers... jedno z tych co su silno vytlacene tak to napises do grubu do riadku kernel a uz to pojde :)... vysksuaj stoji to za to :P.
aj keď mi ovládače teraz idú a bez compizu mám pri glxgears 8800 fps ;)
Alebo vyrobca gr. karty? Podla mojich skusenosti do tych lacnejsich modelov napchaju kde-co a vytocia to az na hranicu moznosti prave vyrobcovia tych kariet. Nie grafickych chipov.
pre mňa to je uzavreté, to bolo pred 4 rokmi a od vtedy mám tretiu
ATI Catalyst™ graphics driver support for ATI FirePro graphics accelerators, including support for OpenGL 3.1, is expected to be available August 12th at
http://www.amd.com/us/press-releases/Pages/amd-announces-planned-support-2009aug04.aspx
Ockavania Phoronix-u,ktory je beta testerom Catalystov a teda ich ma 30 dni pre uvedenim su obrovske voci 9.8