mam RAID1
md127 : active (auto-read-only) raid1 sdg1[0] sdh1[1] 976760400 blocks super 1.2 [2/2] [UU]
viete mi poradit ako premenujem aby to nebolo md127 ale aby to bolo md102 ?
dakujem
md127 : active (auto-read-only) raid1 sdg1[0] sdh1[1] 976760400 blocks super 1.2 [2/2] [UU]
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
Komerčné riešenie pre virtualizáciu VMware Workstation Pro bolo uvolnené bezodplatne pre osobné použitie približne od mája 2024. Jedná sa o veľmi kvalitný virtualizačný nástroj pre windows aj linux.
Vznikla česká webová stránka venovaná distribúcii EndeavourOS s podporou Arch-Linux.cz. Táto distribúcia je založená na Arch linuxe. Inštalácia je založená na Calamares.
Zdroj: EndeavourOS.cz
V rámci updatov k 1.6.2024 bol vydaný respin MX linuxu pre single board počítač Orange Pi.
Zdroj: Mxlinux org
Vyšla nová verzia rolling-update distribúcie Manjaro, ktorá spája silu Arch Linuxu s jednoduchosťou user-friendly distribúcii. Okrem najnovšieho jadra je k dispozícii pre priaznivcov KDE aj najnovšie rozhranie Plasma 6. Manjaro vychádza vo verziách s KDE, GNOME a XFCE.
Zdroj: Distrowatch
Bola vydaná verzia 0.10 textového editoru neovim. Nová verzia obsahuje množstvo vylepšení LSP protokolu, zvýrazňovania syntaxe pomocou Tree-sitteru a ďalších menších zmien. Kompletný zoznam noviniek je dostupný v oznámení o vydaní.
Zdroj: neovim.io
Retro distribúcia arix prináša prostredie kde 1.1.2 na Debian 13 (trixie).
Zdroj: ariasft.github.io
V Greenie knižnici bola vydaná prvá kniha, ktorá je vytvorená z väčšiny umelou inteligenciou. Pokrýva udalosti Druhej svetovej vojny, vrátane rôznych doplnkových tém. Kniha je v angličtine.
Zdroj: Blog na Denníku N
Retro web poskytuje informácie o starom hardvéri
Zdroj: The Retro Web
Ide o čiastkovú časť, ktorú riešia z dôvodu monopolného spravania sa v Appstore.
Zdroj: Európska Komisia
Bot využívaný na útoky proti mnohým štátnym inštitúciam v celej Európe dosiahol novú veľkosť.
Ak sa vám táto stránka páči, môžete nás podporiť tak, že si na vaše stránky umiestnite tento banner.
Náš Twitter tag je #LinuxOSsk
ARRAY /dev/md127 level=raid0 num-devices=2 UUID=d89d9d45:9a420812:c44c77eb:7ee19756 devices=/dev/sdb8,/dev/sda8
a zamenis md127 za co chces.rebootnes a md cislo sa zmeni.
-rw-r--r-- 1 root root 1157 dub 5 21:18 README
-rw-r--r-- 1 root root 649 čec 5 2011 65-drbd.rules
-rw-r--r-- 1 root root 852 kvě 31 20:22 70-persistent-cd.rules
-rw-r--r-- 1 root root 1617 kvě 31 20:22 70-persistent-net.rules
Ubuntu Server 12.04
Ale, teraz som si spomenul. Názov /dev/mdXY sa zvykol používať pri superbloku verzie 0.9. Terajšia verzia sa odkazuje cez rozumnejší názov. Pohľadaj symlink IN-XEN4:102 a skús sa zamyslieť nad prínosom keď máš cluster s diskami napríklad cez iSCSI alebo FC.
PS tú chybu v jadre si hádam už odsleduješ aj sám.
a niekde som vygooglil toto:
mdadm -A -s
a pole uz nebehlo tak ako ho mam zapisane v /etc/mdadm/mdadm.conf
divne, este skusim restart
Keď chceš, tak sa s tým pohraj:
Ale, ako som už spomínal, pozri sa na symbolický link /dev/md/IN-XEN4:102 a aj na /dev/disk/by-id/dm-name-IN-XEN4:102. Tak isto skús uhádnuť prečo sa Ti to tam vytvorilo a načo je to dobré. Škoda, Že si tie linky nedokázal nájsť sám. Takto to budeš mať v obchode veľmi ťažké.
pozrel som sa aj na symbolicky link /dev/md/IN-XEN4:102 a aj na /dev/disk/by-id/dm-name-IN-XEN4:102
ale to je tak asi vsetko co som dokazal nic ine ma nenapada co by som s tym mohol robit :(
lrwxrwxrwx 1 root root 8 Jun 25 18:24 /dev/md/IN-XEN4:102 -> ../md127
ale jak mu poviem ze to ma byt md102?
Odkazuj sa naň cez meno vyplývajúce z nastavení metadát, teda napríklad cez /dev/md/IN-XEN4:102 ten tam bude až pokiaľ mu nezmeníš metadáta. Alebo, ak Ti to stojí za stratený čas, tak si pozri pravidlá hotplug.
ako nevadi to nicomu, len ide o princip
Spôsob ktorý chceš dosiahnúť bol zastaralý už keď sa dal riešiť raid cez iSCSI.
a ake pravidlo mas na mysli?
Príklad:
Stroj, na ktorom hosťuješ povedzme 10 virtuálnych servrov, teda vlastne je to hypervízor. K nemu prikúpiš iný podobný stroj na ktorź nahodíš 5 virtuálnych servrov. Ten prvý hypervízor začne byť preťažený, a tak z neho jednu virtuálku prehodíš na ten neskôr kúpený čo má ešte kopec rezerv.
No, a teraz ide hádanka. Budeš sa spoliehať na názov jeho skupiny diskov ako /dev/md102 alebo /dev/md/IN-XEN4:102 ?
Ako pomôcku Ti poviem, že na tom druhom už môže byť stodvojka obsadená, a v reálnej situácii aj bude.
update-initramfs -u
vdaka ;)