XDMCP Ubuntu 10.10
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
Ten nový stroj, škoda že si neopísal že čo s ním chceš. Bez toho sa dá naozaj len odkázať na nejaké články o tom.
Ps to s tým nepodporovaním XDCMP som nepochopil. Vedel by si mi to vysvetlit?
Mame doma spolocny pocitac buntu 10.10, solidnejsia masina. Kazdy mame na nom svoje konto. Kedze nas je v domacnosti viac a to okupovanie kompu uz nezvladam, vytiahol som po rokoch stary NB, na ktorom max rozbeham buntu 6.10 (kvoli ram). V minulosti som podobne fungoval, ze stacilo sa na slabuckom stroji nabootovat do prihlasovacej obrazovky a tam dat vyber "pripojit sa k inemu pocitacu pomocou XDMCP" tukla sa tam IP (toho silnejsieho stroja) a bol som presmerovany na prihlasenie na vzdialenom stroji, cize forwardovanie X. Toto iste sa pokusam teraz, ale ziadne xdmcp na ubuntu 10.10 povolit nemozem, pretoze to tam uz nie je ako v dobach minulych. Chcel som vediet, ci je to len niekde skryte, alebo sa budem musiet poobzerat po inej alternative (vnc to nevie).
ak hej tak to by aj mna zaujimalo ze ako nato
Protokol XDCMP je len na to, aby sa na sieti našli klient a server. Nič iné. Len pár packetov ktoré preletia po sieti a človek si na termináli vyberie z ktorého servra sa mu zobrazia programy.
Niečo podobné sa dá urobiť keď si človek použije parametre -X alebo -Y pri pripojení cez ssh, alebo nastavením obrazovky na adresu iného počítača pred spustením grafického programu v danej relácii. V tejto zjednodušenej forme to používam dosť často.
PS ale k veci. blbuntu 10.10 malo štandardne vypnutú danú funkcionalitu. Len neviem prečo to nahlasovali do bugzily.
Uz len usmevne....keby si bol baba...dam si precitat :-)
co k tomu potrebujem ?
router
"server" - napriklad s ubuntu, na ktorom bezia Xka alebo ani nemusia
thin client - z ktoreho zadam ssh -X poldo@192.168.2.199
treba na to nejake ine nastavenie alebo nejaky soft (na server) ??
ssh -X peter@192.168.xxx.xxx
prihlasi ta
a potom staci napisat napr, "opera" a zo vzdialeneho stroja sa ti na monitore spusti opera.
idealne keby to slo nejako podobne jednoducho ako toto
som zvedavy ci mi to bude fungovat aj na telefone a z telefonu (mam nokiu N9OO a aj na nu aj z nej sa da pripojit cez SSH)
hned ako mi zajtra pride novy router to vyskusam
napriek tomu ze sa prihlasim s parametrom -X tak po zadani prikazu sa program spusti na pristroji ku ktoremu som pripojeny
nasledne sa pripojim cez SSH
zapnem VNC na nokii
a uz sa len pripojim
ale nejde mi cez to telefonovat, to by bola pecka, a myslim ze zvuk vobec neprenasa (mozno to je len zle nastavene)
skusil som ssh -X na moj stroj a vypisalo ze -X unknown argument
co ine treba sprait aby to slo ??
Gtk-WARNING **:cannot open display: localhost:10.0
uvazujem o nahodeni servera na tento ucel
co potrebujem aby bezalo na serveri ??
sshd, este nieco ??
musi na serveri bezat x-windows ??
musi na hostovi bezat x-windows ??
ked budem mat na serveri - debian bez X-iek
a na klientovi napriklad slitaz alebo dsl linux
tak by to malo fungovat ??
tie kniznice by chybali serveru ?? alebo slitazu ??
ake su to kniznice ??
mohol by si mi prosimta napisat vsetky "zavislosti" x-forwardingu ??
S tými knižnicami som myslel len to, že si nezmyselne rozdelil programy klient server architektúry a zabudol si že majú zdielané objekty (shared objects) zvané knižnice. Takže si zle položil otázku na ktorú si nezmyselne požadoval presnú odpoveď. A tú si aj dostal.
Mimochodom, závislosti x-forwardingu neexistujú. Program ssh si cez vrstvu ssl vyexportuje potrebné sieťové prepojenie a tým končí forwarding. myslím, źe si sa zas chcel opýtať na rozdelenie klient server architektúry. Teda, prečítať si o tom. Potrebuješ k tomu niečo, alebo si už ten tvoj "server" zrepoikuješ do virtuálky a pohráš sa na ňom?
realna situacia: mam plnohodnotny desktop s pinguy OS gnome (ubuntu) plne funkcny a na tomto slabuckom notase nahodeny nejaky mini linux (slitaz, dsl, puppy, ...)
co musi byt v tom mini linuxe nainstalovane aby sa mi podarilo forwarnut X, programy, pripadne celu gnome-session z desktopu
lebo momentalne to nefunguje
mam emulator terminalu, openssh, este daco ??
netusim co slitaz pouziva za prostredie (ale je graficke) - moze byt problem v tom
musim mat nahodene gnome (rovnake prostredie) na oboch strojoch ??
aby som si to nakoniec ujasnil - toto sa uz vobec netyka n900ky
ked chcem pouzivat x forwarding na serveri aj klientovi musia byt rovnake prostredia (kniznice prostredi)
a nic ine nepotrebujem (okrem open ssh a x terminalu) ??
btw ako je potom mozne ze to ide aj vo windowse ?? ci tam sa instaluju kniznice prostredia ??
Inak, ten telefón s tým súvisí. Jedná sa o ukážku rozdielneho grafického prostredia (DirectFB) ktoré bolo vyvinuté na zníženie nárokov grafických aplikácií. Podobné limitácie majú aj iné špeciálne distribúcie.
Inak, k tvojim otázkam. Presne sme sa o tomto bavili. Samozrejme že potrebuješ napríklad sieťové prepojenie. A s tým windows, tak s ním som to nepochopil. Môžeš objasniť čo si tým myslel?
Ale, asi bude najlepšie keď si zmigruješ OS z toho notebooku do virtuálky s ktorou sa budeš hrať na desktope. Potom sa asi budeš vedieť lepšie opýtať. Lebo, podľa frekvencie odpovedí som asi neni jediný čo nerozumie tvojim otázkam.
PS.: Keby náhodou motyka vystrelila a ja by som pochopil správne že chceš na tom prastarom notebooku spustiť prostredie z desktopu, tak Ti stačí nainštalovať X-Window System, serverovú časť. Knižnice sa nahodia aj samé. A budeš to používať podobne ako pôvodmý zadávateľ tejto témy. Teda, ak sa necítiš prečítať si zopár viet o LTSP ktorý to má všetko vsebe. Verzia s LTSP môže byť v určitom prípade zaujímavejšia.
telefon bola fantasticka kupa a zajtra sa mi asi podari predat za tych 200€ co sa pri kurze dolara 1.4 rovna nadobudacej cene (vratane prisusenstva)
Server (cokolvek- moj book, alebo pc)
klient- nabootovany do X zachrannej konzoly, z nej spojenie cez ssh -X a nakopnute gnome-session
ide to krasne, este to skusim riadne zatazit kolko to znesie co sa tyka ram a siete. Jediny problem ktory sa mi nepodarilo oklamat je zvuk...ten sa pri comkolvek multimedialnom spusta na serveri. Ale na kancelarsku pracu uplne postacuje.
DISPLAY=192.168.3.202:0.0 gnome-session
. To pôjde napriamo.