Hladam pouzivatelov ARCH linuxu
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
3. ročník Bratislava OpenCamp sa uskutoční 5. 4. 2025
Po covidových rokoch a ďalších prekážkach je pred nami tretí ročník, ktorý sa uskutoční v apríli 2025 na FIIT STU v Bratislave. Prvý aj druhý ročník konferencie sa tešil účasti okolo 300 ľudí, veríme že tretí ročník bude ešte lákavejší.
Zdroj: Bratislava OpenCamp
Aj v roku 2025 sa v Bruseli uskutoční podujatie "Free and Open source Software Developers’ European Meeting" (FOSDEM). Viac na jeho stránkach.
Zdroj: https://fosdem.org/2025/
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Kto ti ten Arch instaloval?
Inak, ked sa vam nahodou nepaci osadenstvo #linuxos.sk na irc.freenode.net, tak mozete skusit kanal #blackhole.sk alebo #linux na irc.nextra.sk.
Novacik, ktory sa nieco spyta a tie netolerantne osoby ho s prepacenim "zjebu" za to, ze sa zle pyta, sa na to cele vyserie a bude mu jedno, ze ti chlapci budu mat vedomosti z oblasti Linuxu.
Ak chcu pomahat, tak radi pomozu. Ak su nervozny, nech radsej nepomahaju, novacikov to naozaj akurat tak odradi.
Osobne sam seba stale nepovazujem za nejakeho guru do linuxu, ved na desktope sa stale neviem vzdat windowsu. Ale pracujem na sebe kazdy den a presne to iste teda ocakavam aj od ostatnych. Ked som zacinal, tiez som to nemal lahke. Mozno som mal vyhodu v tom, ze som bol ostychavy sa pytat a radsej som stravil dlhe dni pokusmi, takze ked uz som isiel niekam polozit otazku, tak som mal za sebou istu skusenost s danym problemom a teda som vedel pochopit aj odpovede, ake tu na fore bezne rozdava Wlasaty (ktoreho inak velmi respektujem a pokladam ho za najcennejsieho ucastnika tohto fora). Navyse, ak mi niekto nadaval a oznacoval ma za lamu, tak ma to neodradilo, ale este viac ma to nakoplo, aby som na sebe popracoval. Clovek, ktory sa vzda len preto, ze sa mu ostatni smeju a nadavaju mu, podla mna bud nie je dostatocne zapaleny a odhodlany, alebo je to proste v mojich ociach clovek, s ktorym je skutocne zbytocne stracat cas. Navyse, osobne sa nepokladam za evangelizatora, nemam potrebu privadzat ludi k pouzivaniu linuxu. Mne je to srdecne jedno, ci zostanu pri windowse alebo comkolvek inom. Preto ma netrapi, ci sa nejaky novacik vzda a zanevrie na linux. On by mal sam vediet, preco je pre neho linux to prave a preco sa ho nie je ochotny za ziadnu cenu vzdat. Pravdepodobne komunita takeho clena ani neptorebovala v prvom rade. Nikdy nezamienajte kvalitu za kvantitu!
Aby som to uzavrel, sam nikomu nikdy nadavat nebudem, radsej nenapisem nic. Musim sa priznat, ze otazky Tommyna (a niektorych inych) ma neuveritelne vytacaju a mam sto chuti ho poslat niekam, kde slnko nesvieti, ale neurobim to. Na druhu stranu, jeho pristup k problemom a neochota na sebe pracovat (aj ked on to asi vnima inak z vlastneho pohladu) nie su vlasnosti, ktore by mohli linuxovu komunitu obohatit a teda nevidim dovod, preco mu vlastne pomahat. To neznamena, ze to musi navzdy takto zostat, ked na sebe popracuje a ukaze, ze ma cenu mu venovat cas, tak nebudem mat problem mu pomoct. Cize nejde o nic osobne. A myslim si, ze ak by ho vsetci poslali do prec, tak bud to vzda, urazi sa a navzdy zanevrie na linux (FAIL) alebo sa konecne trochu uvedomi a zmeni sa (WIN). Na zaciatok by stacilo, ak by pred polozenim otazky stravil 4 az 6 hodin na googli a pri virtualboxe.
Aby bolo jasne, vazim si vsetkych ludi, ktori si vazia moj cas pri citani nimi polozenej otazky a pohrdam vsetkymi, ktori nim plytvaju.
Teraz, ked si predstavim, ze by som to, co som napisal tebe, napisal dodoedovi, ten na mna hned vyhrkne, ale zachoval si si svoj pokoj a vies zniest kritiku, mas svoj nazor, priznas si chybu alebo aspon ju nezapieras. (zas si musim drcnut do dodoeda, prepacte mi uz za to).
Len mam jednu vyhradu. Ak sa len novacik chce pozriet na Linux a zistit si nejake info napriklad tu na fore, treba mu odpovedat s kludom, aj ked je naozaj otazka hlupa. Pretoze inak sa na to hned vykasle. Aspon zo zaciatku to musime trochu zniest.
Ak si uz osaha aspon nejake distro a aj potom bude davat hlupe otazky, vtedy ho treba "zdrbat". Pretoze ked si uz raz cuchol, bude chciet pokracovat.
Ale ak ho kazdy Linuxak "zdrbe" este predtym, ako si cuchol, myslim, ze sa vzda.
To je moj skromny nazor, dalej sa uz nejdem vyjadrovat k tejto teme, pretoze je o uplne niecom inom...O hladani pouzivatelov Archlinux-u.
Ahoj. :)
nechodim na IRC. No ked som na nejakom chate tak sa snazim pomahat.
ak bude na IRC viac ludi, tak bude odpisovat aj viac "tych dobrych" :)