COFAX 2002 (two days in review)

28.04.2002 13:03

Na tohtoročný COFAX, ktorý ako aj ostatné roky pripravili D&D studios. Hneď po vstupe do areálu si azda každý všimol \"EasyTruck\" kde Eurotel organizoval rôzne súťaže. Po vstupe do haly D bol naľavo Orange s \"Chill-Out-Zone\" a školou DJ-ingu. Orange taktiež organizoval nejaké tie súťaže a predstavoval aj svoje služby v oblasti Internetu a to konkretne pripojenie na cez providera Orange. Pozdĺžne haly D (ľavá strana) ste sa dostali k veľmi zaujímavý predstavovačkám Hewlett-Packardu, Compaqu, IBM, Apple.

Hewlett - Packard predstavovala okrem \"obyčajných\" osobných tlačiarní aj polo/profesionálne tlačiarne a plotre. Compaq predstavoval \"mobile\" riešenia ako PDA, a svoje notebooky. (bežali pod Win98) a každý návštevník si ich mohol otestovať, ja som taktiež neodolal ale pri niektorých notebookoch mi chýbali veci dnes už bežné DVD ROM, TouchPad a pod. Compaq predstavoval aj stolové PCčka, ale tie ma okrem designu ničím priamim neohúrili.
IBM ma doslova očarilo a pri ich predvádzačkách som strávil azda najviac času. IBM predstavovala okrem svojích nových desktopov aj servre a IT,@business stanice. Čo ma prekvapilo, bola ochota IBM pracovníkov vo vysvetľovaní. Každého brali ako potenciálneho budúceho zákazníka a snažili sa mu podať komplexné informácie. Bol som veľmi milo prekvapený.
APPLE predstavoval novú generáciu iBooku, PowerPC G4 procesor a iné \"lahôdky\". Pri novom iBooku som presedel asi hodinu a otastoval som na ňom snáď všetko čo sa dalo. iBook bol samozrejmé pripojený do siete internet a mohli ste si na ňom zdarma pobrowsiť. Musím prezradiť, že sa mi od neho veľmi tažko odchádzalo. Designom, váhou a inými vlastnosťami sa v pohode mohol radiť medzi najlepšie notebooky na Cofaxe. Apple predstavil aj nový iMac ako mocný nástroj v oblasti grafiky a multimédií.
Azda určite na tohtoročnom cofaxe žiaril stánok ST, ktorý mal celkom určite najväčší počet obdivovateľov. Každú pol hodinu sa to konala browsovacia súťaž o ročné pripojenie na net zadarmo. Plazmové monitori, gigantické obrazovky, 15PC pripojených na net (+ 4 ISDN spolu teda 19) a asi 70 krásnych hostesiek to je štatistika STonline na Cofaxe. (Veru veď majú za čo ... veď zdierajú väčšinu slovákov na poplatkoch ;)). Tak či onak STonline bol dominantom a ťažným koňom výstavy (čo je dosť smutné).
Ďaľšia zaujímavá záležitosť bola klietka s vezňom, ktorý bol strážený dvoma hosteskami v policajných uniformách. Bol so stánok BSA. (www.bsa.sk) organizácie bojujúcej proti nezákonnému rozširovaniu SW.

Múzeum IT bolo doslova komické pretože to boli len 3 stánky s celkovou rozholou asi 3 m2 a bolo tam len ZXSpectrum a nejaké staré Macky. Toto bola doslova fraška, pretože na web stránke cofaxu to bolo opísané skoro ako jeden pavilón.
Ďaľšie vrcholovo obývané body výstavy boli stánky s PC časopismi (freesoft, pcrevue, pc_space, watt, computer, gs...) a s IT knihami (hlavne CPress). Časopisy sa to predávali doslova na kilá a za symbolické ceny napr.: freesoft+cd=10Sk, computer+cd=10Sk a podobne. PC Revue ku koncu výstavy (piatok) rozdávalo časopisy zadarmo.
Ďaľšie zaujímavé stánky boli stánok OpalMultimedia a ui42.

Tohtoročný Cofax žiaľ napĺňa prognózi úpadku čo je dosť smutné, lebo je to jediná väčšia it výstava na Slovensku. Ale i tak môžem povedať, že kto išiel na Cofax tento rok neľutoval.

Podrobnejšie o Cofaxe :
www.cofax.sk
www.bsa.sk
www.applecentrum.sk , www.bsa.sk , www.compaq.com, www.ibm.sk , www.hp.sk , www.ui42.sk ...

download review-u z www.geniushack.host.sk/bhole/cofax-ref/COFAX 2002.docgenius