Radosti s debianom a RAIDOm :)

13.05.2003 12:50

idem sa s vami podelit o radost z mojho vcerajsieho 12 hodinoveho instalovania debianu na dosku EPOX 4GEA+ s integrovanym RAID radicom HighPoint HPT372 (zatial vyzera vsetko slubne :)). Islo o dva disky v raide spojene do RAID1.

Takze najskor som velmi optimisticky vlozil cd s debianom, napisal som na boot prompte \"bf24\" a tesil som sa, co mi to spravi (v biose uz bolo pole RAID1 vytvorene). Na moje velke potesenie som mal k dispozicii akurat hde a hdg, z coho mi vyplynulo, ze ziadny raid tam nemam. Cez dmesg som zistil dve veci - sice, ze RAID1 nie je podporovane a \"No raid arrays found\". Ok, HPT372 je vcelku nova haluz, ktora este v 2.4.18ke, ktoru pouziva debian pri instalacii, nie je. Takze sa zatial vykaslem na RAID1 a skusim to nainstalovat zatial iba ako na jednotlivy disk a potom skompilim novy kernel, pripadne stiahnut driver od vyrobcu a rozchodit to normalne.

Moje druhe velke potesenie prislo, ked som zistil, ze akykolvek pokus o formatovanie disku na ide2, konkretne hde, sa konci neuspechom. Tak som si povedal fajn, tadialto cesta nevedie. Takze musim nejak do toho kernelu pocas instalacie dostat driver od vyrobcu, ktory vie vsetky mozne raidy a funguje cez emulaciu SCSI. Ako ho tam dostat som zistil, Debian ma taku fajn funkciu \"Preload modules from floppy\", ktora si sama potom spravi initial ram disk z natiahnutych modulov atd (co je velmi fajn). Super, uz iba ten modul. Totizto zdrojaky mi tu moc nepomozu, musim mat modul skompilovany. Este ako ho skompilovat - u seba mam 2.4.20 s gcc 3.2 a Debian pri instalacii ma kernel 2.4.18 kompilovany s gcc 2.95. Neviem,co by to robilo a predstava preinstalovania kernelu atd u seba ma moc nenadchynala. Uplna pecka. Po chvili hladania som nasiel na nete disketu s predkompilovanymimodulmi pre Debian bf24, kde bol predkompilovany aj radic pre HPT372. Huraaaaaaaaaaa

Nebudem tu uplne presne opisovat, co sa stalo potom - totiz dalsiu hodinu som nadaval na mechaniku, lebo mi nic nechcala citat - ako sa ukazalo, stacilo zasunut povytiahnuty kabel. Plny ocakavania som teda vlozil vytvorenu bootovacku, dal som Preload modules, vybral som hpt37x2.o ... no a instalacia ostala visiet. Fajn, kedze som advanced :), rebootol som znovu, v druhej konzole som z flopaku insmodol ten sialeny modul, v prvej som ziadne \"Preload ...\" nedal a isiel som rovno instalovat. Na moje velke potesenie som uz mal okrem hde a hdg aj sda (emulovane scsi), takze som sa do toho s velkou vervou pustil a hned pri formatovani boot particie mi to ztuhlo. Bomba.

Po dalsom prieskume som zistil neblahu vec - a sice, ze na diskete bol modul verzie 1.3 (to som zistil tak, ze ta disketa bola vytvorena niekedy v decembri a novsia verzia 1.31 vysla az potom, ked bola disketa na svete) a v README boli ako novinka pre 1.31 napisane \"Support for HPT372N\". Mohol som trikrat hadat, co mam na doske - po rozobrati kompa sa to ukazalo - mam HPT372N.

Takze uz plny radosti som sa nastval, pichol do kompa normalny IDE disk, ktory sa mi tu nastastie povaloval, nainstaloval tam cely debian, nainstaloval zdrojaky kernelu pouzivaneho pri instalacii bf24, skopiroval tam zdrojaky drivera 1.31 a kompiloval. Asi na treti krat sa mi to poradilo, pretoze som nechcel robit insmod s -f (co asi nerobi ani instalator debianu) a tak som musel trafit presne verziu kernelu v Makefile s tou, co mi prave bezala. Ok, mam driver. Hodil som ho na disketu a plny nadeje isiel opakovat instalacnu proceduru, tentokratna sda.

Natiahol som modul, vsetko ok. Pri formatovani particie na sda mi to opat zdechlo. To uz som bol v koncoch, ale ma este napadlo (niekde na nete pocas mojho studovania som zazrel cosi ako ide2=none a ide3=none), ci s tym nekoliduje IDE radic (kedze mam aj hde a hdg). Tak som pri boote vrazil parametre ide2=none, ide3=none a nic. Stale na ptaka. Tak som sa rozhodol zistit, aky vlastne musim mat kernel, aby mi to sda nejako islo. Bootol som z hda a skompilil kernel, kde som vyskrtol HPT366 support a vsetko, co nejak suviselo s HighPoint IDE radicmi. Cuduj sa svete, po nabootovani som stale mal hde aj hdg akurat pri pokuse pustit nan fdisk papuloval, ze ho nemoze citat. Ale sda stale akosi nechcelo ist. Tak som zacal prehrabavat zdrojaky kernelu (to uz je stadium
posledneho zufalstva), ked som zistil, ze parameter idex=none neexistuje ale existuje idex=noprobe alebo hdx=none. Tak som bootol s ide2=noprobe ide3=noprobe hde=none, hdg=none. A zazrak, sda fungovalo. Aaaaaaaaaaaaaaaaaa :

Takze opat boot z instalacneho CD, zadal som vhodne parametre, natiahol skompileny modul z diskety a vsetko fachalo. Instalacia prebehla, LILO sa nejak nainstalovalo, na konci som slavnostne nechal urobit reboot. Vzapati ma zahltilo LILO vypisovanim znakov \"40\". Povedal som si fajn, pozriem sa na lilo. Ale ako?? Bootovacku som si nespravil, aj tak by mi bola na figu, pretoze jadro o velkosti 1.2MB a k tomu initrd image o velkosti 600kb by sa tam urcite nevosli. Z CDcka nebootnem, lebo pri napisani \"rescbf24\" treba rovno specifikovat aj root a nie je mozne tam natiahnut dalsie moduly ako pri initrd (a ak nemam modul, nemam ani sda). Tak znova boot z hda, natiahnem modul, mountem sda3 a sturam sa. Kedze uz mam skusenosti s bootovanim z druheho disku, hned som zistil, ze tam treba odkomentovat nieco s /dev/sda a disk=0x80, aby sa ten emulovany SCSI (RAID) tvaril ako prvy disk BIOSu. Mozno, keby som v tomto okamihu uz nemal pripojeny hda, tak by to slo. Nezavisle od toho, po odkomentovani som pustil LILO, rebootol. Inac pripominam, ze kazdy reboot trva skoro pol minuty cakania, pretoze ten raid radic dost dlho zistuje, co ma vlastne na kabloch pripojene a ako.

Uvidel som prompt \"Boot from CD:\" a 10 sekund nic. Potom sa vypisalo L a zas nic. Asi po 10 sekundach som zacal byt zufaly a rozmyslat, co mam este kua urobit, ked to zrazu zacalo bootovat - ta pauza bola kvoli natiahnutiu initrd, odtial potrebnych modulov a spustenie bootovania normalneho kernelu. Slaaaaaaaaaaaaaaaaaava. To uz bolo 23:00 (zacinal som po obede).

Berte toto ako varovanie a zaroven navod, ako na neposlusne a nove RAID radice :). A nezabudnite, ze v jadre je stale nativne podporovane iba RAID0, pricom sa to malokde spomina - konretne sa da na to prist po prestudovani hptraid.c z kernelu :) (alebo ma niekto nebodaj /dev/ataraid/d0.. a bezi mu tam RAID1 ?).

Finalne rozmyslam, ze tomu dilinovi, od ktoreho som stiahol tu disketu s predkompilenymi modulmi, zaslem moj vytvor, cize upgradnuty radic na hpt.

:). V ramci toho nech ostatni nemusia bojovat tolko, kolko som musel ja.joe at ynet dot sk