Obsah diskusie

Diskusia k: Blender ako video editor

    • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 10:02
      Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

      Super, dík za článok. Nevedel som, že sa dá Blender použiť aj na editáciu videa. Myslel som, že je vhodný iba na 3D modelovanie. Bodaj by takýchto článkov, zameraných na oboznamovanie s možnosťami jednotlivých linuxových programov bolo viacej. Tým sa začiatočníkom rozširuje rozhľad o možnostiach linuxu na bežné používanie a zároveň to slúži aj na jeho propagáciu.

      • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 16:57
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        blender ma uzasny videoeditor porovnatelny s profesionalnou spickou, len naucit sa ho pouzivat chvilku trva nakolko nema blbuvzdorne automaticke nastroje ale zato vsetky veci su manualne nastavitelne a klucovatelne - menitelne plyne s casom

        teda na jednorazove pouzitie na strih je to kanon na vrabce ale ak sa chce niekto venovat strihu, editacii  a vfx pravidelnejsie asi je len jeden lepsi nastroj - davinci resolve

        este mame lightworks ale oproti tomu je podla mna blender ovela lepsi

        ostatne linuxove editory su vhodne na ten jednorazovy jednoduchy strih

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 16:58
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      velmi pekny clanok

      dufam ze privedie vela uzivatelov k blenderu

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 17:51
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Fantázia, zrovna keď to človek potrebuje, tak ty to napíšeš :-)

      Samozrejme som to hneď práskol na FB.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 18:02
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Tento článok som pôvodne plánoval ako blog. Nakoniec som sa rozhodol pre článok, takže som sa vzdal akýchkoľvek osobných komentárov. Myslím, že komentár je vhodné miesto, kde by som dodatočné informácie mohol priložiť.

      Prečo Blender

      Blender nebýva v článkoch o strihu videa pod linuxom na popredných miestach. Pre mňa rozhodne nebol prvou voľbou a väčšina užívateľov na tom bude podobne.

      kdenlive

      Doteraz som používal kdenlive. Nemám ten softvér rád, ale svoju prácu odviedol. Výstup sa mi nepáčil pretože som nikdy nevedel poriadne nastaviť parametre filtrov (buď sú na mňa moc zložité, alebo sú zle naprogramované).

      K tomu sa pridružili ďalšie problémy, napr. častejšie padanie po poslednej aktualizácii. Zároveň pri niektorých videách nefungoval export (začal padať mlt). Narýchlo som pre tieto videá musel nájsť iný editor.

      OpenShot

      Ako prvú alternatívu som skúsil openshot. Nepodarilo sa mi z neho exportovať žiadne video. Bolo to v dobách keď som už začal používať dobre komprimované 1080p@60. S openshotom sa mi stalo niečo, čo som na linuxe nevidel už veľmi dlho - vytuhol mi celý desktop. Skúmal som, čo túto anomáliu spôsobilo. Openshot pri pohybe kurzoru spustil pre každý frame samostatný proces, ktorý začal prehrávať video od keyframu po požadovaný frame a každý ten proces bol spustený s maximálnou prioritou, teda omnoho vyššou než X-ka. Priemerný čas prístupu k framu pre jeden proces bol u môjho videa cez 5s. Nakoniec som musel počkať pár minút kým sa mi podarilo openshot zatvoriť ;)

      Shotcut

      Havaroval pri importe prvého videa. Čo viac k tomu napísať ;)

      Blender

      Nakoniec som skúsil Blender. Ovládanie som zvládol bez problémov, výkon som vyriešil cez proxy, takže môžem pohodlne strihať video vo vysokom rozlíšení bez zásekov.

      Nakoniec by som chcel ešte vyzdvihnúť úžasné rozhranie. Na obrázku 11 strihám v okne s rozlíšením 480x320px. Napriek smiešnemu rozlíšeniu, do ktorého by sa nevošiel ani priemerný áno / nie dialóg z GTK tu mám zobrazené 4 okná a dokážem celkom pohodlne strihať video.

      • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 19:22
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Kdenlive som používal pred rokmi, bolo celkom OK, ale padalo. Potom vývojári vydali verziu kde sa venovali len pádom a dosť sa to zlepšilo, mno ja som zas prestal robiť s videom, tak to moc neviem posúdiť ako je to s ním dnes.

        Jako čistú strižňu som potom začal používať Flowblade, ten dnes už tiež nepoužívam, ale na strihanie videa funguje fakt dobre.

        OpenShot tak s tým som spravil dosť veľké video a prišiel mi OK. Teda strižňa Flowblade a finále v OpenShot. Mno až prišiel deň, keď som si nedokázal niekoľko dňovú prácu otvoriť.

        Prešiel som na Shotcut a s tým som natočil niekoľko videí a musím povedať, že v pohode. Čo ma zaráža, že tebe video nenačítalo, to som nezažil ani raz, ale je pravda, že som napríklad nerobil z nejakým veľkým extra veľkým rozlíšením. Mohlo to padať aj na zlej podpore HW dekódovania videa. Mňa toto nejak obišlo.

        Posledné video som robil len v príkazovom riadku (ffmpeg) a musím povedať, že maximálna spokojnosť. Tak ma hneď napadla možnosť, že si spravím jednoduchú GUI strižňu aby som to nemusel tokať do terminálu.

        Čo ešte stojí za vyskúšanie:
        Nejaké video som zostrihal vo VidCutter, zle funguje ak sú poškodené keyframes.

        Mno keď tu máme webové technológie, tak odporúčam skúsiť LosslessCut, všetko zostríhaš cez klávesy a je to fakt super. Stlačíš "I", "O", "E" a máš hotové video :-) Tiež sa zasekne na zlých keyframes.

        Blender Video Editor ma samozrejme zaujal, pretože sa tu občasne spomenie a tuším zrovna Braňo ho tu spomínal, tak nech už zo seba niečo vysype. Zrovna som potreboval pomôcť s videom a mal spustený Blender, keď si mi písal, že píšeš návod na Blender Video editor.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Blender ako video editor 01.12.2019 | 15:00
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Teraz som skúšal Shotcut a funguje v pohode. Pozerám, že interne to používa MLT framework. Ja som hľadal alternatívu ku kdenlive práve v dobe keď mi kdenlive začal padať kvôli bugu v MLT frameworku.

          • RE: Blender ako video editor 01.12.2019 | 18:25
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

            Ja si na nejaké problémy so Shotcutom nepamätám a pokladám za slušný video editor. To s tým MLT si mal šťastie na nešťastie :)

            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Blender ako video editor 30.11.2019 | 20:27
      Avatar WlaSaTy   Návštevník

      Pekný a užitočný článok, kiež by ich bolo viacej.

    • RE: Blender ako video editor 12.01.2020 | 16:32
      Avatar caopyp11   Návštevník

      spravy návod musí obsahovať príklad použitia na mačkách a tomuto návodu preto nechýba nič super

    • RE: Blender ako video editor 01.05.2020 | 21:10
      Avatar Michelozzo   Návštevník

      Len malé doplnenie; pri delení a zlučovaní okien ťahaním za roh sa niekedy stane, že namiesto zlúčenia okno rozdelíte. Preto je lepšie kliknúť pravým na hranu okna a vybrať si - Split area - Join area. Je to blbuvzdornejšie :) Ďakujem za článok.