Q4OS - KDE od základov po single OS

28.11.2020 | 16:55 | Moje blogy | Pavel

Po pár rokoch s Xfce/MATE desktopom som sa rozhodol, že vyskúšam distribúcie s KDE Plasma desktopom. Čo ma k tomu viedlo? Možno nostalgia, práve Mandrake a SuSE s KDE boli mojou vstupnou bránou do sveta Linuxu (cca 15 rokov dozadu), možno veľké okná s GNOME/GTK aplikáciami, alebo jednoducho som potreboval zmenu. A keďže som plánoval zrušiť dualboot, dal som si za úlohu nájsť stabilnú distribúciu, ktorá by zostala primárne nainštalovaná na disku. Mal som len dve podmienky, stabilný desktop a programový výber, buď taký ktorý mi sadne alebo minimálny ktorý si prispôsobím.

Distribúcie ktoré som v posledných mesiacoch skúšal so zameraním na KDE desktop: MX Linux, Manjaro Linux, openSUSE, KDE neon a Q4OS. Zhrniem len v skratke: MX Linux vydal tento rok verziu s KDE, vyskúšal som ale ako prvá verzia, povedal som si nie. Po Debian distribúciách mám rád aj Manjaro, úprimne keby som nenarazil na Q4OS bol by horúcim kandidátom. openSUSE ma kus potrápil s repozitármi a ako som už niekde spomínal, tak neprehľadný nástroj na rozdelenie disku som asi ešte nevidel. KDE neon, konečne distribúcia, ktorá spĺňala moje predstavy, distribúcia založená na Ubuntu takže nebol problém s PPA repozitármi, minimum aplikácií v základe čo som vyžadoval a moderná Plasma. Potom som náhodou narazil na pre mňa neznámu distribúciu Q4OS, zvolil som desktop s Plasmou namiesto preferovaného Trinity a šup na disk.

02.jpg

V základnej inštalácii ponúka Q4OS minimum programov. Cez úvodné okno Q4OS si viete zvoliť pomocou Desktop Profiler aplikácie, ktoré sa dodatočne nainštalujú. Ak sa nemýlim pri možnosti Full sa nainštaluje prehliadač Google Chrome, kancelársky balík Libre Office a ďalšie balíky. Plus je tu zjednodušené Software Centre a možnosť nainštalovať kodeky. Ja som inštaloval z čistého základu, takže okrem pár systémových aplikácií som inštaloval všetko, čo mi vyhovovalo. Takže distribúcia je na disku a ide sa inštalovať programy.

Programový výber je čisto subjektívna záležitosť, pri recenziách sa zameriavam najmä na univerzálosť programového výberu. Naopak, pri distribúciách ktoré inštalujem na svoj komp preferujem svoj výber, rokmi overený a ktorý priebežne upravujem. V tomto prípade som sa zameral na KDE a Qt aplikácie, až keď som nenašiel vhodnú alternatívu nahradil som ich s GTK.

Príkazy na pridanie repozitárov (plus kľúče) ktoré používam, zakomentujem názvy softov pre prehľadnosť:

#ATOM
sudo sh -c 'echo "deb [arch=amd64] https://packagecloud.io/AtomEditor/atom/any/ any main" > /etc/apt/sources.list.d/atom.list'
wget -qO - https://packagecloud.io/AtomEditor/atom/gpgkey | sudo apt-key add -

#ETCHER
echo "deb https://deb.etcher.io stable etcher" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/balena-etcher.list
sudo apt-key adv --keyserver hkps://keyserver.ubuntu.com:443 --recv-keys 379CE192D401AB61

#SPOTIFY
echo "deb http://repository.spotify.com stable non-free" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list
curl -sS https://download.spotify.com/debian/pubkey_0D811D58.gpg | sudo apt-key add -

#VIRTUALBOX
sudo sh -c 'echo "deb [arch=amd64] https://download.virtualbox.org/virtualbox/debian buster contrib" >> /etc/apt/sources.list.d/virtualbox.list'
wget -qO- https://www.virtualbox.org/download/oracle_vbox_2016.asc | sudo apt-key add -

#WINE
sudo sh -c 'echo "deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ buster main" >> /etc/apt/sources.list.d/wine.list'
wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key && sudo apt-key add winehq.key

Sú to repozitáre pre programy, ktoré repozitáre Q4OS nezahŕňajú, prípadne som chcel iné verzie: Textový editor Atom, program ktorý nemôže chýbať pri distro turistike Etcher, hudobnú knižnicu Spotify (kvôli kľúču vyžaduje balík curl), VirtualBox a repozitár pre Wine. Ešte pár postrehov: VirtualBox som inštaloval v nižšej verzii 5.2, aktuálna mi nechcela otvoriť uloženú virtuálku so 7kou. K Spotify, autori často menia autorizačné kľúče a niekedy sa soft spustí až na niekoľký krát. Dá sa to obísť aj cez webový prehliadač.

Príkaz kopírnutý z môjho know-how texťáku, ktorým inštalujem programy z repozitárov:

sudo apt install ansiweather ark atom balena-etcher-electron audacious conky-all digikam dosbox filezilla firefox-esr firefox-esr-l10n-sk flatpak fonts-ubuntu-console gdebi git gnome-themes-standard goodvibes gwenview chromium chromium-l10n juk k3b kaffeine kcalc kcolorchooser kde-spectacle kdenlive kget kcharselect kid3 kompare konversation krita krita-l10n krusader ktorrent libreoffice libreoffice-kde libreoffice-l10n-sk mc mpv muon myspell-sk neofetch numlockx okular partitionmanager pepperflashplugin-nonfree plasma-discover plasma-widgets-addons qpdfview qt5ct quiterss rar showfoto snapd software-properties-kde spotify-client timeshift ttf-mscorefonts-installer ttf-ubuntu-font-family unrar virtualbox-5.2 vokoscreen wine yakuake

V skratke rozpíšem, ktoré programy a balíky týmto príkazom inštalujem, začínam pracovať na autoinštalačnom skripte, nech to mám zautomatizované na maximum a v prípade záujmu poskytnem ďalej. Sú to všeobecne dosť známe programy.

GRAFIKA - Tu som sa sústredil najmä na editory. Okrem raw editora Darktable ktorý som inštaloval zo stiahnutého balíka kvôli novšej sk verzii sú to KDE programy: digiKam, Gwenview, KColorChooser, Krita, Okular a showFoto. Z HIER je to len emulátor DOSBox, hry pridávam až neskôr (megaglest, nexuiz).

03.jpg

INTERNET - Sem inštalujem ftp klienta FileZilla, web prehliadače Firefox a Chromium, download manažéra KGet, IRC kecálka Konversation, KTorrent a rss čítačku QuiteRSS, ktorá je viac prehľadná ako Akregator. Jedného času som používal na web Vivaldi, ale v niektorej verzii začali sekať prehrávané videá.

04.jpg

KANCELÁRIA - Tu nemôže chýbať kompletný kancelársky soft LibreOffice spolu s balíkmi, ktoré ho integrujú do KDE desktopu a prehliadač pdf súborov qpdfview.

05.jpg

MULTIMÉDIÁ - Programy KDE: Nenáročný prehrávač audia JuK, napaľovací program K3b, prehrávač Kaffeine, video editor Kdenlive, editor id3 tagov pesničiek Kid3, plus ako záložný prehrávač multimédií mpv, vyššie spomenuté Spotify a program na snímanie plochy Vokoscreen. V poslednej dobe je dosť preferovaným prehrávačom audia Clementine, tentokrát som ho neinštaloval a JuK mi postačuje.

06.jpg

NÁSTROJE - Dopĺňam o program na archiváciu súborov Ark, vyššie spomenutý Etcher, nemôže chýbať kalkulačka KCalc, mapa znakov KCharSelect, správca súborov Krusader, konzolový správca súborov včetne textového editoru Midnight Commander a program na screenshoty plochy Spectable.

07.jpg

SYSTÉM - Na inštaláciu balíkov používam okrem konzoly kombináciu známeho KDE programu Discover a programu Muon s podporou úpravy repozitárov, na úpravu partícií KDE Partiton Manager, VirtualBox, systém zálohujem cez GTK soft Timeshift, pre ktorý som vyhradil časť partície a páči sa mi jeho jednoduchosť. A keď potrebujem narýchlo konzolu používam Yakuake. Na screene je aj stiahnutý Mintstick.

08.jpg

VÝVOJ - Z pridaného repozitára inštalujem textový editor Atom a šikovný nástroj na porovnanie súborov Kompare. Sem ešte hľadám web editor na štýl BlueGriffonu.

09.jpg

ĎALŠIE BALÍKY - Príkaz nainštaluje aj ďalšie balíky, ako napríklad konzolovú správu o počasí Ansiweather, monitor na plochu Conky, moje obľúbené Ubuntu fonty, nástroje na inštalovanie programov gdebi, git, flatpak a snapd, balíky na lokalizáciu a nastavenia tém plus Wine. Odporúčam pred inštaláciou Wine pridať podporu pre 32bit balíky príkazom sudo dpkg --add-architecture i386. To je z programov inštalovaných pomocou vyššie kopírnutého príkazu z repozitárov všetko.

11.jpg

STIAHNUTÉ - Dosť mi dalo zabrať nalinkovanie toľkých programov, ale ešte pridám nakoniec štyri, ktoré sťahujem mimo repozitárov. Je to Darktable, ako som spomínal verzia z repozitárov je staršia a neobsahuje lokalizáciu a táto áno, samozrejme gdebi sa postará o závislosti. Potom je to Conky Manager a messenger kecálek Caprine. No a nakoniec som doplnil ešte jednu GTK fičúrku do desktopu a to Mintstick, využívam pri formátovaní USB kľúča. Linky na stiahnutie:

https://download.opensuse.org/repositories/graphics:/darktable:/master/Debian_10/amd64/darktable_3.3.0~git1887.1a8aa4336_amd64.deb

https://github.com/teejee2008/conky-manager/releases/download/v2.4/conky-manager-v2.4-amd64.run

https://github.com/sindresorhus/caprine/releases/download/v2.51.1/caprine_2.51.1_amd64.deb

http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintstick/mintstick_1.4.4_all.deb

PÁR TIPOV - Ak si chcete zmeniť KDE Menu s aplikáciami na klasické, stačí cez pravé tlačítko zvoliť alternatívy, obdobne to je aj so Správcom úloh, buď samotné ikony spustených programov alebo aj s popismi. Zaujímavým rozšírením panela je Netspeed monitor, dá sa nahodiť cez Pridať widgety a následne Získať nové widgety. Ak radi počúvate hudbu v posteli ako ja a vadí vám zapnutý monitor, viete ho vypnúť príkazom xset dpms force off, alebo si vytvoriť v menu položku s týmto príkazom. A nakoniec ak by vám prekážal rozdielny vzhľad spustených aplikácií pod používateľom a rootom (napr. Timeshift), stačí upraviť voľby vzhľadu cez sudo systemsettings5. Na screenoch je téma desktopu Q4OS Debonaire včetne Waterleaf ikon, ktorá je súčasťou distribúcie.

10.jpg

ZÁVEROM - Určite to nie je všetko čo som mal na mysli, ale nadnes už dosť klepania. Len som sa chcel podeliť o informácie, akým spôsobom som z "holého" desktopu urobil Linux distribúciu, ktorá mi vyhovuje po každej stránke a nemusel som sa pri tom spoľahnúť na cudzí programový výber :-) Takže ak môžem odporučiť dve distribúcie s KDE desktopom určite to bude Q4OS postavený na Debiane a ubuntoidný KDE neon. U jedného preferujem stabilitu a u druhého novšie balíky a lepšiu lokalizáciu. Linuxu zdar,,,

DOPLNENÉ - Prehrávač hudby juK som zamenil za jednoduchý Qt prehrávač Audacious, knižnicu Spotify (ktorá padá pri spúšťaní) som nalinkoval na web player. Pridal som do programového výberu šikovné rádio streamov Goodvibes, predtým som používal Radiotray. Stále aktívne využívam Q4OS/KDE neon a upravujem programový výber podľa mojich potrieb, zatiaľ max. spokojnosť.
    • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 18:29
      Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

      Ja som nedávno natrafil na prehliadač obrázkov (a viac) Phototonic, počítam že väčšina distribúcií ho bude mať v zdrojoch. Je postavený na Qt5 a funguje svižne.

      Čo ma prekvapuje, že ešte niekto používa napaľovačku (K3B). Ja som ju nepoužil cez desať rokov. Pred dvadsiatimi rokmi som používal Zip drive a CD/DVD mi príde len ako mŕtva vetva do neznáma. Tak dobre sú nejaké špeciality na zálohovanie (vypaľovanie do skla), ale to ide mimo mňa.

      Na ukladanie obrazov stále používam dd a ešte cez 15 rokov ma nesklamal.

      Inak pekný súčet programového vybavenia, určite keď budem niečo hľadať, tak mrknem aj sem.

      Veľa zdaru s novým distrom.

      Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 18:50
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Mám vo Fabke od výroby CD prehrávač, preto ten napaľovací soft :-) A keď som v servise riešim vždy podstatnejšie veci ako autorádio.

        • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 19:43
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Ja som si kvôli tomu, že doslova neznášam tieto technológie, rádiovku s USB čo mi doporučil kámoš. Mám rád moderné technológie čo dávajú zmysel.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 19:49
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Jeden detail mimo tému, obrázky čo už máš použité v blogu aby ti neviseli pod blogom. stačí odznačiť, aby sa nezobrazovali viď. screenshot.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 19:57
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Viem, len som na to zabudol, celkom dá zabrať takýto blog. Noo s tým rádiom je to tak, mám vždy na kľúči hudbu ktorú počúvam v služobných autách na dlhších cestách a u seba cestou do a z práce väščinou ten kúsok rádio a správy. Ale keď idem domov na svojom nadávam, prečo nemám v aute rádio s usbčkom. V pondelok ma čaká výmena nových zimných pneu a batérie, čo myslíš budem riešiť radšej autorádio? :-)

            • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 20:12
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Njn, život otázka priorít :-)

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 29.11.2020 | 09:56
        Avatar Livan Manjaro s XFCE  Používateľ

        Budeš sa čudovať ale aj ja som tento mesiac použil napalovačku. Nahrával som výber hudby do auta pre syna. Samotnú DVD mechaniku potrebujem, pretože mám niekoľko kúpených programov pre windows na CD/DVD. Napr. MS Office 2010. Alebo Acronis True Image, či Corel DRAW.

        • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 29.11.2020 | 11:33
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          Rádio stačí vymeniť za rádio s USB, ešte si syn bude môcť nabíjať aj mobil, cez USB. MS Office som nahradil za LibreOffice, CorelDRAW za Inkscape, Acronis True Image je kus zbytočného softvéru, keď už máte vo Win aj Linux Kernel a enviroment.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 29.11.2020 | 12:28
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Náhodou vieš aký je to adrenalín meniť cédečka a vyberať ich zo zazipsovaného obalu kým svieti na semafóre červená a ty si prvý v križovatke? A že či cédečko bude vôbec hrať, lebo je doškriabané? To vy s kľúčmi nezažijete, ste rozmaznaní :-P

            • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 29.11.2020 | 13:07
              Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

              Njn to sa nedá zaplatiť :-)

              Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
          • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 30.11.2020 | 23:19
            Avatar ra100   Návštevník

            vrele neodporucam si nabijat mobil v autoradiu s usb.

            vyrobcovia aut tvrdo kaslu na nase telefony a vykyvy napatia nicia baterie telefonov.

      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 30.11.2020 | 18:45
        Avatar Richard Antix  Používateľ

        Niektoré verejné obstarávania stále vyžadujú dokumenty papierové i na CD. Aby to mohli niekam založiť. Na 600MB CD je potom 20 kB tabuľka. Ech.

        • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 30.11.2020 | 21:28
          Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

          To musel vymyslieť nejaký génius. Njn šetríme planétu.

          Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 10.12.2020 | 22:12
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ja som aktuálne pár dní dozadu upravoval pár fotiek, najmä orezy a nejaký ten prevod do BW a krivky, lebo som vytváral cewe kalendár ako darček pod stromček. A celkom sa mi osvedčila dvojica programov Gwenview na orezy podľa pomeru strán a na ďalšie úpravy showFoto. Tieto KDE programy majú niečo do seba, hlavne showFoto, ale skúšal som zatiaľ len pár vecí narýchlo a páči sa mi. A je super že si pamätá predvoľby jednotlivých nástrojov a môžeš naimportovať aj priečinok a preklikávaš fotky po jednodtlivých úpravách.

    • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 22:33
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Zhodou okolností včera vyšla testovaca verzia Q4OS 4.2, postavená na Debiane 11.

      Zdroj DistroWatch.com.

      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 28.11.2020 | 23:58
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Tak narýchlo odskúšané, čo som si všimol zmeny tak do nastavení pribudol ako samostatná nastavovačka Look Switcher s novými témami Widnows 10+XP, už v základe je nainštalovaných viac programov a cez Desktop Profiler sa dajú nainštalovať aj ďalšie desktopy. Programy v skratke: LibreOffice, Okular, Skanlite, Google Chrome, Kde Connect, Konqueror, Thunderbird, qpdfview, Clementine, K3b, SMTube, VLC, Synaptic, Krusader, Discover a iné.

      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 11.12.2020 | 18:26
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Pokiaľ používaš Q4OS testing, tak prejdenie na vyššiu verziu stačí update a potom apt dist-upgrade

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
        • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 11.12.2020 | 21:58
          Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

          Nie nepoužívam testing,,,

    • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 01.12.2020 | 18:09
      Avatar mirko70 U_Mate 16:04  Používateľ

      Ahoj. Velice vydarené distro. Používali sme staršiu tému ako napodobeninu Windows XP. V podstate ani netušili,že tam dostali linux :) Pre dôchodcov,čo chcú len pozerať fotky vnúčikov,čítať klebety na nete ideál na starý PC.

      • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 01.12.2020 | 18:35
        Avatar bedňa LegacyIce-antiX  Administrátor

        Pamätám si nejakú tému, mno dobre nepamätám do čoho to bolo, ale bolo to úplne ako Win :) Emulovalo to úplne všetko, ešte aj v oknách boli tie čakacie ikony a bolo tam aj vychytané Wine, takže dosť vecí tam išlo aj vrátane starého MS Office. Malo to cez 100 mega, čo bolo pred viac ako desiatimi rokmi proste celkom dosť, mno mali to vychytané a bežný užívateľ by nemal šancu poznať rozdieť.

        Táto správa neobsahuje vírus, pretože nepoužívam MS Windows. http://kernelultras.org
    • RE: Q4OS - KDE od základov po single OS 21.12.2020 | 15:27
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Aktuálne vyšla nová verzia Q4OS 3.13