Pod, rozdame si to ! :-E

12.04.2002 19:10

Na temu flamewar som cital uz vela clankov. Ci uz to boli clanky reagujuce na flameware okolo linuxu a windoze alebo inej. Kazdu flamewar ignorujem. Ale prave sa mi nahromadili zazitky z flamewarov, ktore som prehliadnut nemohol. Dost ma rozculili, a tak som spravil mensi rozbor.

Natom, ze vznikaju flamewary sa pricinuje vela faktorov. Ale najhlavnejsi je ANONYMITA. Internetova anonymita. Proste diskutujuci nemaju respekt. Nevidia a ani nedokazu zhodnotit svojho protivnika. Ked ide clovek superit, vzdy si protivnika porovna. Ak vidi jednoznacnu prevahu, casto sa sam pokusi o zmier. Predstavte si situaciu, ze sa v bare rozpravate napr. o fyzike. Zrazu pride k vam sedivy, naky 60 rocny clovek. Okuliare, v ruke notebook, kozene sacko. A povie vam: chlapci, ale ste mi naivnucki. Tak to vobec nie je. Do toho zahlobi nejaku vetu, zakon, definiciu o ktorej nemate ani sancu. Co urobite ? Zahanbeni sklonite hlavu a dopijete colu a odficite. Keby ste nahodou boli trosku inteligentnejsi, mozno sa s nim hodite aj do reci. Ale velmi opatrne, aby vam neustedril dalsiu lekciu.

Ako je to na internete ?
Kedze dotycneho nevidim, nepoznam... nemam ho ako zhodnotit, automaticky (vlastne ego) som velky frajer. Ak ma svojim prispevkom (akokolvek bol pravdivy) aspon trosku zhodil. (teda vyriekol presny opak a tym ma vlastne zhodil nie ?) Okamzite vraciam protiuder. Absolutnu haluz. Snazim sa do poslednych sil. Ked nemam argumenty, zacinam pouzivat slova, ktore do slusnej diskusie nepatria. Prestavam pouzivat argumenty (ved vsetky dosli) a zacnem utocit na samotneho diskutujuceho. K jednej alebo inej strane (nazoru) sa automaticky pridavaju dalsi diskutujuci. Dalsi, ktori sa snazia byt strasne mudri. Na internete nikto nevidi skusenosti toho druheho. Nikto nevidi (a ani neuzna) jeho spravne argumenty. Teda ak mu protireci.

Velky podiel ma natom aj hanba.
Stalo sa vam, ze pri nejakej diskusii, kde bola plna hala ludi ste mali pripomienku, ale bali ste sa ju predniest ? Bali (hanbili) ste sa za svoj nazor? Hanbili ste sa tych ludi? Hanbili ste sa ludi, medzi ktorymi ste videli profakov, studentov, vedcov, vysokoskolakov ? Bali ste sa, zeby sa zacali smiat nad vasou blbostickou ? A na internete sa clovek neboji vstupit do diskusie. Neboji sa svoj nazor predniest pred 100 ludi ako jedinu a absolutnu pravdu. Ved oni nevidia, ze mam iba 15 rokov. Nevidia, ze nemam ziadnu skusenost s danou temou. Mozem struhat formu. Boze aky som strasny geroj.

A ejha. Zrazu je jasne, ze som trosku lama. Ved ten moj prispevok je dost dobry drist. Druhi odpovedaju smiechom, pripomienkami, argumentami. Sakra co teraz ? A seriem to. Vsak mam pravdu, to su urcite nejaki pubertaci. Ved to takto robim uz dlho. Tak preda mi nejaki primitivovia nebudu radit. Co si to dovoluje. Zhodit ma tu pred vsetkymi a povedat, ze som napisal blbost. Hovno. Ty si pekne zahlobil. Alebo, vsak asi k 10 clankom som hovoril, ze tento sposob je spravny. Nemozem to teraz vzdat. Co takto o tom napisat article, aby to bolo akoze „vseobecne pravdive“.

Nechcem tu rozdavat nejake rady deda vseveda. (ak nerad prijimas rady druhych, a myslis si, ze si dost mudri, uz to dalej necitaj ;)
Ale ked budete nabuduce prispievat do diskusie, skuste si predstavit, ze oproti vam sedi ten 60. rocny fyzik (aj einstein). Prestante si za vasim monitorom predstavovat male deti, ktore nic nevedia, ktore urcite su na nete iba z nejakej kaviarne. (nehovorim, ze aj taky nie su na nete). Pretoze takyto obraz vam vase podvedomie vytvara. Alebo, „serte nato, co sa nema, co sa ma.“ (kabat: brouk pytli). Ale potom sa zasa nerozculujte, ze na nete sa uz neda normalne diskutovat. Pretoze kazdy si tvrdohlavu stoji za svojim. Vsak nemozu mu ho vyvratit nejake deti. Taktiez by nebolo odveci, uznat nejaky ten iny nazor. Kolko krat vam ten nazor pripada spravny, sympaticky. Dokonca sami to tak citite. Ale preto, ze 5x ste to hovorili inac, nemusite tak hovorit do konca zivota. A ak to tak necitite, nesnazte sa zasa za kazdu cenu presvedcit aj mudreho. Podiskutujte, porovnajte, vymente, zmente, ale neurazajte a nesnazte sa za kazdu cenu struhat formu.

Som si vedomy, ze article je plny protichodnych informacii. ze pisem vlastne o niecom, co robim v samotnom clanku. (vyjadrujem svoj nazor) ale v diskusii si ho velmi rad necham vysvetlit. a nebudem sa zan bit do poslednej kvapky krvi. Pravda nikdy nie je absolutna. Existuje iba pravda, ktora sa k tej „absolutnej“ (v nasom vnimani) viac, ci menej priblizuje.mis0 truban