Ako a kde na Linux

15.04.2002 19:38

Kvalitne informacie sa vzdy zidu. A dvojnasobne to plati o linuxe. Okrem toho, ze v samotnom linuxe je informacii az az, (man, info) sa najdu aj na internete dobre zdroje. A na kvalitne linuxove stranky sa pozrieme v tomto clanku.

www.blackhole.sk
Stranka, kde mozete najst zopar informacii o linuxe. Sem – tam naky ten article, diskusny board, download a hlavne linky, ktore vas zavedu na dalsie stranky.

www.root.cz
Dovolim si tvrdit, ze toto je najkvalitnejsia stranka o linuxe (unixe). Casta aktualizacia (denne niekolko newsov zo sveta linuxu) a vela clankov (serialov). Za svoju 3? rocnu existenciu sa na tomto serveri nahromadilo vela vybornych serialov. Napr. o emacs, kerneli, grafike, programovani (php, python, shell/bash, perl) ale samozrejmostou su clanky pre zaciatocnikov.

www.linux.cz
Oficialna stranka linuxu v cechach. Okrem zakladnych informacii a linkov, tam najdete jednu z najlepsich linuxovych konferencii (linux@linux.cz) aj s archivom. Kde uz bolo na vsetky problemy zodpovedane. Taktiez ftp. ftp.linux.cz kde sa mirroruje podstatna cast linuxoveho softwaru. (nove kerneli, distra rh ..). Taktiez je to miesto, kde sa zverejnuju linuxove noviny.

www.linux.sk
Portal, ktory zasa obhospodaruje sklug. Nie prilis casta aktualizacia, ale aj tu najdete mailove konferencie (linux,security). Najdete prekladove stranky slovencina.linux.sk a aj hry games.linux.sk.

www.penguin.cz
Portal ktory tiez obsahuje vela materialu (clanky, link, hardware) , hostuje vela stranok o linuxe a pre fanatikov je tam aj sekcia, ktora sa venuje tucniakom.

www.abclinuxu.cz
Stranka, ktora vznikla z hardware.penguin.cz. Ak mate problemy s hardwarom pod linuxom, doporucujem najskor zaskocit sem. + clanky.

www.underground.cz
Okrem clankov tykajucich sa vseobecne security a drogami. Najdete (uz asi iba v archive) vela kvalitnych clankov o linuxe a hlavne o zabezpecovani maleho tuxa.

www.reboot.cz
Viac menej sa zameriava na siroke spektrum citatelov. (programming, linux, sec...) ale aj tu mozte najst celkom fajn clanky a diskusie.

www.linuxworld.cz
Ide skor o informacny portal kde najdete vela ale kratkych clankov, newsov a podobnych srandiciek, ktore informuju o diani okolo linuxu.

www.linuxzone.cz
Ide o novy projekt, ale s velmi dobrymi clankami. (aj ked zatial malo).
Ak ma niekto zaujem pokecat ohladne linuxu, moze uz napr. na vyzsie spomenutych miestach, alebo na diskusnych forach na www.host.sk , www.builder.cz (o programovani pod linuxom). Alebo pre mandrake uzivatelov www.mandrake.cz .

To su podla mna najhlavnejsie linuxove portaly, ktore sa daju najst na slovenskom / ceskom internete. Urcite som na nejaky zabudol. Ale dufam, ze v diskusii sa najdu dalsie linky.mis0 truban