Benchmark Apple vs Ubuntu

22.06.2012 | 13:45 | bedňa | Novinky

Phoronix previedol benchmark systémov Apple Mac OS X 10.7.4 Lion a Ubuntu Linux. Väčšinu testov vyhral Linux, čo je len potvrdenie, že slobodný vývoj je lepší ako ten naleštený a uzatvorený múrmi kvetinových záhrad. O tomto pojednáva aj kniha Katedrála a bazár. Môžete si ju prečítať v češtine, alebo originál v angličtine.

    • :-) 22.06.2012 | 19:33
      Avatar dodoedo Fedora Linux  Používateľ
      Mario,

      díky za peknú správu.

      dodoedo
      G. Orwell: "Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více bude nenávidět ty, kteří ji říkají."
      • Re: :-) 23.06.2012 | 20:22
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
        Čau Edo, tak mňa to osobne milo prekvapilo, pretože Apple ladí systém len na jeden HW a čakal som že im to aj funguje :) Vyladiť jadro Linuxu a ovládače len na jeden HW, tak to by dostali na prdel na dvakrát. Že za to niekto dá tie prachy, sa čudujem, blahoslavení chudobní duchom.
        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • Re: :-) 23.06.2012 | 22:38
          mic   Návštevník
          Pozor, oni ladia nie len na "jeden hardware" (vlastne v skutocnosti na niekolko podobnych), ale predpokladam ze ladia aj pre lepsiu odozvu. Vtedy mozes stracat na vykone. A co mam teraz k dispozicii macbook (od zamestnavatela), mozem povedat, ze je ovela sviznejsi ako ubuntu. Celkovy pocit z pouzivania ma zaujima viac ako vykon v nejakom teste - kedze tak ten pocitac pravdepodobne nebudem pouzivat.

          Ked nebudem mat tento pocitac k dispozicii tak sa vratim k linuxu, ale pri najblizsej kupe si dobre rozmyslim, ci by som nahodou nechcel nejaky mac. Je to predsalen unixoidne a mas na to viac softwaru (hlavne plateneho) ako na linux. A kopa aplikacii je na naozaj dobej urovni.
          • Re: :-) 24.06.2012 | 03:55
            Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor
            Tak mám komp po dedovi naň si nainštalujem Ubuntu a porovnávam to s novým HW od Apple. Chlapče ten test bol robený na HW od Apple s oboma systémemi a ty porovnávaš jablká s hruškami.

            Ako písali test je robený out of box, bez ďalších nastavení, no Linux kernel si kľudne stiahni najnovší s kernel.org, skompiluj a výsledok bude zas o pár pecent lepší. Najmi si vývojárov čo osekajú drivere len na danú architektúru a zistíš že pôjde dva krát rýchlejšie. Kde sa dajú stianuť zdrojáky pre MAC asi nikde, keď je to WC cool záležitosť a spoľahnúť sa môžeš akurát na to že oni spravili všetko pre to aby to bolo OK, ako vidíš nieje.

            Nie to nieje pravda MAC je lepší nemám to ako dokázať ale proste jeeeeeeeeee coooool.
            Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
            • Re: :-) 24.06.2012 | 15:31
              WlaSaTy   Návštevník
              Neviem či si si prečítal príspevok na ktorý reaguješ, ale asi nie. Odozva prostredia je pre užívateľa cennejšia vlastnosť ako výpočtový výkon. Takže ten test má výpovednú hodnotu asi ako To, že nedokážeš potvrdiť tvoje slová. To si sám priznal.

              Ale, keď sme už pri tom, tak by ma zaujímalo ako dokážeš zvýšiť výkon stroja o pár percent len prekompilovaním jadra. Teda, ten tzy výkonu, o ktorom je ten ospevovaný test.

              Nazveš ma ako obvykle Apple FAG, len preto že ja mám k dispozícii taký HW? Aj tým si povestný.
          • Re: :-) 24.06.2012 | 22:10
            Touareq   Návštevník
            Takže keď bolo dokázané že mac je pomalší v spracovaní dát tak má aspoň rýchlejšiu odozvu? :) Pekný viral. A to sa prosím vás kde testovalo? Mac je založený len na takýchto fámach ničom inom. Spájať rýchlosť odozvy a rýchlosť výpočtov je dobrá blbosť. Môj 12 rokov starý intel pentium je v odozve rýchlejší ako akýkoľvek moderný počítač s windows či mac lebo je tam ARCH + icewm a malo závislosti, výpočtovo sa ale s terajším železom nemozem ani porovnávať , takže skôr záleží na kombinácii procesor + jadro OS a to je dôležité že opäť a zas bolo dokázané že linuxové jadro má lepšie výsledky ako mac.
            • Re: :-) 24.06.2012 | 22:52
              WlaSaTy   Návštevník
              Odporuješ si. Keby si reálne porovnával stroje o ktorých píšeš, tak nespomínaš výraz viral.

              Ale, to je jedno. Ten test, o ktorom je táto správička bol ajtak vykonaný na rozdielnom železe takže porovnával hrušky s jablkami. A o to išlo.
              • Re: :-) 24.06.2012 | 23:16
                Touareq   Návštevník
                Neviem v čom? Ja som len reagoval na príspevok ktorý tvrdil že nieje dôležitý výkon ale odozva a že tu je mac rýchlejší, čo som označil za Viral a vlastne lož a všeobecnú stratégiu apple (čo každý vie že tak je). Nejaký test som ja vôbec nehodnotil. ... Myslím že, všeobecne je ťažko nájsť pc a mac s úplne rovnakými parametrami a porovnať tie aby neboli žiadne pochybnosti. K tomu nech sa ale vyjadrí niekto iný ja som hovoril o inom, že aj 12 ročný slabý P3 môže mať rýchlejšiu odozvu ako super truper mac.
                • Re: :-) 24.06.2012 | 23:37
                  WlaSaTy   Návštevník
                  Tvrdil si, že si to porovnával. Teraz vravíš že je to lož. Ale, neviem prečo z takého chovania obviňuješ druhých.

                  Mimochodom. Keby v phoronixe nechceli vyvolávať hádky, tak to ubuntu jednoducho nahodia na Apple hw a spustia o jednu sériu testov viac. A presne to je dôvod, prečo to dali do týchto správičiek.
                  • Re: :-) 25.06.2012 | 00:13
                    Touareq   Návštevník
                    O čom hovoríš vlasatý? Ten mic píše že má macbook a že je rýchlejší ako ubuntu (aké?), a že táto pocitova rýchlosť je dôležitejšia ako testy. Ja som povedal že aj môj starý 700mhz intel (!) s grafikov S3 môže byť rýchlejší ako moderné pc, či s windows či s mac. Konkrétne kamoš má nové stolové HP i5 a pri štarte je pomalšie (môj štartuje za 46s, hp 55s). Linux je rýchlejší vždy, lebo si ho tak môžeš poskladať! V tomto žiadny apple viral nemá šancu. Čo si vymyslí ďalšie? ... A čo sa týka tohto testu, mne úplne postačuje, ja som spokojný.
                    • Re: :-) 25.06.2012 | 01:00
                      WlaSaTy   Návštevník
                      Písal si o tvojom dvanásť rokov starom počítači, takže ten viral púšťaš do sveta Ty.

                      Ja viem, že Tebe postačuje test Tvojho stroja. To je logické. Ale, prečo si mýliš odozvu systému s štartom? Možno potrebuješ po každom kliku myškou alebo po každom ťuknutí do klávesnice znovu naštartovať.

                      Ty výmyselník jeden. Spokojne sa usmievaš pod fúziky, ale s hybernáciou by to bolo ešte rýchlejšie. To by predbehlo aj svetlo.
                      • Re: :-) 25.06.2012 | 01:34
                        Touareq   Návštevník
                        He :) to som nevedel že tu bude taká sranda. No áno je dvanást rokov starý (v biose je rok 2000) a aj tak s prehľadom v štarte poráža aj dnešné stroje. A odozvu si so štartom nemýlim, to bol len ukážkový údaj. Keď napr vidím ten explorer vo windows7 tak si len spomeniem na môj PCmanFM a to sa teda usmievam :) ale zmerane to nemám, pocitovo mi to stačí. ... A ten test som myslel v clanku, som spokojný ako to merali. ... A este doplnenie, ak ide o ten štart, nový Hw s linuxom štartuje aj za 2,5 sekundy, nieje to žiadny viral ale fakt!

                        fedora.cz/optimalizace-bootu-u-fedory-17-z-15-na-25-sekund/
                        • Re: :-) 25.06.2012 | 11:24
                          WlaSaTy   Návštevník
                          Odozva, je reakcia na podnet.

                          Takže, ak berieme základné podnety na ktoré reaguje počítač, teda napríklad stlačenie klávesnice alebo kliknutie myškou, tak informácia ktorú s tým spájaš, teda štart systému poukazuje na potrebu naštartovania počítaca po kliknutí myškou alebo ťuknutí na klávesnicu. Nevedel som, že si si vytunil počítač až tak veľmi, že sa Ti pri použití reštartne. Resetuješ ho Ty, alebo sa Ti resetne sám?

                          Naozaj, sranda veliká.
                          • Re: :-) 25.06.2012 | 13:43
                            Touareq   Návštevník
                            Na ignoranta s len hráš alebo debil si od prírody? Som prekvapený staršie príspevky od teba boli rozumné.
                            • Re: :-) 25.06.2012 | 13:50
                              WlaSaTy   Návštevník
                              Takže Ty si mýliš odozvu systému so štartom, tvrdíš že si vykonal porovnania ktorých výsledok si opisoval a ja mám byť podľa Teba debyl od prírody.

                              Mal by si ísť medzi ľudí. Za chvíľku dostaneš vysvečko a budeš mať čas na to aby si objavil aj ten neznámy svet za oknom.
                              • Re: :-) 25.06.2012 | 14:08
                                Touareq   Návštevník
                                Prečítaj si môj príspevok zo včera 23:34 a nerob zo seba ignoranta.

                                Mimochodom skôr ty si mýlis štart s resetom, to bol argument za vsetky drobné, vraj po stlačení štartovacieho tlačítka sa počítač resetuje, a este s poriadnou dávku irónie.
                                • Re: :-) 25.06.2012 | 16:57
                                  WlaSaTy   Návštevník
                                  Ďakujem, čítal som aj ten. Zamotávaš sa do tvojich vlastných slov, a snažíš sa obhájiť pomocou hrubých slov.

                                  Mimochodom, nemýlim si štart z reštartom. Reštart je opakovaný štart vykonaný v krátkej dobe. Teda to, čo Ty meriaš ako bežnú odozvu na kliknutie myškou alebo ťuknutie klávesnice. To musíš mať ozaj super vytunený boxík.
                                  • Re: :-) 25.06.2012 | 17:40
                                    Touareq   Návštevník
                                    Takže si čítal a ignoroval. A aké hrubé slovo som to použil? ignorant? To je fakt a nie hrubé slovo. Inak by si reagoval na moje porovnanie filemanagerov (aj rýchlosť štartu) (aj to je odozva !) a hodil vlastne čísla (ak sa chceš baviť v absolútnych číslach a nie pocitoch), namiesto toho si ma osočil z používania hrubých slov a zamotávania sa.

                                    V skutočnosti sa zamotávaš ale ty keď tvrdíš že štart systemu je vlastne reštart. (?) a este sa snažíš na základe tej stupidity vysmievať. Prečítaj si znovu čo si napísal.

                                    Odozva, je reakcia na
                                    podnet.
                                    Takže, ak berieme
                                    základné podnety na
                                    ktoré reaguje počítač,
                                    teda napríklad stlačenie
                                    klávesnice alebo kliknutie
                                    myškou, tak informácia
                                    ktorú s tým spájaš, teda štart systému poukazuje
                                    na potrebu naštartovania
                                    počítaca po kliknutí
                                    myškou alebo ťuknutí na
                                    klávesnicu. Nevedel som,
                                    že si si vytunil počítač až
                                    tak veľmi, že sa Ti pri
                                    použití reštartne.
                                    Resetuješ ho Ty, alebo sa
                                    Ti resetne sám?

                                    Áno po takom argumente je irónia namieste.
                                    • Re: :-) 25.06.2012 | 18:24
                                      WlaSaTy   Návštevník
                                      Na výraz debil od prírody si úmyselne zabudol.

                                      Ale, to je pochopiteľné u človeka ktorý sa zameria na jednu vec a tú nedokáže pustiť z hlavy. A tú jednu myšlienku potom pchá všade, pričom od prírody ignoruje logické náväznosti.

                                      Nie, toto nie je irónia čo tu predvádzaš, ale mne je to jedno.

                                      Tá frajerina, kde si tvrdil, že tvoj štart systému je rýchlejší ako odozva systému to celé zaklincovala ešte pred tým ako si začal otáčať význam tvojich slov. Kto vie prečo?
                                      • Re: :-) 25.06.2012 | 19:30
                                        Touareq   Návštevník
                                        Ano zabudol som, opravedlňujem sa, viac krát si ignoroval čo som napísal. Napríklad to že som hovoril o teste v článku, ty si sa ale sebe typicky vysmieval že mne stačí test môjho štartu. Ignorancia hodná teba. Treti krát som už použil otázku či si debil? A vidím že som mal pravdu.
                                        Ak to náhodou nevieš, aj rýchlosť bootu do pracovného prostredia je odozva ktoru možno merať, odozva na stlačenie sieťového tlačitka. Ty sa ale vysmievas zo sebe stupidnou argumentáciou že štart poukazuje na potrebu naštartovania a že sa mi restartuje. (!) No bravo to je logika. Dokázal si akurát tak že si hajzlík nič iné. O čo ti vlastne ide wlasaty? Čo?
                                        • Re: :-) 25.06.2012 | 21:35
                                          WlaSaTy   Návštevník
                                          Na poznámku o odozve začneš klamať že si vykonal porovnávací test štartu systému. Bez ohľadu na to, že si priznal, že si to nemal s čím porovnať, tak si argumentoval testom ktorý s tým nesúvisí. A furt z tvojho pera lezú nejaké expresionizmy.

                                          Teba musí Tvoja maminka veľmi ľúbiť. Aj počítač Ti kúpila.

                                          • Re: :-) 25.06.2012 | 22:22
                                            Touareq   Návštevník
                                            Kde som klamal? Hovoril som o modernom počítači, či s windows alebo mac a priamo som napísal že som porovnával len počítač Hp, tak si od TEBA vyprosím osočovanie z klamstva, rovnako aj s toho že mi niekto niečo kúpil. Neviem prečo máš potrebu takto diskutovať!
                                            Príspevok som napísal len preto že mi vadil ten viral hovoriaci o "užívateľskej odozve" macu a predpokladal som že apple nerobí horšie počítače ako Hp, tak to porovnanie nebude ďaleko aj v pripade porovnania s ním, obzvlášť keď môj počítač je dvanásť rokov starý je to preň dobrá výhoda. Poskytol som osobnú skúsenosť že aj starý počítač má výbornú odozvu a applisti nemajú na tom zakladať ich argumenty.
                                            • Re: :-) 25.06.2012 | 23:35
                                              WlaSaTy   Návštevník
                                              Tu, v diskusii si klamal.
                                              Tu píšeš, že si vykonal testy porovnania výkonu výrobku Apple s Tvojím strojom s custom made tzuningom. Tu píšeš, že si to nemal s čím porovnať. Nemáš čo zapierať.

                                              A, mimochodom, urážký si tu nakladal zatial iba Ty, i keď sa to snažíš znova zatajiť.
                          • Re: :-) 25.06.2012 | 13:59
                            Touareq   Návštevník
                            Teraz mi to došlo, MAC sa po stlačení sieťového tlačitka resetuje? To je nejaké divné, toto vízionár nedomyslel, ako na jablkách potom pracujete keď sa nedajú zapnúť ale rovno sa resetujú?
                            p.s. A pritom som iba chceš povedať že rýchlosť odozvy si urobíš aj na starom počítači a tu toto zistili sme že jablká sa nedajú ani zapnúť.
                            • Re: :-) 25.06.2012 | 18:28
                              WlaSaTy   Návštevník
                              Nie, zas si sa zamotal. Odozva užívateľského systému je napríklad to, že si v aplikácii klikneš na tlačítko uložiť, a aplikácia Ti uloží rozrobenú prácu.

                              To, že ty takéto niečo meriaš časom za ktorý sa Ti naštartuje tvoj vytunený systémik len prezradzuje že sa to s tým reštartom deje u Teba.

                              Na trolling si slabý ako čaj. Nepomohli Ti ani urážky, a ani odveci argumentácia.
                              • Re: :-) 25.06.2012 | 19:46
                                Touareq   Návštevník
                                Odozva je čas za ktorý aplikácia nabehne alebo vykoná požadovanú akciu, každá aplikácia je iná a má iné nároky na systém a teda aj inú odozvu. Odozvu môžme merať aj pri štarte (nábeh biosu, zavádzača, jadra, služieb, desktop managera, xserveru, window managera, atď) teda viacerých aplikácií. Rýchlosť tejto odozvy bude závislá (rovnako ako pri iných aplikácií) od ich kvality, linux nabieha aj podľa mojej skúsenosti (s kamarátovým Hp) rýchlejšie ako windows, jednoducho lebo jeho aplikácie sú lepšie, hlavne jadro. Ty to ale neberies, ignorujes vôbec to za test odozvy neberies. Čo je signifikantné, pre teba je test odozvy asi iba nábeh firefoxu lebo ten sa dá testovať aj na windows ale ako potom chceš napríklad testovať odozvu K3B to vo windows nieje. Niečo sa testuje niečo nie, a štart a systém sa bežne porovnáva tak to ber ako fakt.
                              • Re: :-) 25.06.2012 | 19:51
                                Touareq   Návštevník
                                A prehral si vlasatý, a nepomohla ti ani ignoracia, vysmech osočovanie a irónia, čo sú tvoje argumenty. Že štart poukazuje na potrebu naštartovania a je to vlastne reštart :) to si zapíšem.
                                • Re: :-) 25.06.2012 | 21:38
                                  WlaSaTy   Návštevník
                                  Zapíš si čo chceš. Ale, najskôr si naštuduj základné pojmy, aby si zas nevyzeral ako keby si mal obmedzený pohľad na vec.
                                  • Re: :-) 25.06.2012 | 22:26
                                    Touareq   Návštevník
                                    Vydaj príručku z pojmami a daj do nej že boot je reštart a že sa nedá merať jeho odozva. Bude to mať úspech.
                                    • Re: :-) 25.06.2012 | 23:37
                                      WlaSaTy   Návštevník
                                      Tie pojmzysa už roky vyučujú aj na školách. Viem, že Tebe už začali prázdniny, aj keď ešte nemáš vysvečko.

                                      Ale, je mi to úplne jedno.
                    • Re: :-) 25.06.2012 | 01:10
                      mic   Návštevník
                      Vyskusaj si zobrat macbook/iny mac hardware, a pouzivaj ho. Vyskusaj si na to nainstalova ubuntu (alebo si najdi aspon nejaky porovnatelny hardware) a vyskusaj to pouzivat (poriadne pouziva). Porovnaj odozvu a uvidis. Nepisal som ze je rychlejsi. Pisal som ze odozva je lepsia a ze to je pre uzivatela dolezitejsie, ako napriklad to, ako rychlo tam budes kodovat video (ale pre niekoho ineho to tiez moze byt dolezite). Pri takychto ulohach zavisi viac na kompilatore (kde v teste pouzili ROZNE!!! Opakujem, ROZNE!!!) a na filesysteme (ak robis vela s diskom).

                      Dalsia vec je pomer odozva/features. Ano, mozem mat stary pocitac s nainstalovanym blacboxom/fluxboxom alebo vselicim inym (ano, pouzival som kedysi aj taketo veci) a bude to mat asi lepsiu odozvu ako mac. Dokonca to aj okamzite nastartuje. Ale to len preto, lebo to nic nevie. Pri macu mas dobry user experience so slusnou odozvou. A toto na MACu pozorujem. Jedine na co nadavam je klavesnica na tom notebooku, ale to uz nie je vecou OS ale hardwaru. Nenechaj sa uchlacholit testom z phoronixu. Ten aj tak testoval diametralne ine veci, ako vacsina ludi na tom pocitaci potrebuje (a navyse to nerobil uplne korektne).

                      Nechcem sa hadat ci je linux lepsi ako MAC alebo opacne. Pouzivam oba systemy momentalne. Iba chcem potvrdit, ze hardware aj software je kvalitny a stoji za vyskusanie. Nie je to len imidzovka a dobry marketing. Je to aj velka kopa dobre vykonanej prace (samozrejme, nic nie je dokonale).

                      BTW, testy z phoronixu ti nepovedia nic o tom, ako sa ti nakoniec bude ten kus hardwaru pouzivat. A ja osobne to povazujem za podstatne dolezitejsie.
                      • Re: :-) 25.06.2012 | 13:49
                        Touareq   Návštevník
                        Ďakujem veľmi pekne, budem si ten mac musieť zaobstarať a precítiť "uses experience" :)