Budovanie komunitných \\

04.04.2004 16:18

V poslednom období sa čoraz viac stretávame s pojmami ako LAN, wifi, počítačové siete, omnoho viac a frekventovanejšie ako kedykoľvek predtým. Vysvetlime si teda ako sa dá vybudovať kvalitná multiplatformná \"otvorená\" počítačová sieť.

Na začiatok by som začal s pojmami. \"otvorená\" počítačová sieť je taká do ktorej sa môže pripojiť každý kto len chce pokiaľ splní podmienky užívania siete, ktoré si určuje daná komunita.

Ešte pred budovaním siete si treba povedať či to ma byť bezduchá p2p sieť na hranie CS alebo od nej chceme niečo viac. Pokiaľ máte záujem o seriózne výmeny dát a komunikáciu dopredu si dobre premyslite či chcete byť otvorená alebo uzavretá komunita.

Výhody otvorenej komunity sú nesporné, má však viacero nevýhod. Ak chcete byť rovnoprávny a nebudete mať správcu siete môže sa stať, že Vám sieť bude behať iba na 10-15% pretože sa Vám budú biť IP adresy, budete mať rôzne pracovné skupiny alebo bude každý druhý používať nejaký bordeloidný soft a la KazZa.

Aj v otvorenej sieti preto dopredu uvažujte, že ľudia sa veľmi radi hrajú s nastaveniami a tým dokážu vyčarovať vrásky na tvári nejednému administrátorovy. Do predu si treba určiť striktné pravidlá o prideľovaní IP adries, file sharingu, poprípade zdielaní pripojenia na internet.

Moje praktické skúsenosti sú také, že ak ľuďom dovolíte robiť na sieti bordel potom im len horko ťažko zakrážete pokračovať. Je dobré keď sú určený ľudia s funkciami, napríklad jeden sa stará o switche, jeden mapuje traffic, ďaľší sleduje priďeľovanie IPčiek, iný môže moderovať chat, dávať hlasovať o upgradoch siete atď... Užívaťeľia si od začiatku musia zvykať na poriadok, ak mu je pridelená adresa 192.168.1.24 musí si ju ponechať pokiaľ mu nebude oznámena zmena od človeka čo sa o to stará. Ideálne riešenie je DHCP server, no nie na každej párčlennej LAN sa naň najdú financie a nie všetky p2p chaty behajú pri DHCP prideľovaní IP adries.

Kompatibilita sieťových adaptérov by v dnešnej dobe kvalitných a lacných chipsetov nemal byť problém, ale je lepšie premerať bandwich aby sme vedeli, že sme nerobili 100Mbps sieť aby to išlo ledva 1Mbps. Veľmi zlé skúsenosti sú so sieťovými adaptérmi tzv. \"onboardami\".

Každá sieť sa snaži, teda pokiaľ je \"otvorené\" nabrať čo najviac užívaťeľov, čo je síce pekné, ale zapamätajte si, že ak ste mali problém dohodnúť sa na niečom desiati, dvadsiati sa už nedohodnete ani na tom. Toto žiaľ vyplíva z ľudskej povahy, platí staré dobre a otrepané \"Koľko ľudí toľko chutí\". S tým ani najlepší správca nič neurobí, určite nie na \"otvorenej\" sieti.

Máloktorá sieť si uvedomuje všetky výhody počítačovej siete a zvyčajne stvrdnú pri hraní hier a zdielaní mp3jek a DivX filmov z čoho mi je niekedy do plaču. Veď každý do siete prináša vlastne niečo nové, jeden má kvalitnú tlačiareň, druhý scanner, tretí DVD napalku tak prečo si nepomôcť? Ani nehovorím o veciach ako je diaľková správa - jednému sa niečo nedarí druhý mu to pomôže urobiť bez toho aby vstal od kompu.

Ďaľšia zaujímava no nie veľmi dobrá ľudská vlastnosť je \"Ja mám vždy pravdu a ty sa od***!\". Toto pozná zrejme každý. Z praktických skúseností viem, že ľudia si zvyknú pred tým ako sa pripoja na bežiacu sieť vytvoriť mylný obraz o tom ako sieť beží, resp. ako bude bežať im. Každý problém si obyčajne \"zlýže\" admin, povačšinou ide však iba o zlú komunikáciu medzi užívaťeľmi (pod komunikáciou rozumiem teraz to, že si napríklad nedali vedieť o novom chat systéme a naštvaný užívaťeľ po týždni volá adminovy a nas***ý mu oznamuje že končí s touto sieťou...).

Tento článok bude mať pokračovanie a nechcem Vás od takýchto projektov odhovárať, len si myslím, že know howov ako sa dá využiť sieť je veľa a chcel som byť výnimočný...

--End of part 1... stay tuned for more--genius