Idea IT a názory ju devastujúce

08.09.2003 20:25

Na úvod sa budem zaoberať tým, prečo vlastne svet informačných technológií, alebo globálne svet technológií vznikol.

Jednoznačne je to spojené s evolúciou. Ako sa rozvýja ľudské myslenie, človek prichádza na to, že všetko, čo robí, môže robiť jednoduchším spôsobom. Z toho dôvodu vznikli rôzne vynálezy, ale kedže sa idem zaoberať IT, možno by sa dalo začať prvými, mechanickými počítacími strojmi. Prečo vznikli a prečo sa dnes dostali na úroveň, na akej sú, je evidentné. Clovek si chce zjednodušiť všetko, čo robí. Preto vznikli prvé počítače, preto sa neskôr dostali v podobe osobných počítačov aj medzi bežných smrtelníkov, preto neustále vznikajú modernejšie zariadenia a softvérové prvky, ktoré ich dokážu čo najefektívnejšie využiť.

Symbolom tohto vývoja sa stal pravdepodobne Bill Gates, ktorý so svojou malo ideou tak povediac dobil svet. Možno neexistuje človek, ktorý sa napr. s MS DOS-om nestretol aspoň raz (z ľudí, ktorí v tom období a aj chvíľu neskôr PC používali). Prečo bol tento systém taký úspešný? Zrejme kvôli jeho jednoduchosti aj pre obyčajných ľudí. Z toho dôvodu vznikli aj všetky verzie MS Windows...Dôvod úspešnosti je síce mierne diskutabilný, určite ho však nepoužíva také množstvo ľudí kvôli tomu, že ho tak-povediac \"tlačia\" klientovi. Klient má svoj vlastný rozum a môže ho odmietnuť. Ale o tom som nechcel.

Pekným príkladom tejto technologickej evolúcie sú v dnešnej dobe hlavne produkty v Open Source komunite. Tu vznikajú neustále rôzne prostredia a hlavne čo sa distribúcií týka, vývojári začínajú chápať, že nie archaickou striktnosťou, ale jednoduchosťou je ich hudba budúcnosti. Je pravda, že sa im to vždy nedarí, ale idú v duchu informačnej evolúcie.

Pomaly som sa dostal k druhej časti. Istá názorová skupina ľudí, z ktorých sa veľké množstvo dokonca pokladá za samozvaných \"superľudí\" = nadľudí túto ideu úplne devastuje. Všetko, čo je nové je nimi nazývané rôznymi expresívami a nie je zriedkavosťou, že sú podobné prívlastky rozdávané aj medzi ľudí, ktorí tieto novoty využívajú. Odhliadnuc od okatej nevýchovy by sa dalo priznať, že nie všetko je zlato, čo sa bliští a často to platí aj v prenesenom význame v aktuálnych súvislostiach. Prozaickejšie, až paradoxné je, že títo \"komentátori\" tak činia bez minimálnych znalostí problematiky. Prevláda napríklad všeobecný názor, že KDE je ******** len preto,
že ide o prostredie, ktoré je na veľmi dobrej technologickej úrovni a využíva počítač na to, na čo bol vymyslený - na efektívne ušetrenie času, ktorý je potrebný na prácu. Ale len žalostne malá časť ľudí, ktorá tento názor zastáva má s prostredím väčšie skúsenosti, ako len \"nainštaloval som, spustil som, nič som nerobil a vymazal som\". A to sa samozrejme netýka len KDE, ale všetkých \"väčších\" prostredí, v extrémoch aj jednoduchších, ba až celého XFree systému.

To je len vrcholec ľadovca. Pre devastujúce názory sa môžme vybrať aj nižšie, napríklad do oblasti nejakých terminálových konfiguračných nástrojov. Niektorí ľudia už so svojou zrejme neschopnosťou vnímať okolitú realitu nadávajú aj na rôzne bežné rozhrania, napríklad aj na báze curses a podobne. Konkrétne som nedávno čítal, ako sa niekto navážal do možností konfigurácie Linuxového jadra. Áno, obsahuje curses based rozhranie a dokonca aj Xfree rozhranie. Pravda je aj to, že hlavne xrozhranie používa len malá časť ľudí. V žiadnom prípade ale nejde o zbytočnosť (ked sa nechcem vyjadrovať vulgárne). V oboch prípadoch ide efektívne ušetrenie času. Neviem si totiť živo predstaviť, prečo by som si mal začať písať nejaký textový súbor (mimochodom bez predošlej ľablóny), ktorého vytvorenie by mi trvalo (za predpokladu, že by som sa musel ešte hrabať v dokumentácii k ovládačom a hádať, aké skratky asi v configu bude mať) len veľmi ťažko menej, ako niekoľko hodín, ked tú istú činnosť môžem spraviť v priebehu niekoľkých minút s úplne rovnakým výsledkom? Myslím že tento príklad stačí.

Opäť sa vrátim ku grafickým rozhraniam. Konkrétne k poštovým klientom, aby som bol ešte presnejší, ku KMail-u a pre menej náročných k Sylpheed klientovi. Teraz si veľká časť ľudí pomyslí, že inštalovať si kvôli nejakému mailovému klientovi QT a KDE knižnice je blbosť, lebo to zbytočne zaberá veľa miesta. Prosim? V dnešnej dobe a pri dnešnej hardvérovej vybavenosti?! KMail obsahuje všetko, čo kedy, kto môže potrebovať. Osobne som od doby, čo som ho objavil ešte nepoužíval nič iné. Pokladám totiž za zbytočné používať viacero vecí, aby som bol schopný efektívne využiť v mojej korešpondencii GPG. Síce existujú napr. pre Mutt rôzne moduly, ale nie je to ono. O pokročilých možnostiach filtrovania/podporovaných prenosových+autorizačných metódach ani nevravím. Dobre, niekto si aj tak povie, že na to........v tom prípade je tu zase niečo grafické, čo je takmer na úrovni KMailu, volá sa Sylpheed. Dokonca nezaberá ani toľko miesta, samotný má tuším len málo vyše 3megabajtov a s niekoľkými modulmi, ktoré budú mimochodom vraj súčastou 2.Xgpg je tiež veľmi efektívnym nástrojom, ktorý je pre zmenu postavený na GTK. Alebo si radšej budeme naspäť písať maily do súboru, ktorý potom prebehneme cez gpg, strčíme ho ako prílohu do nejakého storočného klienta a budeme celí radi, že nepoužívame tie nechutné, otrasné a na ovládanie jednoduché programy, ale môžme sa tešiť, že nám z našej napr. polgigovej ram nevezmú 40 ale len 4mega (náhodný príklad)? Alebo si budeme browsovat po internete cez lynx/links (v nereálnych extrémoch to čítať dokonca cez telnet) a snažiť sa pol hodiny zorientovať v štruktúre stránky radšej, akoby sme si zapli iks a použili niektorý zo širokej škály prehliadačov, ktoré mimochodom podporujú aj nové štandardy?

Zrejme najvážnejším problémom (ked už zostaneme pri tom, že niektorí si ortodoxne zastávajú svoj archaický názor) je neakceptovanie názorov druhých a vnucovanie vlastných. OK, ked už musím nadávať na všetko, čo je nové, tak ale prečo to musím verejne propagovať a podkopávať právo mať vlastný názor? Prečo by mal byť ten druhý horší práve preto, že má vyššie nároky a vie svoj čas využiť efektívnejšie?

V danej súvislosti ma napadá ešte jedna otázka. Ked je všetko grafické/zjednodušujúce/príbuzné tomu také nanič, nepoužiteľné, hlúpe atd... Prečo? Prečo to v tom prípade ľudia vyvýjajú? Prečo nad tým dobrovoľne, bez nároku na odmenu trávia dlhé hodiny až dni svojho života? Určite to nie je preto, že by nemali čo robiť. Každý, nech si odpovie sám.

V prípadnej diskusii neargumentujte nejakými vecami v súvislostiach so servermi. Lebo to bude bezpredmetné, kedže server nie je pre bežného užívateľa.

V prípade, že pokladáte tento článok za maximálnu stupiditu, mám pre Vás jedno odporučenie. Predajte všetok majetok, ktorý máte, peniaze darujte na charitu, zožeňte si pazúrik, vysekajte z neho nôž, postavte si v lese slamenú chatrč a tam budete bývať spokojne bez týchto \"nových\" názorov.

V prípade, že to pokladáte za stupiditu (nie maximálnu), tak predajte svoj aktuálny hardvér, zožeňte si nejakú starú triosemšestku a kazte si oči 13palcovým čierno-bielym, monitorom (ktorý môžte popri tom využívať ako mikrovlnnú rúru) a budte hrdí na to, akí ste geroji.

Ak by sme všetci začali zastávať podobný názor, v tom lepšom prípade by sme si doma pravdepodobne svietili olejovými lampami (ak vôbec) a keby náhodou existovali nejaké školy (ktoré sú tiež evolučným produktom), tak by sa v nich učilo možno len za farárov, ako kedysi.

A všade by bola tma.krym