Slúchadlá k PC za pár drobných

10.09.2022 | 21:54 | Moje blogy | Pavel

Vždy som mal rád dobrý zvuk a za posledné roky som prešiel pár kombinácií slúchadiel a chcem sa podeliť o skúsenosti. Samozrejme každý preferuje tak nejak iný zvukový profil a toto je čisto môj subjektívny pohľad. Upozorňujem, že môj blog nebude vhodný ako čítanie pre pravých audiofilov, ktorí investujú nemalé prostriedky do svojej hi-fi sústavy a ani o kryštáľovo čistom zvuku a Hi-Res rozlíšení zvuku. Ale skôr názorná ukážka, ako som sa snažil dostať z kompu dobrý zvuk do uší za low budget rozpočet a dosiahnuť level zvuku zábavnosť.

Skôr musím povedať, aký zvuk vlastne preferujem. Keďže som sa narodil tesne na konci 70tych, zažil som bláznivú éru diska 90tych rokov a samozrejme piatkové diskotéky s partiou, po ktorých nasledovalo pátranie po aktuálnych hitoch na kazetách. Nebolo to tak pohodlné ako teraz, zaplatiť Spotify Premium alebo nájsť celý album na stiahnutie za okamih dokáže už každý. Ale malo to svoje čaro, dvojča magič a kopírovanie, nastavovanie a čistenie hlavy, kupovanie kaziet a ich popisovanie. O nejakom hi-fi zážtku a čistote nemohla byť ani reč a boli sme radi, vlnili sa ako trojka plech na disko hitoch :-)

Dosť bolo nostalgie, chcel som s tým len naznačiť, aký zvuk sa mi páči. Mám rád skôr basovejší zvuk s dostatkom výšok a práve jedny z mojich slúchadiel po všetkých tých walkmanoch, lacných Soňákoch, Panasonikoch a herných slúchadlách HyperX Cloud boli AKGčka. Už si presne nespomeniem na model a ani neviem, kde skončili. Čo sa týka detailov boli vynikajúce, ale výšky niekedy až cez čiaru. Čo mne ale chýbalo boli práve basy a tak som skúšal ďalej, možností bolo stále viac než dosť.

Nasledovalo pár slúchadliel ako napríklad Marshall Major II, bezdrôty Niceboy Hive 3 Aura, Koss Porta Pro a kopec iných. Pri jednej kombinácii sa ale zastavím a naozaj odporúčam, ale len okrajovo lebo je to kus nad low budget. Sú to slúchadlá Audio-Technica, dosť známe štúdiovky a vyskúšal som najlacnejšie M20x, ako aj vyššie z modelovej rady M40x a M50x. A práve posledné Audio-Technica M50x v kombinácii so slúchadlovým zosilňovačom od FiiO hrajú vynikajúco, teplý zvuk s dostatkom basov, štúdiovky sa zmenili na zábavné slúchadlá. Táto kombinácia stojí už cez dve kilečká a nevylučujem, že sa k nim ešte vrátim.

Oki a konečne sa chcem dostať k low budget značke, na ktorú ma nasmerovalo pár ľudí tu na fóre a úprimne, pred kúpou som prečítal najprv kvantum recenzií a názorov aby zmizli moje obavy - Superlux. Čo som sa dočítal mal by to byť výrobca audio príslušenstva z Taiwanu a výrobou v Číne. Prvé ktoré som zakúpil cca dva mesiace dozadu je model Superlux HD672, na ktorý ma nasmerovala táto recenzia. Pripojil som ich ku kompu s externou zvukovkou Creative SB Play! 3 a musím povedať, že sánka dole! Upozorňujem že slúchadlá sa musia rozohrať (zahorieť) kým budú hrať naozaj dobre. Tento model som zvolil aj preto, že nevyzerá ako lacná kópia iného výrobcu. Musím ale upozorniť na dva neduhy, kábel napevno ktorý ale neriešim keďže ich mám primárne ku kompu a silikónové náušníky. Výrobca možno vsadil na lepšiu trvácnosť ale horúce leto ako toto mi nedovolilo ich mať na ušiach dlho.

Tento týždeň som si zakúpil aj ďalší model, tentokrát uzatvorené slúchadlá Superlux HD-662, zvolil som zvukový profil balanced (B - sivé). Superlux niektoré modelové rady rozlišuje aj podľa zvukového profilu, na čo si treba dávať pozor a farby nie sú na slúchadlách len z vizuálneho hľadiska. Mal som trochu obavy ako budú hrať, pretože sa neodporúča používať predný výstup na slúchadlá kvôli šumu a externú zvukovku som si zabudol vziať sebou, zbytočne. Dovolenkujem na dedine tak aj tento blog píšem so slúchadlami na ušiach pripojenými ku kompu s Q4OS. Takže záverom len toľko, pokiaľ naozaj chcete slúchadlá za low budget cenu a máte radi dobrý zvuk za facku, určite túto značku odporúčam.

Ešte pre úplnosť dodávam tip na soft pre Linux, pomocou ktorého si viete zvuk ešte vylepšiť a aj teraz ho mám zapnutý na pozadí - PulseEffects. Oboje súchadlá reagujú na jeho predvoľby trochu inak, preto odporúčam to s predvoľbami neprepáliť. Naopak v počítači s Windowsom používam program FxSound, ktorý je na také to čarovanie so zvukom tiež dobrý. Oboje tieto Superluxy hrajú aj bez úpravy zvuku viac než dobre, len niekedy mám kus potrebu prispôsobiť si zvuk. Väčšinou počúvam rock ženy ale aj pri hraní WoTka počujem zvuky, o ktorých som predtým nevedel. Zhrnul som aj vďaka vám témy z LOS fóra do jedného blogu a som zvedavý na vaše postrehy.

PS: Oba modely majú v balení okrem slúchadiel aj redukciu na väčší jack a vrecko, čo je za tú cenu fajn. Model HD672 má menší prítlak a nebyť tých silikónových náušníkov určite by som volil rovnaký model aj k druhému kompu, majú živší prejav. Úprimne stále nechápem, ako za túto cenu dokázal Superlux vytvoriť tak dobrý zvuk. Tak nakoniec som sa rozhodol že zakúpim aj štúdiovky model M40x, ktoré som už vlastnil a tak som šiel na istotu. Sú celkovo zreteľnejšie najmä v stredoch a konštrukčne niekde inde, majú vymeniteľné náušníky a aj kábel. Po kúpe zvukovky (nižšie) to nie je zvukovo až tak priepastný rozdiel oproti Superluxom ako som si myslel že bude, ale samozrejme že je.

01.png

DOPLNENÉ 1: Tentokrát zvažujem vylepšiť zvuk zakúpením internej zvukovky som zakúpil Creative SB AUDIGY FX, ktorá vyšla za low budget v hodnoteniach celkom dobre. Zatiaľ ju mám len krátko a jednoznačne ju odporúčam čo do vylepšenia kvality zvuku, je to rozdiel. Šumí (teda skôr nešumí) podstatne menej ako usbčková SB Play! 3 a zosilňovač zvukovky dokáže slúchadlá vybudiť viac, než by som čakal. Najbližšie plánujem urobiť upgrade silikónových náušníkov Superluxov za niečo obdobné. A narazil som na zaujímavý equalizér pre webové prehliadače, predvoľba "Headphones" ladí zvuk do slúchadiel viac než slušne a aj uzatvorené HD662 hrajú pre moje uši potom zreteľnejšie.

DOPLNENÉ 2: Takže pri priamom porovnaní oboch Superluxov a spomínaných štúdioviek Audio-Technica M40x (a ich dlhšom zahorení) v kombinácii so zvukovkou Sound Blaster musím s ľútosťou oznámiť, že Superluxy nehrajú tak dobre. Jednoducho rozdiel ceny čo do vyhotovenia a kvality zvuku tu cítiť a zvuk nie je tak plný. Ale k spomínanej zvukovke by som nakoniec volil predsalen uzatvorené HD662, zase za tú cenu hrajú určite fajn. A ešte jeden postreh, Linux nedokáže zosilňovač zvukovky tak vypudiť čo do hlasitosti ako Windows a kým nie je spustený žiadny zvuk, v Linuxe počujem v slúchadlách jemné pulzovanie,,,
    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 12.09.2022 | 07:33
      Avatar Richard Antix  Používateľ

      K tomu čarovnému obdobiu MC: Ja som dokonca mal "Use Your Illusion I" od GN'R nahratý na kazete o trošku pomalšie (nie preto, že by remienok na dvojdeku bol vyťahaný, ale bol to nahrávané na magnetofóne, kde sa dala nastavovať rýchlosť pásky a bolo to trochu rozladené, čo som si nevšimol pri nahrávaní a potom už som nemal prístup k originálnej kazete), čo ma strašne štvalo, ale proste som si zvykol :).

      Dnes je to všetko neporovnateľne ľahšie. Napr. teraz dlhšie obdobie počúvam Benoita Jutrasa (http://benoitjutras.com/), čo asi nie je najbežnejšie počúvaný a rádiami hraný skladateľ. Dnes sa k nemu človek dostane bez problémov. V spomínaných časoch asi ťažko.

      Napriek záplave (i) kvalitnej hudby sa dnešné mainstreamové rádia proste nedajú počúvať. Ešteže je mobilné pokrytie dobré a v rámci EÚ sa dajú počúvať online rádiá (mimo EÚ človek narazí na zvrátenú cenu dát [ak si človek nekúpi lokálnu SIM]).

      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 12.09.2022 | 10:52
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        To je dobrá otázka do pléna, že kto aké rádio počúva :-) Ja si obľúbený rock trošku rozbíjam so streamom Fun Radio Dance a keď šoférujem, seknem prvé uložené rádio kvôli dopravným informáciám.

        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 12.09.2022 | 14:17
          Avatar Richard Antix  Používateľ

          V konfiguračnom súbore Emacsu mám tieto, ktoré počúvam pri PC:

          (setq eradio-channels '(("Litera" . "http://live.slovakradio.sk:8000/Litera_128.mp3")    
                                  ("Devín"   . "http://live.slovakradio.sk:8000/Devin_128.mp3")    
                                  ("Klasika"  . "http://live.slovakradio.sk:8000/Klasika_128.mp3")
                                  ("Adagio"   . "http://hi5.adagio.fm/;stream.mp3")    
                                  ("Sacha Radio Libre"   . "http://listen.radionomy.com:80/SachaRadioLibre")    
                                  ("Jazz Radio"   . "https://jazzradio.ice.infomaniak.ch/jazzradio-high.mp3")    
                                  ("Radio Accordéon Musette"   . "https://live2.jupinfo.fr:8443/radioaccordeon")    
                                  ("Blues JRN"   . "https://polaris.dribb.com/proxy/jrn_blues")    
                                  ("Celtics"   . "https://somafm.com/thistle.pls")    
                                  ("Slovensko"     . "http://live.slovakradio.sk:8000/Slovensko_128.mp3")
                      ("Opera Klassik Radio Germany"     . "http://stream.klassikradio.de/opera/mp3-128/www.klassikradio.de/")
                      ("Opera Klassik Radio Romania"     . "http://37.251.146.169:7500/stream/")
                      ("Opera Klassik Radio Venice"     . "http://174.36.206.197:8000/stream/")
                      ("Movie soundtracks" . "http://ice55.securenetsystems.net/DASH29")))


          V mobile streamujem do auta, alebo do uší navyše tieto:
          Classic FM UK
          Opera Highlights
          Klassik Radio - Pure Beethoven
          CEU Medieval Radio
          Radio Art - Opera
          8bit FM
          1.FM Movie Soundtrack


          V aute je výhoda, že sa to samo prepne na dopravné správy a potom späť.

           

          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 12.09.2022 | 14:20
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Tak to obdivujem, ak niekto rozumie opere, mňa by si s tým zabil :-)

            • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 12.09.2022 | 15:15
              Avatar Richard Antix  Používateľ

              No ono je to tak, že samotná opera, ak sa nesleduje s titulkami, alebo ak ju človek dobre nepozná, je pomerne ťažko stráviteľná. V TV na kanáli ČT Art chodia často otitulkované opery, je to super, ostatne inak človek nevie, o čo tam ide a čakať len na nejaké krátke highlighty nemá zmysel.

               

              A napr. tie online rádia práveže nedávajú celé opery, ale tie najlepšie časti, ktoré nie sú veľmi dlhé, majú chytľavé melódie a pekné hlasy. Ako napr. Va pensiero z Nabucca (https://youtu.be/XttF0vg0MGo) či Anvil Chorus z Trubadúra (https://youtu.be/6tjL29fLcc0).

               

              • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 19.09.2022 | 23:57
                Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                Skor sa opere a podobnym veciam vyhybam. Ale taky Wagner Walkürenritt, sumrak bohov - Siegfriedov smutocny pochod alebo Lohengrin

                si obcas pustim k Manowaru či IronMaiden :D

                Do or do not. There is to no try.​
                • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 13:41
                  Avatar Richard Antix  Používateľ

                  Hm, Wagner. Ak by žil v dnešnej dobe, patril by mu Holywood...

        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 19.09.2022 | 16:00
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          ja si dlhé roky platím google music (teraz už youtube music) lebo nájsť rádio ktoré mne vyhovuje asi nie je možné,

          mám vytvorený playlist označený ako NEW, a vždy ked sa dozviem o nejakej novej kapele/albume/piesni tak si tam prihodím jeden album/pieseň a keď cestujem počávam tento playlist zaradom (s často viac ako 1000 skaldbami), ak sa mi album nepáči proste ho preskočím = môj druhý obľúbený spôsob objavovaia novej hudby (prvý je nákup náhodneho vinylu podľa odporúčania predajcu, resp. niekho známeho)

          aktuálne sa tak vyťešujem z "nového albumu" Doom Crew Inc. od Black Label Society

          stará doba analógových medií (magnetofónových pások a vinylov) bola podľa mňa zlatou dobou hudby, lebo prioritou nebola maximálna hlasitosť ale kvalita a veľkú úlohu zohrávali aj dnes nepodstatné veci ako aranžmán (poradie piesní), umenie na inserte, ... lebo to vytváralo zážitok pre poslucháča (lebo to "musel" počúvať zaradom a nemohol skákať ako dnes zo skladby na úplne iného interpreta a popritom si čítal obsah insertu)

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 19.09.2022 | 16:38
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
            lebo to vytváralo zážitok pre poslucháča (lebo to "musel" počúvať zaradom a nemohol skákať ako dnes zo skladby na úplne iného interpreta a popritom si čítal obsah insertu)

            Si mi teraz pripomenul, ako som cez 20 rokov dozadu robil s kamošom dedinskú zábavu v kulturáku. Dva magiče, jeden pripojený na zosik a bedne a druhý na sluchátka a hľadal som podľa páuz pesničky, bola to iná drina. Žiadny playlist alebo mp3 na disku, ale účel to splnilo a všetci sa bavili :-) V embasách a žigulákoch som kamarátom zapájal rádiá a repráky, sám som si zohnal do embasy Tesla repráky, rozobral ich a namontoval do zadného plata a predných dverí a hralo to slušne na tie pomery. Len to žuvanie obľúbených kaziet a popritom slovník dláždiča bolo niekedy o držku.

        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 19.09.2022 | 23:46
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          radio? heh no ziadne.

          mam bud v telefone alebo v mp3 prehravaci hudbu a to je niekedy masaker stylov.

          Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 19.09.2022 | 15:48
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        Benoita Jutrasa som síce nepoznal po mene, ale zistil som že robí zvukovú produkciu pre Cirque du Soleil, a tí majú neskutočný "soundtrack" v každom vystúpení

        kto nevidel/nebol, silno odporúčam navštíviť pri najbližšej príležitosti (video nezachytáva ani polku zážitku)

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 20.09.2022 | 00:21
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      AudioQuest DragonFly nepoznam. Mal som moznost testovat FiiO K1, FiiO Q1M-Audio Micro DAC a nejaky od superluxu. co som chcel skusit je FiiO D03K TAISHAN ale nemal som moznost. na predajni nebol. (2021)

       s mojimi 681 a Senheissermi mi vyhovuje pri PC Creative Sound Blaster Play! 

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 20.09.2022 | 08:10
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Včera som skúšal po práci rôzne žánre, pre úplnosť komp Windows 8.1, zvukovka Creative Sound Blaster Play! 3 a novšie zakúpené Superlux HD-662 s druhým kompom s Q4OS a slúchadlá Superlux HD672 pichnuté v prednom paneli a musím povedať, že paradoxne druhá kombinácia sa mi páči viac. Ako som spomínal až na tie silikónové náušníky jednoducho hrajú lepšie.

        Skúšal som jeden FiiO slúchadlový zosik s ATHčkami a urobil celkom zázraky pri zvuku, aký si mal z toho ty pocit?

        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 20.09.2022 | 10:15
          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

          z mojich skusenosti je potrebne FiiO zosilovače dobre skombinovať so sluchadlami/repro

          skúsil som rôzne, prenosné aj pevné a ako výsledok pomeru kvality a ceny v kombinácii so slúchadlami čo používam som si nechal FiiO BTR 5 najmä kvôli balanced výstupu ako cestovný adaptér a mám Topping A30 (zosilovač) a D30 (DAC) k desktopu

          aktuálne mám doma 3 slúchadiel, Philips Fidelio X2hr, Hifiman HE 4XX od Dropu a FiiO FH1

          tieto mi zostali po triedení a tých Hifimanov sa zbavim pri najbližšej príležitosti nakoľko prinášajú toho málo navyše oproti fideliu

          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 20.09.2022 | 12:23
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Minule som náhodou narazil na recenziu na Buxton BHP 10 002, slúchadlá za cca 60 EUR ktoré skoro nikto nepozná a že hrajú dobre. Prešiel som x slúchadlami v rozmedzí 30-150 EUR a niekedy mám pocit, že tá cena nie je vždy ukazovateľ kvality zvuku (nemyslím tým materiálov). Rád by som vyskúšal aj drahšie, ale na to nemám dostatočný zdroj a ku kompu to asi nemá veľmi zmysel.

            • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 08:51
              Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

              Buxton vyzerajú na papieri dobre, ale sú zatvorené, to je nič pre mňa

              a hlavne "kvalita zvuku" je subjektívna vec, aj keď má merateľné parametre - pri väčšine lepších slúchadiel sa dá nájsť response curve, ktorá ale hovorí len ako hlasno dokážu zahrať akú frekvenciu a či je to konzistentné

              zmerať soundstage ani oddelenie frekvencií/nástrojov jednoducho nie je možné, lebo každý máme inú hlavu a iné uši

              BTW mal som na ušiach slúchadlá Focal Clear (myslím) a zneli výrazne lepšie ako čokoľvek čo som kedy počul, ale nie za 1500 € 

              Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
              • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 10:22
                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                Ja som asi prechválil tie uzatvorené Superluxy, aj včera som ich počúval a stále mám pocit, že tie predošlé hrajú výrazne lepšie. Asi si ich kúpim aj k hlavnému kompu lebo som si ich nechal u rodičov, možno pre zmenu v bielej farbe :-) Tie slúchadlá stáli 1500 EUR čo si skúšal? Uff,,,

                • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 10:40
                  Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                  je to mozne, skusal som minule leto 6 sluchadiel a lacnejsie superluxy 669 hrali lepsie ako 2x drahsie (a pohodlnejsie) 665.

                  Teraz som uvazoval nahradit Senheissery 201 Superlux HD572. k ntb ale kedze som vytiahol Pioneery tak budem nosit tie

                  Do or do not. There is to no try.​
                • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 12:17
                  Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                  no z mojich obmedzených skúseností aj 2 identické modely Superluxov nehrajú rovnako, je to trošku lotéria, niekde museli ušetriť aby to mohli predávať za takú cenu (a kontrola kvality bola jednou z tých oblastí, hneď po materiáloch)

                  a áno najlacnejšie slúchadlá od Focalu stoja tesne pod 1000€, ale tam je úplné iná kvalita spracovania a matriálov (aj zvuku, ale za značku si pýtajú priveľa), 500€ by som za ne dal

                  Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                  • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 13:12
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                    Ja mám stále v zálohe zvukovo tie ATHčka, ktoré keď skombinujem s FiiO (nepamätám si model) tak hrajú fakt že dobre, cena za kombo podľa modelu 200-250 EUR (M40x-M50x). Mne sa páči zvuk keď je trochu zábavný a to práve ten Fiio robí. To ako keď porovnám bedničky od M-Audio a Bose Companion, ktoré majú neskutočne plný zvuk. Teraz sa zabávam s tými Superluxami a ten vyšší model ma vážne dostal a hrajú čím ďalej tým lepšie. Pripojil som ho na začiatku k zvukovke, trochu posoftil equalizér cez FxSound a kombinácia so zvukovkou dokopy za 50 EUR a zvuk parádny. Pripojil som ich k druhému kompu s Linuxom, skúšal som aj zábavky s PulseEffects, žiadna externá zvukovka a znova dobrý zvuk. Možno som trafil kus, potom dám echo keď kúpim druhý rovnaký model. Potom som kúpil tie uzatvorené Superluxy a nadšenie časom prešlo, nie sú až tak dobré, ale za 30ku to neriešim a Superluxu ako značke zostanem naklonený aj naďalej. Až tak na recenzie už nedávam, každému sa páči iný zvuk. Kopa ľudí preferuje napríklad Marshall Major, Koss Porta Pro a mne sa z nich zvuk zďaleka nepáči tak ako so Superluxov, a to som narazil na túto značku vďaka vám. Samozrejme nehovorím o materiáloch a kvalite spracovania, tam sú medzery, ale za tú cenu mi príde spracovanie fajn.

                    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 14:22
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      no superluxom sa v danej cene máločo rovná, ja ich odporúčam skúsiť každému, kto nechce vysoliť 200€, len sa horšie odporúča konkrétny model, lebo jednak to menia a majú ich strašne veľa

                      inak pozri si nejaké mody a úpravy čo na ne ludia robia na nete, ktorými sa dajú vyladiť niektoré nedostatky - v danej cene to je celokm zaujimave pre domacich kutilov, lebo prinajhoršom sa zničia 30€ slúchadlá

                      od vypĺňania penov, po vtranie dier a výmenu plastov a krytov a samozejme náušníkov (tie urobia veľa) až po zmenu kabeláže a vkladanie BT modulov

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 14:48
                        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                        Práve som si objednal Superlux HD672 v bielej farbe v kombinácii s lacným slúchadlovým zosilňovačom od Behringeru, tak sa môžem na druhých vyblázniť. Potom napíšem ako táto kombinácia hrá, baví ma kombinovať veci tak, aby som dosiahol určitý výsledok. A chcem napojiť obe slúchadlá súčasne, aby som porovnával zvuk v priamom prenose.

                        Noo skúšal som jednu vec, niekedy mi udreli výšky do uší na niektorých skladbách tak som zo srandy vystrihol z tvrdšej papierovej utierky kruhy a vložil do slúchadiel a odrazu výšky stiahnuté. Ešte keby sa mi podarilo zameniť tie silikónové náušníky za nejaké iné, bolo by to dokonalé. Ako sa poznám budem špekulovať, samozrejme vďaka za tipy.

                        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 22.09.2022 | 09:52
                          Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                          počkaj keď začnej riešiť aká hustota látky/peny zachytáva aké frekvencie, vtedy to začne byť sranda

                          Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 22.09.2022 | 11:11
                            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                            Našiel som včera na zahraničných eshopoch aj penové náušníky na konkrétny model, takže určite objednám a vyskúšam ich zameniť.

        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 10:32
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          za mna Fiio Q1 a M-Audio so senheissermi HD 215 (cca 110€) a HD201 (cca 30€), absolutne jedno ktory DAC, hrali super. S SUperlux 681 bolo skreslenie na vyskach, nie velke ale napriklad pri Floor Jansen (flac 192kbps)  z CD to bolo pocut. pri beznom pocuvani som to nezaregistroval

          Fiio K1 a Creative SB Play! mali skreslenie vysky na comkolvek, ale nebolo to rusive.

          Ked som SB Play prebehol cez Technics SU - C03 na Warfdale repraky tak to bolo treba korigovat na -3 (22-25%) a vytlacit bass o +2 (analogovy zosik)

          cize keby si beriem asi Q1 alebo to M-Audio, popripade K1. SB iba ako nudzove na cesty.

           

          Inak som bol prekvapeny teraz som pouzival chvilu Pioneery SJ-ME503 co som mal k mixpultu (cca 2013-2014) a kvalitu zvuku

          Do or do not. There is to no try.​
          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 10:43
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Tak hovoríš že DAC od M-Audio je v pohode? Dám si poradiť, raz som od nich skúšal bedne ku kompu a vrátil som ich. S tou Creative zvukovkou máš možno pravdu, kúpil som ju len preto, že mi odišiel na kompe výstup na slúchadlá.

          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 10:51
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Pár rokov dozadu som mal túto zvukovku a aj ATHčka s ňou hrali dobre, ani neviem kde skončila.

          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 12:26
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            FiiO Q1 je super, ale je/bol micro usb, brrrrr micro usb kábel už ani doma nemám

            a vidím že ty tiež uprednostnuješ uzatvorené slúchadlá, tomu som ja nikdy neprišiel na chuť, doma sa izolovať nemusím a ak idem von volím špunty (dnes už zväčša bezdrotove špunty)

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 21.09.2022 | 22:24
              Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

              vacsinou mam sluchadla pri praci prave pre izolaciu zvukov.

              inak repro (cambridge soundworks D5300 5.1 v pc alebo warfedale na zosik)

              ja mam vonku tiez spunty (BT k tel alebo s mp3 prehravacom Koss) 

              Do or do not. There is to no try.​
              • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 22.09.2022 | 10:03
                Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                ja mám naštastie odhlučnenú kanceláriu a hlavne hudbu by som pri práci nezvládol

                slúchadlá používam doma keď nechcem rušiť ženu (alebo v noci susedov)

                inak warfedale repráky som si vždy chcel vypočuť, ale v žiadnej posluchovej miestnosti kde som bol ich nemali (alebo mali iba top model s brutálnou cenou) 

                teraz si musím opakovať: nepotrebuješ lepšie repráky, nepotrebuješ žiadne nové audio, nepotrebuješ lepšie prepráky ;-)

                Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 22.09.2022 | 10:26
                  Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
                  teraz si musím opakovať: nepotrebuješ lepšie repráky, nepotrebuješ žiadne nové audio, nepotrebuješ lepšie prepráky ;-)

                  Heh tak toto nemá chybu :-D Tiež si hovorím niečo podobné pri každej blbosti na ktrorú narazím, ale keď ja všetko potrebujem :-D

                  • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 10:47
                    Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                    :D poznam to podobne :D 

                    Ale obcas som schopny sa krotit

                    Do or do not. There is to no try.​
                • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 10:47
                  Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                  No Wharfedale som tiez poznal len z recenzii. 

                  Sam som skor Onkyo, Denon a Bose  drzitelom. Wharfedale sa mi dostali nahodou cez bazos do ruky a momentalne su to primarne repro. Su schopne zahrat vsetko od vokalov az po hiphop. 

                  Moje su Wharfedale Linton 3 XP z roku 1971 rucne robene skrinka orech.

                  Kamos ma robene zakazkove repro a tieto zneju lepsie. nie som audiofil v pravom slova zmyslu ale rozdiel medzi Bose a Wharfedale su min 2-3 triedy.

                  No nepotrebujes, ale chces :D to poznam. Teraz riesim financie hlavne do biku a psa :D takze audio / video / PC su mimo. a cakam ze budem musiet riesit auto, lebo uz mi skoncili 24/7 sedenia doma.

                  a to som sa zaviazal na 7 kontraktov na fotenie takze Nikon D850 alebo D810 je priorita. Firma mi da na fotenie Z7 II ale mam radsej zrkadlovky mirrorless ma Fuji a nesadol mi

                  Do or do not. There is to no try.​
                  • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 12:06
                    Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                    tak tieto vintage repro solu stým vintage zosíkom vo mňe vyvolávajú nemálú závisť ;-)

                    ja som si po dlhých posluchoch vybral Focal Aria 906 a Marantz 8006 a neľutujem že som ušetril a nekúpil si floorstandery od focalu (ktoré som pôvodne chcel), lebo na moju posluchovú miestnosť hrajú tieto regálovky nad očakávania (lepšie ako pri testovacom posluchu v kontrolnej miestnosti)

                    a to som pochodil celý kraj a skúsil všetko možné od B&W, SonusFaber, Monitor Audio, yamahy, Jamo, Magnat, Canton, Klipsch, KEF až po Q acustics a neviem čo ešte daľšie, od regáloviek až po masívne veže (to bolo veľmi príjemných pár mesiacov)

                    a zosík som si vybral marantz pred denonom (netuším model) len preto že ten marantz bol menší (zvokovo som nepočl žiadny rozdiel)

                    Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 13:28
                      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                      niet co zavidiet. Su to starinky, nejde na tom iPod ;)

                      Ten Marantz ND8006 som chcel, ale dosiel Onkyo taky minisystem do obyvaku a dal sa prepojit s picore playerom. 

                      Jaaj no to pred 12-13 rokmi som obehal tiez co sa dalo. Basys, vystavu audio a neviem co.

                      A nakoniec som zakotvil na starych veciach a cinskych Superluxoch...

                      Ale tiez som si vyberal podla mojho sluchu a hudby.

                      co je horsie ze v poslednom case idem hlavne tel. + BT stuple alebo Pioneery a Phillips GoGear Vide 8GB (flac) uz zanedbavam aj LP. a to teraz slintam nad LP v Mulleri od floydov Wish You were hereDark Side Of The Moon 2016 Edition, Ironu Seventh Son Of A Seventh Son a susim doma nove Senjutsu a este som to nepustil

                      Do or do not. There is to no try.​
                      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 13:57
                        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                        decentný BT adaptér k starému zosíku zoženieš za pár eur, ten môj marantz má tiež len analógové cinch vstupy

                        inak shine on you crazy diamond (všetky časti) je môja obľúbená skladba od floydov

                        a mám 2 verzie LP Wish you were here, moderný remaster z 201X a "originál" reedíciu z konca 80tych alebo začiatku 90tych rokov (neviem teraz presne) a tá moderná je taká nejaká plochá (nie platňa ale jej zvuk) - to bola prvá platňa pri ktorej som si uvedomil že aký význam má mastering na konkrétne médium (tipujem že ten moderný remaster bol robený pre digitál a vôbec nemyslel na limity vinylu, a dnes je úplne bežné že sa platne robia ako kópia CD/digitalu a nie "analógovo" z pásky na LP)

                        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 18:21
                          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                          bt mam tento https://www.gme.sk/bluetooth-4-0-audio-prijimac-zosilnovac-2x3w ale nepouzivam

                          No original z 80 nemam. ale som rad ze sa robia remastery LP aj ked tam citit digitalizaciu ako  na cd, to uz ma iny zvuk.

                          Ale do zrkadla by som už nešiel,

                          tak doma fotim mobilom, obcas Fuji obca Nikon D5100. ale pracovne nemozem, to nejde. Tam som zacinal Nikon D100, D300 asi najviac a potom D700 a D5.

                          novsie v Egypte uz som fotil na D850 aj s packom Sea Nikon D850 pre podvodne fotenie. na bezzrkadlo si neviem zvyknut. 

                          ale zase zacinal som so Smenou a Lubitelom tak snad aj na to si zvyknem.

                          ja keď vidím ake fotky robia dnešné moderné mobily a gopro (moja dvojkombinácia na dovolenky a výlety) tak mám ešte menšiu chuť sa niekde trepať so zdrkadlom alebo čímkoľvek s kilovým objektívom (úmyslene preháňam)

                          suhlasim. bohuzial pro veci mi nevezmu ani z iphonu :D gopro sa pouziva ako sekundar. napr v Dominike sme mali gopro na ramene a fotil som D700. a su niektore veci "prijemnejsie" pre oko z gopro.

                          o konecny vyzor sa postara Corel AfterShot Pro :D.

                          ale vždy ma tento svet fascinoval, a vyvolával som si fotky z vlastnej svadby(lebo fotografka bola lenivá a vyvolala len asi 1/3 z toho čo sme chceli) a raz keď budem veľký ....

                          jja mam rad fotit z dlhou expoziciou alebo astro :D a este pred 15timi rokmi som netusil ze bude sa tym aj zivit.

                          Do or do not. There is to no try.​
                          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 22:58
                            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                            Máš nejakú galériu? Rád by som si pozrel tvoje foto.

                            • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 24.09.2022 | 08:53
                              Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                              momentlne nie. mal som flickr a youpic.

                              kvoli kontraktu nesmiem mat verejne veci.

                              ale par fotiek mam na dobrodruhovi ale su hodne zhorsene kvalitnym "znizenim" velkosti

                              Do or do not. There is to no try.​
                              • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 24.09.2022 | 11:35
                                Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                                Mňa vždy fascinovala fotografia a po technickej stránke ma do nej zatiahol kamoš profi fotograf :-) Noo pekne, páči sa mi keď niekto vidí viac a vie to aj zachytiť a predať ďalej.

                                • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 24.09.2022 | 15:18
                                  Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                                  ma k fotaku priviedol nevlastny foter.

                                  vratane vyvolavania filmu a fotiek. mali sme Praktiku a ja som dostal Smenu a neskor Lubitel. Mal som rad hlavne krajinky. ale neplanoval som to robit profi ale kedze mam aj ine zaujmy, nejako ma to dotlacilo.

                                  hlavne s B.G. to bol zazitok :D

                                  Do or do not. There is to no try.​
                                  • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 24.09.2022 | 16:38
                                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                                    Noo tak na Flektaret a vyvolávanie rodinných foto v kúpelke pod červenou žiarovkou som zabudol :-)

                                    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 24.09.2022 | 17:43
                                      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

                                      ano cervenou acetonkou natreta 40W ziarovka :D

                                       

                                      Do or do not. There is to no try.​
                                  • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 24.09.2022 | 18:33
                                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                                    Ups samozrejme Flexaret som myslel, robím 10 vecí naraz tak mi ušli písmená.

                  • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 13:54
                    Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                    Ja som skúšal Fuji X-T2 a Sony A7ku ešte jednotkovú z miroless a osobne mi vyhovuje práve Soňák. Zase Fujina má filmové simulácie a pri správnom namiešaní odpadne zabávanie s rawkami. Najviac mám odfotené s amatérskymi Nikonmi ako napr. D5600, pri troche šikovnosti sa dá nafotiť celá akcia s 35kou. Ale do zrkadla by som už nešiel, zvažujem cena/výkon práve A7 II a kľudne aj so základnou pevnou 50kou.

                    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 14:04
                      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

                      ja keď vidím ake fotky robia dnešné moderné mobily a gopro (moja dvojkombinácia na dovolenky a výlety) tak mám ešte menšiu chuť sa niekde trepať so zdrkadlom alebo čímkoľvek s kilovým objektívom (úmyslene preháňam)

                      áno kvalita a možnosti fotiek z profi nástroja je na inej úrovni, ale vyžaduje dodatočné úsilie (vyvolávanie)

                       a pre domáce neprofesionálne potreby som dedikovaný foťák zavrhol už pár rokov dozadu, pomer dosiahnutej kvality oproti vynaloženej námahe je u mňa prudko na strane mobilu a akčnej kamery

                      ale vždy ma tento svet fascinoval, a vyvolával som si fotky z vlastnej svadby(lebo fotografka bola lenivá a vyvolala len asi 1/3 z toho čo sme chceli) a raz keď budem veľký ....

                      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
                      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 23.09.2022 | 14:36
                        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

                        Ja som silno hľadáčikoidný a kus mi vadí robiť kompozíciu cez displej. Ale na druhej strane toto sa mi minule podarilo mobilom s navoleným farebným profilom a fotka mala celkom úspech v internej súťaži :-)

    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 25.09.2022 | 15:46
      Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

      inak pre sluchadlových nadšencov existuje tento fantastický projekt: AutoEQ: https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq

      v podstate vytvára epšcifický EQ profil pre jednotlivé modely slúchadiel podľa ich frekvenčnej odozvy

      ja to používam najmä v mobile cez aplikáciu wavelet, ale tie profily sa dajú importovať do väčšiny EQ softwérov (aj do pulseeffects - cez convultor/svinovač a importovaním .waw profilu)

      a má profily aj pre viacero superluxov, tento projekt je jediný dôvod prečo som si stále nechal hifiman sluchadla, lebo ten profil z nich vytlačí o triedu lepší zvuk (pozor nie je to univerzálne super, profil pre moje špunty fiio fh1s mne vobec nevyhovuje)

      Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 01.10.2022 | 17:52
        Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

        hm hm zaujimave.

        ja som dnes urobil maly 12 V zosilovac 2x 8W 4Ω na male satelitne repro (7W RMS (10% THD)) co mam Cambridge soundworks DTT3500. lebo cele 5.1 mi nevyhovuju na posluch a video konfery.

        satelity stacia a aj lepsie sa hra na stereo :-)

        Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 14.10.2022 | 18:32
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Ak budem mať zajtra čas tak sa na to pozriem, všetko čo zlepší zvuk je určite plus, vďaka za tip :-)

    • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 01.10.2022 | 17:59
      Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

      odazka do plena.

      Mate niekto skusenost s hluchatkami Marshall Major III Bluetooth?

      mam moznost sa dostat k novemu kusu za rozumnych 50€ 

      Do or do not. There is to no try.​
      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 01.10.2022 | 18:21
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

        Len Marshall Major II po kábli.

      • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 03.10.2022 | 09:18
        Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

        bratranec mal dvoje Marshall Major (neviem čísla) a ak si dobre pamatám nepášili sa mi (s ohľadom na cenu), oboje boli naladené do V (čo sa dá očákávať od marshallu) a čo mne najviac vadilo že boli na ucho (on ear) a nie cez ucho (over ear) a ja neznášam keď ma niečo "tlačí" na ucho

        ale čo ti viem povedať s istotou že oboje sa mu pokazili (jedny v záručnej a tie druhé tesne po uplynutí záručnej doby), z ničoho nič

        Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
        • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 07.10.2022 | 07:16
          Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

          no po odskusani som ich nevzal.

          strasne vytlacene vysky, hranate nepohodlne vankusiky

          a zvuk horsi ako sony MDR-ZX110 a to som si myslel ze nic horsie sa nerobi. 

          a to tie sony stoja 12€ 

          Do or do not. There is to no try.​
          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 07.10.2022 | 08:11
            Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor

            Áno čo si spomínam tak Marshally majú dosť nepríjemný prítlak na uši a aj pre mňa nepohodlné, vrátil som ich.

          • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 07.10.2022 | 09:58
            Avatar Branislav Poldauf Manjaro, Debian stable  Používateľ

            špunty za 10€ beriem, niektoré sa vydaria

            ale over ear slúchadlá za 10€ či 12€, fuuuuu, veď to len tie plasty musia stáť viac :-D to musí byť neskutočná kvalita

            Linux: the operating system with a CLUE... Command Line User Environment
            • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 07.10.2022 | 12:27
              Avatar redhawk1975 Windows 11 nonsystemd edition  Používateľ

              tie sony su pohodlne, len zvuk je stavany na take cosi ako moderna hudba :D

              a to mi znie dost zle a rovnako to nastavenie zvukoveho profilu je cudne na tych sonakoch.

              Do or do not. There is to no try.​
              • RE: Slúchadlá k PC za pár drobných 08.10.2022 | 14:12
                Avatar Richard Antix  Používateľ

                ...len zvuk je stavany na take cosi ako moderna hudba...

                Tragicky trefné.