Komentare k clanku USA vs WORLD?!?

07.12.2001 21:06

Ako vsetci viete, zubata napisala pre blackhole.sk malu uvahu o tom co sa momentalne deje v USA, afganistane...pod nazvom USA vs WORLD ?!?Proste co sa deje vo svete. Tento article vypudil burlivu diskusiu, aku si blackhole.sk nepameta ;). Tak som sa pre dobro vsetkych rozhodol, povyberat najlepsie komentare a priblizit vam tak nazory ludi na tuto temu.

prve reakcie:
<krym>zubata: toto je prvý článok, pri ktorom som hlasoval - za jedna. máš pravdu, nič viac netreba dodať.
<nebraska>Hmm....je pravda, ze americania si myslia, ze su pupok sveta....ked si uvedomia, ze sa mylia bude to fajn....

uz sa to rozbieha,prve \"proti\" prispevky
<456>zaujimalo by ma ako by si sa citila, keby si bola jedno z tych cinaniek, ktore znasilnovali a vrazdili japonski vojaci v nankingu? alebo keby si bola jednou z tych obeti, na ktorych testovali bakteriologicke zbrane? ako by si sa citila, keby si zila v kuvajte a iracky vojaci po obsadeni kuvajtu by zabili tvojich pribuznych?

je zaujimave, ako sa stale americanom vycitaju veci z davnej minulosti. atomova bomba atd. mnohi sa nezastavia a dojdu az ku vyhladzovaniu indianov... ale ked ide o nas, tak nam vyhovuje ini pristup. nam by sa uz nepacilo, keby nam niekto stale vyhadzoval na oci co sa robilo so zidmi za WW2. zubata urcite neciti osobnu zodpovednost za ludi, ktorych zabili zbrane vyrobene v CSSR. nie, nas sa to netyka! ale hnusni amici musia niest zodpovednost za vsetko vcitane toho, ako santer odbuchol nsoci a incucunu ako jelena ...

kazde zabijanie je fuj, ale vidiet chyby hlavne na USA je zvratene....

mimochodom, keby si mala niekde zit, takco by si si zvolila: USA, Rusko Irak, iran, afganistan,... ?keby si sa mala v cudzine ocitnut vo vazeni a absolvovat sudny proces, tak kde by si si bola najviac ista, ze to prezijes, a ze ta neosudia nepravom: v USA, v Cine, Rusku, Iraku ... ?

<zubata>netvrdim ani som netwrdila ze usa su najbrutalnejsi alebo nieco ine
povedala som len tolko ze USA niesu tje NAJlepsie a najcestnejsie spojene staty ako si mnohy myslia..

<bhole>doporucujem sem tam precitat aj www.blisty.cz a www.netem.cz a tam si precitate clanky na tuto temu. pripadne sledovat noviny ako guardian atd.... ;) na 100% suhlasim zo zubatou

<pit>Americke vladne a informacne sluby maju k dispozicii taky vypocetny vykon, ze su schopni odkodovat tvoj mail, aj keby bol zakodovany super duper PGPckom pouzivajucim radovo stotisic a viac miestne prvocisla...

<cumil>Myslim, ze by bolo vhodne nikoho neobvynovat z toho alebo ononho, nikomu nenadavat, ak s jeho nazorom nesuhlasim, pouzivat argumenty proti jeho tvrdeniam. DEMOKRACIA NIE JE O TOM NIKOMU VYNADAT, ALE O TOM, ZE MOZES VYJADRIT SVOJ NAZOR, A AK JE TO POTREBNE PODLOZIT HO ARGUMENTAMI. AK NIEKTO S NIMI NESUHLASI MA PRESNE TAKU ISTU MOZNOST A POUZIT SVOJE ARGUMENTY.
Co sa tyka utokov 11.9 je to IMHO vec propagandy. Navyse USA bolo zasiahnute na jedno z najcitlivejsich miest a bola dotknuta predovsetkym ich narodna hrdost To ze pritom zahynulo vela ludi, ze boli sposobene velke materialne skody je len vedlajsi produkt. Aprorpos, Hitler ziskal taku popularitu v 30. rokoch minuleho storocia len a len vdaka Goebelsovi a jeho propagandistickej masinerii. Bola to prave propaganda v pravom case a na pravom mieste, ktora dokazala zfanatizovat skoro cele Nemecko.
IMHO co sa tyka toho trojana FBI, ziadneho nepotrebuju. Kto tomu neveri nech si precita znenie mimosudnej dohody medzi Microsoftom a US gov. Bola schvalena kratko po utokoch, napriek tomu, ze sa sudny proces tahal niekolko rokov a MS este na jar vylucoval akukolvek mimosudnu dohodu. V spominanej dohode sa o.i. spomina aj to ze uradnici US gov. (to su aj agenti fbi, nsa, ..) budu mat pristup k dokumentaciam (ekonomickym, personalnym a inym) MS a teda aj k zdrojovym kodom OS. Dalej BUDU MAT OPRAVNENIE PODIELAT SA NA VYVOJI NOVYCH OS. Ma este niekto pocit, ze budu potrebovat nejakeho trojana a rozosielat ho majlom. A co asi tak urobia s uvolnenym vypoctovym vykonom, ktory usetria ....

<bhole>PGP zatim este nikto nerozluskol ;). keby hej, nemali by take pripomienky k tomu. a k USA. blisty.cz a netem.cz su podla mna super e-zine, kde prekladaju clanky s renomovanych zahranicnych casakov a pritom pridaju aj svoje. takze to nie je nazor nakych vypatlancov.

<guyfa>Cely pohlad je prilis zjednoduseny.
Kolko ludi zahynulo v bombardovanom Berline v rokoch 1944-45?
Vie to niekto?
Proste VACSINA z nich si v slobodnych volbach roku 1933 zvolila Hitlerovu NSDAP.
Zivot nie je spravodlivy a preto s nimi trpeli aj deti a ludia, ktori boli proti Hitlerovi.
Politika je, ako sa vravi, UMENIE MOZNEHO = hlada sa spravodlivost pre VACSINU ludi a hlada sa hladisko, ktore je z nasho sucasneho pohladu spravodlive.
A dufam, ze nikto nepochybuje, ze americka demokracia so vsetkymi jej neduhmi dava predsa len cloveku sancu vybrat si - ostanem v USA alebo pojdem do Iraku. Budem krestanom, hinduistom alebo harekrisnakom.
Taliban tie moznosti nedal.

<bhole>tiez zaujimavy nazor, ale prave o to ide v tom clanku. ze tieto slobody sa pomaly stracaju aj v USA. ako zakon o polnych sudoch, odpocuvani atd... a to vsetko pod ruskom boja proti terrorizmu

the 3nd
tak toto boli podla mna tie najzaujimavejsie prispevky k danemu clanku. vsetky prispevky v neskratenej a originalnej podobe si mozete pozriet v komentaroch k clanku. pripadne sa vyjadrit v komentaroch k tomuto clanku ;).

NOTE: niektore prispevky boli skratene !
najlepsie informacie na tuto temu najdete na:
www.blisty.cz
www.netem.cz
www.google.com ;)mis0 truban