Zakladne info o Manjaro linuxe

Lahky uvod do Manjara. O com je, co dokaze, co obsahuje...

O Manjaro:

Manjaro je user-friendly, koniec koncov ktore distro dnes nieje, zalozena a vyvinuta na zaklade Arch linuxu. Vyvojari pochadzaju z: Nemecka, Francuzska a Rakuska. Da sa povedat ze su v nom zakomponovane vsetky vyhody Arch -u a je robeny na jednoduchost. Takze Manjaro je vhodny tak pre zaciatocnika ako pre pokrocileho linuxaka.

Arch linux je znamy ako vynimocne rychly, vykonny a lahky OS, ktory poskytuje pristup k najmodernejsiemu softwaru. Avsak he skutocnostou, ze je Arch zamerany hlavne na skusenych a technicky zameranych uzivatelov. Preto je tak obecne povazovany za nedostupny pre uzivatelov ktory postradaju tieto schopnosti alebo pouzivaju linux kratko.

Kedze je to "fork" Arch linuxu tak prebral aj vyvojovy model tzv.: Rolling Release, kedy ten isty system kernelu nieje v nasledujucej verzii nahradeny ale je priebezne aktualizovany a modernizovany. To znamena ze nieje nutne stale dookola instalovat novu verziu systemu, vzdy je totiz existujuca aktualizovana instalacia tou najnovsou verziou.

Pre novacikov je navrhnuty uzivatelsky privetivy instalator ktory pozname aj z *buntovskych systemov a sam o sebe je navrhnuty aby uplne fungoval tzv.: "Hned po prvom spusteny" vratane vsetkych funkcii. 

Tak teda si podme zhrnut vsetky tie kladny stranky.

Funkcie:

Prostredia:

Podpora pre Manjaro Editions:

Podpora pre Community Editions:

Tymto by som aj skoncil. Nabuduce si povieme nieco o samotnej konfiguracii systemu a aj o jeho konzolovej casti.