Zahlasujme aj my blackholaci

28.04.2006 14:49

Kto priniesol v uplynulom roku na web najlepšie nové služby, najoriginálnejšie nápady či najkrajší dizajn? Prezradiť by to mali nominácie na ocenenia Webby Awards, prezývané aj "internetové Oscary" - internetová akadémia ich zverejnila minulý týždeň.

Nominované sú dve stovky stránok vo viac než šesťdesiatich kategóriách, od najlepších webových prezentácií tlačených médií cez najzaujímavejšie stránky pre rodičov až po najefektnejšiu prácu s videom či najpôsobivejší projekt internetového umenia.

Nominácie v najprestížnejšej kategórii Najlepšie služby odrážajú prudko rastúci záujem o webové služby "druhej generácie", v ktorých hrajú pri vytváraní obsahu kľúčovú úlohu samotní internetisti. Jedným z najsilnejších kandidátov na službu roka je tak napríklad Flickr.com, superpopulárna stránka umožňujúca prezeranie a zdieľanie fotografií. Ďalšími kandidátmi na celkové víťazstvo sú projekty Bloglines.com a Technorati.com, ktoré umožňujú čítanie a vyhľadávanie miliónov blogov z celého sveta. Nomináciou sa môžu pochváliť aj online editor Writely, ktorý nedávno získal pod svoje krídla vyhľadávač Google, a takisto gigantický projekt Google Maps ponúkajúci satelitné zábery a mapy z celého sveta.

Stránka Google Maps je nominovaná aj v troch ďalších kategóriách, v počte nominácií ju však so šiestimi oceneniami predstihol web amerického verejnoprávneho rozhlasu NPR.org. Viacero nominácií získali napríklad aj "kniha cool trikov" (www.bookofcool.com), v ktorej tri desiatky výnimočných športovcov či umelcov vysvetľujú svoje triky, ale aj laboratóriá NASA pre výskum nových typov spaľovacích motorov (www.jpl.nasa.gov), web pre návštevníkov Montrealu (www.madeinmtl.com) či inovatívna stránka amerického výrobcu domácich spotrebičov Krups (www.krupsusa.com).

Z nových kategórií tento rok pribudli napríklad politické či firemné blogy, podcasty, ocenenia pre najlepšie využitie videa či služby pre kontakty medzi ľuďmi (social networking). V poslednej spomenutej je jasným favoritom MySpace.com, najnovší hit najmä medzi americkými tínedžermi, ktorý im umožňuje komunikovať a vytvárať milióny rôznych fanklubov či komunít podľa jednotlivých oblastí záujmu.

V každej zo 65 kategórií bude okrem ceny poroty udelená aj cena internetistov, o ktorej rozhodnú hlasujúci na stránke peoplesvoice.webbyawards.com. Pre hlasovanie sa stačí zaregistrovať s platnou e-mailovou adresou. Hlasovať možno do 5. mája, víťazi budú predstavení o štyri dni neskôr.

www.webbyawards.com