Ja by som chcel v prvom rade podakovat Tomasovi Lehockemu za prijemnu akciu.
Pocas mojej neplanovanej
prednasky o procesoch sa vyskytli pochybnosti o spravnosti informacii ktore som podaval. Nesppominam si na vsetky ale aj tak sa pokusim dat na spravnu mieru aspon tie najzavaznejsie na ktore som si spomenul. Nemam kontakt na konkretneho cloveka a je mi luto ze som ho nevedel kontaktovat predtym ako zvolavam diskusiu.
Na slajde 21 som popisoval daemonov. Tvrdil som ze window manager je typickym prikladom procesu ktori daemonizuje svoje procesy aby po jeho vypnuti neboli zabite.
Toto moje tvrdenie bolo negovane z obecensta. Preto sa znovu pokusim popisat situaciu.
Proces daemonizacie je zjednodnusene iba zduplikovanie pomocou funkcie fork a ukoncenie rodicovskeho{parent} procesu. Po ukonceni rodicosvskeho procesu sa potomok{child} naozaj nazyva sirota{orphan}, tak ako to bolo povedane z obecenstva.
Ihned po osiroteni ho adoptuje proces init s PID=1 {Cize sirota neiteruje k PPID cez viacero PPID, ale je priamo a okamzite prevzata init procesom}
Takto ma postupovat aj window manager {alebo v novsich distrach cely dektop environment}, aby sa pri zmen WM nevypli vsetky aplikacie ktore spustil. Ked si vyskusate spustit pstree, tak uvidite ze vsetky aplikacie ktore boli spustene z WM maju PPID=1, teda ze ich rodicom je proces init co znamena ze boli daemonizovane procesom ktory ich spustil {ci uz WM alebo v mojom pripade Gnome Session,ze gnome-panel, alebo nejaka ina utilita}. V pripade ze sa mylim prosim postnite reakciu.
O ich okna sa naozaj stara iba X server. Sprava okien ktora bola spomenuty publikom sa naozaj stara o strom okien a ich reparenting, ale to sa tyka iba okien a nie procesov.
Taktiez sa pri daemonizacii nie je nutne odpajat sa od terminalu, ale je to prakticke.
Je mozno ze nizsia ucast bola sposobena aj tym ze vsetci z STU mali v pondelok rektorske volno, tak sli na 4 dni domov.
Pokial mate k prednaskam dalsie otazky alebo komentare, tak sa kludne pytajte. Taktiez ocenim pripade doplnenia a opravy.
Ked si nahodou spomeniete na nejake dlasie nejasnosti z prednasky, prosim pripomente mi ich, nech ich tu mozeme znovu prebrat.
Este raz vsetkym dakujem za ucast a participaciu.