Myška Logitech G102 Lightsync a Debian Buster

18.06.2022 | 19:14 | Moje blogy | Pavel

Z dlhej chvíle som sa rozhodol, že nahradím Windows mojim obľúbeným Q4OS, ktorý používam primárne na inom počítači. Pôvodne som chcel overiť vyťaženosť procesora pri aplikácii Horizon TV, lebo mi prestala ísť plynulo. Na disku som našiel inštalačný skript, kde mám príkazy s programovým výberom a repozitármi, takže to bolo jednoduché a celá inštalácia prebehla pomerne rýchlo. V tomto počítači som mal Windows najmä kvôli WoTku a na uľahčenie hrania som v minulosti zakúpil mechanickú klávesnicu Connect IT NEO+ vo verzii TKL a práve myšku Logitech G102 Lightsync. Nemal som chuť pri starom kompe vrážať veľa do periférií a toto kombo sa mi zdá v pomere cena/výkon úplne v pohode.

Oki Linux nahodený, všetko "hrá" ako má a vychytávam ešte nejaké veci, aj tento blog píšem za chodu na kolene. A dostal som sa konečne k myške, úprimne nemám rád nejaké silné podsvietenie klávesnice (to viem našťastie regulovať hardvérovo) a najmä myši a tak som sa rozhodol, že skúsim pohľadať riešenie. Podsvietenie mám rád v noci keď nemusím svietiť lampou, samozrejme u myši by sa hodila aj zmena DPI. Po chvíli hľadania som narazil na program Piper, ktorý by mal podporovať aj moju myšku. Problém ale nastal hneď na začiatku, distrá postavené na Debiane Buster ktorým je aj Q4OS Centaurus v základných repozitároch Piper nemajú, skúsil som preto nahodiť program cez Flathub.

01.png

01.jpg

A je tu ďalší problém, Piper na svoj chod potrebuje démona z balíka "ratbagd" vo verzii 1.0 a vyššej, ktorý je ale v repozitároch Debianu len v staršej verzii. Našťastie som sa neskôr dočítal, že samotný program Piper zahrňujú pre Bustera repozitáre backports, takže som ich pridal do sources.list a nainštaloval príkazom sudo apt install piper/buster-backports. Program úspešne nainštalovaný, vyskúšal som zmenu DPI a konečne som nastavil podsvietenie myši. Kód farby som si odfotil mobilom zo softu výrobcu Logitech G HUB, takže podsvietenie mám totožné ako vo Windowse. Z technických vecí sa v programe dá nastaviť DPI rozlíšenie a priradiť tlačidlám myši rôzne funkcie.

02.png

03.png

04.png

Pár slov na záver:

Podsvietenie myši je čisto vizuálna záležitosť, defaultné meniace sa farbičky so silnou intenzitou podsvietenia som zamenil za menej výraznú červenú farbu, ktorú som si namiešal. Samozrejme podsvietenie sa dá aj úplne vypnúť, ale chcel som ho nechať do kontrastu ku klávesnici. Keď to zhrniem tak v programe Piper mi vlastne chýbali len dve veci k dokonalosti, to aby som vedel nalinkovať na tlačidlo napríklad mnou zadaný príkaz a soft nenatiahol na pozadie obrázok podľa modelu. Možno je to už odstránené v novších verziách, ale bez toho prežijem. Nastavenia Piper prenáša priamo do myši takže aj mimo Linuxu svieti myš rovnako. A ešte niečo OT, aplikácia Horizon TV neseká a môžem si konečne vychutnávať telku nerušene,,,
    • RE: Myška Logitech G102 Lightsync a Debian Buster 18.06.2022 | 19:27
      Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

      Vo výsledku to vyzerá asi takto, aj keď záber kazí svetlo z okna: