Prvy rok Blackhole.sk

08.06.2002 15:07

Tak mame za sebou priblizne rok fungovania blackholu. Pri tejto prilezistosti sa pokusim zhrnut uplynule obdobie. Cele to zhodnotit, ponuknut par cisel, podakovat sa vsetkym okolo a nacrtnut dalsie smerovanie tohto portalu.

? preco vznikol blackhole ?
jednoducho som objavil super jazyk php a super relacne databazy, tak som sa potreboval pohrat ;). nie, chcel som nieco na nete vytvorit a myslim, ze sa mi to podarilo. vytvorit nejaku stranku, kde by som spoznal vela ludi. kde by som sa nieco naucil, a kde by som aj ja mohol nieco ponuknut ludom. musim povedat, ze vsetko sa mi splnilo. vdaka blackholu som spoznal na internete super ludi, priatelov a este mnoho dalsieho. ziskal som vela skusenosti s programovanim a publikovanim. odteraz viem, ze akokokolvek sa clovek snazi, vzdy budu ludia ktori mu budu zato nadavat... blackhole.sk bol od zaciatku vedeny ako nekomercny projekt. projekt, na ktorom mozete uverejnit hocico. (pametnici si pametaju, ze zo zaciatku kazdy mohol pridavat novinky, linky, download a podobne. neskor, kvoli zachovaniu kvality sa to zrusilo.).ako nekonvencny projekt, kde sa nekladie doraz na formu ale obsah. (vid. gramatika:-). projekt, ktori ponukne ludom... mno dost filozofickych zamysleni... ;)

Zaciatok...
Blackhole.sk ako taky vznikol na nudnych hodinach v skole. Presne si pametam, ako som si na zdrap papiera skicoval zakladne body a nacrt ako si to predstavujem. Potom som prisiel domov a zacal kodit. Viac-menej som to potreboval, aby som sa dobre naucil php-mysql. Mozno su este v archivoch niektorych konfer moje otazky na rozne problemy. Zo zaciatku som si blackhole.sk predstavoval iba ako diskusny server. (nieco na sposob hysterky). Az potom som zacal pisat prve clanky a taktiez som oslovil par ludi, ci nemaju zaujem o spolupracu. Blackhole.sk ako taky sa stale vyvija. Zaroven s nim sa vyvija redakcny system. Sem-tam pribudne nejaka rubrika (ako naposledy BSD). Alebo novy board. Zvlastny problem su autori. Na zaciatku kazdy prislubi pomoc, ale nakoniec takmer nikto nevydrzi spravit viac ako jeden-dva clanky. To poznaju asi vsetci \"sefredaktori\" nejakeho neplateneho portalu. Ale aj samozrejme najdu sa aj vynimky. Teraz by sa zislo podakovat vsetkym autorom a spolutvorcom blackholu. Sam dakujem kazdemu, kto aspon trosicku pomohol. A tym, \"zvlast\" podakujem nakoniec.

cesta servermi...
Blackhole.sk ako taky, mohol vzniknut hlavne vdaka akcii free hostingu www.host.sk , ktory ponukal perspektivnym projektom moznost ist na ich serveroch pod hlavickou domeny II. urovne. Myslim, ze medzi prvymi som tuto ponuku vyuzil. Avsak host.sk bol (a stale je) velmi zatazeny projekt. Vsak viac ako 20000 uzivatelov dava tusit, ze linka nemohla dopadnut dobre. Potom co mi viaceri ludia zacali dohovarat kvoli rychlosti, som sa rozhodol ze treba pohladat nieco lepsie. Nastastie kamosi na IRC nesklamali. Musim hlavne podakovat super chalanovi \"thementovi\" ktory mi zohnal az dvoch ochotnych ludi. Musim hlavne podakovat Jezkovi2, ktory ochotne (a nic zato nexcel) ponukol svoj stroj. Dokonca ho aj adminoval. Rychlost sa zmenila (samozrejme k lepsiemu) a aj celkovy pristup. Predsa sme uz boli portal s akoze svojim serverom ;). Nechcel som vsak jezka otravovat a nakoniec sme sa premiestnili na www.websupport.sk ktory je sice komercny webhosting, ale dava dobrym projektom webhosting zadara. Tu sa put blackholu zatial skoncila.

cesta spoluprace a zviditelnovania...
Samozrejme bolo treba, aby sa blackhole zviditelnil. Nie sme sice komercny projekt, ale pisat clanky pre 5-tich ludi moc neinspiruje. Tazisko spocivalo v umiestnovani ikoniek so servermi, ktore pisali o podobnej tematike. Tu chcem podakovat underground.cz zato, ze ako prvy zverejnil nasu ikonku. Dalsi boli reboot.cz, penguin.cz, krypta.cz, linux.sk. Odvtedy sa nazbieralo mnoho homepage a inych stranok ktore maju na svojich \"indexoch\" :) nase ikonky a odkazy. Specialna vdaka patri root.cz, ktory v niekolkych svojich newsoch upozornoval na nas server a nase clanky.

Cisla...
Zatial je na blackhole 6 rubrik, v ktorym viac alebo menej pravidelnejsie vychadzaju clanky. 1 specialna rubrika so statickym obsahom (html a css). Potom su to hlavne download a links. Postupom casu pribudla aj hacked_gallery. Denne blackhole.sk navstevuje okolo 200-300-400 ludi. Ale boli aj dni, ked prislo za den, okolo 3000 ludi. Bolo to hlavne vdaka niektorym exkluzivnym clankom. (hacknutie hyperlinxu, preklad moj syn je hacker a podobne...). Priemerna citanost clanku je 300 videni. Ale ako hovorim, najdu sa aj tie nad 4000. Z boardov je najdiskutovanejsi board \"blackhole\" ktory presiahol uz viac ako 1000 prispevkov. Ak chcete viac info pozrite si sekciiu NAJ. Ak chcete nejake podrobnejsie detaily ohladne navstevnosti, pozrite si www.naj.sk.

buducnostnost ->
Kazdy, kto nieco tvori a na niecom sustavne pracuje, musi mat nejaky ciel. S blackholom mam samozrejme rozne plany (menia sa podla nalady). Ale par bodov, ktore by som chcel splnit. Skvalitnit a rozsirit sekcii download a links. Do sekcie download pridat ovela viac rubrika a downloadov. Podobne aj v sekcii links spravit kvalitny vyhladavaci system. Dalej by som chcel zacat s pravidelnym uploadom clankov. Samozrejme, zadarmo ani ...... ale zrovna tvorim nejake pravidla pisania clankov a aj odmeny pre autorov. Avsak take vylepsenia ktore tu nie su a ktore sa planuju rozbehat: e-mailove konfery, preklady ang. manualov (mozno v sekcii download). Vytvorit inu sekciu news, kde budu odkazy a newsy o najlepsich clankoch z tuzemskych ale aj zahranicnych serverov... a kopec, kopec dalsieho. Hlavu mam plnu napadov. A hadam teraz bude aj cas, tak cosi poriesime. Preto nevahajte a pridajte sa aj vy ;) (to je ako vyzva na plnenie petrocnice). Kazdopadne blackhole.sk by si chcel zanechat stredo prave smerovanie ;). Teda pisat o unixovom,programatorskom a undergroundovom pocitacovo-internetovom svete. :-O

..podakovania..
Chcel som dakovat priebezne (a mozno som tak niekde aj urobil :), ale takto to tu mam vsetko po kope a dufam, ze na nikoho nezabudnem. (poradie != dolezitost)

- vdaka prvym autorom tomasovi, sumovi atd.., ktori ako prvi okrem mna napisali naky ten article.
- vdaka zubatej, za clanky ktore rozhybali blackhole a za jej stale prispievanie do boardov.
- vdaka neologismovi za clanky o BSD, ktore drzia uroven blackholu.
- vdaka rottenovi zato, ze pomahal pri zaciatkoch blackholu.
- vdaka miluskovi za logo a za jeho rady ohladne php a za jeho velku snahu.
- vdaka linyxusovi za jeho 100% pravidelne pridavanie newsov. (tak dlho este nikto nevydrzal).
- vdaka NTNovi za jeho neustale posielanie dristov :)
- vdaka gagarinovi a s1s za super clanky a interview o hackoch hostingov.
- taktiez vdaka vsetkym ostatnym autorom ktory napisali alebo pisu naky ten article / serial.
napr.: tbc, genius, almad, gabriel szasz, zyx atd..
- vdaka vsetkym ktory poslu info, article, kvalitny postreh aj napriek tomu, ze maju zato len dobry pocit.

z boardujucich ludi by som podakoval: zubatej, krymovi, ntn, nobody, genius (aj napriek tym prispevkom..ale su caste :). na boardoch sa uz premlelo ludi, takze sory ak niekoho zabudnem :(.

- vdaka host.sk, ze dovolili rozlet
- vdaka sadsoulovi, ze bol ochotny poskytnut stroj
- vdaka jezkovi2, ze poskytol stroj
- vdaka websupport.sk, ze mame zadara hosting.
- vdaka thementovi ze zohnal jezka :) a za nake tie clanky a kopec dalsej pomoci.

Dakujem aj vsetkym, ktory blackhole.sk navstevuju a tym motivuju k pokracovaniu. TNX to all.mis0 truban