Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. A vy?

20.10.2021 | 09:00 | Tibor Repček | Tibor Repček

Skvele použiteľné aplikácie pre Android existujú aj bez reklám a nákupov v aplikácii. Vyvíjajú ich už roky, často vynikajú rýchlosťou a malou spotrebou. Spravuje ich komunita a prispieť k ich zlepšeniu tak môže každý. Rád by som sa ku komunite pripojil vlastným príspevkom v podobe tohto článku...

Finančný príspevok síce tiež dosť poteší, ale rovnako (ak nie viac) motivuje, keď vývojár zistí, že jeho projekt robí radosť aj iným ľuďom. Tí to dávajú najavo napríklad obyčajnou pochvalou, hlásením chýb (s návrhom na opravu), posielaním prekladov, či zdielaním v online a offline svete.

Čiže nemusíte byť programátor, ak chcete svojim dielikom prispieť na dobrú vec vo svete mobilných aplikácií. Stačí naozaj iba napísať zopár pochvalných a ďakovných slov, alebo sa pokúsiť o preklad do slovenčiny. Alebo, ak vám aplikácia vypíše chybové hlásenie, pošlite ho autorovi, aby aplikáciu mohol vylepšiť.

Ako sa však k takýmto free open source aplikáciám pre Android dostať? Je to pomerne jednoduché. Stačí si stiahnuť a používať FOS alternatívu k obchodu Google Play, ktorá sa nazýva F-Droid. Ako sa F-Droid používa, zistíte v tomto videu. O necelé 4 minútky to máte zvládnuté. ;)

Základ je spúštač domovskej obrazovky

Anglický výraz launcher označuje aplikáciu, ktorá má za úlohu spustiť základné prostredie. S týmto prostredím sa stretneme hneď po načítaní operačného systému Android. Výrobcovia mobilov ponúkajú vlastný spúšťač, ktorý je ale spravidla prepchatý funkciami. Tie zaberajú veľa pamäte RAM, pričom ich používateľ ani nemusí využívať.

Launcher, ktorý sa mi osvedčil na rôznych mobiloch, je šetrný k baterke, spotrebuje menej RAMky a obsahuje nevyhnutné minimum funkcií, sa nazýva OpenLauncher. Je prístupný cez F-Droid a jeho oficiálny repozitár nájdete na GitHube. Dokonca cez noc, keď je mobil nastavený na "Nerušiť", mi OpenLauncher spotrebuje v priemere iba polovicu baterky, oproti oficiálnym špúšťačom.

Klávesnica, iba klávesnica

Prednastavené klávesnice od výrobcov mobilov neraz disponujú viacerými funkciami, ktoré nechcem, a tak iba zbytočne zdržujú pri načítavaní. Simple Keyboard ponúka klávesnicu a nič viac. Nastavíte tmavý režim a to je asi tak všetko, čo v rámci tejto aplikácie potrebujete zmeniť. Spúšťa sa bleskurýchlo aj na starších mobiloch.

Kontakty, SMS, fotky a ešte aj kalkulačka :)

Tibor Kaputa je skúsený slovenský vývojár, ktorý svoje aplikácie ponúka pod spoločným označením Simple Mobile Tools. Z tohto balíka používam Simple Dialer, Simple Contacts Pro, Simple SMS Messenger, Simple Gallery Pro a Simple Calculator. Na Google Play sú tieto aplikácie spoplatnené, no na F-Droide ich autor ponúka zdarma.

Všetky aplikácie od Tibora Kaputu sú zdarma, majú jednoduché dobre funkčné rozhranie a nevyžadujú zbytočné povolenia. Proste slobodný softvér v tom najlepšom prevedení. A ešte k tomu zo Slovenska! ;) Najlepší prehľad získate na GitHube.

Prehrávanie hudby a videa

Keďže radšej audio a video vlastním, ako prenajímam (cez Netflix alebo Spotify), nosím v mobile na SD karte dosť veľkú zbierku multimediálnych súborov. :) Všetko, čo s tými súbormi potrebujem urobiť, je prehrať ich v čo najjednoduchšej a najrýchlejšej aplikácii.

Videá mi najrýchlejšie prehrá MPV pre Android. Ponúka veľmi jednoduché prostredie, čo mi úplne vyhovuje. Prehrávačov audia som vyskúšal asi 10 a pre moje potreby som nakoniec ostal pri Music. O podcasty sa mi stará apka AntennaPod.

Ako špeciálnu kategóriu vnímam prehrávanie videí z YouTubu. Oficiálna aplikácia tak neskutočne drancuje baterku a núti zbytočnosti, že som sa rozhodol nahradiť ju pomocou aplikácie NewPipe. Nemusím byť prihlásený cez Google účet, aby som mohol pozerať videá a odoberať kanály. Všetko sa totiž uklada offline do mobilu a je krásne zálohovateľné a obnoviteľné offline. Odporúčam sledovať nové verzie (APK súbor) na GitHube, pretože tam vychádzajú najrýchlejšie a občas opravujú zásadné chyby, či pridávajú zaujímavé nové funkcie.

Prezeranie dokumentov

Na mobile najčastejšie čítam dokumenty vo formáte PDF a EPUB. Oba formáty dobre zvláda minimalistická aplikácia MuPDF mini. Formáty súborov z MS Office alebo LibreOffice mi slušne pokrýva LibreOffice Viewer.

Synchronizácie údajov medzi zariadeniami

Ak tiež používate vlastné online úložisko Nextcloud, iste oceníte celú plejádu aplikácií pre Android. Osobne využívam najmä Poznámky, ktoré pre správne fungovanie potrebujú aj synchronizačného klienta Nextcloud. Vďaka apke Syncthing si však vystačíte aj bez servera. Nextcloud aj Syncthing fungujú na všetkých relevantných operačných systémoch.

Na ukladanie prihlasovacích údajov má síce Nexcloud svoju aplikáciu, ale keďže mi viac vyhovuje formát programu KeePass, využívam KeePassDroid. Na rýchly prenos súborov cez wifi medzi zariadniami ešte výborne poslúži LANDrop, čo môžeme označiť za free alternatívu k AirDrop od Apple.

Ostatné užitočné FOSS aplikácie

Offline mapy bez pripojenia do internetu môžu človeku ušetriť nechcené potulky v horách alebo v komplikovaných uličkách miest. OsmAnd~ sa mi osvedčil na Slovensku aj v zahraničí. A keď sme už pri GPS, tak ako hračku odporúčam aj μlogger s jednoduchým serverom (PHP + MySQL) - dokáže zaznamenávať polohu a posielať ju na vlastný server, ktorý následne celú cestu zobrazí na online mape cez OpenStreetMap.

Multimediálne centrum KODI pomocou LibreELEC pripojené cez HDMI k telke mám nainštalované na Raspberry Pi 4B 4GB RAM. To je možné celkom dobre obsluhovať ovládačom od telky, ale komfortnejšie to funguje predsalen cez apku Kore.

Termux je príkazový riadok Bash alebo ZSH s linuxovými nástrojmi portovanými na Android. Môžete sa prihlásiť na server cez SSH, spúšťať Python v konzole, alebo využiť silu verzionovacieho systému Git.

No a aby som nemal plnú peňaženku kadejakých vernostných kariet, skenujem si ich čiarové kódy do Loyalty Card Keychain. Import a export kariet je možný do formátu CSV.

Čo mi zatiaľ chýba

Aj keď existuje množstvo FOSS aplikácií pre Android, zatiaľ sa mi nepodarilo nájsť správcu súborov tak dobre použiteľného ako je Explorer od Speed Software. Neobsahuje síce reklamy ani nákupy, ale tiež nemá otvorený kód. Poradíte niečo otvorené? Budem vďačný za každý tip.

Alebo sa vám dokonca podarilo degooglovať mobil? Lebo ja som sa zatiaľ úplne bez aplikácií od Google nedokázal zaobísť ani v alternatívych OS. Podeľte sa v komentároch o vaše skúsenosti.

Čo používate vy?

Máte v mobile nainštalované apky, ktoré v tomto článku nespomínam? Poteší ma, ak ich pridáte do komentárov. Ďakujem. :)

Prílohy



    • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. A vy 20.10.2021 | 12:50
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      veľmi pekný článok/blog/zápisok, či čo to je, inšpiroval ma, určite viaceré z aplikácií vyskúšam

      časť už aj používam, taky syncthing považujem za jednu z aplikácii čo mi najviac uľahčujú dennodenný život

      ale nie som zrovna minimalista, upradnostňujem robustné aplikácie s väčšými nárokmi, kde nemusím robiť kompromisy ohľadom funkčnosti (proste som si zvykol že mobil nabijem aj 2x do dňa ak ho aktívne používam) a viem že to tu asi nebude populárne (a bedňa možno dostane aj manší infarkt) ale uzatvorené aplikácie tvorené veľkými korporáciami sú často proste pohodlnejšie na používanie (a ja som strašne pohodlný človek, za čo platím svojou "neslobodou")

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 20.10.2021 | 13:26
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Branislav, technicky to je blogpost a som rád, že ťa inšpiroval. Splnil som tak totiž hlavný cieľ. ;)

        Chápem, veď nakoniec dobrý nástroj je taký, ktorý ti pomôže zrealizovať, čo potrebuješ. Že je ešte aj open source, to je iba plus - a podľa mňa veľké plus.

        Zaujíma ma, či si niekedy našiel nejakú otvorenú alternatívu k uzatvoreným apkám, ktoré tvoria korporáty. Stalo sa ti, že open source bol pre teba lepší a ostal si pri ňom radšej ako pri closed source? Teda okrem Syncthing...

        • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 08:40
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          jasné,

          začal by som tým očividným - linux namiesto windowsu ;-)

          ale vážne, z takých čo často využívam by som označil:

          - dwservice a nomachine namiesto teamviewera a RDP (cez lockdown som používal denne)

          - gimp namiesto photoshopu (ale tam ma asi viac motivovala cena ako funkcionalita)

          - takmer akýkoľvek plnohodnotný linuxový prehliadač súborov oproti windows exploreru (prieskumníku)

          - keepass (ale tu som nikdy neskúšal alternatívu, keepass mi proste sadol)

          - transmission kvoli svojmu webrozhraniu a jednoduchej konfigurácii na serveri

          - kedysi by som povedal že smplayer (kvoli dobrej integrácii s opensubtitules), ale ten už veľmi málo používam

          - rpi + kodi, namiesto android tv boxov (aj keď tam rodičom chýba hbo go, takže to je tak 50:50)

          a potom aplikácie, ktoré ani nemajú uzavretú verziu, respektíve sa bežne používajú aj v uzatvorenom svete windowsu ako vlc, blender, wireguard, ssh (putty)

          a určite dačo čo ma ešte nenapadlo

          avšak presne opačne som pred nejakým časom prešiel na davinci resolve ako videoeditor namiesto open alternatív (lebo funkčne objektívne neexistuje alternatíva) a v práci som nútený využívať MS Office

          ale aby som povedal pravdu, nič z uvedeného som nezačal používať preto že to je open source (to beriem ako bonus), linux používam pre iné jeho výhody (stabilita a prispôsobiteľnosť) a využívanie zvyšnej časti aplikácií nútene vyplýva z tohto že tie uzatvorené pod linuxom jednoducho nefungujú. v mobile som však nikdy opensource neriešil (lebo všetko čo využívam je v play store) skor som vyberal aplikácie podľa funkčnosti (napr. prehliadač súborov musí zvládať sambu, internetový prehliadač musí mať sync s desktopom,...)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 10:17
            Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

            Pekný zoznam, ďakujem. :)

            Inak, HBO Go som na KODI rozbehal cez toto rozšírenie: https://kodi.wiki/view/Add-on:HGO_EU - snáď pomôže aj tebe...

            • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 10:51
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              dík za tip, vyzerá že addon je dokonca v ofico repo pre kodi, tak by mohol fungovať,

              lebo nejaké addony som dávnejšie skúšal a nebol som úspešný

              ale to bolo ešte za čias keď ani androd tv aplikácia nebola pre HBO GO (bolo nutné sideloadnúť mobilnú ktorej navigačné menu sa na telke zobrazovalo otočené o 90 stupňov, teda na výšku - to bolo srandy)

              snáď to zlepšili, skúsim ak cez víkend pôjdem pozrieť rodičov

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 15:06
              Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

              Pre nás ťahačov existuje do Kodi plugin FastShare, vieš pozerať filmy online bez sťahovania, čo som využíval najmä pri dokumentoch. Fajn vec v kombinácii so zaplateným FS kontom.

              • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 16:38
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                tak toto asi nikdy nepochopim, platit si za nelegalny obsah

                nevravim ze som nikdy nic nelegalne nestiahol, najma ak to nie je dostupne,ppp legalne ale treba autorov podporit kupou ich diela (aj ked cez sprostredkovatela)

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 18:26
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                  Platím Netflix, Skylink a lístky do kina, nehovorím že je to často. Je to tvoja vec čo nechápeš a čo áno,,,

    • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. A vy 20.10.2021 | 18:04
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

      Za mňa je to hlavne magisk (root prakticky nutnosť).

      Ako prehliadač používam firefox. Ďalej tu mám emulátor terminálu (termux) a fotoaparát (OpenCamera).

      Z open source je to asi všetko. Všetky open source aplikácie používam len preto, že mi vyhovujú najviac, žiadna ideológia v tom nie je.

      • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 10:23
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        OpenCamera - to som raz v núdzi použil, lebo som narýchlo potreboval niečo ako webkameru a jediné, čo som mal poruke, bol nejaký starý mobil. Cez USB som ho teda pomocou scrcpy pripojil, spustil OpenCamera s prednou kamerou a na pankáča som tak chvíľu fungoval myslím že cez Zoom a zdieľanú obrazovku... :) Open Camera mi vyhovovala práve preto, lebo sa dá nastaviť bez akýchkoľvek ovládacích prvkov na displeji - proste sa tam zobrazuje iba samotné video...

        • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 12:29
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

          Ja používam bežne android ako webkameru, ale používam IP webcam.

          • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 15:05
            Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

            Ja som sa vtedy akurat hral so scrcpy, tak som to rovno bez rozmyslania pouzil hned zkraja... :)

            IP webcam ide cez wifi alebo aj cez kabel? Obraz/zvuk nemeskal?

            • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 18:25
              Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

              Scrcpy keď som ho naposledy používal mi pripadalo ako nemotorné javovské monštrum.

              Synchronizáciu obrazu a zvuku neriešim keďže používam len ako webovú kameru. Používam mjpeg stream, ten konvertujem cez ffmpeg a posielam na v4l2loopback, takže pre aplikácie sa tvári ako štandardná kamera. Aplikácia počúva na TCP sockete, tam sú dostupné mjpeg a h264 streamy + webové rozhranie. Vo webovom rozhraní je dostupné aj manuálne ovládanie kamery. Pripájam sa cez tunelované TCP cez ADB (adb forward) prenášané káblom, ale cez wifi by to šlo tiež.

              • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 21.10.2021 | 18:59
                Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

                A pozeram, ze scrcpy na Linuxe medzicasom uz tiez zvlada mod kamerky... https://github.com/Genymobile/scrcpy#v4l2loopback

                Momentalne je napisane v C, a je tam aj trochu Javy. Skusk znovu, mozno ta tentokrat potesi... ;)

                • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 22.10.2021 | 01:24
                  Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

                  Ja som to skúšal tak pred mesiacom, myslím, že sa tam nič zásadného medzitým neudialo ;)

    • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. A vy 23.10.2021 | 10:47
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      Ja používam tieto:

      Baldphone

      Launcher s veľkým interfejsom - osobne netúžim pozerať sa na tapetu a mať malé ikony, radšej pekne všetko triafam na 1x.

      https://f-droid.org/en/packages/com.bald.uriah.baldphone/

       

      DuckDuckGo browser

      Ľahký prehliadač rešpektujúci súkromie.

      https://f-droid.org/en/packages/com.duckduckgo.mobile.android/

       

      SimpleEmail

      Minimalistický emailový klient. Maily na telefóne nepíšem (teda občas len pár slovné), a aspoň si ich prečítam a zmažem.

      https://f-droid.org/en/packages/org.dystopia.email/

       

      Feeder

      Pri raňajkách (ak neraňajkujem s manželkou, čo je jedna z najlepších častí dňa, kvôli ktorej vstanem i o hodinu skôr) na prečítanie správ.

      https://f-droid.org/en/packages/com.nononsenseapps.feeder/

       

      Ghost Commander

      2-panelový správca súborov.

      https://f-droid.org/en/packages/com.ghostsq.commander/

       

      Hourly reminder

      Telefón pípne každú hodinu (alebo v inom intervale) - proste ako staré dobré digitálky z tržnice.

      https://f-droid.org/en/packages/com.github.axet.hourlyreminder/

       

      Jitsi Meet

      Netreba predstavovať, videokonferencia.

      https://f-droid.org/en/packages/org.jitsi.meet/

       

      MuPDF

      V článku spomínaný PDF prehliadač.

      https://f-droid.org/en/packages/com.artifex.mupdf.viewer.app/

       

      Missed Notifications Reminder

      Periodický pripománať zmeškaných hovorov/SMS/úloh.

      https://f-droid.org/en/packages/com.app.missednotificationsreminder/

       

      NewPipe

      Bez toho sa YT proste používať asi nedá.

      https://f-droid.org/en/packages/org.schabi.newpipe/

       

      NetGuard

      Blokovanie prístupu aplikácií na net a iné.

      https://f-droid.org/en/packages/eu.faircode.netguard/

       

      OsmAnd~

      Spomínaný program, ktorý sledujem už od jeho prvopočiatkov (občasne prispievam do OSM). V súčasnosti je jeho routovanie na výbornej úrovni, aj čas hľadania cesty sa dramaticky zlepšil…

      https://f-droid.org/en/packages/net.osmand.plus/

       

      primitive ftpd

      Jednoduchý FTP a SFTP server - cez wifi posielam veci z telefónu do PC a pod.

      https://f-droid.org/en/packages/org.primftpd/

       

      RadioDroid

      Iné ako online rádia sa už počúvať nedajú (plačem za zaniknutým Jazz rádiom; OK, občas Devín má výborné veci). Na cestách si takto do autorádia cez BT posielam niečo, čo ma nerozčúli viac ako dopravná situácia a stav cestnej siete.

      https://f-droid.org/en/packages/net.programmierecke.radiodroid2/

       

      RedReader

      Podobne ako Feeder, tentokrát len pre Reddit

      https://f-droid.org/en/packages/org.quantumbadger.redreader/

       

      RPNCalc

      Iné kalkulačky ako RPN nemám rád.

      https://f-droid.org/en/packages/dev.pesic.rpncalc/

       

      SMS Scheduler

      Na posielanie SMS v nastavených dátumoch/časoch. Keď chcem vzbudiť dojem, že ešte aj v noci pracujem ☺.

      https://f-droid.org/en/packages/com.github.yeriomin.smsscheduler/

       

      Tasks.org

      Šikovný to-do správca.

      https://f-droid.org/en/packages/org.tasks/

       

      Weather

      Neviem prečo, ale vždy ma zaujíma teplota v Jakutsku. Dúfam, že už tam nepôjdem ☺.

      https://f-droid.org/en/packages/de.beowulf.wetter/

       

      A od Tibora Kaputu: Galéria, Poznámky.

       

      Neslobodná vec:

      Electrodroid

      Občas sa mi to zišlo - kdejaké kalkulátory a rozloženia portov.

      https://electrodroid.en.uptodown.com/android

      • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 23.10.2021 | 11:07
        Avatar Tibor Repček Ubuntu MATE  Používateľ

        Krásny prehľad, Richard, ďakujem. :)

        K tomu Feederu: Skúšal som viacero RSS čítačiek, ale nakoniec som sa rozhodol ostať pri FreshRSS. Hostujem si ho sám, mám tam tmavý režim a na všetkých zariadeniach sa mi teda zobrazuje rovnako po vizuálnej aj obsahovej stránke. Ešte k tomu využívam rýchlosť serveru a jeho pripojenia, takže nové články sa mi sťahujú brutálne rýchlo (nie vždy čakám na automatický refresh). Môžem iba odporúčať.

        K rádiám: V tomto smere som už rezignoval a radšej počúvam podcasty. Vlastne aj niektoré rádiá majú niečo ako podcasty, ak spravujú archív príspevkov. Ale to sa týka asi len štátneho rádia, však? Vieš si v tom RadioDroid stiahnuť ich podcasty alebo dokonca nahrať, čo počúvaš?

        • RE: Tieto zdarma dostupné aplikácie s otvoreným zdrojovým kódom používam na mobile s Androidom. 23.10.2021 | 13:19
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          RadioDroid dokáže iba nahrávať do .mp3, ale žiaľ nemá žiadny plánovač...