Akú distribúciu si vybrať?

Ak sme sa už rozhodli vyskúšať Linux, bude potrebné zodpovedať si na dôležitú otázku - akú distribúciu Linuxu si zvoliť?


Distribúcia je súbor kernelu a programov (drvivá väčšina je pod licenciou GNU/GPL). Vytvoriť distribúciu si môže prakticky ktokoľvek - od jednotlivca až po veľkú firmu, a preto je ich tak veľa. Vyžaduje si to však určitú znalosť systému, takže my, obyčajní užívatelia to radšej necháme na odborníkov ;) Distribúcie sa navzájom od seba líšia:

  • nadstavbami pre konfiguračné nástroje a súbory
  • balíčkovým systémom, správcom balíkov
  • obsahom komerčných aplikácií (potom sa zvýši cena a zmení sa status distribúcie na "komerčná")

Možno ste sa už pokúšali hľadať pre vás tú pravú distribúciu, ale zmiatlo vás ich veľké množstvo, pričom v rôznych fórach a diskusiách si vychvaľuje každý tú svoju. Pokúsim sa vám preto poskytnúť na to, verím, že objektívny pohľad, pričom sa zameriam na začínajúceho používateľa Linuxu.

Na začiatok, na vyskúšanie, odporúčam skúsiť niektorú z tzv. Live distribúcií. Live distribúcie majú tú výhodu, že pred ich spustením nemusíte nič inštalovať, rozdeľovať ani formátovať disky. Stačí iba vložiť CD do mechaniky, v BIOSe nastaviť bootovanie z CD a jednoducho ho nabootovať. Live distribúcie slúžia na demonštrovanie krásy a programovej vybavenosti Linuxu, ale aj na záchranu dát spadnutého Windowsu :). Z Live distribúcií je najobľúbenejší a pravdepodobne aj najlepšie vybavený Knoppix, ktorý obsahuje takmer 2 GB softwaru v komprimovanej podobe na 1 CD. Knoppix lokalizovaný do češtiny je Danix. Veľmi vydarenou distribúciou je aj Slax, postavený na Slackware Linuxe. Slax zaberá iba 170 - 180 MB, takže sa zmestí aj na mini CD. Navyše je veľmi často aktualizovaný, takže v ňom nájdete stále najčerstvejší software.

 

Mandrake Linux

Mandrake logoMandrake je pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ. Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole. Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý spravuje pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku.

+ podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake
+ Mandrake Control Center
+ urpmi, rpmdrake
+ jednoduchá inštalácia

- drobné chyby
- nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch

Homepage: http://mandrakelinux.com/en/
Slovenská stránka: http://www.mandrake.sk
Download: ftp://mandrake.contactel.cz/Mandrakelinux/

 

 

 

SuSE Linux

SuSE logoVynikajúca distribúcia. Krabicová verzia sa dá kúpiť približne za 2500 Kč, obsahuje navyše inštalačnú podporu a niekoľko komerčných programov. SuSE je však dostupné aj zadarmo inštaláciou z FTP alebo z DVD SuSE FTP Edition. SuSE takisto ako Mandrake využíva balíčkový systém RPM, ale program pre správu balíkov - YaST - je oveľa prepracovanejší. YaST je komplexné ovládacie centrum, o niečo bohatšie na funkcie ako Mandrake Control Center.

+ stabilita a vyladenosť
+ YaST
+ podpora zo strany vývojárov
+ jednoduchá inštalácia

- licenčná politika
- nedostupnosť CD ISO obrazov zadarmo (iba DVD)

Homepage: http://www.suse.com
Česká stránka: http://www.suse.cz
Download: http://www.suse.com/us/private/download/suse_linux/index.html

 

 

 

 

 

 

Fedora Core

Fedora logoPo tom, čo sa RedHat zameral na vývoj serverových riešení, predal žezlo desktopovej verzie RedHatu projektu Fedora Core. Fedora sa vyznačuje ako aj jej predchodca RedHat jednoduchou inštaláciou. Zaujímavou novinkou je aplikovanie rovnakej témy - Bluecurve - tak v grafickom prostredí KDE ako aj GNOME, čo má za následok úplne identický vzhľad oboch prostredí. Fedora využíva tak ako prv menované distribúcie systém balíkov RPM, avšak nemá tak prehľadne urobený grafický nástroj na ich správu.

+ jednotný vzhľad KDE a GNOME
+ jednoduchá inštalácia

- nie je tu komplexný konfiguračný nástroj pre správu systému
- trochu neprehľadné grafické konfiguračné programy a nástroj na správu balíkov
- fakt, že je to americká distribúcia => nezahrnutá podpora mp3 a DVD v distribúcii, kvôli licenčným obmedzeniam

Homepage: http://fedora.redhat.com
Download: http://download.fedora.redhat.com


Nespomenul som ešte iné, obľúbené a skvelé distribúcie ako Slackware, Debian či Gentoo, ale tie sa hodia skôr pre skúsenejšieho používateľa, ktorý už má základy Linuxu zvládnuté.

Ak by som mal určiť konečné poradie týchto distribúcií, tak po dôkladnom zvážení kladov a záporov by som dal na prvé miesto SuSE, z ním by nasledoval Mandrake a s väčším odstupom by sa umiestila Fedora Core. Ale to je už na zvážení každého samostatne.

 

 

 

    • distribucia 29.12.2004 | 17:07
      Avatar boss   Používateľ
      chcem prejst na linux a neviem ako ho ziskat
      • Re: distribucia 07.01.2005 | 12:11
        sh0t   Návštevník
        Mas niekolko moznosti ako ziska tu ktoru distribuciu linuxu: 1. stiahnut si ju z netu z oficialnych stranok distribucie 2. poobzerat sa po knihkupectvach - predavaju sa rozne distribucie (Suse, Debian, Mandrake ...) + prirucka pouzivatela 3. napalit si ho od kamarata (a je to plne legalne:) 4. kupit si z internetu napalene cd z distribuciou za velmi nizku cenu (50 Sk CD) 5. kupit si original CD, ku ktoremu dostanej media, prirucku + telefonicku podporu (plati pre komercne distribucie) Moznosti je vela. Staci si len vybrat. Odporucam vsak obratit sa v prvom rade na nejakoho kamarata ktory s linuxom robi, aby si napalil aj tie CD a podaril pri problemoch.
        • Re: distribucia 20.04.2005 | 19:11
          oingi@msn.com   Návštevník
          Cau vyskusaj stranku www.linuxiso.org je tam vela distribucii odporucam ti fedora core 3 je stabilnejsia a mandrake je jednoduchsi ale menej stabilny ale su tam aj ine
          • Re: distribucia 10.07.2005 | 04:53
            Bill   Návštevník
            radsej ostan pri win a mas po problemoch
            • distribucia a velkost 19.10.2005 | 03:18
              ALI   Návštevník
              preco sa linux roztahuje na 3CD, ked w98se mali 110MB. Nejaka distribucia do 180MB (mini CD+boot). Mala by obsahovat Firefox+TB, nieco ako totlacmd, aby som nemusel listovat po adr. cez cmd_ln. prehravac na mpg, mp3, divx,... Jednoduchy text. editor ako wordpad=write ( nie OO ), editor na zdrojaky, firewall, antivir, spravu balikov a nastavenia. napalovanie CD, RAR,ZIP, prezerac a konvertor obrazkov (xnview) skiny nepotrebujem. myslim ze to niesu nejake prehnane naroky a do tej velkosti by sa to malo vojst. moze byt aj ang, ale SK fonty a keyb.
              • LIVE distribucia??? 19.10.2005 | 03:23
                ALI   Návštevník
                zo znamena LIVE distribucia ???
                • Re: distribucia 30.10.2006 | 20:12
                  dagmara   Návštevník
                  stiahni si y internetu
                  • Re: distribucia 06.11.2006 | 22:19
                    vanadan   Návštevník
                    chod na ubuntu.com, vypln folmular, ti to *totalne* zadarmo poslu... kdekolvek. nemusis platit ani postovne... :-) dapper drake rulezzz!
              • Re: distribucia a velkost 10.03.2008 | 15:36
                odpoved   Návštevník
                Skus distribuciu SLAX. Modulmy lzm si ju mozes vylepsit. Cisti SLAX zabera 170-200 MB.
          • Re: distribucia 05.03.2011 | 02:04
            Chao   Návštevník
            cau a co ta suse ? ta neni dobra podla teba ? btw dalo by sa na nej spojazdnit lineage2 ?
    • Fedora Core 3 31.12.2004 | 10:10
      Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
      Trosku zaripem... Je fakt, ze vo Fedora Core neni kompletny nastroj na spravu, ale je tam sada nastrojov SYSTEM-CONFIG-*. A este fakt je tiez, ze vo FC3 je uz SELinux ako v 1.distribucii na svete...
      Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
      • Re: Fedora Core 3 31.12.2004 | 21:40
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Je pravda ze v FC je SYSTEM-CONFIG-* ale nie je tam komplexne ovladacie centrum ;) Myslim, ze zaciatocnikovi by sa to mohlo zdat trochu neprehladne... no.. vlastne ani nie, ked prichadza od Windowsu... ;)
        • Re: Fedora Core 3 27.03.2005 | 21:47
          jard   Návštevník
          ja si tiez trosku zarypnem, ale s tvrdym y nie ako nikto kto tu hloda ze "zaripnem" :)) mat v distribucii selinux je pekna vec, ale co poznam fedorakov tak si honia ze to tam je ale ani jeden z nich "to" nevie pouzit ani nakonfigurovat. aj iptables klikaju cez nejakeho poloautomatickeho wizarda a bez neho nevedia co s tym. taky debian/slack sice selinux nemaju, ale vacsina uzivatelov tychto distribucii aj tak nezostane pri distribucnom jadre. (a este by som rad zacal flame selinux vs. grsec, pome sup sup... :) no a gentoo ma svoje hardened a myslim ze to malo skor ako fc malo selinux. let's flame :)
    • Problém z inštaláciou 08.01.2005 | 11:28
      Avatar tm Mandrake  Používateľ
      Moj linux ma hnevá pri inštalácí- okno, kde sa priebeh inštalácie, zobrazuje, po inicializáci zamrzne Tak isto aj Ovladacie centrum Mandrake(neodpovedá). Inštácia sa dá ako tak zrušiť, ale ďaľší štart ovládacieho centra skončí zamrznutím. Taktiež mi vypne 3D hardvérovú akceleráciu grafickej karty. Čo s tým?
      • Re: Problém z inštaláciou 08.02.2005 | 15:03
        mircy   Návštevník
        Nevím proč, ale na některém hardwaru je Mandrake horší než Woknous - velmi nestabilní. Nedávno jsem si koupil nový počítač, nainstaloval mdk10 - a co 2 dny formátoval disk. To mně brzy\ přestalo bavit, přemýšlel jsem i o kooupi Woknous, pak jsem skusil nainstalovat SUSE9,1 - a bylo po problémech. Doporučuji SUSE.
        • Re: Problém z inštaláciou 08.03.2006 | 18:58
          wlado   Návštevník
          Bolo by dobre ak by si sem vypisal svoju hardwarovu konfiguraciu.
          Ale naor. SUSE 10.0 ma problem s VGA Nvidia 6X00 - rady. Problem spociva v zlej podpore 3D buffera, co ma za nasledok mnoho krat aj pad Xiek, ihned po instalacii.
          Problem by sa mal vyriesil nahradou prednastavenych driverom distribucie za originalne Nvidie ovladace.
          Popr. vypnut 3D buffer manual (napr. v xorg.conf)... viac info na strankach jednotlivych distibucii v sekcii Poznamky k verzii.
          • Re: Problém z inštaláciou 25.10.2006 | 14:29
            oLDo   Návštevník
            s tymto problemom som sa stretol. Zistil som ze vela krat pomoze ked sa v BIOSe vypne podpora USB legacy. Potom by to malo prestat mrznut.
            • Re: Problém z inštaláciou 09.02.2007 | 08:54
              Stary   Návštevník
              Ale tymto odstavim USB klavesnicu na zaciatku, takze ani do setupu sa nedostanem. Toto nie je dobra rada. Toto musi byt inac riesene.
              • Re: Problém z inštaláciou 19.11.2008 | 15:49
                Zephiros   Návštevník
                ves co staci si poziacat nejaku klavesnicu ktora nema pripojenie cez usb a mas to !
    • Fedora Core 3 09.01.2005 | 13:21
      Jazzman   Návštevník
      Ako prvi som si nainstaloval Mandrake. Vsetci znami ma presviedcali ze je to asi najhorsi Linux. Osobne sa mi moc nepacil, robil blbosti. teraz mam Fedoru Core 3 a ta sa mi paci ovela viac. Bohuzial primarne stale pouzivam Win pretoze mi nejde nainstalovat modem Draytek vigor 318 :-(((, ktory nik nevie rozbehat. zevrat to uz niekto rozbehal, ale na gentoo
      • Re: Fedora Core 3 13.02.2005 | 19:58
        stefan   Návštevník
        Mandrake Linux pouzivam uz dva roky a nemal som s nim ziadne vacsie problemy. teraz fungujem na MDK10 power suite ktory ma velku distribuciu balickov a da sa s nim celkom kvalitne vybavit PC. Ak sa neda nieco rozbehat v grafickom mode urcite sa to da v textovom len treda vediet ako na to. Najhorsie je to pre ludi ktorý prešli z oknowsu. Skusal som aj ine distribucie Linuxu. Ako dobru variantu by som odporucal LIVE distribucie je fajn ze ich mozes vyskusat bez instalacie a ked sa ti niektora zapaci da sa nainstalovat a doplnit softom ktory ty vyhovuje. (PCLinuxOS, Danix, Slax, Knpoppix, Suse, Mandrake Move, Morphix, Kanotix,Linux4All, Net BSD, Free SBiE.............)
        • Re: Fedora Core 3 02.03.2005 | 14:18
          Marek   Návštevník
          http://accessrunner.sourceforge.net/ skús to tu.
          • Re: Fedora Core 3 23.04.2005 | 12:17
            losos   Návštevník
            vyskusaj aurox linux , v najnovsom cisle linux + dvd sa chysta verzia 10.2 (tusim) a slubuju tam podporu dsl modemov
    • Aka distribucia 09.01.2005 | 20:54
      Vlado   Návštevník
      Zdravim Vas, potreboval by som poradit ohľadom výberu dostribúcie na svoj počítač. Už som prešiel pár stránok, ale vybrať som si nevedel. Mám 64 bit Athlona a rad by som to využil, no musi to byť užívateľsky priateľské, v konzole viem iba prepnúť užívateľa. Akú distribúciu mi odporúčate? Som vďačný za hocijaký návrh. Vďaka
      • Re: Aka distribucia 10.01.2005 | 18:57
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Ja by som Vam radil SuSE 9.2 64 bit. Download.
        • Re: Aka distribucia 17.01.2005 | 12:39
          benco   Návštevník
          a ja zasa ubuntu:) http://www.ubuntulinux.org
          • Re: Aka distribucia 18.01.2005 | 18:42
            reno   Návštevník
            a ja gentoo linux
            • Re: Aka distribucia 24.01.2005 | 13:05
              benco   Návštevník
              odporucat gentoo niekomu, kto vie akurat "v konzole prepnut" uzivatela je dost silna kava:)
              • Re: Aka distribucia 29.01.2005 | 15:44
                Peto   Návštevník
                Gentoo ma sice trosku tazsiu instalaciu ako ostatne windowsoidne distribucie ale po jeho nainstalovani je to super :-) stabilita, vsetko kompilovane presne pre moju masinu ... a hlavne dobry pocit ze som si to nahodil sam :-))
                • Re: Aka distribucia 06.02.2005 | 21:23
                  jancici   Návštevník
                  ja mam gentoo nainstalovane uz rok na mojom desktope, to znamena ze som uz rok nebutoval z cedecka a instaloval OS !!!!!! preoste robim len update, je to jednoduche, vacsinou to necham robit v noci takze nemam s tym takmer ziadne starosti AMD64 - najlepsia volba je podla mna gentoo, na ich stranke najdes totalne podrobny popis ako to nainstalovat ako to adminovat .....
                  • Re: Aka distribucia 18.02.2005 | 03:07
                    Thomas   Návštevník
                    Ak ti mam poradit, bude to len moj subjektivny nazor....ale vyskusal som uz tych linuxov dost. Jako najviac sa mi zo vsetkych asi pacil Suse 9.2, je velmi pekne spraveny, ma menej chyb ako som si uz zvykol pri inych distrach atd. Tiez, ak ma splnat linux funkciu desktopu, je volne na stiahnutie Xandros desktop OS 3...na desktop vrele odporucam....co sa tika Linuxu....ale stale sa drzim mojho peknuckeho Windowsu :))) ...mne sa Win paci :)
                    • Re: Aka distribucia 21.02.2005 | 20:52
                      univerz   Návštevník
                      po skusani distribucii som narazil gentoo, zatial by som za nic ine nemenil, maximalne vyhovuje :)
                      • Re: Jaká distribuce 02.05.2005 | 20:28
                        Jiří Daněk   Návštevník
                        Já bych pro začátečníka volil Mandrake, SuSe nebo Fedoru. Na někoho takového musíte pěkně pomalu. Kdybyste dali lamě Debiana nebo Gentoo (myslím teď nainstalovat a administrovat, ne používat) za chvíli z něho je legální uživatel Windows. Ale jakmile se mu distribuce začne zdát těsná, tak okamžitě Gentoo, nebo ještě lépe FreeBSD :-)
                        • Re: Aka distribucia 01.06.2006 | 15:34
                          agressor   Návštevník
                          Ubuntu nemusi byt asi zla volba...
                          • Re: Aka distribucia 08.05.2006 | 21:27
                            ThunderStorm   Návštevník
                            Začiatočníkom by som radil určite Mandrake. Ten má dosť dobre prepracované grafické prostredie aj so správou.
                            • Re: Aka distribucia 30.07.2006 | 22:34
                              xyz   Návštevník
                              http://www.zegeniestudios.net/ldc/
    • Distribuce na DVD 21.01.2005 | 22:00
      Pavel   Návštevník
      Pro ty, kteří nemají možnost stahovat objemy dat, které dnešní distribuce už mají existuje stránka s distribucema na DVD. Sám mám SUSE Linux 9.1 a funguje mi tam všechno potřebuji, televizní karta, foťák Canon, irda. DVDLinux
      • Re: Distribuce na DVD 23.01.2005 | 14:27
        peter   Návštevník
        a mne tam nefunguje 3d akceleracia problemy so zvukom nehovoriac o tom ze automount diskov tiez ma problem doska intel 865perll vga r9550 a po instalacii ati linux drv s ati.com mi nenabehlo kde
        • Re: Distribuce na DVD 13.06.2006 | 00:38
          robo   Návštevník
          Mam Suse 10, vcelku sa mi pozdava, mam vsak problem s faxom. Neviete poradit kde sa mozem dozvediet ako nastavit fax? Vopred dakujem
    • a čo na toto 24.01.2005 | 12:41
      Avatar vladi_vostok Arch Linux  Používateľ
      Viem, že sa o tejto problematike popísalo viac než dosť ale čo tak hodiť na PentiumII,300Hz,64RAM?Alebo na tej šunke pôjde akákoľ vek distribúcia? Myslím niečo na najvhodnejšie využitie resp. oprášenie hardwaru. dik
      • Re: a čo na toto 24.01.2005 | 13:07
        benco   Návštevník
        debian ti na tom urcite pobezi...
        • Re: a čo na toto 13.04.2005 | 14:49
          Taid   Návštevník
          urcite dabian, ten ide na vsetkom (mne ide na 386dx40, 12MB ram, 600MB HDD)
          • Re: a čo na toto 01.05.2005 | 17:29
            ventyl   Návštevník
            kludne ti na tom pobezi aj slack, ja mam podobny stroj, ktory pouzivam denne ako workstation, ma to len o 100 mhz silnejsi procak, zas druha vec je, ze som donho namackal tolko ramky, kolko slo... running slackware 10.1
            • Re: a čo na toto 11.07.2006 | 18:08
              cudak   Návštevník
              čo takto šunka P2 500mhz, 48mb ram, hdd no problem - 38,5gb? nech to má nejaké obstojné graf. prostredie. Nieco take sa asi nenajde...
    • Je mozne instalovat z FTP? 26.01.2005 | 17:01
      Pavel   Návštevník
      chtel bych si nainstalovat SUSE, Debian nebo Slackware, ale nemam moznost palit CD. Lze instalovat primo ze site (LAN na koleji)? Kde bych nasel presny postup? nevim, jake z tech souboru na serverech mam stahnout a udelat z nich bootovaci disketu(y?). dekuji
      • Re: Je mozne instalovat z FTP? 31.01.2005 | 00:49
        jj   Návštevník
        Floppy install Debianu: http://www.debian.org/distrib/floppyinst Manual je tam tiez. Vela zdaru.
        • Re: Je mozne instalovat z FTP? 27.03.2005 | 21:52
          jard   Návštevník
          instalovat debian bez cdcka -> parada zo siete, uplna nadhera instalovat slack bez cdcka -> z particie na disku ide, zo siete nie (afaik), ale z tej particie to chce trosku sikovnosti, neni to pre priemerneho fc/mdk klikaca, chce to zapojit do myslenia par neuronov...
    • distribucie 02.02.2005 | 19:26
      zok   Návštevník
      A de ste nehali aj lepsie distribucia ako napr. Debian ?
      • Re: distribucie 04.02.2005 | 23:38
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Pozrite predposledny odstavec clanku: "Nespomenul som ešte iné, obľúbené a skvelé distribúcie ako Slackware, Debian či Gentoo, ale tie sa hodia skôr pre skúsenejšieho používateľa, ktorý už má základy Linuxu zvládnuté."
        • Re: distribucie 06.02.2005 | 21:18
          jancici   Návštevník
          co je lepsi linux? je to dost tazke povedat, ja osobne si myslim ze pre zaciatocnikov je to jedno, ked pride prvy vaznejsi problem nepohne s nim ci bude mat madrake, alebo fedoru a o suse ani nehovorim. preto doporucujem GENTOO, zaciatocnici isto najdu vo svojom okoli nejakeho gentoo usera a ked nie tak existuje forum a webi ako je tento kde sa da dopatrat k vela informaciam, radam
    • Začiatočník na slabšom PC 07.02.2005 | 12:38
      Arnold   Návštevník
      Poprosím skúsenejších o radu, ktorá distribúcia by bola pre mňa najvhodnejšia: - som v Linuxe začiatočník, myslenie mám windowsácke - nemám veľa času študovať Linux do detailov, chcem sa s ním zoznamovať postupne - mám slabšie PC (AMD K6-2 380MHz, 96MB RAM) Ďakujem.
      • Re: Začiatočník na slabšom PC 11.02.2005 | 15:41
        jan_i_ka   Návštevník
        To Arnold: Ja by som odporucal Mandrake 10.0 ja na nich fungujem uz dlhsiu dobu a som velmi spokojny mam to na K6-2 350 MHz 192 MB RAM GeForce 2
    • Red Hat 07.02.2005 | 14:04
      Martin   Návštevník
      Vedel by niekto napisat nieco o Red Hat 9.0? Ktore distribucie vlastne bezia aj na slabsich strojoch (PII 350 - 500Mhz).Dik
      • Re: Red Hat 07.02.2005 | 15:38
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        TO Martin, Arnold: Frekvencia procesora je v pohode, ale bude si to vyzadovat vacsiu RAMku, aj ked to bude zalezat od grafickeho prostredia, na slabsie PC je velmi vhodne graficke prostredie XFCE... A distribucia najvhodnejsia pre zaciatocnika - trebars Mandrake alebo SuSE.
        • Re: Red Hat 24.02.2005 | 12:22
          wishmaster tomk@post.sk   Návštevník
          Odkedy som na svoj PC nainstaloval RH9 tak neviem aku distribuciu si vybrat. SuSE sami moc nepaci, Mandrake je skor pre zaciatocnikov a dat tam Fedoru, co ja viem. Predtym som si uz zvykol na RH 71CZ, to bol asi naj aky som mal len tam tam nebehala polovica HW, pretoze bol novsi ako system. Dnes je uz RH71 zastarali a uz tam takmer nic neskompilujes. RH9 je zasa oproti RH71 ovela opmalsi a to je to na co si nrmozem zvyknut a navyse je oproti RH71 dost odlisny(premenovanie konf. nastrojov, odstranenie starych dobrych balikov, ..., nove dektop temy, ..) ale toje len sila zvyku. Je tam taktiez novsi X-server a dost nove KDE a GNOME(vyzeraju rovnako). Takze teraz sa tam snazim rozbehat kernel 2.6.9 kym sa moja distribucia nestane zastaralpi
    • Appache, PHP, MySQL - aka distribucia ? 10.02.2005 | 11:08
      JuroH   Návštevník
      paani, ak mi viete helfnut, ocenil by som ... ucim sa php, a chcel by som mat na jednom compe aj windozy aj linux ... v nejakom terminaly by som spustill linux ... na linuxe by som xcel mat appache + php + mysql - na testovanie vytvorenych php stranok ... je takato kombinacia mozna ? ak ano, aku distribuciu ? ... ak nie, je mozne nainstalovat linux na iny comp - nejaka lacna masina zo second handu .. a na compe s windowsami mat drihu sietovku cez ktoru si ten com pripojim ? ( na prvej sietovke mam cable modem na chello ) ... dufam ze som to napisal aspon trosku zrozumitelne ... diiik za radu, JuroH
      • Re: Appache, PHP, MySQL - aka distribucia ? 10.02.2005 | 15:40
        Roman   Návštevník
        Najdi si na nete VMware Workstation a podobne produkty (Virtual PC od MS, ...); Pri VMware Workstation si dokonca mozes zdielat jednu sietovku s hostitelskym strojom:) Je to pohoda, trochu to zerie pamat. Dokonca si mozes nainstalovat iny Windows v okne tohoto programu alebo svoj Linux.
        • heh 19.08.2005 | 02:04
          soxos   Návštevník
          ale to "appache" ... :D to bol fakt dobry vtip ;)
    • Volba distribucie 10.02.2005 | 18:30
      Gazda   Návštevník
      Vsetkym uzivatelom pohravajucim sa myslienkou instalacie Linuxu drzim palce aby sa nenechali odradit pri prvych problemoch s instalaciu alebo behom systemu. Aby prva praca bola menej narocna, tak treba volit distrubuciu s bohatymi autokonfig nastrojmi a grafickymi config nastrojmi. Potom je stale moznost prejst na uzivatelsky tvrdsie ale stabilnejsie distribucie. Moje odporucanie: Fedora Core 3, Mandrake Moje distribucie: desktop: Gentoo server: produkcne nasadenie pre DB,AS- RHEL 3.0 AS file server, router atd - Debian
    • MDK 10.1 16.02.2005 | 12:25
      blackman   Návštevník
      Aky je rozdiel, resp. co je nove v MDK10.1? Mam MDK10. Oplati sa to preinstalovat, alebo existuje aj upgrade? Dik Cawte
    • Linux??? Preco??? 18.02.2005 | 03:20
      Thomas   Návštevník
      Jako mate vy problemy.....ake distro, to mi nejde, hento mi nejde...nakopnite si Windows XP a je to, ja sa o linux zaujimam tiez, ale byvali casy, kedy aj viac....pominuli...tych distribucii som uz vyskusal viac nez dost...ale jako stale hovorim, naco robit veci zlozito, ked sa daju jednoducho...WinXP...ak ma niekto vyhrady, neberem mu ich. Ak ale chcete pouzivat linux na desktope, len si komplikujete a spomalujete pracu....akoze dokym nebude graficke zakompilovane do jadra tak ako vo Win, bude stale pomale a neohrabane....linux vychadza z UNIXU....a dlho budu muset open source programatory snazit, aby ho pretlacili na desktopy....ani na server by som linux nedal...to by som tiez radsej riesil takym niecim ako FreeBSD...to je pan system....no uz mozem len cakat spustu negatyvnych reakcii na moje pozastavenie sa :)) ...ale rad si precitam vase nazory
      • Re: Linux??? Preco??? 18.02.2005 | 04:31
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        Citaj Citaj :). Inac si na stranke o Linuxe. Linux sa da bez problemov pouzit na desktope. Som Ti daco uz napisal v diskusii: Nova distribucia / Linux ako Windows.
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
        • Re: Linux??? Preco??? 04.03.2005 | 18:13
          [Jooky]   Návštevník
          No tvoj nazor je zaujmavy ale ako si pisal musim ti odporovat. Mat v jadre graf prostredie je najhorsia vec aka moze by, maly problem chyba moze mat srasny dopad na stabilitu a bezbecnost systemu. A co sa tyka rychlosty, na pc mam Gentoo skompillovane pre moje hw prostredie a WXP zo svojou "rychlolstou" straaaasne zaostavaju. Jednoducho ked nemam v jadre ovladace na secko co existuje a v app sa nevyskytuju instrukcie ktore moj pc nepodporuje ale pre kompatibilitu v distribunoivanich binarkach musia byt. ps:Gentoo mi na IBM ThinkPad R51 nabehne za 11 sekund do pouzitelneho stavu (aj z prihlasenim do KDE), na WINXP sa po tom case len zobrazi zoznam userov na pc.
          • Re: Linux??? Preco??? 01.04.2005 | 21:06
            BoSS   Návštevník
            Stale sa zapara do XP ze pada a je nestabilny. To nieke az taka pravda, ty ktorym pada by si mali pohladat ovladace. Jedina dobra vec na linuxe o ktorej viem je Ze sa software kompiluje priamo pre pc. inu vyhodu to nema. A to botovanie: v xp je funkcia hybernate do 15 sekund od pustenia pc mi kludne bezi hra alebo tv. dokonca aj hudba. Ato este xp stihne aj redetecnut pripojeny alebo novy hardware.
            • Re: Linux??? Preco??? 03.04.2005 | 13:45
              miro   Návštevník
              hmm...nemam moc skusenosti s linuxom, ale uz ho mam odskusany...a mozem na 100% tvrdit, ze vyuziva HW urcite efektyvnejsie ako W..a o XPcku ani nehovorim. po svojich skusenostiach s W som pevne odhodlany prejst na linux. a to co si napisal...ok. je to tvoj nazor....ale poznam len maalo ludi..s podobnym. .o)
              • Re: Linux??? Preco??? 12.06.2005 | 23:22
                tomas   Návštevník
                No ja mam Compaq 1214sr (notebook) na nom winXP a je to kurva nestabilne. Ked si chcem pozriet nejake divX video tak sa zobrazi blue display a vsetko je v haji. Velmi rad by som to vymenil za nejaky linux, len ten moj comp ma sietovku ktoru linux nepodporuje: Compaq 10_100 MiniPCI Ehernet NIC. Neviete niekto poradit ako by som tu sietovku rozchodil? Vdaka
    • a 18.02.2005 | 16:43
      Lego   Návštevník
      jo freeBSD je sqely... ale aj Linux, Debian, Slack, Phlak, Arch,..
    • chello a mandrake 10.1 20.02.2005 | 01:05
      _rubrik   Návštevník
      rozbehali ste uz pls. niekto chello internet pod mandrake 10.1 ak ano hodte mi sem presny postup ak je to mozne; cele je to asi tak, linac si zistuje, ci je sietovka na sieti a ona nie je, tot nie som na LAN, na sieti je az po spusteni DHCP klienta, ktory ale ani p* sa nespusti, lebo none signal pls. help co prsene, nic neviem s linuxom
      • Re: chello a mandrake 10.1 23.02.2005 | 20:09
        robrob   Návštevník
        normalne v mandrake control paneli- network internet-manage connections nastavis IP - DHCP alebo tak neako ide to uplne bezproblemovo.. popreklikaj po nainstalovani tusim uz defaultne ide chello
        • Re: chello a mandrake 10.1 23.02.2005 | 20:14
          robrob   Návštevník
          ak sa prepinas z windovsov musis resetnut modem
          • Re: chello a mandrake 10.1 03.04.2005 | 13:47
            miro   Návštevník
            nie nejde...chello nejde..
            • Re: chello a mandrake 10.1 25.05.2005 | 15:21
              peter   Návštevník
              chello ide v pohode s mandrake, red hat, slackware co som skusal ;-)
    • Obchod 23.02.2005 | 19:17
      Lucas   Návštevník
      Mám záujem si kupiť Mandrake 10.1 Official (1DVD), ale zaujíma ma či je v SK, CZ alebo ENG verzii (myslím tú verziu ktorú ponúkate vo vašom obchode). Som čo sa týka linuxu zatiaľ neskúseny používateľ preto by som radšej chcel SK alebo CZ verziu.
      • Re: Obchod 23.02.2005 | 20:11
        robrob   Návštevník
        MDK ma v jednej verzii vsetky jazyky aj slovencina je na slusnej urovni (na rozdiel od WXP ;))
    • linux / win 24.02.2005 | 21:54
      Avatar joeart knoppix  Používateľ
      zdravim niesom naky linux guru vlastne som zaciatocnik ale myslim ze linux sa oplati mat uz iba z dovodu bezpecnosti kedze winXP sp2 sa mi od*bal po 3 mesiacoch uzivania a ficim si teraz na live verzii knoppix chcem ho aj naisntalovat kedze som s nim vcelku spokojny ale nebranim sa ani inym distribuciam
    • Stara sunka 25.02.2005 | 14:18
      iyo   Návštevník
      Vedeli by ste mi poradit nejaku desktopovu distribuciu, ktora by mi aj behala na starej sunke -PC 486, 50Mhz, 8MB RAM, 255MB HDD, FDD a CD mechanika. Dik
      • Re: Stara sunka 28.02.2005 | 10:37
        Rexo   Návštevník
        Akakolvek distribucia ale bez X. Take sunkaciky iba na konzole.
        • Re: Stara sunka 05.07.2005 | 13:24
          bliq   Návštevník
          ja by som si dal gentoo.. a mozno by si mohol skusit aj X, ale urcite nie s gnome alebo kde, ja pouzivam fluxbox, na mojom pentiu 750 to nakopne za3 sekundy, tak ty by si cakal trosku dlhsiee... lae mas tam vsetko co treba, plochy, prepinanie, blabla, iba trosku treba nastavit a mam taky fajny skinnik..
          • Re: Stara sunka 30.10.2005 | 09:17
            Zirky   Návštevník
            Urcite pouzi Debian Netinstall CD (google), ma to asi 100MB, potom ako graficke prostredie si daj Gnome. Pocas instalacie vyber volbu \"low mem\". Po boote to vyzera troska neohrabane, ale skus zmenit temu na Nuvola.
    • Konzola 25.03.2006 | 21:46
      miso156   Návštevník
      Zdravim, minule som videl u jedneho tipka tak spravenu konzolu, ze ju zapinal tym tlacidlom pod ESCapom, a vysuvala sa ako roleta.(presne ako v hrach napr. Quake). Neviete, ako ju tak nastavit?
      • Re: Konzola 28.03.2006 | 15:13
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        ty, ani som nevedel ze sa to tam da nastavit. Ak zistis ako, daj nam vdiet, ok?
    • Zacinat zo SUSE? 03.03.2005 | 11:24
      lubino   Návštevník
      Ahojte, naozaj je vhodne zacinat prave zo SUSE? Sa mi zda ze je to komercni linux, a na stranke downloadu je tam ze eval, neznamena to to ze po par dni budem musiet nieco zaplatit? A este sa chcem opitat, lebo tu v clanku o tom nic nieje. Ako je to s pustanim Windowsackych aplikacii v Linuxe? Napr. v SUSE? Uz som pocul ze daktore programi normalne bezia. Odcenil by som keby mi niekto to DVD napalil a poslal postou, prachy mu mozem poslat na ucet. Vdaka, OO zdar.
    • Zaciatocnik a Slackware 04.03.2005 | 04:40
      Dexter   Návštevník
      Mam kamosa,ktory uz asi 2 roky pracuje s LINUXom.Ked som mu powedal,ze aj ja chcem, nainstaloval mi Slackware. Hrozne si ho vychvaluje, no Mandreake je mu proti srsti...Som uplny zaciatocnik, no on mi pomohol s instalaciou a rozbehal mi tam zopar veci, takze sa s tym uz mozem trochu "hravat",no hlavne ma zaujima, ci je to velky problem zacinat so Slackom 10.1kou?
      • Re: Zaciatocnik a Slackware 05.03.2005 | 10:26
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Nie, nie je to problém, Slackware je výborná distribúcia, ale neobsahuje grafickú nadstavbu na konfiguráciu systému. Ale súbory v /etc sú veľmi dobre okomentované, takže by nemal byť problém. Chce to akurát o niečo viac času a vôle učiť sa ako napr. pri SUSE či Mandraku :)
        • Re: Zaciatocnik a Slackware 17.03.2005 | 20:19
          Mic   Návštevník
          No ja som si nainstaloval slackware, a zistil som ze to bola najvacsie chyba mojho zivota. Nie je jednoducho konfigurovatelny, neda sa prinutit aby pouzival inu zvukovku ako si on vyberie, sound system kazdy chvilku pada, nejdu na nho naintalovat ovladace na grafiku. Skratka, pouzil by som nieco lepsie ako Gentoo(ale pre zaciatocnika je lepsi Debian, alebo este lepsi pre zaciatocnika je Mandrake-> taka vycackana hracka, ako povedal mo kamarat, ale je v pohode))
    • ??? 08.03.2005 | 23:37
      patyoo   Návštevník
      Ludia, vsetci si tu vyxvalujete to svoje. Vobec ste mi/nam nepomohli. :)
      • Re: ??? 14.03.2005 | 00:10
        Cilo   Návštevník
        Musíš si nájsť čo ti pasuje.Ja som kvôli SCSI hľadal ktorý Linux mi vôbec pobeží.Už som to chcel zabaliť keď Mandrake to zrazu zvládol.Schystám sa raz na SUSe a uvidíme.Musíš si poskúšať nejaké tie distribúcie.Ja som do Linuxov lamák a začal som so SLAX LIVE CD.Potom DANIX.Skús to je to pecka :)
        • Re: ??? 23.09.2005 | 23:28
          mlp   Návštevník
          Uvedomte si proc chcete prechazet, jestli jen zkusit, pak staci nejake live distro, jestli natrvalo, doporucuji slackware, debian, gento , z tech se naucite nejvice. Ja osobne pouzivam slackware (nemel jsem zadneho znameho poradce, ani ted nikdo z mych znamych linux nepouziva) a vsecko jsem se naucil "sam"... hlavne pomoci netu , nebyt liny cist manualy a vyhledavat na netu (tam vzdycky nekdo poradi). Pokud si myslite, ze se nemusite nic ucit, nic cist, zustante radeji na windowsech , stejne se k nim vratite a jeste budete nadavat na ten slozity linux. Ja osobne jsem vyzkousel nekolik distribuci, vzdycky tomu neco chybelo, nebo byla chyba na me strane, ale nakonec me to dotlacilo k nejstarsi ,ale ne zaostale distribuci - slackware ...docela bych ji doporucil, ale ne moc tomu kdo vidi linux poprve, ale uz aspon ma prehled o adresarich, prikazech, rootovi .... Uplny zacatecnik radeji at sahne po mandrake (mandriva) je tam hlavne graficky instalator a v pohode rozdeli i disky.... Jinak zkouset a zkouset a zkouset http://www.distrowatch.com
    • Aka distribucia pre grafiku&audio&video 10.03.2005 | 21:10
      Sarvasukha   Návštevník
      Chcem prejst z WinXP na Linux, hlavne koli cene a stabilite systemu. Pracujem hlavne s Adobe, Macromedia , Wavelab a pod. Co by ste mi odporucali? Zatial nemam o Linuxe vela poznatkov, ale nemam problem sa rychlo zorientovat, nastudovat nejake manualy a pod. Este jedna vec: nie som programator ani toto nie je moja nalada. Niekolko rokov som spravoval NT/2000 domain teraz sa viac venujem grafika/audio/video. Poradte co bude pre mna najlepsie. Vdaka Vam vsetkym.
      • Re: Aka distribucia pre grafiku 12.03.2005 | 14:06
        AyPOSE   Návštevník
        Ahoj, no neviem neviem, citam cele prispevky a kazdy naozaj vychvaluje to svoje, nerobil som sice s inym linuxom (mam aj knoppix ale...), lebo od prveho dna ako som skusil a mam stale :) mandrake 10.1, grafiku R9600, zvukovku SBlive! ako aj iny HW mi nainstaloval bez problemu, tiez ma tesi paradna bluetooth podpora, mozem len odporucit, verim ze sa zapaci (som na nom cca 3ti tyzden :) win pouzivam uz len koli hram, btw vsimli ste si ostatni, kolko ludi prechadza na linux? ;-) a to je len dobre..... ......btw na linux som zmenil nazor zo dna na den, a uz ani tucniak mi neprekaza ;))
        • Re: Aka distribucia pre grafiku 02.09.2005 | 03:02
          peter   Návštevník
          :) Ja pracujem Microsoft Visual C++. na akej verzii to rozbeham? :))) alebo este lepsie: chcem hrat Age of mythology. aka verzia to podporuje najstabilnejsie?? :))
          • programovanie 09.12.2007 | 14:26
            tomas466@post.sk   Návštevník
            Zdravím Vás,

            k Vášmu mailu som sa dostal náhodou prostredníctovm internetového vyhľadávača google s tým, že
            som hladal programátora, ktorý programuje na objednávku.
            Neviem, či také služby poskytujete, preto sa chcem na to spýtať.
            Potreboval by som naprogramovanú vo Visual C++ Expres Edition 2005 jednoduchú hru piškvorky.
            Ak by ste náhodou programovali na objednavku, tak sa mi prosím, ozvite!

            S pozdravom
            Tomáš Kováčik
    • Conexant II 10.03.2005 | 21:24
      maxivan   Návštevník
      Mohol by niekto poradiť ako zpojazdniť interný modem Conexant II Soft K 56 v linuxe Knoppix nemôže ho vôbec načitať
      • Re: Conexant II 15.03.2005 | 15:28
        vikee   Návštevník
        Nazdar, skus http://www.ibiblio.org/pub/Linux/docs/HOWTO/other-formats/pdf/Conexant+Rockwell-modem-HOWTO.pdf www.tldp.org :) vela stastia
    • notebook 14.03.2005 | 00:43
      Miki   Návštevník
      Caute, tiez sa rozhodujem medzi distribuciami a chcem sa spytat - je vhodnejsia pre notebook s integrovanou grafikou (Intel extreme graphics) a aj z hladiska pripajanych zariadeni (fotak Canon) distr. Mandrake, Suse alebo Gentoo? Ide mi teda o max. kompatibilitu a nenarocnost na vykon.
    • Gentoo 15.03.2005 | 00:05
      Ján Letko   Návštevník
      Ja som vyskúšal SUSE 9.2v(lenivé), Mandrake10(celkom fajne, ale zlozito konfigurovatelne specie), Fedora3(strasne), Gentoo (geniálne), Debian(lepší sa). Doporučujem Gentoo, a inštalácie sa netreba báť, nakoľko som pri inštalácii pochopil dosť veľa z toho ako to v linuxe chodí, skrátka Handbook je neskutočný. Ak by nie Gentoo, tak určite Debian (Sarge), to ide snad vsade
    • SuSE 16.03.2005 | 01:12
      duckhunt   Návštevník
      Chcel by som zohnat napalovanu SuSE 9.2. Poradi mi niekto na koho alebo kde sa obratit?
    • help me! 16.03.2005 | 15:15
      crespo   Návštevník
      Kto mi poradi nejaku malu distribuciu, ktoru by som mohol stiahnut z netu na USB kluc 128 MB? Skusal som Monkey, ale nemohol som ho nainstalovat, lebo mam Win XP na NTFS, co mu robilo problem.
    • Zaciatok v LINUXE 18.03.2005 | 13:24
      Machro   Návštevník
      Ahojte. Chcem konecne zacat v LINUXE. Potrebujem radu. Zacnem s Mandrake 10.1 Staci mi stiahnut dvd.iso? Ci potrebujem aj nieco ine na instalaciu?
      • Re: Zaciatok v LINUXE 19.03.2005 | 22:12
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Stačí vám siahnuť DVD ISO.
    • Čo? 24.03.2005 | 10:47
      Avatar mpt3   Používateľ
      Ja používam WinXP a rozmýšľam, či neprejsť na Linux, oplatí sa? A ako to mám urobiť? Absolutne nechápem z toho všetkého, čo tu je... Dík za pomoc
      • Re: Čo? 02.04.2005 | 00:29
        nič   Návštevník
        ak nechápete, tak sa vám zatiaľ oplatí len vyskúšať niektorú bootovateľnú CD distribúciu
        • Re: Čo? 17.09.2006 | 21:08
          pavel   Návštevník
          V niektorých novinových stánkoch dostať časopis DVD Linux. Treba vyskúšať najlepšie bootovateľnu live verziu. Pokiaľ nepotrebujete učtovníctvo a najnovšie hry (treba povedať, že tie pod win sú zdaleka lepšie - money, money) a potrebujete PC na kancelársku prácu (OpenOffice) a internet vrelo odporúčam hocijaku distribúciu mne osobne sa páčila live distribúcia knoppixu
    • btw 03.04.2005 | 22:47
      1984   Návštevník
      Len tak btw ako sa vyslovuje (číta) gentoo, ubuntu a gnome?
      • Re: btw 29.03.2006 | 20:20
        na   Návštevník
        gentoo > gentú ubuntu > jubuntu gnome > noum
    • linux 04.04.2005 | 18:01
      mgp   Návštevník
      chcel by som si nainstalovat nejaky linux ale neviem aku verziu a skadial si stiahnut... zatial sa mi najviac pozdaval Mandrakelinux (podla vzhladu). co by ste doporucili??? dakujem za odpoved
      • Re: linux 29.04.2006 | 13:55
        BOSS   Návštevník
        Mandrake linux jednoznacne!
    • kto mi poradi? 04.04.2005 | 20:26
      pablo1174   Návštevník
      som uplny zaciatocnik, rozhodol som sa ze si naistalujej mandrake ale akosi neviem ako na to, stiaqhol som si dvd verziu ale co dalej, po spusteni pocitaca sa nic nedeje, automaticky naskoci windows, takze prosim o radu - akukolvek, vdaka
      • Re: kto mi poradi? 14.05.2005 | 23:15
        mika (gentoo)   Návštevník
        co takto nastavit bootovanie s cd?
        • Re: kto mi poradi? 22.07.2005 | 11:21
          LionCahir   Návštevník
          Nastavit v BIOSe bootovanie z DVD a instalacia sa spusti sama. Instalator v Mandrake 10.1 je vynikajuci. Ak mas cely disk naformatovany do NTFS kvoli Windows, skus najprv cez PartitionMagic zmensit particiu s Windows, aby mal Mandrake k dispozicii prazdny priestor. O zvysok sa postara plne automaticky.
    • nove pc 05.04.2005 | 13:31
      tomolc   Návštevník
      cafte vseci kupil som nove pc AMD A64 asus A8N SLI, 20GB SATA150 maxtor, ATI RAD X300. mam 2DVD verziu mandraku kupeni s priruckov /NIE krabicova/ je super /vlastne bola na starom pc/ na novom sa sice rozbehne instalacia ale iba po nacitanie ovladacov na radice a dosku potom nenajde ovladac na disk a vypise ze sa nema kam nainstalovat /zo starim ATA 100 HDD to ide/ moze niekto poradit piste prosim na mail TOMOLC@ORANGEMAIL.SK diki moc akurat stahujem suse ftp uvidime co to da zapalili ste ma asi skusim to gentoo ale neviem dobre anglisky. viete nejaki link na SK/CZ instal man som OFFLINE
      • Re: nove pc 01.10.2005 | 14:11
        jano   Návštevník
        Je to problem s podporou SATA pozri sa po inej distribucii (jadra). Mal som tento problem s Gentoo no zd8 sa mi ze nova 2005.1 to podporuje ak si stiahnes manual na gentoo a mas iste skusenosti iste to zvladnes, je som to rozbehaval na 200HZ pentium2 a 128MBram caf
    • knoppix 09.04.2005 | 18:48
      kam   Návštevník
      zdravim, velmi by som chcel skusit linux. Skusam to na PC s knoppixom, ale po nastartovani live vsetko ide ok a na konci zhasne monitor s objavy sa obdlznik s hlaskou OUT OF RANGE a nejake cisla-linuxaci, da sa s tym nieco urobit?. Skusam to i na booku Q.Armada M 700 -tam ten knoppix nabehne cely vsetko i graficke prostredie, ale zase nemozem nic robit pretoze nefunguje mys, ani ked pripojim mys na PS/2-existuje aj pre toto nejaka finta, aby to fachcilo. WXP uz nemusim a s linuxom sa mi to nedari, pomozte. Dik
      • Re: knoppix 26.08.2005 | 16:42
        svist   Návštevník
        Ktorú verziu Knoppixu ste skúšal ? Doporučoval by som stiahnuť a vyskúšať verziu 3.9.
        • Re: knoppix 26.08.2005 | 16:48
          svist   Návštevník
          Ktorú verziu Knoppixu ste skúšal ? Doporučoval by som stiahnuť a vyskúšať verziu 3.9.
    • gentoo 13.04.2005 | 23:47
      Avatar majork   Používateľ
      linux ma celkom zaujal ale som v nom len zaciatocnik,sice som mal mandrake 10 asi rok ale vela som sa tomu nevenoval.Ale teraz si xcem nahodit daku distribuciu a neviem presne aku.Velmi ma zaujal Gentoo,ale neviem ci to nebude pre mna(zaciatocnika) dost tazke,ze ci by som to zvladol.Poradte ze ci aj zaciatocnik ako ja by si mohol dat Gentoo,lebo ma dost zaujal
    • prechod 15.04.2005 | 13:01
      Karlos   Návštevník
      Zatial bežím pod Win XP, ale chcem vyskúšať Linux. Dá sa to nainštalovať tak, aby som mohol prepnúť v prípade potreby do XP? Robím dosť s videom a neviem či mi pod Linuxom budú bežať softy. Používam Ulead. Vďaka za radu
      • Re: prechod 01.05.2005 | 17:35
        ventyl   Návštevník
        da sa prepnut spat do windows, samozrejme po reboote, alebo ked si ho pustis inside box, avsak na linux musis obetovat nejaku tu particiu a co sa tyka toho uleadu, pokial neexistuje verzia pod linux, tak je miziva sanca, ze ho plnohodnotne rozbehnes pod linuxom
    • kupa 16.04.2005 | 13:15
      adam   Návštevník
      poradte mi nejaku www kde si linux objednam
      • Re: kupa 17.04.2005 | 22:34
        stewe   Návštevník
        lol, napr. tu... v sekcii obchod :-p
    • Problem 22.04.2005 | 00:54
      adam   Návštevník
      Chcem sa spytat. Mam PC 128mb ram, 1400 mhz athlon, a na c-ku mam uz asi len 1.5gb volneho a uz nemozem viac uvolnit lebo vsetky veci potrebujem...isiel by mi tam hodit linux keby ho chcem mat zaroven s windowsom, da sa to hodit aj na d-ko? Ze na jednom by som mal win a na druhom linux?
      • Re: Problem 24.04.2005 | 12:15
        mirec   Návštevník
        jasné, linux sa dá hodiť aj na d - čko. Ja som tak mal na c - čku windows, na d - čku mandrake. Nezabudni si nastaviť zavádzač, aby ti ukazoval možnosti, ktorý systém spustiť, všetko sa jednoducho robí pri inštalácii.
        • Re: Problem 18.08.2006 | 11:52
          Palo   Návštevník
          S touto pamäťou skús FreeBSD, Gnome. Pokusy s Suse, Ubuntu skončili fiaskom, FreBSD beží aj na slabom notebboku, inštalácia bez problémov, beží aj USB klúč.
    • suse 9.2 x64 29.04.2005 | 14:54
      fuE   Návštevník
      prave stahujem verziu 9.2.. (9.3 je totiz (aspon co som nasiel) iba "live" suxxx) no a chcem sa spytat, ci je iba jedno DVD ISO tejto verzie, alebo 2.. pre 32-bit a 64-bit.. alebo ci ich zahrna tato jedna... dik. zhanam prave tu 64-bit
      • Re: suse 9.2 x64 03.05.2005 | 00:34
        d   Návštevník
        vsetko je na jednom dvd ftp verzii...
    • Preco nie XP? 07.05.2005 | 11:45
      Tomas   Návštevník
      Osobne pouzivam XP aj Linux a stabilitou su to porovnatelne systemi. Co sa tyka bezpecnosti su na tom tak isto rovnako. Je pravda, ze pre Win existuje viac virusov a podobneho svi..a, ale to ci sa dostanu na pocitac zalezi od pouzivatela. V pripade bezpecnosti je pre zaciatocnika vyhodnejsie XP, kedze ma intuitivnejsie ovladanie je mozne ho jednoduchsie zabezpecit. Osobne povazujem za najlepsi OS *BSD, ten vsak nie je user-friendly takze ho na desktop pre zaciatocnika nedoporucujem. Ak niekto tuzi po stabilite a systeme s *nix jadrom s pouzitelnym lahko nastavitelnym pouzivatelskym prostredim existuje Mac OS X. Podla mna je to najpouzitelnejsi *nix na desktop. Existuje vsak iba pre platformu ppc.
      • Re: Preco nie XP? 07.05.2005 | 20:02
        Michal "feco" Fecko   Návštevník
        Zdravim vsetkych! Preco nie XP? Lebo je to uzavrety system... Dinosaurus, prezivajuci a taziaci zo zlych zakladov systemov ako 98 a 2000. Pre XP existuju aj viacere virusi/cervy (a nieje pravda ze vsetko zalezi od uzivatela), ktore su schopne sa aktivovat BEZ interakcie uzivatela (nedavny pripad virusu vyuzivajuceho dieru v systeme a sposobujuceho restart systemu (na nazov si nespomeniem))! *BSD systemi su dobre ale musim suhlasit, ze niesu vobec user-friendly. Osobne pouzivam Slackware & Archlinux (z urcitych specifickych dovodov) ale za najlepsie povazujem systemi Solaris a QNX... takze asi tak ;)
        • Re: Preco nie XP? 25.05.2005 | 15:26
          peter   Návštevník
          bol to kamos Blaster ;-)
    • slackware 09.05.2005 | 19:06
      tux   Návštevník
      zabudli ste na slackware ... .velmi dobra distribucia a chybala mi v clanku zmienka o nej :)
    • Ovládače 10.05.2005 | 11:11
      Chendler   Návštevník
      Chcem prejsť na Linux ale neviem kde zoženiem ovládače mám Acer aspite rada 1350 a bastardi od aceru dodávajú iba ovládače pre Win XP. A ešte stále nie som rozhodnutý akú distribúciu mám použiť pre notebook s AMD Athlonom XP-M, HDD 60GB,512 DDRAM, ATI M Radeom 9200. Ak dokáže niekto odporne poradiť a potrebuje ešte info o zostave tak nech píše na Teodor20@msn.com
      • Re: Ovládače 19.05.2005 | 20:20
        Pcman   Návštevník
        V linuxu jsou vsechny ovladace primo v jadre. Vetsinou neni treba zadne shanet, pokud nemas zrovna exoticky hardware.
        • Re: Ovládače 31.05.2006 | 14:25
          Gabo   Návštevník
          Mám ACER ASPIRE 1630. Tiez som si chcel vyskusat Linux. Najvacsi problem bol s WXGA displejom 1280x800. Korektne rozlisenie sa dalo nastavit iba v Mandrive a Suse. Teraz pouzivam Suse 10.1. Cakam na Ubuntu 6. Dufam ze rozlisenie bude OK. V 5-ke sa to nedalo. Alebo som to nevedel. :) Ale prijemne ma prekvapilo ze v kazdej distribucii bez dodatocnych ovladacov korektne funguju vsetky USB klucenky a citacky kariet, s ktorymi som mal v XP neskutocne trable. Zdar.
    • Mandrake 10, pojde to? 10.05.2005 | 19:00
      Avatar Jan   Používateľ
      Som nováčik, skúšal som rôzne distribúcie (RedHat7, SuSE-live, Knoppix, Mandrake 8.1) vždy boli nejaké problémy - tlačiareň Lexmak 1100, grafika NVidia GeForce 2 (32 MB), dig. foťák Olympus 745 cez USB, zvuk na doske Avance AC 97 for Via. Chcem sa pripájať na Internet cez USB Ird mobil Nokia 6610i - GPRS. Pôjde mi toto všetko pod MDK 10.1?
      • Re: Mandrake 10, pojde to? 20.07.2005 | 16:08
        Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
        Jasné že hej,. mám doma podobnú mašinku a mám problémy len so scannerom DETEKUJE MI TO NAMIESTO SCANNERU TV KARTU. S tým MT neviem ale ak sa s tým pohráš tak to možno rozšlapeš. LINUXu ZDAR!
        Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
        • Re: Mandrake 10, pojde to? 05.10.2006 | 13:01
          Avatar jarok Ubuntu 8.10  Používateľ
          Ja som pouzival distribuciu Suse 9,3 a nokiu 6230i a net mi cez to slapal v pohode.Tlaciaren Lexmark z1615 a tu mi taktiez system detekoval bez problemou.
    • linux 11.05.2005 | 00:32
      adam   Návštevník
      prosim vas ak mam vigor dial up na akom linuxe mi pojde?
      • Re: linux 20.05.2005 | 16:54
        d   Návštevník
        normalne na ziadnom... navod: rsw.sk hladaj a uc sa :)
    • RED HAT 9 15.05.2005 | 23:59
      Avatar maly_pitbul REDHAT9  Používateľ
      Zdravim vsetkych. CHcel by som poznat vas nazor na RED HAT 9. Potreboval by som linux na FileServer, HTTP server + PHP + MYSQL, firewall. Aka ditribucia by podla vas bola vhodna? Na redhate mi bez problemov bezi SAMBA aj http server aj mysql aj php. je nejaka distribucia ktora je na taketo veci lepsia???? stabilnjsia??? bepecnejsia??? este by som vas poprosil o radu ako skonfigurovat firewall a este by som potreboval ako obmedzovat rychlost internetoveho pripojenia pre jednotlive stanice. pocul som nieco o nastaveni pipe ale neviem o tom nic. MamRedhata s dvomi kartami. jedna je pripojena na mikrovlnku a druhu chcem pouzit na internu siet a to uz spominane obmedzenie rychlosti netu pre userov. vie mi niekto poradit?
      • Re: RED HAT 9 09.07.2005 | 20:07
        Avatar carter007 Mandriva  Používateľ
        to su slova z mojich ust ale ja chem vediet aká distribúcia linuku je vhodná... pls. poradte
    • Aku distribuciu zvolit pre server 21.05.2005 | 18:33
      Avatar ondicek Zatia  Používateľ
      ktory bi sluzil pre pristup do intrenetu v lokalnej sieti? Najlepsie v Sj alebo Cz!
      • Re: Aku distribuciu zvolit pre server 24.10.2005 | 16:39
        Kaca   Návštevník
        Osobne pouzivam Slackware aj ako server aj ako desktop. Ked sa s tym trochu pohras, da sa bezpecnost nastavit vcelku dobre :)
    • Ako na .EXE ? 31.05.2005 | 17:00
      Martin   Návštevník
      Existuje nejaka distribucia linuxu zadarmo na ktorej frčia exe (WIN) programy ?
      • Re: Ako na .EXE ? 20.07.2005 | 16:11
        Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
        MandrakeLinux 10.1 Limited Edition 2005 s rpm baličkom Wine Niektoré programy pod tým frčia...
        Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
    • distribucia 09.06.2005 | 12:09
      skywaker   Návštevník
      Mne sa paci PLD-LINUX Ja som ho nasiel na nete teda je to polska distribucia, ma textovy instalacny program umoznujuci aj instalaciu cez ftp, je zalozena na RPM a pouziva vlastny system a tiez apt. vo verzii 2.0 obsahuje najnovsie KDE, Gnome a plno softu na 9cd. inac povedal by som, ze je to rpmkovy debian. Prave taham pve cd vyskusam a dam vediet svoje postrehy ak by mal niekto zaujem tak sa ozvite a ja vam to napalim. mailto: vesi.lukas@post.sk ...
      • Re: distribucia 13.07.2005 | 21:11
        Macek   Návštevník
        Ja si asi dam suse. Kamarat ma uz dlho Linux a hovori mi, ze ako pre zaciatocnika je suse super tak si ho dam 9.3.Ak ho dakto uz mate tak mi poslite DVD :-)
    • Notebook 27.07.2005 | 23:41
      Labadie   Návštevník
      Prosim pordte mi.Rad by som si dal Linux na svoj Notebook ale nedetekuje mi zalozny ventylator a prehrieva sa.Mam distribuciu PCR Linux anotebook hp nx9020 Linux je super vec ale ako som uz spominal
      • Re: Notebook 06.11.2005 | 03:26
        One   Návštevník
        Zalozny ventilator? to je aky? Stiahni si najnovsi Knoppix a skus
    • Siemens 14.07.2005 | 20:38
      Darklord45   Návštevník
      Tieto prázdniny chcem veľmi presť na Linux ale potrebujem s PC prepojiť môjho miláčika Siemens CX65. Dá sa to nejako. Táto vec ma odrádza najviac. btw takže madriva ktorú mate v shope obsahuje sk/cz ??? (som proste lenivý a veľmi sa mi nechce prekladať...)
      • Re: Siemens 14.07.2005 | 21:04
        Darklord45   Návštevník
        btw mám 2x monitor (new 17+old 15) dalo by sa na tom bežať??? (rozdielne rozlíšenie:1280x1024@85hz+800x600@85hz)
    • kde je c 20.07.2005 | 16:09
      neme   Návštevník
      spustil som si live distribuciu slax v grafickom prostredi KDE. Spustil som si prehravac filmov, ale ako si prehram film, ktory mam na hardisku vo windowse ulozeny na hardisku d v adresari filmy . Aku cestu mam napisat, aby to islo ? Ako m postupovat ?
      • Re: kde je c 25.07.2005 | 21:21
        Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
        /mnt/win_c
        Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
    • Problím... 20.07.2005 | 16:17
      Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
      čo mám robiť ak mi pri štarte MANDRAKELINUXu po povolení swap priestoru vyhadzuje hlásenie: "Kernel panic - not syncring fatal exeption in interrupt" a nejakých 5 riadkov čísel...
      Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
    • www.linuxforum.sk 21.07.2005 | 22:50
      Anonym   Návštevník
      Try www.linuxforum.sk
    • Kill the Win 23.07.2005 | 11:46
      Kerber   Návštevník
      ahjote vsetci :P chcel by som sa uz vzdat toho blbeho windowsu :( a stel by som presedlat na Linux. Sice o nom nic ale vobec nic neviem ale chcel by som sa o nom naucit co najviac :P pocul som ze je lepsi ako Windovs a menej pada, je spolahlivejsi a bezpecnejsi preto by som ho chcel vyuzivat . Preto sa stem spitat ci by ste mi mohli poradit nejaku dobru distribuciu ktora by splnala moje narocne poziadavky :PPP : najlepsie graf. rozhrania teda ako vzhlad a vyzor :D, najlepsiu ochranu teda ktora by bola najbezpecnejsia a samozrejme naspolahlivejsia potom sa stem spitat ci by ste mi mohli zvolit aj podla mojej masiny :( ktora je dost slaba :(( mam iba 800 Mhz procak a iba 400 MB ramku :( Dalej by som sa stel spitat ci sa daju doinstalovavat programy ako napr. Winamp alebo photoshop do Linuxu lebo hovorim ze este tomu nejako nerozumiem :( a prosil by som vas ze ked tu su nejake blbe otazky ci by ste sa na nich skusili nesmiat :))) za rady avm vopred dakujem :P inac ak by ste steli mozete aj pisat na Samuel41@post.sk :PPPPP dakujem :P
      • Re: Kill the Win 25.07.2005 | 21:26
        Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
        Osobne mam doma 750MHz . Distribucie SuSE, Mandrake, Fedora,... je ich ako maku Čo sa týka programov z Win tak vopred hovorím, že to nepojde.
        Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
        • Re: Kill the Win 02.09.2005 | 03:17
          peto   Návštevník
          Naskor by som odporucal naucit sa pravopis. A skor nez zacnes delit particie skus Live Linux. Napriklad knoppix, alebo cesky Danix.
          • Re: Kill the Win 11.09.2005 | 17:20
            Thomas   Návštevník
            ty si uz len frajer....ten blby windows a chces presedlat na "genialny" linux, o ktorom nic ale uuuplne nic nevies.....vies ty vobec co chces?....ty sa chces len citit ako frajer, ze si zanadavas na windows pritom ani na to mozno nemas dovod a chces mat na pc linux...newies na co ti bude ale budes tazky frajer :D
            • Re: Kill the Win 01.10.2005 | 21:12
              tomas   Návštevník
              to thomas: uplne s tebou suhlasim. ani ja nemam rad takych idiotov, ktori sa chcu za kazdu cenu citit frajersky. to kerber: ked si uz taky cvok, tak sa aspon nauc pisat riadne emotikony, napr :=) :=D ;-) atd a ne take idiotske ake ty pouzivas!
    • DANIX 23.07.2005 | 16:02
      pablo   Návštevník
      chcel som si vyskusat live cd s danixom, ale dokopy s nim nemozem nic robit. ukladaj subory nemôzem, flash disk mi nereaguje a dokonca nenachadza ani tlaciaren HP5150. pocul som o tom, ze sa to da nejako nastavit tak, ze veci, ktore si ponastavujem, sa budu ukladat na usb flash disk, no ale ak mi nereaguje, tak asi tazko.
    • SuSe 24.07.2005 | 12:46
      help me   Návštevník
      mozem sa spitat ? mam distribuciu SuSe, ktora je na dvd . stem sa spitat ci sa z nej da bootovat ako live distribucia ? a ako zistim ze to co mam je live verzia ? a po pripade kde sa da zohnat live verzia ?
    • SuSe 24.07.2005 | 12:49
      help me   Návštevník
      mozem sa spitat ? mam distribuciu SuSe, ktora je na dvd . stem sa spitat ci sa z nej da bootovat ako live distribucia ? a ako zistim ze to co mam je live verzia ? a po pripade kde sa da zohnat live verzia ?
      • Re: SuSe 28.07.2005 | 14:24
        Avatar dusan Arch Linux + Openbox  Používateľ
        Spusti pocitac z DVD mechaniky a uvidis - bud sa spusti SUSE alebo instalacia SUSE(startovanie systemu z DVD treba nastavit v BIOS-e pocitaca).
    • linux 25.07.2005 | 22:42
      Marek   Návštevník
      chcem sa opytat preco sa pre nejake hardwarove zariadenia pouziva linux ako riadiaci system, myslim tym zariadenie bez PC, ci nejaky windows by sa nedal pouzit alebo daky iny OS , dakujem, mmarekk@azet.sk
      • Re: linux 28.07.2005 | 14:42
        Avatar dusan Arch Linux + Openbox  Používateľ
        Cudna otazka do linuxoveho fora. Linuxak ti odpovie, ze preto, lebo linux je lepsi, windowsak zrejeme nieco ine. No a ti, co do tych zariadeni linux (a rozne *bsd systemy) davaju, asi vedia, preco to robia a ich sa treba aj spytat. Ak pominiem stabilitu a bezpecnost, potom jeden z dovodov, preco nema byt napr. v novej PS3 win, je to, ze Sony predsa nebude platit za licencie svojmu konkurentovi.
    • SUSE 9.3 31.07.2005 | 14:04
      Lubos Strapko   Návštevník
      Zdravim, chcel by som si nainstalovat SUSE 9.3, poradite mi ako na to? Ja to nedokazem anilen stiahnut.
      • Re: aurox 08.08.2005 | 13:13
        skywaker   Návštevník
        je aurox dobry? myslim po profesionalnej stranke. ma buducnost. je to lepsia volba nez mandriva?
        • Re: SUSE 9.3 20.08.2005 | 00:26
          miiro   Návštevník
          ja som skúšal Xandros - hm, páči sa mi ale hnevá, danix dobrý na pohranie sa, som tiež zvedavý na suse. www.suse.com, je tam dačo zelené ako banner, tam sa preklikni a stiahni si. EŠTE JEDNODUCHŠIE, OBJEDNAJ SI HO ZA PáR PEňAZí TI HO POšLú PRESNE ODTIAľTO!
    • wifi 15.08.2005 | 12:23
      kiko   Návštevník
      Poprosim o radu.chcem pouzivat wifi s kamaratmi a vytvorit malu privatnu siet. Ktory typ linuxu je na to najvhodnejsi?
      • Re: wifi 06.11.2005 | 03:28
        One   Návštevník
        niektore wifi karty su podporovane linuxami a niektore ani nie. ziisti si ci to pojde a ak pojde tak pojde, najlepsie poslednu verziu distribucie
    • Linux VS. Windows 23.08.2005 | 19:34
      eMJay   Návštevník
      Poradte mi prosim: 1)chcem si zohnat nejaky par gigovy Hdd a rozbehnut tam nejaky Linux.. existuju aj po Linuxom nejaky dostupny soft ako Photoshop, Dreamweaver atd.. 2) kamarat povedal: "Linuxy nikdy viac!!" ked naistaloval zo zvedavosti nejaku stiahnutu distribuciu a vraj mu to pokazilo HDD.. Moze sa mi take nieco stat?? Dakujem
      • Re: Linux VS. Windows 31.08.2005 | 20:35
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        1, ano ako PhotoShop je tu GIMP. 2, nie nemalo by sa nic stat s vasim HDD :).
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • distribucia 02.09.2005 | 03:42
      Jaro   Návštevník
      ktoru distribuciu by ste doporucili zaciatocnikovy ohladom Linux
      • Re: distribucia 02.09.2005 | 20:23
        stan   Návštevník
        Knoppix ktorý nedávno vyšiel na CD PC Revue
    • SLACKWARE? 04.09.2005 | 20:55
      Grim   Návštevník
      Preco tu vobec nieje spominany slackware ci gentoo? Ved podla vela ludi su to 1ny z najvykonnejsich OS na PC
    • Externy SoundBlaster 06.09.2005 | 12:08
      Saki   Návštevník
      Existuje podla vas sanca, ze pod Linuxom (Mandrake) rozbeham externy USB SoundBlaster?
    • vykopat 08.09.2005 | 17:09
      math   Návštevník
      poprosil by som. nedalo by sa winsrackarov nejakym sposobom odfiltrovat a vykopat z takychto serverov? odkaz: este som stabilny a bezpecny wingrc nevidel. ako moze niekto na linuxovom diskuse presadzovat win..? ):((
    • poradte distribuciu 14.09.2005 | 12:41
      lubos   Návštevník
      zdravim,potreboval by som poradit ci je odladena nejaka instalacia linuxu prioritne pre prevadzku internet prehliadaca.Potreboval by som do prostredia skoly urobit internet kiosek,pouzit teda nejaky starsi PC /486,max pentium1/,netreba graficke prostredie, ale aby automaticky startoval nejaky intrnet prehliadac /asi mozilla/.Nic ine netreba. Kde by som stiahol nejaku takto nastavenu distibuciu,najlepsie obraz instalacie, alebo info na nete o takomto niecom. Ale odbornikom na Linux nie som, mozno trocha zaklady.
      • Re: poradte distribuciu 15.09.2005 | 19:34
        math   Návštevník
        bez grafickeho prostredia, len v textovom je mozne pouzit prehliadac lynx. cely jeho pohlad je v textaku a pracuje to fajn. gentoo a slacware by bol pre teba tazky tak skus trebars mandrake8 a nedaj instalovat graficke prostredie. len pozor na bezbecnost.
    • UBUNTU si treba vybrat 16.09.2005 | 21:12
      Linuxfan   Návštevník
      Jednoznacne odporucam vsetkym, ktori si nevedia vybrat distribuciu, aby zvolili UBUNTU. Je zalozeny na Debiane - stabilny a osvedceny linux. Ma pravidelne aktualizovany SOFTWARE, ktory sa navyse LAHKO INSTALUJE aj zaciatocnikom, je uplne zadarmo a mnoho dalsich vyhod.
      • Re: UBUNTU si treba vybrat 19.09.2005 | 22:50
        math   Návštevník
        som za, ale pre zaciatocnika ktory prechadza na linux a ma sa vyznat pri instalacii v ncurses prostredi je zdibicek tazke, ale inac odporucam ubuntu aj ja mam s nim dobre skusenosti :))
        • Re: UBUNTU si treba vybrat 25.10.2005 | 14:12
          Kaca   Návštevník
          ok, potrebovala by som zistit, ako a kde ma Ubuntu (pripadne ina debian based distro) oznacene usb porty - kvoli EDGE modemu, ktory potrebujem rozbehat. Nasla som ich bez problemov na Slacku, v SuSE aj FC, ale v Ubuntu ani Kubuntu sa ich neviem dopatrat...
    • Moja skusenost alebo Stoji to za to..? 01.10.2005 | 09:09
      Forsaken   Návštevník
      Hi all. Cele toto forum som si precital, lebo som bol zvedavy, na com sa dohodnete :) Ale ako tak kukam, je to donekonecna omielatelna tema /otazka na ktoru sa asi ani neda najst riesenie. Takze si dovolim len pridat par mojich skromnych poznatkov: WinXP mam nahodene uz viac ako pol roka a nemam problem s nicim, nepadaju (teda malicko, ale to je koli OC :) ani nemam problem s virusmi, s pomalym nabiehanim ani konfiguraciou. Na VS sme ale mali aj unixove/linuxove systemy, takze si kazdy z nas nahodil nejaky ten linux na kompa. Uz vtedy som spekuloval, ake distro zvolit, aby to bolo easy na zaciatok. Bolo mi poradene skusit MDK, RH, Suse, dokonca aj gentoo a fedora core sa objavilo ;) Ake ale bolo moje prekvapenie, ked som na svoju high-endovu masinu chcel nahodit vtedy najnovsi(!) MDK? Graficke prostredia nikde... chybali ovladace na graficky cip, ktory bol vonku uz asi 8 mesiacov. To iste RH aj fedora :( Jediny, ktory to rozbehal, bol cerstvo vypusteny Suse 9.3 DVD, ktory nasiel uplne vsetok HW na mojom kompe, a mam ho tam doteraz. Takze na radu novacikov, ktore distro vybrat, by som odpovedal Suse 9.3, alebo skratka vseobecne Suse, ktory sa ukazal ako distro s najlepsou podporou HW. Inak celkom nechapem tie masove presuny na Linux... uznavam sice unix-like sytemy ako stabilnejsie a ovela lepsie konfigurovatelne oproti win, ale na druhej strane XP by som ohodnotil ako najlepsi pocin microsoftu, ktory naozaj nema problem s nicim, pokial je on riadne postarane, takze pravidelne upgrady, zaplaty, update av a fw programov a databaz a sme za vodou. Ano, linux JE lepsi...ale stoji to obycajnemu uzivatelovi za to? ;) don\'t think so...
      • Re: Moja skusenost alebo Stoji to za to..? 01.10.2005 | 22:49
        Axolos   Návštevník
        Uplne suhlasim s nazorom. Osobne som novacik na poli Linuxu, asi rok som mal na laptope nainstalovany Windows XP Prof. a zaroven Mandrake Linux 10.1. Aj ked som sa zapotil s nastavenim wlan, predsa sa mi to dobre podarilo spustit. Teraz pred tyzdnom - po tom, co mi Windows uplne krachol - som sa rozhodol, ze prejdem na Linux... A odvtedy s tym mam problemy: kedze teraz vsetci hovoria o Ubuntu, nainstaloval som si najnovsie Kubuntu (som KDE-fan) a problemy zacali: nenachadzalo USB zariadenia, cudny system hesiel pre superusera (to bolo teda divne, ale nech). Nechal som to tak, presedlal na ArkLinux, ktory by mal byt totalne jednoduchy pre zaciatocnikov - ten sa mi po instalacii ale ani nespustil. Nasledovala Fedora Core 4, ktora sice fungovala vyborne, ale Gnome predsa len nie je to prave orechove pre mna a tym padom som to nechal a... opaet sa vratil k Mandrive (2005 LE). Tento mam este stale, aj ked prave v pozadi stahujem Suse 9.3, pretoze to chcem vyskusat, dokial som este v Linuxe nezacal naplno pracovat. :)) A myslim, ze to skusim aj s Gentoo... ale asi az o tyzden, ked na to budem mat viac casu... Osobne som ale rad, ze este stale mam dualny boot s Windows, na ktore sa stale mozem spolahnut... Nech to je ako to je, s Windows som doteraz nemal vaecsie problemy - vsetky zariadenia boli rozpoznane, nainstalovanie, wireless lan funguje. To sa mi paci... Pre novacika je predsa len Linux tvrdym orieskom...
    • danix live cd 24.09.2005 | 20:48
      tomas   Návštevník
      skusal som danix live, resp. som sa ho pokusil spustit, ale nejde to :=((( ked pri starte vlozim cd do mechaniky, tak sa pc tvari, akoby cel citat cd, ale po polminute to vzda a zacne bootovat OS z HDD. neviete cim to je? pokusal som sa to napalit viackrat, ale ani raz mi nezacalo spustat OS z CD. keby mal dakto podobnu skusenost, tak nech mi prosim odpise. vopred vdaka
      • Re: danix live cd 26.09.2005 | 20:27
        mlp   Návštevník
        mas to dobre stazene, vypalene jako iso?(stazeny iso soubor?) ...popr md5 sedi ? chyba cdrom nebo cd disku je vyloucena?
    • debian je best 28.09.2005 | 12:43
      skywaker   Návštevník
      debian sa mi viac paci nez ubuntu aj ked ubuntu ma kratsi release-cyklus, teda dobu vydania. danix som videl len raz aslo to ovsem na slaxa 5.0.6 to nema a existuje aj archie live cd a to je postavene na arch linuxe...
    • na nieco ste zabudli.. 01.10.2005 | 09:13
      Forsaken   Návštevník
      Este jeden detajl.. nikde som tu nenasiel zmienku o distribucii zvanej PCLinuxOS. Co si myslite o nej, prip. ake mate na toto distro nazory? Je/nie je vhodna pre zaciatocnika, ake ma moznosti, co je to vlatne zac? :) Vdaka za vsetky posty
      • Re: na nieco ste zabudli.. 10.10.2005 | 18:50
        Forsaken   Návštevník
        Nikto nic o PCLinuxOS nevie? O.o
    • problem 02.11.2005 | 00:09
      Avatar badian Mandrake 9.1  Používateľ
      mam problem vacsieho rozsahu: na PC s W98 sa mi nedari nahodit W-XP - najdalej som sa dostal po rozdelenie diskov, tam mi zmrzne, bezne pri kontorle HW blika kurzor na ciernom monitore tak som to skusil s linuxom mandrake 9.1, ze ci pojde. Aby som ho mohol nainstalovat, musel som odpojit v biose USB kontroler. Vsetko sa natiahlo, ale ked ma nabehnut, dojde po vypis bringing up loopback interface bringing up interface eth0 a som v keli, nerozumiem tomu ani macik poradi niekto? sa mi zda ze HW problem, mozno doska......
      • Re: problem 23.11.2005 | 13:11
        martinhej   Návštevník
        Preco neskusis nieco novsie? Napr Mandriva 2006 http://www.mandrake.cz/
    • Nenávidím Windows...! 02.11.2005 | 15:58
      hardy   Návštevník
      ...ja len skromne: ...už ma win dožral do nepríčetnosti. tak som sa rozhodol pekne pomaly a bez machrovania že sa niečo naučím o Linuxe. prešiel som si nekakú lireratúru a komentáre názory. na základe toho som sa rozhodol začať opatrne LIVE distribúciou Danix-cz , a vcelku ma veľmi milo prekvapila. ak som sa príliš nenechal uniesť nadšením , tak by som povedal : uooow...to je to čo potrebujem. A teraz k veci. Win ako taký mám zvládnutý. ,ale - MOJA STARA(manželka) as s Win nechce za svet rozlúčiť. Takžeee...rozdelil som disk na dve partície,druhá( for. vo FAT32)pre budúci Linux Danix , ktorú si nainstalnem z Live CD. Otázka: **nieje mi jasné spúšťanie - výber OS pri štarte . Poradte mi prosím, čo všetko spraviť ,aby bolo možné pri zapnutí kompu , jednoducho zvoliť štart bud Win alebo Linuxu.** obávam sa že ak to budem robiť metodou pokusu, a nainstalnem LIN. , viac sa na Win. nedostanem a to ma moja stará zabije ,lebo už jej došla trpezlivosť že **zaaase preinštalovávaš ten Windows...*** tož -skladám úctu Vám všetkým , ktorí ste v Linuxe už doma a prosím o túto radu. rád budem skvelým žiakom, len nech mám už s Windowsmi a celkovo Microsoftom naveky pokoj. Ďakujem.Snáď niekedy prispejem niečím užitočným aj ja....
      • Re: Nenávidím Windows...! 09.11.2005 | 11:13
        mikes   Návštevník
        zdar, vidim ze si nedostal odpoved na otazky ktoru si napisal... s tym vyberom OS... zatial som robil s troma dristibuciami a sucastou vsetkych bola instalacia tzv bootloader-a... takze hned po zapnuti pocitaca sa ti tento bootloader zobrazi a budes mat na vyber ktory OS momentalne potrebujes... vacsinou je hned default nastavenie na linux... to sa samozrejme v nastaveniach linuxu da zmenit na windows.
    • Nenávidím Windows...! 02.11.2005 | 15:58
      hardy   Návštevník
      ...ja len skromne: ...už ma win dožral do nepríčetnosti. tak som sa rozhodol pekne pomaly a bez machrovania že sa niečo naučím o Linuxe. prešiel som si nekakú lireratúru a komentáre názory. na základe toho som sa rozhodol začať opatrne LIVE distribúciou Danix-cz , a vcelku ma veľmi milo prekvapila. ak som sa príliš nenechal uniesť nadšením , tak by som povedal : uooow...to je to čo potrebujem. A teraz k veci. Win ako taký mám zvládnutý. ,ale - MOJA STARA(manželka) as s Win nechce za svet rozlúčiť. Takžeee...rozdelil som disk na dve partície,druhá( for. vo FAT32)pre budúci Linux Danix , ktorú si nainstalnem z Live CD. Otázka: **nieje mi jasné spúšťanie - výber OS pri štarte . Poradte mi prosím, čo všetko spraviť ,aby bolo možné pri zapnutí kompu , jednoducho zvoliť štart bud Win alebo Linuxu.** obávam sa že ak to budem robiť metodou pokusu, a nainstalnem LIN. , viac sa na Win. nedostanem a to ma moja stará zabije ,lebo už jej došla trpezlivosť že **zaaase preinštalovávaš ten Windows...*** tož -skladám úctu Vám všetkým , ktorí ste v Linuxe už doma a prosím o túto radu. rád budem skvelým žiakom, len nech mám už s Windowsmi a celkovo Microsoftom naveky pokoj. Ďakujem.Snáď niekedy prispejem niečím užitočným aj ja....
      • Re: Nenávidím Windows...! 03.11.2005 | 13:42
        Avatar digi-1 SUSE 9,2  Používateľ
        s tou nenavistou by som trochu pockal, pretoze chyba nebude v OS, ale medzi klavesnicou a stolickou, okrem toho, az ked prejdes na Linux zistis, co vsetko musis prekonavat a studovat. Mne bezi XP na PC uz asi dva roky uplne bez problemov, akurat doinstalujem nove baliky a sem-tam ho trochu poupratujem, zato Lin. SUSE mam uz osem mesiacov a este som ho nerozbehol podla svojej chuti a pritom je to jedna s tych lepsich distribucii. Prve problemi budes mat hned po install hociakej distribucie s grafickou kartou a s roznimy dalsimi ovladacmi, s cim si budes musiet poradit co najviac sam, pretoze nie vsetky uvedene postupy ti budu fungovat, vzdy sa to bude odvijat od hardweru ktory mas a vermi, ze tolko literatury, kompilacii, nastavovania, atd. atd. skratka sedenia pri PC len nad samotnzm ladenim PC som nestravil za celu dobu pouzivania Win od verzie 95 po XP ako za poslednych 8 mesiacov pri Linuxe a aj tak mi niekedy zostava - zachrana vratit sa do win, pretoze napr. na strih videa je v Lin. len nelinearne Kino co mi vobec nevihovuje a MActor co je len demo a to uz urobim kvalitnejsie video v MovieMaker vo WIN XP
        • Re: Nenávidím Windows...! 03.12.2005 | 00:04
          eXXe   Návštevník
          nainštaluj si Suse 10.0. Inštalátor to zvládol na 100 percent. Boot si možem zvoliť Win, alebo Lin. Linux bol inštalovaný na 2 Hdd ako slave - unformated. Pôvodne boli 2 Xp-čka.
    • Ktora distro 05.11.2005 | 00:07
      Secusan   Návštevník
      Po precitani tohoto fora je mi blbo.Kazdy tu vychvaluje svoju distro.Musim poznamenat ze som skuseny profesional (systemove programovanie -drivery c++,asm;siete).Vyskusal som vela systemov.Osobne pouzivam a doma mam nainst. linux vlastna distr.,freebsd,solaris,QNX(ovladanie domu-kurenie). Co sa tyka winxp je to system nie nie najlepsi ,ale hrozny co sa tyka bezpecnosti,architektury,atd.. Mal som moznost vidiet nejake kody winxp a bolo mi navracanie.Vytvaraju to rychlo a tak aby to ako tak bezalo.Potom to lataju a je v tom chaos. Pre beznych userov ktory sa nechcu nieco ucit: Chyba konkurencia.Linux je dobry system ale nie az tak userf.Dominantne postavenie mrkvosoftu =>vyrobcovia sa zameriavaju na win =>nie vzdy najlepsia podpora hw v linuxe lebo ten driver urobi vzdy lepsie ten co ho vyraba ako iny. no podla mna to nepotrva dlho davam 10-15 r budu ine sys. Pre server odporucam solaris, *BSD. Komercne AIX,HPUX,IRIX. To su systemy. Tu sa robia zmeny raz za 5 rokov. Jadro ma 30. A tie najvacsie pre vlady USA..,supercomputing vsetko namieru robene. a nie nejaky prdlajzovy winxp,win2003.
      • Lin-Win-2 08.11.2005 | 11:51
        Digi   Návštevník
        nepisal som zeby Win bola neaka vyhra, ale zatial pre domaceho uzivatela, ktory si na PC sem-tam potrebuje spravit neaky offis, hudbu, video a zahrat neaku hru je to zatial najschodnejsia cesta, pokial sa nechce zaoberat programovanim a okrem toho i hlavne vdaka Lin su vsetky tieto potrebne veci uz aj ako free. S tou ochranou je to trochu horsie, ale treba brat do uvahy ze Lin zatial ma menej ako 10% podielu na svetovom trhu a hackry sa sustreduju na systemy, ktrore maju podiel 15% a viac, takze udrzat OS s podielom cca 60% je dost tazke. Co sa tyka toho ucenia, kazdy si musi individualne zvazit, ci chce PC zapnut, urobit co potrebuje a vypnut, alebo ( v pripade Lin ) sa chce babrat v systeme a ucit sa trosku si ho aj preprogamovat, co zabere vela casu hlavne v zaciatkoch, mozno o 10 rokov ako pises to bude lepsie. Na margo programatorov snad len tolko, ze je vela zdanlivo jednoduchych veci, ( co pokladaju za automaticke ) pre lajkov ako neprekonatelna prekazka, napr: V casopise Linux+DVD cislo 11 je popisana instalacia Gentoo na strane 8. Vsetko je popisane v podstate dobre, len to ma pre lajka tazky uvod a sice v druhom odseku citujem " Spustite PC z DVD, pripravime oddili pro system, zkopirujeme soubor ... z ... na hlavni oddil pripojenou ako .... " atd atd. Takze vtom spusteni problem neni, ale ako ma vytvorit lajk oddil, pomenovat ho atd... , co je pre programatora samozrejme, je aj pre maleho kutila problem, pretoze prikazy v dose niesu totozne s unixom, takze takto Lin beznemu uzivatelovi len velmi tazko priblizime.
        • Re: Ktora distro 12.10.2006 | 15:42
          Hawkey   Návštevník
          Tie vylevy na win si nechaj, kecas! Hlavne o vyvojovej linii NT -> 2000 -> XP. Koniec koncov aj o lajne DOS -> Win 3.x -> 95 -> 98 (-> ME) sa da uspesne pochybovat, ze by bola vyvijana narychlo (je to 20 rokov vyvoja, v zavere [ME] poznaceneho "pretahovanim" NT features co viedlo k tomu ze ME pre nekonzistentnost vela vody nenamutili). At all, medzi 2000 a XP nie su zrovna najpodstatnejsie rozdiely a aj 2000 oproti NT 4 boli v podstate bugfixy a rozsirenie podporovaneho HW (aby sa KONECNE kernely zalozene na NT presadili "v beznom konzume" cim sa aj pre M$ support situacia podstatne ulahcila). Win (a teraz uz hovorim iba o NT linii, ina je 6 rokov neaktualna) nie su ani horsie, ani lepsie, su INE. A ako v *nixoch aj vo win plati ze (hoci si to niekto nemysli) vsetko neuklikas. Mohol by som ti vymenovat X veci, ktore v linuxe neurobis, alebo tak po pol roku tweakovania. Zacnem tym, ze slavny GIMP je total neergonomicky (co by som mu este prepacil, aj na Adobe layout si treba zvykat) a ani po rokoch nezvlada CMYK separacie, co je v DTP zaklad (a to uz neprepacim). Color management - PROBLEM. Bez toho sa neda ani grafika ani video robit na profi urovni. Strih videa na rozumnej urovni PROBLEM (ak chces vidiet poriadny editor tak Sony Vegas alebo nieco pekne od Avidu), koniec koncov uz to, ze distribucie su heterogenne zabranuje tomu, aby sa profi aplikacie no linuxu jednoducho portovali (kolkokrat som riesil chybajuce kniznice alebo ze aplikacia A pozaduje verziu v rozsahu 1-2, aplikacia B 3 a novsiu... zbytocna rana efektivite). BTW nie je ulohou OS vytazit uzivatela svojou spravou na 80%, o OS by si vlastne bezne "nemal vediet", svoj cas by si mal travit v produkcnych aplikaciach! Desktop publishing PROBLEM, pre uz spomenute color management a CMYK problemy napr., ale aj pre velmi blahovolny pristup "komunity" k podpore narodnych typografii - vam tu je jedno, ze po 1-2pismenovej (aj to ale nie zas kazdej) spojke ci predlozke ma byt nedelitelna (ale pruzna) medzera, sadzacovi to jedno nie je! Inak tuto prkotinu zvlada M$ Word fluently, pozrite sa na OOo... Akoze mozete si dokazovat ako to ide aj bez windows, ja vravim, ze casto ... amatersky a s quality decreasingom. Spravne je zvolit right tool for the right job. Co je NIEKEDY linux, inokedy Windows (opakujem ze mam na mysli len aktualne NT cores), alebo v mojom pripade napr. Irix... no place for fundamentalism ;).
    • aka distribucia pre starsi notebook? 07.11.2005 | 01:26
      konhEm   Návštevník
      mala, rychla, pekna, jednoducha? :))
    • Slax 12.11.2005 | 14:58
      Avatar jejfu ziadna  Používateľ
      Napalil som si live cd Linux Slax. Mozno hlupa otazka,ale...neda sa to nabootovat namiesto win.ze?
      • Re: Slax 13.11.2005 | 18:06
        Avatar dusan Arch Linux + Openbox  Používateľ
        V biose nastav startovanie z cd mechaniky, vsun CD a restartuj pocitac.
    • Problem z grafikou 13.11.2005 | 22:05
      miso156   Návštevník
      Mam suse 10.0 a ani za svet tam nemozem rozbehat grafiku. Mam ati 9600XT. PLS HELP
      • Re: Problem z grafikou 13.11.2005 | 23:27
        forsaken   Návštevník
        zozen novy suse :)
    • Aku distribuciu 15.11.2005 | 07:11
      Bandula   Návštevník
      Sme neziskova organizacia a rozhodli sme sa pre kupu pocitaca. Avsak riesime problem ci kupit WIN, alebo ist do Linuxu. S Linuxom nemam ziadne skusenosti. Neviem ani pre ktoru distribuciu sa rozhodnut. Podmienkou je lokalizacia, funkcnost ADSL modumu. Kedze sme materske centrum na pocitaci budu pracovat prevazne mamicky na materskej dovolenke. Takze ??
      • Re: Aku distribuciu 15.11.2005 | 18:40
        Sedrik   Návštevník
        Volba je Windows XP :o) Udrzovatelnost systemu je jednosuchsa ako pri LINUXe, Linux distribucia starne rychlejsie ako Windows, taktiez ju treba neustale zaplatovat. (Linux je tiez deravy). Pre bezneho uzivatela je Windows trochu jednoduchsia cesta, lebo sa snim pravdepodobne uz stretol. (skola, zemestananie). A aj dostupnost ovladacou pre Windows je lepsia. Na Linux treba mat cas, odhodlanie, niekedy aj dobre nervy.
        • Re: Aku distribuciu 16.11.2005 | 21:22
          Mandrake Linux   Návštevník
          Odporucam Mandrake Linux. Preco platit za Win XP? Na bezne prace uplne v pohode.
    • Neviem nic 18.11.2005 | 21:22
      sam12   Návštevník
      Chalani poradte mi... prvy krat instaluyjem linux na svoj comp. a je tu problem, instalujem Danix a po poznamke STARTING X11... ...ci co mam ciernu obrazovku... myslel som ze zamrzol ale na vseljake stlacenia klavky reaguje pocitac, dokonca pri nainstalovani Knoppix z origoš CD vydava aj zvuky len neviem co s tym... poradte!
      • Re: Neviem nic 18.11.2005 | 21:24
        sam12   Návštevník
        foya
        • Re: Neviem nic 23.11.2005 | 13:02
          martinhej   Návštevník
          Ten tvoj problem vyzera ze system pouziva zle nastavenia pre monitor. Zrejme by ti pomohlo editovat subor /etc/X11/xorg.conf (boot v textovom rezime, samozrejme). V tomto subore v sekcii Screen najdes info o monitore. Prepis ho tak aby to sedelo na tvoj monitor. Pripadne vyskusaj suse 10 alebo mandriva 2006. Maju vo vacsine pripadov bezproblemovu instalaciu a tiez detekuju spravne vacsinu hardveru.
    • Win vs. Lx 19.11.2005 | 01:18
      BigEh   Návštevník
      Začiatočníkom, ktorí si chcú odskúšať Linux a poznajú len Win odporúčam použiť najskôr Virtual PC (skús DEMO na http://www.microsoft.com/windows/virtualpc/default.mspx, alebo P2P nejake ISO). Pôvodne som sa aj ja trápil na 1.PC teraz môžem mať PC, koľko len chcem a bez obavy si s Linuxom vo Windowse robím čo chcem a nie opačne. Takto sa aj začiatočník môže vrátiť hocikedy k testovaniu a k učenu sa o Linuxe prakticky a nemusí sa obávať straty dát a p. Potom obráti kartu. Inak Vaše reakcie sa mi páčia. Konečne to prechádza do roviny, keď je to bez urážok a ide sa na konkrétne riešenie problemu...
    • suse 10 20.11.2005 | 11:10
      redcore   Návštevník
      skusal som si nahodit suse 10 najnovsi z dvd distribucie. mam 64 bit amd, slot 939. ked zacal bootovat, vybehol napis ze nemoze najst kernel 64... alebo take nieco. tak som ho skusil nahodit vo win cez vmware a slo to! ako mam tomu rozumiet? dik
    • Linux SUSE-10.0-CD-i386-GM 27.11.2005 | 10:58
      neo   Návštevník
      za poslednu no csom sa nudil a tak som stiahol toto Linux SUSE-10.0-CD-i386-GM je to 5CD a este aj LiveDVD v tom... lenze neviem ako nastavit siet v tom live dvd poradte.... pls
    • distro 21.12.2005 | 17:49
      amir   Návštevník
      Caute linuxaci! Mam na Vas otazku: ake distro na 200 MHz MMX, 128 MB RAM, 2 GB HDD ???? Poradte mi pls!
    • Prosim poradte mi. 25.12.2005 | 23:10
      lacky.luck   Návštevník
      Mam internet a nechcel som chotit na net s windows, mam nainstalovanu Mandivu 64_bit, ale mam trosku pocit, ze je pomala. Musim ju inac pochvalit, mala velmi jednoduchu instalaciu. Ztiahol som si obazy Debian Linux 64_bit, je to na 13 CD a trosku mam problemy s instalaciou. Ak ma niekto skusenost nech mi napise na lacky.luck@inmail.sk Dakujem
    • linux 27.12.2005 | 09:25
      roman   Návštevník
      chcel by som 2 operacne systemy do notebooku , WinXP a , Linux, ktoru verziu linuxu by ste mi odporucali. dik cau
    • Knopix 28.12.2005 | 20:59
      Avatar ivan greenie 5.0.2j  Používateľ
      Takze ked som si velku cast precital tak by som sa chcel este opytat. Chcem si spustit tuto live verziu a ako som pochopil tak musim nejake miesto na disku uvolnit. Mam ho rozdeleny na 4 a win xp. Musim uvolnit cely jeden diel z disku alebo staci nechat len potrebne miesto. dakujem. AMD sempron 2,4 256 DDR 166. Bude to stacit?
      • Re: Knopix 30.12.2005 | 11:00
        jozob   Návštevník
        1.) Nepotrebuješ vôbec uvoľnovať miesto 2.) Miesto treba uvoľniť len pri inštalácii systému, teda vlastne treba vytvoriť zopár Linuxových partícií 3.) Ta zostava ti bohate stačí
    • prechod z XP na Linux 01.01.2006 | 19:00
      mafo   Návštevník
      potreboval by som poradit chcem naistalovat jednu s distribucii na holy pocitac po sformatovany disku tak aby som po instalacii uz namusel botovat s CD,DVD ako live distribucie len cesku,slovensku dist. ktora na to je najlepsia co sa tika jednoduchosti,priehladnosti a rychlosti ovladania pod.ako Windows dik
    • ADSL 04.01.2006 | 17:12
      Peter   Návštevník
      Podarilo sa niekomu rozchodit DSL modem AD2622 od ST ? Ak ano poradte prosím.
    • Aký linux? 08.01.2006 | 16:51
      Julo   Návštevník
      Viem že každý sa pýta ale ja som už skúšal aj Mandrake aj Fedoru a ani na jednej som nevedel rozbehať sat.kartu SkyStar2 a ani Wifi kartu Asus Wl130b. Poradíte mi?
    • prechod na linux 11.01.2006 | 23:51
      patrik   Návštevník
      Chcem prejst na linux, chcel by som si stiahnut Mandrakelinux 10.1 ale chcem vedet ci je to po slovensky alebo cesky alebo je to iba po anglicky, typujem ze instalacia bude po anglicky(no co uz) ale potom aky bude jazyk sk, cz alebo eng? ja som zaciatocnik v linuxe tak sa chem este spytat ci mozem mat winxp na cecku a linux na dcku? da sa to tak spravit? a aby ked zapnem pc tak som si mohol vybrat do ktoreho os chcem ist?
    • zaciatocnik 12.01.2006 | 22:06
      Avatar PoligoN SUSE 10  Používateľ
      zdar potreboval bi som radu. v najblizsej dobe si cem naistalovat linux ale neviem si vibrat vhodnu distribuciu co bi ste odporucili zaciatocnikovy a prosim aj o link na stiahnutie. thnx
    • Linux na oldtimera 24.01.2006 | 13:31
      Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
      Zdravim vas kolegovia, mam otazku ohladom linuxu na stary notebook. Mam Ibm 701C, je to 486 24 MB ram a cca 600 Mb disk. Manzelke sa pacil linux na velkom desktope a chcel by som to skusit na tomto malickom stroji, no neviem ci to je vobec mozne - pripadne ci to je zvladnutelne laikom. Osobne som si uz par distribucii nainstaloval a pouzival, ale tymto som si vobec nie isty. Co by ste poradili?
    • mandriva a komercna? 15.01.2006 | 15:28
      tom   Návštevník
      nechapem jednu vec: dost casto citam, ze mandriva je komercna, ale na stranke mandrivy sa da stiahnut zadarmo. preco je to tak? je komercna alebo nie? diky za odpoved
    • Bežný užívateľ 19.01.2006 | 19:08
      xx   Návštevník
      podľa toho čo som si v týchto komentároch prečítal mám dojem,že ste rozdelený na tých " čo vedia a nepovedia ", preto že majú svoj jazyk /odborné alebo zaužívané výrazy/ a tých ako ja, čo sa spýtajú a nič sa nedozvedia. Tak, že zbohom asi LINUX a múdri linuxáci!
    • Joke or gentoo ? 20.01.2006 | 23:58
      Denadriel   Návštevník
      Ahojte vsetci pro.Linuxaci :p Ohladne linuxu som uplna noobka resp. este horsie :) Neviem poriadne robit ani vo Win-e Proste neviem nic :( Ale ide o to ze som cital a aj som sa rozhodol si nahodit Gentoo. Neviem preco som sa tak rozhodol ale jednak z nudy lebo neviem ako mam zabijat cas a jednak mam doma dokumentacny projekt pre Linux , tak som sa rozhodol to nejako sklbit :) co vy na to ? Dufam ze tu nebude tona smiechu :) Odpovede ocakavam na : Samuel41@post.sk
    • Joke or gentoo 21.01.2006 | 00:00
      Denadriel   Návštevník
      A chcel som podotknut ze mam 19 rokof takze do takej 50-ky by sa to dalo zvladnut nie ? :ppp
      • Re: Joke or gentoo 01.02.2006 | 21:12
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        S tym LDP ti prajem vela uspechov, neviem ci to je prave vhodna literatura, ked si svoje schopnosti popisal v komentari predtym, hehe, ale k veci. Ak zvazujes distro, skus Mandrake 10.1 alebo Mandriva 2005LE. Viez ze si kazdy haji "tu svoju" ale stane si ze niekedy nejdu live cd nabootovat ani za toho svateho a "riadne" distribucie idu v pohode. Skus, ak tepojdu mandraky, napis mi a skusime nieco. ok?
        • Re: Joke or gentoo 03.02.2006 | 21:39
          bimbo   Návštevník
          Si srandista. Robim s linuxom uz dlho, ale novacik a gentoo ? Taka kombinacia vedie k nenavisti a schizofrenii. Gentoo je distribucia pre zdatnych a linux-konickarov, co chcu mat vsetko "ciste".Skor by som to nazval ako "klubova" distribucia. Daj sa radsej cestou Suse alebo Mandriva. Ale urcite posledne vydania (suse 10 a Mandriva 2006). Pekne si to vsetko naklikas, ako si bol doteraz zvyknuty, precitas si cesky manual z adresy ftp://mandriva.contactel.cz/people/bibri/doc a potom mozes zacat objavovat komand lajnu.
    • distribucia 25.01.2006 | 17:31
      math   Návštevník
      chcem, poradit pre tych co chcu skusit linux. vyskusal som viac distribucii, kazda je vyborna, ale pre zaciatok by som doporucil polsky prepis redhatu aurox11. je dost jednoducha instalacia a aj konfiguracie nie su najhorsie. co budem moct poradim. math@zoznam.sk prajem aby ste sa tesili z novoobjaveneho prostrednictvom linuxu
    • RE:distribucia 30.01.2006 | 15:44
      Nika   Návštevník
      rada by som poprosit o pomoc..radu...vyskusala som niekolko distribucii..redhat9,a live slax,danix,a skusala som aj suse9.live,vsetko mi bezalo...teraz som si kupila iny pocitac...733Mhz,256 ram,intel pentium lll procesor...ked som skusila linuxove disra...nacitalo mi iba slax...ostatne ani nezbotovalo...a pritom na inom pc to v pohode nabootuje a nabehne...teraz ani danix...ani suse..poradte ...co moze byt problem...dakujem vopred za radu...
      • Re: RE:distribucia 01.02.2006 | 20:46
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Cau Nika, skus blizsie napisat model dosky. Pripadne si skus v Biose vypnut acpi, to niekedy linuxy nemaju rady. Vypisani ti tie linoxove cd nejaku chybu, alebo ich to nejako ani neciitalo?
    • Debian 04.02.2006 | 17:28
      miso156   Návštevník
      Zdravim, nainstaloval som si debiana pomocou netins, a problem je v tom, ze nemozem spustit graficke prostredie, hned ma hodi do Shellu. Ako ho zapnem?
      • Re: Debian 05.02.2006 | 14:20
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        ako ho mas nainstalovane tak prikazom startx, ak nie tak ho musis nainstalovat (apt-get install kde-base).
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • ...amater... 12.02.2006 | 03:28
      jan   Návštevník
      Moj problem spociva v tom, ze som kupil moj prvy pc asi pred troma mesiacmi. Do tej doby som ziaden nemal a moje znalosti z oblasti infrmatiky boli naozaj velmi chabe. Za tie 3 mesiace som sa cosi naucil, ale mam pocit ze neviem ako pokracovat vo vlastnom zdokonalovani v oblasti pc. Napadlo ma, ze taky linux by mohol byt niecim, co by mi mohlo pomoct, pretoze ako som pocul, clovek co ma linux musi neustale nieco riesit, ucit sa. Co si o tom myslite? Mohol by byt linux nieco, co ma donuti viac sa naucit, alebo je este pre mna priskoro? Ak skusit linux, konkretne aky, kde sa da stiahnut (byvam v zahranici, navsteva knihkupectva nemozna)? Bolo by mozne to vyriesit nejak tak, aby na mojom jedinom pc (pouzivanom aj priatelkou) bezal aj linux aj windows? za pripadne odpovede velmi dakujem...
      • Re: ...amater... 15.02.2006 | 13:45
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        noo, akt mo myslis seriozne a neodradi ta prvy problem, ale vies vydrzat do konca, odporucam ti skusit svet linuxu. Zacni s Mandrake, je najjednoduchsi pre zaciatok, mozes si prejst i ostane distra, ale je dobre vybrat si " tu svoju" a tej sa venovat. Nepaci sa mi ked ludia skusaju vsetko a na vsetko potom nadavaju. Kazda distribucia ma svoje muchy, i silne stranky, je na tebe ako sa k tomu postavis. Ak budes mat nejake otazky, daj vediet. Vela zdaru. Este pripadne popis svoj comp i s nazvami a modelmi komponentov, ak mas nieco co v linuxe nerobi dobrotu, napiseme ti.
    • Snaživý nováčik 25.02.2006 | 07:06
      Poleno   Návštevník
      Chcel by som sa zoznámiť z LINUXOM. V okolí to nikto nepoužíva. Veľa som o tom čítal takže idem nato. Aj s Vašou podporou. Držte mi palce. Ďakujem adio Win
      • Re: Snaživý nováčik 26.02.2006 | 18:18
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Mas uz vybratú distribúciu?
    • SK stranka na Mandrake Linux 26.02.2006 | 19:09
      ops   Návštevník
      ta Slovenska stranka na Mandrake je asi mimo. Ved sa tam pozrite.
      • Re: SK stranka na Mandrake Linux 27.02.2006 | 11:07
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        odporucam tu cesku, ta nemava problemy
    • Danix 26.02.2006 | 19:39
      ops   Návštevník
      Ked som nainstaloval Danix na harddisk, tak po stvrtom vypnuti a zapnuti spadol
      • Re: Danix 27.02.2006 | 11:10
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Co konkretne spadlo? Napisal nejaku chybovu hlasku? Popis hardware co sa v kompe, mozno niekoho z nas nieco napadne. Iba tak pre info sa spytam, ci si si vypol v biose ACPI - presne toto sa mne raz stalo s nejakym mandrakom. Bolo treba nainstalit to nanovo, ale potom bez acpi to slo. Linuxy nemaju radi acpi, i ked i s nimi sa niekedy da spusat mandrak.
    • Linux do 1,5 G 26.02.2006 | 21:39
      alfa   Návštevník
      Vie niekto poradit nejaky linux ktory zaberie po instalacii na disk maximalne 1,5 giga? Cim viac verzii poradite tym lepsie. Diky moc
      • Re: Linux do 1,5 G 27.02.2006 | 11:16
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        V podstate sa do 1.5 GB zmestis s kazdou instalaciou. Instalacia linuxu je v tomto skoro ako i Windows 95 alebo 98. Pri instalacii si zvolis co vestko tam chces mat. Ak vsade zakliknes komplet instalaciu dostanes sa i zez 2 Gb. Ak nainstalujes zakladne veci, a jednu graf. nadstavbu ( KDE ) , myslim si ze sa tam dostanes, ale nezabudni ze linux ma na swap vlastny oddiel, neswapuje k obycajnym datam. SKus napr. partition magic, a vytvor ext3 pre linux a linux swap pre odkladaci subor. Kedze si uvideol iba 1.5 GB na instalaciu, predpokladam slabsi stroj a pravdepodobne nebude disponovat takou velkou ram pamatou aby si swap nepotreboval. Nezabudni na to.
    • Linux? 03.03.2006 | 11:49
      MaN144   Návštevník
      No, pred nedavnom som si natiahol do pocitaca Ubuntu 5.10, instalacia bola celkom v pohode az na moment ked sa zacali instalovat nejake pridavne kniznice (sorry za neznalost pojmov), spytal sa ma asi 5000 otazok, z ktorych som si precital 10 a 2 som porozumel. Po nainstalovani som mal hned problem s frekvenciou monitora a pripojenim na net. Som pripojeny cez WiFi a prevadzkovatel mi oznamil, ze to rozbehat asi ani nepojde. Ked som tam vopchal DVD s filmom, tak mi to oznamilo, ze to nepojde. Dost ma to sklamalo. Chcel by som poradit, ci to je zlou volbou verzie Linuxu, mojou netrezlivostou alebo sa to bezne Linuxu stava. Za objektivne odpovede dakujem.
      • Re: Linux? 03.03.2006 | 20:57
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Uha, to si ma zaskocil. Skoda, ze si nepopisal o instalacii viac, ale ak si to robil prvy raz, chapem ze to mohlo byt neprehladne. Osobne som si ubuntu este neinstaloval, preto iba tipujem. Neklikol si na nejaky expertny mod instalacie? Nie je tam nejaka volba typu easy install, alebo typicka instalacia? Mozno by som Ti odporucal i skusit iny Linux, hlavne nazaciatok, ked sa ako tak zorientujes, budu sa ti pripadne problemy lepsie riesit. Skus uz spominany Mandrake Linux, ja som s nim zatial problemy nemal ani u notebookov, ani u velkych pc. Nenechaj sa hned odradit, ked si stosku na linux zvyknes, nastavis si tam vela vselijakych "cukrikovskych" malickosti ktore sprijemnuju desktop alebo pracu na nom. Pripadne si skus pozriet nejaky how-to na strankach ubuntu - momentalne si ich stranky preklikavam, tiez ma ubuntu zaujalo. Ak najdem nieco konkretne, dam ti sem link. Zatial si teda skus pozriet i na mandrake, alebo dokumentaciu na nete. Ak budes mat nejake otazky, pls napis, radi pomozeme. Pripadne sa mi ozvi na icq 278 533 803 , mozno ti poradim, ak budem vediet.
    • disketove distro 08.03.2006 | 20:54
      tom@sQo   Návštevník
      nepoznate dajaku disketovu live distro?
      • Re: disketove distro 09.03.2006 | 20:48
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Zdravim, spomedzi viacerych ti chcem poukazat na jeden zaujimavy sajt. http://users.sunet.com.au/~tsn/floppy_linux.html
        • Re: disketove distro 15.03.2006 | 19:20
          ops   Návštevník
          a href='http://freshmeat.net/browse/1013/'>sem pod
    • Danix 09.03.2006 | 17:55
      salasa   Návštevník
      ja by som sa chcela opýtať či je danix vlastne ta ista distribucia ako knoppix len je v češtine
    • Danix 09.03.2006 | 17:55
      salasa   Návštevník
      ja by som sa chcela opýtať či je danix vlastne ta ista distribucia ako knoppix len je v češtine
    • Danix 09.03.2006 | 17:59
      salasa   Návštevník
      ja by som sa chcela opýtať či je danix vlastne ta ista distribucia ako knoppix len je v češtine
    • Linux 13.03.2006 | 12:45
      Marek   Návštevník
      Prosim vas o radu.Chcem vyuzivat Linux a WindowsXP na jednom PC.Windowsu obcas sibe.Chcem tam dat aj linux keby sa nieco stalo s windowsom taka zachrana.......Pouzivam XoSl ako boot manager .Som cital celu debatu.....A nic som skoro nepochopil.....Prosim aky mam dat OS-linux na AMD Barton 2500+ ,512MHZ RAM,A Randeon 9600pro.......Alebo neaky iny OS????????Dakujem vopred.Moj Email-dastin517@azet.sk
    • Linux 13.03.2006 | 13:08
      Marek   Návštevník
      A ako sa to da nainstalovat?Si ho stiahnem z netu - ale este neviem ktory....Napalim a co dalej boot zmenim aby to slapalo z CD.A co dalej dakujem
    • Linux 13.03.2006 | 13:48
      Marek   Návštevník
      Alebo ake su vyhodi jedneho OS a Druheho.Dakujem
    • Otazka 14.03.2006 | 08:40
      janci   Návštevník
      Prosim vas, som zaciatocnik a chcel by som nejsku plnu distribuciu Linuxu, nie len live CD ale mala by mat pod 700MB - teda vopchat sa na jedno cd. Existuje taka?
      • Re: Otazka 14.03.2006 | 14:22
        BAKY   Návštevník
        Jasne, existuje ... Stiahni a nainstaluj toto: http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/vectorlinux/veclinux-5.0/iso-soho/VLSOHO-5.1.1.iso Viac info o tej distribucii najdes na: http://www.vectorlinux.com/ Podla mojho subjektivneho nazoru najlepsi a najrychlejsi Linux na desktop.
    • Linux 14.03.2006 | 13:50
      Marek   Návštevník
      Co hovorite na SuSe 10????Vypada ze je to super OS?Ja chcem vedet iba vas nazor!Dakujem A ked si to stiahnem to suse ako to mam napalit?dakujem
    • MDK A MND 16.03.2006 | 01:51
      mato   Návštevník
      Nic horsie ako je MDK a Mandriva som v zivote nedrzal. Z praxe viem, ze to co naprogramuju francuzski programatori stoji v praxy za hovno. MND 2006 sa mi nepodarilo nainstalovat ani po mnohych zasahoch a nastaveniach biosu, MDK 10.1 v kuse pada a mrzne, same chyby, graficke prostredie absolutne nestabilne - Padaju na nom mnozstva programov - napr. vsetky exploreri ktore som skusal. Ruky prec od neho. Pravidelne udrziavane Win XP su spolahlivejsie ako Mandrake a Mandriva
      • Re: MDK A MND 16.03.2006 | 01:52
        mato   Návštevník
        ospravedlnujem sa za gramatiku, uz je predsa len pokrocily cas
        • Re: MDK A MND 18.03.2006 | 10:52
          jaja   Návštevník
          ja len tolko k tvojmu prispefku: HOVADINA!!!
    • Lynux 18.03.2006 | 01:09
      Alex   Návštevník
      Caffte prosim vas o pomoc....Dnes som zacal tahat mandrina Lynux 2005 Limited editon.V DVD formate.Zabra to 2.5GB.O aku verziu sa jedna?A keby to bola stara da sa to UPDATE-nut?DAkuje
      • Re: Lynux 18.03.2006 | 10:53
        jaja   Návštevník
        skus si cez torrent najst (www.torrentspy.com) mandriva 2006 powerpack :)
    • Lynux 18.03.2006 | 11:19
      Alex   Návštevník
      Dakujem skusim
    • Linux 18.03.2006 | 14:38
      cobi   Návštevník
      Odporúčam stiahnúť Mandriva One 2006, napáliš to Alcoholom na jedno CD a máš to ako Live, ale s možnosťou inštalovania. Od začiatku to maáš po slovensky, mám to na compe spolu s XP a pohoda, pri štarte sa opýta čo chcem spustiť...
    • Vigor318 18.03.2006 | 19:04
      Alex   Návštevník
      Mam maly problem s modemom Draytek Vigor 318......Mam mandrivu 2005 LE.A nejde nainstalovat modem a nutne potrebujem pomoc...Rychlo dakujem
    • Vigor318 19.03.2006 | 08:53
      Alex   Návštevník
      A da sa updatnut Mandriva 2005 LE a 2006???? Lebo pod 2006 ide Vigor318
    • Vigor318 19.03.2006 | 09:08
      Alex   Návštevník
      na stranke : http://www.vigor318.ic.cz/Mandriva/index.html Je to popisane.Ale ja som uplny zaciatocnik..Co mam spravit s tym textom ktory je tam cervenou farbou???Je tam pisane-skompilovanie jadra....Ako sa to robi?Dakujem
    • Instalacia 07.04.2006 | 12:04
      Marek   Návštevník
      Mam SuSe 10.1 a nejde mi instalovat ziadny rpm balicek.ani pod root-om!!!!Kliknem na rpm balicek a otvori sa mi tabulka.....Ako by nevedelo s cim to ma otvorit???Co mam teraz robit?a z DVDsuse ide instalovat balicek neviem co teraz prosim o pomoc
    • drivers 07.04.2006 | 15:07
      Andy   Návštevník
      Zdravim cem zacat s linuxom odporucili mi manriva 2006 len neviem ako je to s drivermi na notebooky konkretne na acer aspire 1694 wlmi, ci uz samotna mandriva ma nieco v sebe alebo treba vsetko tahat z netu vopred dakujem za pomoc
    • ako začať? 08.04.2006 | 21:28
      Avatar mpt3   Používateľ
      Mám WinXP a skúšal som už aj DaNiX (live CD) a chcel by som si rozdeliť HardDisk aby som neprišiel o môj legálny Microsoft, ale chcem využívať Linux... Poraďte niekto ako dať dva OS na jeden PC aby sa to nebilo a ešte by ma zaujímalo, ako to je s jazykmi pri Linuxových distribúciach? Chcel by som SK or CZ a ako s kancelárskym balíkom?
    • Ako je to s jazykmi? 09.04.2006 | 01:53
      mpt3   Návštevník
      Keď stiahnem niejakú distribúciu z www.linuxISO.org ako tam dostanem priateľnejší jazyk?
      • Re: Ako je to s jazykmi? 09.04.2006 | 01:59
        mpt3   Návštevník
        A aký je rozdiel medzi MandrAKE Linux a MandrIVE Linux??? Ja myslel, že Ive je odroda Ake v Česštine, ale aj Ive som našiel na anglických stránkach... Tak som z toho úplne dopletený... Dík moc za odpoveď...
        • Re: Ako je to s jazykmi? 13.04.2006 | 19:02
          math   Návštevník
          jazyk je vecou kde. tak, ked budes tahat jazyk do linuxu tak ho hladaj pre kde, ak pouzivas kde_cko... do vyhladavaca zadaj napr... kde slovensky
    • akú distro? 09.04.2006 | 02:23
      Avatar mpt3   Používateľ
      Mám Intel Celeron D, 2.8GHz, 256MB RAM... Som mierny začiatočník...a Win ma nudí...pomalý a padá...cem Lin...
      • Re: akú distro? 10.04.2006 | 22:25
        Ja   Návštevník
        Tak si nainstaluj Ubuntu. Najlepsie bude, ked si stiahnes najnovsiu verziu z http://cdimage.ubuntu.com/releases/dapper/flight-6/ Je to sice len alfa verzia, ale uz teraz je vynikajuca a onedlho bude final. Vyhody: kompletne v Slovencine, kompletne free, najnovsie verzie SW... Pozri si aj www.ubuntu.cz
    • live 14.04.2006 | 22:33
      Avatar hasti   Používateľ
      hladam live distribuciu, ktora by podporovala accesspoint ovis link WL-1120 AP. a rad by som vedel ci sa da rozchodit adobe photoshop CS na niektorej distribucii.
      • Re: live 21.04.2006 | 00:35
        hasti   Návštevník
        pekne dakujem za odpovede............
    • ofice 14.04.2006 | 23:09
      Avatar hasti   Používateľ
      je v open ofice predloha fakturi? ak ano kde ju najdem.
    • distro 16.04.2006 | 17:33
      adela   Návštevník
      jednoznačne debian.. bežím na ubuntu breezy a som veľmi spokojná
    • hmm 18.04.2006 | 13:25
      majsterSusak   Návštevník
      Uz by ste to mohli zmenit: SUSE- licenčná politika - nedostupnosť CD ISO obrazov zadarmo (iba DVD) sak je davno aj na CD a licencnu politiku ma kazda distribucia
    • zavádzač?? 19.04.2006 | 13:17
      mpt3   Návštevník
      Kam nainštalovať a aký zavádzač? Poraďte, kto s tým má skúsenosti... Mám WinXP a chcem pracovať aj s Linuxom... Mám už rozdelený disk, ale druhá časť ešte nie je naformatovaná... Kam mám nainštalovať zavádzač? Prosím o odpoveď a ďakujem, lebo ja v tom neviem chodiť...
      • Re: zavádzač?? 19.04.2006 | 20:22
        LinuxUser   Návštevník
        Zavadzac sa ti nainstaluje sam, ked budes instalovat linux. Vacsinou sa instaluje na MBR (master boot record), ale budes si moct vybrat aj ine miesto - napr. disketu (to ti vsak neodporucam). Vacsina distribucii pouziva zavadzace s nazvom LILO, alebo GRUB. Cast disku, ktoru mas vyhradenu na linux sa ti pri instalacii znovu naformatuje, lebo si bude vytvarat vlastny suborovy system (ext3, alebo podobny). Ak si zaciatocnik, odporucam ti pouzit distribuciu Ubuntu, lebo ma vynikajucu detekciu HW, najnovsi SW, jednoduche ovladanie, podporu na http://forum.ubuntu.cz/ atd.
    • co tak debian?? 08.05.2006 | 16:06
      ronaldo   Návštevník
      heh, nenasiel som prispevok v ktorom by ste doporucili debiana.... velmi spolahlivi, vykonny, ma vsetky casti ktore potrebujem a btw: je dobre pouzitelny aj ako server, router.
      • Re: co tak debian?? 09.05.2006 | 21:56
        Janci222   Návštevník
        No nazor na debian by sa hodil .... najma pri jeho pouziti na desktop .... a mne sa jedna najma o jeho rychlost (aj na starsich pc). Ak daco vies ... napis.
    • aky? 10.05.2006 | 16:02
      minson   Návštevník
      mam trochu komplexnejsiu otazku. aku distribuciu pouzit za tychto predpokladov: - vyrhadeny priestor je 5GB a bezi popri WIN XP - nepotrebujem nic zlozite: OpenOffice, GIMP, Apache + PHP, MySQL, potesi bezproblemovost GNOME aj KDE - hladam user friendly distribuciu, s pocitacmi nemam problem, ale s linuxom okrem Knoppixu skusenosti moc nemam - najlepsie, aby nebol priblem nainstalovat rozne drivery (bude to pre notebook Dell D610) Poradite mi? :) diky
      • Re: aky? 11.05.2006 | 19:08
        T0M   Návštevník
        Ak si nováčik, a chceš hlavne, abz si bežal bezproblémovo systém, tak jednoznačne OpenSuSE 10.1 alebo 10.1 (tá má už aj podporu Xgl) ... Môžeš ešt skúsiť aj Mandrakelinux 10.1, ale nemá najlepšiu podporu všetkého Hardwaru ...
    • cz alebo sk verzia 11.05.2006 | 00:29
      ignac   Návštevník
      Zdravim, chcem sa spytat ci existuje nejaky linux plne cz alebo sk?
      • Re: cz alebo sk verzia 11.05.2006 | 19:10
        T0M   Návštevník
        Skoro každý Linux je plne jazykovo orientovaný, zato býva ne viac CD. Win XP je iba na jednom, ale na nom je len jeden jazyk. Ale napr. taká Mandriva na 3CD, má všetky jazyki na svete, ešte aj po čínsky a hebrejsky ...
    • Zajimavá volba pro nováčky 13.05.2006 | 22:21
      Alf8   Návštevník
      Já mám výbornou skušenost Ubuntu LINUXEM. Jak s verzí 5.10 tak i z 6.06 Dapper. Nevíc mne potěšilo ,že nemám problém z ovladači WIFI karty s čipsetem Texas Instuments (ovladače se nainstalovaly už při instalci systému ) a také zavedení 3D akcelerace pro GK s NVidea kartou nebyl problém. (je potřeba nainstalovat z repozitářů)
    • Pochopte bežných userov! 22.05.2006 | 14:54
      Duke   Návštevník
      Fandím Linuxu, aj keď som originálny win dostal ako dar. Tvrdiť že len určitá distribúcia je dobrá, je ako tvrdenie, že keď hrám futbal, hokej je nanič. Všetky OS, programy a distribúcie mi spoľahlivo spadli. Téma o stabilite win a lin má asi víťaza - SOLARIS, na HD môžu byť všetky tri. Táto debata je o tom, čo ponúknuť začiatočníkovi. Môj prvý Linux bol Live - Knoppix, pred rokom. Prešiel som na rpm distribúcie, vyskúšal som základné a vždy som sa vrátil k Mandrive. Live som skúsil aj Gentoo a Kubuntu, ale ďalej som nešiel (nanovo ťahať upgrady). Sú asi aj náročnejšie. Je to z pohodlnosti, pretože 15 rokov používam win a myslím si že v Mandrive (aj SUSE a Fedora) som našiel príbuznosť úžívania a inštalácie. V Mandrive som sa najľahšie naučil upgrady a hlavne sa mi páči zdieľanie diskov a ich delenie. Používam win a lin súbežne, vo win pracujem a v lin skúšam to čo som vedel v 1988. Som zdatný užívateľ a nechce sa mi ísť tak do hĺbky ako keď sme to mydlili na 64 či Amigách. Len poprosím všetkých, myslím tým počítačových maniakov, aby si prečítali prvú kapitolu užívateľskej priručky Solarisu č. 806-4743 str. 35, kde sa píše, že klik je stlačenie a uvoľnenie tlačítka č. 1 na myši. Ako tlačítko č. 1 je prednastavené ľavé. Sem neprispievajú takí, čo potrebujú takúto informáciu, ale hlavne takí, ktorí Linux (alebo niečo iné) programujú. Zdá sa, že však zabudli, že ich niekto učil používať myš. Ak je to otázka ceny, tak jednoznačne Linux, pre užívateľa win je najprívetivejšia Mandriva, Fedora 5, ale tá hnevala tiež. V grafickom móde nešli upgrady. A nikomu sa neodvážim tvrdiť, ktorá. Potom je Linux nanič, pretože mi od 2.6.16 nejde zvuk. Úplne jedno, či bol z rpm alebo z kompilácie. Ešte jeden pohľad. Nemám doma web a nosím si upgrady na CD. Win ma 300 MB upgradov, každá distribúcia 2 - 3 GB.
      • Re: Pochopte bežných userov! 25.05.2006 | 00:54
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Amen bratu, amen. Kazdy potrebuje nieco ine, niekto autobus, niekto feldu, niekto Linux, niekto Win...
    • Fedora 5 25.05.2006 | 17:52
      Tomas   Návštevník
      Caves, no mam problem. :) Mal som XP, ktory mi spadol iba ked ma niekto vyzval na videoconferenciu ale inak bezal uplne bez zasekavania. Medzicasom som zacal fandit linuxu, videl som ho raz u kamarata a strasne sa mi pacil. No a vcera co cert nechcel, naistaloval som Fedoru 5 a dal som si prec aj XP. Internet mi sice funguje, ako aj grafika ci zvuk, ale problem je v tom, ze absolutne neviem v tom robit. Instalacie. Hlavne to mi robi problem. Nejdu mi spustit ani mp3 subory a ani avi ci mpeg. No neviem, snad sa v tom naucim robit casom, lebo by som chcel ostat s linuxom. Sak aj teraz bezim. Zrovna mi stahuje baliky z Add and remove software. Dnes uz druhy raz. Ale zamrzol aj teraz. Tak neviem. Asi si dam nejaky kurz linuxu. :) to su veci
      • Re: Fedora 5 25.05.2006 | 20:08
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Ahoj, ak zacians s linuxom, skus nejaku z "jednoduchsich" distribucii. Odporucal by som Ti ubuntu / kubuntu, mandriva linux. Ak si z Ba mozem Ti dat cd s ubuntu linuxom. Je tam live cd, i instalacne. Skus najprv tieto, Fedoru si nechaj na neskor. Nechaj si i XP aby si mohol robit na PC ak sa ti nahodou nieco pokazilo a aby si mohol hladat pomoc na forach.
    • Aku distr na slabom PC 26.05.2006 | 15:50
      Janoblb   Návštevník
      Co by ste mi niekto poradili nainstalit na pc pentium 233 s 32 mb ram a 4 gb diskom. Som skusal live knoppix, bootoval asi 3/4 hodiny ;-), skusil som ho nainstalit pomocou sudo... ale nejako nevedel zapisovat na hdd, podarilo sa mi ho nejako rozdelit na 3,5 gb a 0,7 na swap a na niekolky krat po ignore_check=1 aj nainstalovat. Po reboot ostal stat na grub, kedze som laik nevedel som ci tam je ten linux ci nie a ako ho nabootovat do KDE. ALe to je jedno aj tak potrebujem nieco jednoduche v cestine/slovencine a aby to jak tak slo v graf mode na tej mojej sunke. Skusal som aj mandrivu mini a instal sa zasekol, a mandriva one ostane pocas nabiehania stat. Samozrejme myslim free OS. Dakujem.
      • Re: Aku distr na slabom PC 23.11.2006 | 12:50
        JOSEPH   Návštevník
        Toto by som bral aj ja.Keby tak niekto poradil
    • kompatibilita 04.06.2006 | 00:04
      Milos   Návštevník
      Chcem sa spýtať či existuje kompatibilita softwaru medzi jednotlivými distribúciami linuxu. či môžem aplykácie pre ubuntu spusťiť na Fedore, mandrake a i...
    • OS NA NOVO!! 04.06.2006 | 16:04
      Avatar Novacik Slax  Používateľ
      Zdarvim priaznivcov OS Linuxu! Pri spadnuti OS win som ako pomocnika v nudzi najvyssej puzilval live distribuciu Slax. Linux sam o sebe ma chytil a chcel by som sa v nom naucit plnohodnotne pracovat chcel by som sa opytat aku distribuciu a zdroj informacii, kde by som ziskal potrebne zaklady by ste mi na novacika vedeli odporucit:) Za vsetky odpovede vam vopred Dakujem...:)
      • Re: OS NA NOVO!! 04.06.2006 | 16:56
        T0M   Návštevník
        Ak si začiatočník, tak ti odporúčam najmä z týchto možností : Mandriva Linux 2006 alebo SuSE 10.1 ... To sú najlepšie pre začiatočníkov. Ked už budeš mať LINUX 2-3 roky, potom odporúčam prejsť na ovela komplexnejšie distribúcie, ako napr. Debian, Gentoo alebo Slackware. FreeBSD, OpenBSD a NetBSD ti neodporúčam, lebo majú len velmi slabé X Window, sú to hlavne UNIXI na SERVER ... A pre : Internet, kanceláriu, sem tam hry, HLAVNE STABILITU, Grafiku a pod. je najlepší LINUX. Ja mám konkrétne Mandrova 2006, ale silne rozmýšlam o prechode na SuSE 10.1, len si ešte počkám, kým vychitajú na nom muchy ( UPDATE ). Mandriva neni zlá, ale SuSE sa mi lúbi, v smere štýlu ... Je to len na tebe, hodne záleží, čo na nom mieniš robiť ... Ked len hrať Counter-Strike a pod. tak si radšej ostaň pri WIN XP ...
    • WINDOWS alebo LINUX 12.06.2006 | 10:03
      JurajF   Návštevník
      So záujmom sledujem Vašu diskúziu, ktorá je niekedy miernejšia, sem-tam ostrejšia. Z Vašich príspevkov mi jednoznačne vychádza pravdivosť tvrdenia: Každý cigáň svojho koňa chváli! Každý má svoje očakávania, skúsenosti a potreby, nie je nič na svete, čo by sa každému ľúbilo. Je najlepšie vyskúšať si jednotlivé systémy a vybrať si ten, ktorý sa Vám najlepšie ľúbi a vyhovuje. Ja osobne vítam aktivitu ľudí, ktorí sa snažia pomáhať začiatočníkom dobrými radami, reagujú na ich podnety a dotazy, a práve to je zmyslom aj tejto stránky. Predpokladám, že podobná stránka je aj pre zástancov WINDOWS, kde "amatéri" si môžu násť užitočné informácie. Ja osobne plánujem paralelne používať obidva OS a takto získať skúsenosti. Treba si uvedomiť, že nie každý je odborník vo výpočtovej technike, väčšina z nás potrebuje ľahko ovládateľný systém, bez písania zaklínadiel alebo čarovnej formulky pri inštalovaní užívateľských programov alebo nového hardvéru. Ja Vám prajem, aby Vám tento elán vydržal a našli si operačný systém Vašich snov! Juraj
    • debian na cd 13.06.2006 | 13:30
      milo   Návštevník
      zdravím, chcel by som debian 31 sarge na cd. Nemám možnosť stiahnuť si ich z netu a v obchode na linuxos je iba dvd. Nepozná niekto nejaký obchod (aj internetový), kde by som si ho vedel objednať. Mám možnosť prepáliť si DVD na CD. Dá sa to? kontakt firus@centrum.sk
    • moje skúsenosti 14.06.2006 | 09:42
      JurajF   Návštevník
      Som nováčikom v používaní Linux, prvý krát som ho skúsil asi pred týždňom, keď sa mi dostali do rúk 3 CD-ROM-y s MANDRAKE Linux 10.0. Po prvých neúspechoch pri inštalácii som ho predsa spojazdnil, neodradili ma ani "múdre" poznámky "vyvolených". Metódou pokusu a omylu som sa naučil základné úkony nastavenia, pridať a odobrať užívateľské programy a pod. Táto verzia je obmedzená, lebo pri inštalácii pýta aj 4. CD-ROM, ale ten nie je k dispozícii na stránkach k stiahnutiu. Píšu, že treba ho objednať, lebo obsahuje ovládače a programy, ktoré nie sú bezplatné. Po týchto začiatkoch som stiahol z ftp.club-internet.fr/pub/linux/Mandrake/iso/2006.0/i586 verziu Mandriva Linux Free 2006.0, ktoré som nainštaloval na prvý pokus bez problémov, je veľmi priateľský a jednoduchý aj pre začiatočníkov, rozpozná aj iné nainštalované operačné systémy a umožňuje si zvoliť spustenie podľa vlastného želania. Systém ovládania je intiutívny, ľahko pochopiteľný aj pre začiatočníkov. Neviem, ako sa správa na iných počítačoch, ale na mojom beží perfektne. Jediný problém je s TV kartou a ADSL USB modemom, pre nich nemá ovládače k dispozícii, TV čip sice rozpozná, ale nepracuje s ním, modem ani nedetekuje, zrejme už z dôvodov hore uvedených. Ja som vyčlenil 6Gb na HDD, mám CPU 1200MHz Athlon, pamäť 128MB a je to v pohode! Juraj
      • Re: moje skúsenosti 15.06.2006 | 21:45
        JurajF   Návštevník
        Pokusy oživiť TV kartu FlyTV Prime34FM: Na CD-ROM-och som našiel štyri programy, priamo určené na ovládanie TV karty: Kdetv, TVtime,XawTV a Zapping. výsledkom experimentovania bolo, že karta sa ožila v móde "komposit", t.j. obrazový a zvukový signál bol použitelný (z videorekordéra SCART na TV kartu) ale po prepnutí na TV tuner po naladení na televízne vysielače, detekoval len obrazový signál, bez zvuku. Nepomohol ani prepnutiei TVnormy -DK alebo BG - zvuk sa neobjavil. Asi hore uvedené programy nie sú celkom kompatibilné s kartou. V zozname hardvéru výrobca je - Live view - ale moj typ karty nie je medzi vymenovanými. Ostáva mi naďalej hľadať softvér, schopný ovládať moju TV kartu. Juraj
    • mandrak 23.06.2006 | 00:10
      worky   Návštevník
      Mandrake Linux Mandrake logoMandrake je pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ. Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole. Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý spravuje pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia - drobné chyby - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch Toto by som opravil takto: Mandrake Linux Mandrake logoMandrake nola pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si asi môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či s božiov pomocov inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ ( ktorý ma dobre nervy ). Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole ( pre lamu tak vosne ). Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý je uplne zastarali a spravuje sa pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake a hromada nekonciacich zavilosti. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia + alergia na mandrak - drobné chyby ak zažmuriťe všetke oči a budete opici - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch a malokedy idu baliký s cudzieho zdroja určene pre mandrak. - skoro žiadná podpora so straný mandrak monuniti.
    • mandrak 23.06.2006 | 00:18
      worky   Návštevník
      Mandrake Linux Mandrake logoMandrake je pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ. Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole. Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý spravuje pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia - drobné chyby - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch Toto by som opravil takto: Mandrake Linux Mandrake logoMandrake nola pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si asi môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či s božiov pomocov inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ ( ktorý ma dobre nervy ). Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole ( pre lamu tak vosne ). Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý je uplne zastarali a spravuje sa pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake a hromada nekonciacich zavilosti. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia + alergia na mandrak - drobné chyby ak zažmuriťe všetke oči a budete opici - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch a malokedy idu baliký s cudzieho zdroja určene pre mandrak. - skoro žiadná podpora so straný mandrak monuniti.
    • mandrak 23.06.2006 | 00:23
      worky   Návštevník
      Mandrake Linux Mandrake logoMandrake je pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ. Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole. Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý spravuje pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia - drobné chyby - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch Toto by som opravil takto: Mandrake Linux Mandrake logoMandrake nola pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si asi môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či s božiov pomocov inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ ( ktorý ma dobre nervy ). Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole ( pre lamu tak vosne ). Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý je uplne zastarali a spravuje sa pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake a hromada nekonciacich zavilosti. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia + alergia na mandrak - drobné chyby ak zažmuriťe všetke oči a budete opici - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch a malokedy idu baliký s cudzieho zdroja určene pre mandrak. - skoro žiadná podpora so straný mandrak monuniti.
    • mandrak 23.06.2006 | 00:23
      worky   Návštevník
      Mandrake Linux Mandrake logoMandrake je pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ. Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole. Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý spravuje pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia - drobné chyby - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch Toto by som opravil takto: Mandrake Linux Mandrake logoMandrake nola pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si asi môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či s božiov pomocov inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ ( ktorý ma dobre nervy ). Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole ( pre lamu tak vosne ). Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý je uplne zastarali a spravuje sa pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake a hromada nekonciacich zavilosti. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia + alergia na mandrak - drobné chyby ak zažmuriťe všetke oči a budete opici - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch a malokedy idu baliký s cudzieho zdroja určene pre mandrak. - skoro žiadná podpora so straný mandrak monuniti.
    • mandrak 23.06.2006 | 00:24
      worky   Návštevník
      Mandrake Linux Mandrake logoMandrake je pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ. Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole. Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý spravuje pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia - drobné chyby - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch Toto by som opravil takto: Mandrake Linux Mandrake logoMandrake nola pravdepodobne najpoužívanejšou distribúciou. Obsahuje Ovládacie centrum Mandrake (Mandrake Control Center), kde si asi môžete nakonfigurovať hardware, spravovať užívateľské účty či s božiov pomocov inštalovať software, čiže jeho správu zvládne aj neskúsený užívateľ ( ktorý ma dobre nervy ). Samozrejme, všetko sa dá nakonfigurovať aj v konzole ( pre lamu tak vosne ). Mandrake používa systém balíčkov rpm, ktorý je uplne zastarali a spravuje sa pomocou svojich nadstavieb - urpmi a rpmdrake a hromada nekonciacich zavilosti. Podrobný návod na inštaláciu Mandraku nájdete v samostatnom článku. + podpora zo strany vývojárov - takmer všetky nové programy majú hneď aj predkompilovaný balík pre Mandrake + Mandrake Control Center + urpmi, rpmdrake + jednoduchá inštalácia + alergia na mandrak - drobné chyby ak zažmuriťe všetke oči a budete opici - nedostupnosť najnovšieho KDE, hneď po vydaní, v Mandrake balíkoch a malokedy idu baliký s cudzieho zdroja určene pre mandrak. - skoro žiadná podpora so straný mandrak monuniti.
      • Re: mandrak 23.06.2006 | 14:56
        JurajF   Návštevník
        Prepáč, prečo to bolo treba toľko krát opakovať? Nemáš nejajké konkrétne rady a návody na rozchodenie neposlušných hardvérov alebo užitočný systévomý program na ich testovanie a rozpoznanie? Juro
    • Win s Lin 24.06.2006 | 14:50
      mpt3   Návštevník
      Mal som inšalované oba OS, Najprv Win a potom som pridal aj Lin - Ubuntu... Ale Win vypisoval hlášky o výrusoch, tak som ho reinštaloval a zrejme sa zmazal aj zavádzač, takže nejde ani Linux :) Mám tam akési veci, je možné sa niejakým spôsobom (opätovným nainštalovním zavádzača) dostať k Linuxu???
      • Re: Win s Lin 25.06.2006 | 01:00
        JurajF   Návštevník
        Skús nejaký program, ktorý rozpozná operačné systémy a ponúka ich štartovanie, napr. GAG (dá sa to stiahnuť, nájdi pomocou vyhladávača alebo od nejakého známého, ak tvoj počítač vôbec nechodí. Pozor na programy, napr. ako FDISK, ktoré ti nenávratne zničia MBR - master boot rekord), ale štartuj ho z floppy disku! Ak budeš mať PC v poriadku, vždy si sprav záložnú kópiu tohto sektoru, oplatí sa to. Juraj
    • Par otazok :) 02.07.2006 | 11:34
      min0   Návštevník
      Ahojky, mozete mi prosim poradit? Mam AMD2500,512ram,2HDD,R9600,sietovka REALTEK. Zaujimam sa o UBUNTU,teda chcel by som si ho nainstalovat,bude to moja prva skusenost s linuxom...Nebudu nejake problemy s ovladacmi k tejto zostave? Dalej ma zaujima FIREWALL,Antivirus(ako je to s nimi ked chcem ist na net...) a chcel by som si nahodit vzhlad a funkcnost systemu MAC OS X. Da sa to v UBUNTU? Vyzeral tak priatelskejsie,preto som si ho vybral.dakujem
      • Re: Par otazok :) 02.07.2006 | 13:15
        janci222   Návštevník
        ja len k tomu netu .... na linux je tak malo virusov, ze nikto antivirak ani firewall na desktop linux nepouziva .... existuju len aby boli na servery a chranili win uzivatelov, virusy na linux prakticky nenajdes, a virusy na win pod linuxom nefunguju, preto ti je antivir na nic a takmer nikto ich pod linuxom nepouziva - tu je o tom dobra diskusia: http://www.post.sk/forum/showthread.php?s=&threadid=19176
    • Ubuntu 08.07.2006 | 18:26
      havarka   Návštevník
      Prečo Tam neni Ubuntu, ktorá je výborna, ak máte čas chuť, náladu a tak Doplnte to tam, ta distribucia si to zasluzi. :-] Prijemny den zelam.
    • linux 12.07.2006 | 20:12
      pomsta2   Návštevník
      mam doma CD Caldera openlinux workstation ? to je co ? to je celý OS ? alebo co ? prosim vas vysvetlite mi to , dakujem ! !
    • linux 13.07.2006 | 03:22
      minyo   Návštevník
      Nejako strasne ma laka Linux. Tak som sa asi po treti krat vo svojom zivote rozhodol, ze si nejaku distribuciu nainstalujem. ale.... S linuxom to vobec nie je take lahke. Proste nejde to, a pre zaciatocnika (pre mna) je to strasne tazke. Pise sa jednoducha instalacia. Tym sa mysli, ze zoparkrat zmrzne...? Tak nainstaloval som SUSE Linux. 5 CD, tak som predpokladal ze je to to najlepsie :))) Nejako som sa tou instalaciou preluskal, registracia nefungovala... Po spusteni som si chcel vypocut nejaku tu mp3 a ... Nejako to neslo, chybali kodeky ci pluginy. No to sa na tych 5 CDckach nenaslo niekolko kB volneho miesta????????? A to nebol jediny a najvacsi problem :/ Fakt myslim, ze linux nie je pre vsetkych. Je pre tych, ktorym sa chce a maju cas pri praci s OS rozmyslat :) a to ja fakt nie som...
      • Re: linux 15.07.2006 | 14:14
        cino mino   Návštevník
        pre zaciatocnika je dobre ubuntu a nie suse...
    • Neviem aku distribuciu 13.07.2006 | 13:55
      Juraj   Návštevník
      Neviem sa rozhodnut pre aku distribucii, nemam este ziadne skusenosti a ked hladam na internete tak pri kazdej distribucii je napisany nazov procesoru len na moj tam neni nic mam durona.
      • Re: Neviem aku distribuciu 17.07.2006 | 20:33
        cino mino   Návštevník
        aj ja som aml duron, takmer vsetky stiahnutelne image su na architekturu i386, teda na vsetky procesory... na duron je urcene k7. Alebo aj i686 - univerzalne na vsetky procesory.
        • Re: Neviem aku distribuciu 30.07.2006 | 23:28
          Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
          Skus Kubuntu alebo Mandriva - maju k dispozicii i LIVE CD - cd ktore vrazis do stroje a nemusis si to instalovat, najprv si to vyskusas ako to vyzera a tak. Ak si z BA mozem Ti dat cd s Ubuntu linuxom osobne a zadara :-)
          • Re: Neviem aku distribuciu 23.10.2006 | 02:55
            madlo   Návštevník
            AHojte. Ja som si stiahol nedavno Ubuntu z Ubuntu.cz a je to 1 ks LIVE CD a funugje mi super zatial na vsetkych PC, kam som to pichol. Nacita vsetky drivery, zatial som si problem nevsimol. Instalovat sa ho zatial bojim :-(
    • Nič... 04.08.2006 | 22:51
      Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
      No, nejako nám to tu skapalo :-D Alebo všetci kompilujete? :-D
    • dalsi user chce prejst na linux 10.08.2006 | 12:25
      xunq   Návštevník
      a sradostou:D mam 1,6ghz athlona 256ramky,geforce 5200 jaky linux mi na tom pobezi?
      • Re: dalsi user chce prejst na linux 10.08.2006 | 23:26
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Linuxy asi vsetky, ale odporucal by som posetrit nejake peniazky a dokupit nejaku ram, v tejto veci su si MS i linux rovne - cim viacej pamate, tym lepsie. Ale v zasade spustis kazdy linux. Ako som to uz spominal, ak niekto chce nejake live cd linuxu zadara a je z Ba, ozvite sa, cd vam vdacne odovzdam.
    • multimédia, inšalácie 12.08.2006 | 21:04
      mpt3   Návštevník
      Počujte, vysvetlí mi niekto ako to je s Linuxom a multimédiami? Nejde mi žiadna mp3, ani video a pulgin nechce nainštalovať... Mám Live Knopix, aj inštalovanú Ubuntu, ale ani na jednom to nejde... A ani Flopy Disk nechce otvoriť. V Ubunte z netu môžem sťahovať a ukladať, ale nič nejde spustiť. A ako to je s .exe súborami? Dík moc lidi, Linux je pre mňa sodoma-komora... Niekto v BA, kto by dal lekcie?
      • Re: multimédia, inšalácie 14.08.2006 | 22:03
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Nie som expert ani zdaleka, ale nejake zaklady ti ukazat mozem. Niekedy sa mozme dohodnut. Xes to na notas?
        • Re: multimédia, inšalácie 22.08.2006 | 13:42
          Tom@sQo   Návštevník
          odporucam knihu prochazime na linux od martina kyselu :). z nej som sa ucil uplne zaklady, je to vyborny odrazovy mostik pre woknacov :)
          • Re: multimédia, inšalácie 27.11.2006 | 18:00
            Kuki   Návštevník
            V ubuntu: pridávanie aplikácií: aplikacie/pridat ubrat programy/ Sound and video. Označ: gstreamer (plugin a ffmpeg).
    • server 20.08.2006 | 13:23
      prievan   Návštevník
      potrebujem nejaky system na spravu serveru. routovanie, web atd. poradte
      • Re: server 20.08.2006 | 23:21
        Avatar Vladimir Zavodny kubuntu 10.04  Používateľ
        Skus Fedoru.... je to v pohode na podobne veci.
    • malo 30.08.2006 | 12:36
      jakovic   Návštevník
      newjako tu mate tych distribucii malo? iba 3? a kde je zname ubuntu? sak ich je ale 30
    • Freespire 01.09.2006 | 09:06
      Dusan   Návštevník
      A co Freespire ?
    • blbost 02.09.2006 | 00:27
      juraj   Návštevník
      distribucii s live cd je myslim cosi cez 400
    • Verzia Linuxu 04.09.2006 | 18:40
      Miso   Návštevník
      Prosim vas poradte mi daky dobry Linux na moj PC: Athlon 64 300+,Ge force 5500 128MB, 512 MB RAM. Som s Linuxom zaciatocnik. Skusal som Fedora Core 3 ale som nevedel nastavit aby mi pod linuxom ukazalo disky WinXP. A chcem daco nove a aby sa na to dalo stiahnut vela programov. Vdaka.
      • Re: Verzia Linuxu 04.09.2006 | 18:41
        Miso   Návštevník
        Sorry 3000+.
        • Re: Verzia Linuxu 21.09.2006 | 00:36
          RemuS   Návštevník
          na tvojej masine ti pobezia vsetky bezne pouzivane distra, takze toto nie je styl ako najst vhodnu distribuciu
          • Re: Verzia Linuxu 05.10.2006 | 13:05
            Avatar jarok Ubuntu 8.10  Používateľ
            Fedora core 3 bezne ani mam taky pocit nedetekuje disky ntfs.Skus radsej inu distribuciu.Mandriva,suse,a pod... ti disky windows najdu bez problemou.
            • Re: Verzia Linuxu 07.10.2006 | 14:27
              Miso   Návštevník
              Vdaka za radu. Stiahol som si SuSe 10,1. Hadam to pojde poriadne. Este raz vdaka.
    • navrhujem doplniť Ubuntu 29.09.2006 | 12:54
      andreios   Návštevník
      Dovolil by som si navrhúť aktualizáciu článku a doplniť Ubuntu (Kubuntu), myslím, že je to teraz jedna z najpopulárnejších distribúcií.
    • jaky linux pre notebook 04.10.2006 | 17:39
      peter   Návštevník
      vlastnim notebook chcem mať na nom Linux v Slovenčine alebo v čestine normalne aby sa dal nainštalovať ako windows,ovladať bez jakejkolvek znalosti prikazoveho riadku jednoducho a prosto pozerat filmy,spravovať fotky,surfovať.Info ku konfiguracii asus a6rp,Celeron M420 1,6 GHZ,128Ati XPRES 200m,1GB ram, neviem ktora verzia je vhodnejšia či mandriva alebo suse.Linux je pre mna španielska dedina prosim o radu chcem vyskusať niečo ine ako len windows p.mafo@inmail.sk
      • Re: jaky linux pre notebook 05.10.2006 | 12:58
        Avatar jarok Ubuntu 8.10  Používateľ
        Podla mna je suse ci mandriva?Suse je podla mna o nieco viac jednoduhsi(lepsie ovladatelny aj bez znalosti prikazoveho riadku) ako mandriva no otazka je mp3,dvd a pod..Ak stym nemas skusenosti daj si to niekomu kto sa v linuxe uz vyzna spojazdnit nahod zalohu a nemas problem.Pretoze suse nema podporu mp3 a ani dvd mi tam neslo az po mensich upravach ktore clovek ktory s linuxom este nerobil asi ani nebude vediet spojazdnit.Ale nato sluzi forum na linuxOS!!Ja bysom ti odporucil suse.Sam som ho pouzival.
    • freeRadius 09.10.2006 | 00:25
      Mi0   Návštevník
      CAute,potreboval by som poradit na ktorej distribucii najlachsie rozbeham freeRadius server v obere linuxu som zaciatocnik tak neviem kde by mi to islo najlepsie a najjednoduchsie. Vdaka
    • 5 CD!!! 01.12.2006 | 18:44
      vanNate   Návštevník
      kto mi poradi linux pre zaciatocnika ale nie taky co je na XX cd (fedora 5CD,suse 5 ci 6)..nieco okrem Ubuntu a Mandriva07
      • Re: 5 CD!!! 07.12.2006 | 23:39
        LINUX xprt   Návštevník
        no slax je celkom pekna vecicka a ma to okolo 200 MB iba...este edubuntu ale to je distro pre studentov ale za to pekne:) skus slax. www.slax.cz
    • Live CD 07.12.2006 | 15:11
      tick-tack   Návštevník
      urobil som si Live CD, ale neurobil som ho bootovacie, asi som to riadne pokaslal :)) Teraz ide len o to, ktoru cestu zvolit ako bootovaciu, ak to ma byt bootovacie. Je na nom len kubuntu - nic ine.
      • Re: Live CD 07.12.2006 | 23:42
        lnx xprt   Návštevník
        ved ked ams live cd tak ho daj do optiky, zapni pc a stlac F12...a zacne ti bootovat...aky problem,??..:-O
    • Live CD 12.12.2006 | 18:36
      tick-tack   Návštevník
      takze co som zistil, : nenapalil som cd ako iso, takze nemalo ako bootovat, co mi bolo aj trocha cudne, kedze mi kamoss hovoril, ze nemusim to robit ako bootovacie cd, ked tam mam len system :)) Aaale, isiel som kubuntu napalit ako iso a zo zlozky isolinux ani nero ani burn4free nerozoznali ziadny format, ktory by bol podporovany. :((( Takze eko dalej ? Stahujem kubuntu so slovenskeho ftp v nadeji, ze bude v poriadku :))) Je to vobec mozne ??
    • A čo FreeBSD 13.12.2006 | 09:09
      Predator   Návštevník
      Vyskúšal z vás niekto FreeBSD ako desktop? Ja viem, nie je to Linux, ale potomok BSD Unixu .... Ja to bežne používam doma aj v práci. Našiel som v ňom to, čo som roky hľadal v rôznych distrách Linuxu. Také FreeBSD a v ňom KDE (Gnome, Xfce ....) a je po problémoch, môžem pracovať na stabilnom OS a nie furt niečo ladiť. Ináč konfigurácia je v ňom vyslovene jednoduchá, lebo má pomerne málo konfigurákov a aj tie sú dobre komentované a je k nim bohatá systémová dokumentácia. A aplikácií je dosť, asi cca 16 000, prakticky všetko, čo je dostupné na Linuxe, beží aj na ňom.
    • A čo FreeBSD 13.12.2006 | 09:12
      Predator   Návštevník
      Vyskúšal z vás niekto FreeBSD ako desktop? Ja viem, nie je to Linux, ale potomok BSD Unixu .... Ja to bežne používam doma aj v práci. Našiel som v ňom to, čo som roky hľadal v rôznych distrách Linuxu. Také FreeBSD a v ňom KDE (Gnome, Xfce ....) a je po problémoch, môžem pracovať na stabilnom OS a nie furt niečo ladiť. Ináč konfigurácia je v ňom vyslovene jednoduchá, lebo má pomerne málo konfigurákov a aj tie sú dobre komentované a je k nim bohatá systémová dokumentácia. A aplikácií je dosť, asi cca 16 000, prakticky všetko, čo je dostupné na Linuxe, beží aj na ňom.
    • slax 14.12.2006 | 22:38
      Dante3000   Návštevník
      Zdravim. Mam slax killbill live cd a chcel by som vediet ci je mozne: 1. na nom hrat hry, 2. nastavit zvuk aby mi isiel na 5.1 3. rozbehat internet ked mam Modem Draytek Vigor? za odpoved vopred dakujem
      • Re: slax 14.12.2006 | 22:59
        hhh   Návštevník
        1. co chces hrat? http://www.slax.org/modules.php?category=games hry z windows?-->wine module http://www.slax.org/modules.php?action=search&q=wine 2.neviem ,asi mozne to je 3. myslis vigor 318?--->http://www.vigor318.ic.cz/ a este mas ten slax nainstalovany ,alebo to chces pouzivat ako live cd?
    • slax 14.12.2006 | 23:07
      Dante3000   Návštevník
      A este by som chcel vediet ci by sa dala zmenit obnovovacia frekvencia monitora pretoze ked mam zapnuty slax tak tam mam asi 60 HZ a monitor mi podporuje 100Hz a 60 HZ je tak akurat na ocneho doktora :-)
      • Re: slax 15.12.2006 | 00:20
        ---   Návštevník
        opytaj sa tieto otazky v riadnom fore tu na tejto stranke a nie pod clankom ,tu si tieto otazky az tak vela ludi necita
    • Linux 64 bit pre PC Intel 18.12.2006 | 13:13
      Roman   Návštevník
      Užívam stále Windows no po kúpení novej zostavy PC Intel s dvojjadrovým procesorom ho chcem aj využiť.WinXP 64 bit je len v angličtine,ako je na tom Linux 64bit a ktorý je v češtine či slovenčine.Ďakujem za rady michalik.r@zoznam.sk
    • Linux 64 bit pre PC Intel 18.12.2006 | 13:25
      Roman   Návštevník
      Užívam stále Windows no po kúpení novej zostavy PC Intel s dvojjadrovým procesorom ho chcem aj využiť.WinXP 64 bit je len v angličtine,ako je na tom Linux 64bit a ktorý je v češtine či slovenčine.Ďakujem za rady michalik.r@zoznam.sk
    • knoppix 18.12.2006 | 21:40
      Avatar dynamiteboy SuSe  Používateľ
      som zaciatocnik, a mal som problem s notebookom nahodit tam nejaku distro linuxu .. s pomocou odbornika som tam nahodil Knoppix live verziu a fici to v pohode, davam za pravdu ze medzi live verziami je knoppix asi naj... respect linux:))
      • Re: knoppix 20.12.2006 | 15:47
        andy   Návštevník
        zdravim tiez mam book a problem s linuxom ako ho tam nahodit, mozes pls napisat aku verziu knoppixu si pouzil, bo prednedavnom som si stiahol mmnt najnovsi a nece mi to ficat
    • moja skusenost 22.12.2006 | 00:21
      zmaster   Návštevník
      zdravim vsetkych linuxaskov...ja som zaciatocnik v linuxe ale s istotou mozem potvrdit,ze linux je lepsi nez wxp.pouzival som xp no tej bolesti u toho neprajem nikomu ja mam book a xp mi na nom behalo ako kedy no hry na p...programy s grafarnou na p...a zvuk ani nehovorim.teraz mam ubuntu 6,01 a som viac menej spokojny az na to ze sa vsetko ucim sam nemam totiz nikoho kto by mi radil tak si pomaham tymto serverom a nejakymi manualmi ako to uz niekto pisal chce to skusat a citat ...uz mi to aj taha filmi a hudbu a nemam s tym az taky problem ako s win.len by som od vas chcel este nejaku radu na gnome a nejaku zmenu grafiky myslim vzhledovo nemat listy a tak kto moze nech mi poradi dakujem
    • knoppix 22.12.2006 | 00:28
      zmaster   Návštevník
      ja mam book a ubuntu mi fici super skus tiez podla mna zaciatocnika je asi tak akurat pre nas mam aj slax live cd no viac sa mi paci ubuntu teraz stahujem knoppixa potom dam vediet ...a chalani dakujem ze ste mnoho som sa uz naucil ale podla mna stale viem h...:-D
    • co dalej 27.12.2006 | 14:05
      alessi   Návštevník
      Zdravim, po precitani roznych komentarov sa mi to uz vsetko miesa. Som win uzivatl ktory pred rokom si kupil Mandrivu2006... po niektorych zvladnutych problemoch, ale hlavne po d niektorymi nezvladnutymi( komunikacia K608i s Pc, problem s Wifi) som sa rozhodol ze prejdem na nejaku verziu kde by tieto problemy sa dlai lepsie riesit(mandriva mi stale nahadzuje orinoco ovladac, hoci potrebuje hostap, mobil, irda som nerozchodil vobec).... prechadzam strankami o linuxovskych versiach, ale stale neviem ktory Linux by bol ten lepsi. Na linux som presiel z dovodu (ne)komercnosti pretoze nepatrim k ludom ktory maju chut vrazat peniaze do win aplikacii, v robote som nadalej pouzival WinXp ale po skusenostiach s Linuxom uz z ineho uhlu pohladu. jedine co ma na dokaze nastvat ked zistujem ze je vsetko robene pre Win a pod Linuxom treba pracne vsetko hladat na Nete... Ale aj napriek tym problemokm ktore mam som spokojny s Linuxom, lebo ak neratam nastavenie pocitaca, tak som neriesil na Linuxe vaznejsi problem(okrem kompilacie programov ale to je chyba vo mne) a v pohode mi frci Os bez padania(akurat kedze nemam dobre nastavenu wifi po pade signalu mi zmrzne, resp. fungovat funguje len nic nespustim). Preto som si ho isiel preinstalovat komp, ale to nepomohlo, a preto pozeram po nejakej inej verzii Linuxu. Ovladam par veci skripty som nepisal... Myslite si ze prejst na Gentoo, Debian ci PC bol dobry napad, alebo mam skusit ine verzie ako napr. Ubunutu(resp. Kubuntu, lebo som si zvykol na KDE), Knoppix, ci nieco ine(taha ma Solaris a pocujem dost o FreeBSD).... Velmi sa mi paci Linux, lebo v zakladnej distribucii je tolko programikov a i ked som si krabicovu verziu kupoval tak za stvrtinu ceny(oprpoti XP) som mal omnoho viac, dokonca i instalacia je jednoducha(doslova ma zacalo bavit instalovat si Linux raz za mesiac), ale po poslednej instalacii, som si celkom slusne nastavil PC a nema problema(som este nebezpecny uzivatel a restartovat nejaky komp ci system neni pre mna prolem).... Linux ma v tomto vyhody. Som spokojny s Linuxom
      • Re: co dalej 12.02.2007 | 17:54
        Vladio   Návštevník
        Ja osobne by som neprechadzal na ine distro pokial by mi stacilo jedno... never touch a running system :-)
        Ak vsak chces experimentovat, vyskusaj gentoo. To je skorej taka kultova distribucia. K/Ubuntu su o tom istom, Solaris je OK, ale ja osobne som nemohol rozbehat sietovky na doske, free bsd vychadza z unixu a tak dalej...
        Skus na to is inak. Nemusis si nic formatovat, instalovat, ked pokazis nic sa nestane - virtualizuj, spusti si linux pod inym systemom. Mozes spustit cez vmware, vyskusat si instlalaciu, a ked to nejde zahodis subor a koniec. Pokial mas aspon priemernu masinu tak spustit dva OS bez zataze nie je nemozne. Co ty na to?
    • seriozna pravda ne reklama 14.02.2007 | 13:51
      mafo   Návštevník
      Zaujimalo by ma iba jedno aj ked som otazku už davnejšie položil nenašiel som jasnu odpoved mam notebook asus s ati xpres200 a na net sa pripajam cez usb wireles antenu micronet ako mikrovlne pripojene a využivam všetky tlačidla na notebooku a idu mi prehrať všetky formaty ako divx,rm,wmw,avi aťd a kopec inych veci na xp na ktorej distribuci mi toto všetko do detailu pojde bez toho aby som musel použiť jeden jediny prikazovy riadok je vobec linux určeny pre notebooky ako same rad by som chcel vyskušať linux na notebooku len sa bojim velkeho sklamania že aj ked inštalacia sa podary nepojde napr. tlačidlo hlasitosťi,jasu či samotna usb wireles antena a pod.
    • verzia 03.03.2007 | 19:11
      cccp14   Návštevník
      chcel by som sa spytat aky mate nazo na kubuntu pre zaciatocnika... poradil mi to kamarat no neviem verziu a bude to moj prvy linux... je to dobra volba?
      dik vsem
      • Re: verzia 03.03.2007 | 19:20
        cccp14   Návštevník
        zabudol som poved
        pc Athlon 3500+ 64,1GB RAM,250 GB HDD
        a chcem mat pri tom nainst aj win aspon na zaciatok
        dufam ze tu najdem clanok ktory my v tom poradi ;)
        • Re: verzia 02.07.2007 | 13:17
          qaws   Návštevník
          Musis si zvyknut na prostredie, inak su vsetky *buntu v pohode.
    • Problem s napalenim ISO dvd Suse Linux desktop 10 24.03.2007 | 16:07
      Ironer   Návštevník
      Dva krat som stahoval so stranok Novellu takmer trojgigovy istalacny ISO subor na SUSE linux desktop 10, znicil som asi roznych 5 DVD na dvoch roznych compoch, lebo vzdy na konci napalovaci softver hodil hlasku, ze je nekompatibilne medium a to vzdy pre dokoncenim DVD.Nevie niekto poradit kde je chyba?Da sa vobec linuxove instalacne medium vypalit na windowsoch?Vdaka.
      • Re: Problem s napalenim ISO dvd Suse Linux desktop 10 08.03.2008 | 12:29
        Avatar Peter Kotrčka Fedora  Používateľ
        jasne, ze hej.. problem bude v mediu/napalovacke/uzivatelovi/md5 sucte..
    • vhodny system pre vyber distra 09.05.2008 | 21:22
      vaso   Návštevník
      som dlhodoby uzivatel Linuxu. zacinal som este na redhat 5.2, potom som presiel na mandrake ktory som pouzival az do premenovania na mandrivu. teraz pouzivam PCLinuxOS lebo som zacal byt lenivy. hladam vsak nieco nove lebo rad spoznavam nieco nove. napriek tomu ze som vyskusal okrem tychto aj debian a prelistoval som velke mnozstvo stranok, mam stale zo vsetkych distribucii velky gulas :-( taky clanok o vybere distribucii vhodnej pre konkretneho uzivatela by mal autor urobit rozhodne inak. ak by som vedel ako, urobil by som to. ale nemam potrebne mnozstvo informacii. to je ten problem. ale mam taky navrh ktory sa mi osvedcil vzdy aj pri podnikani, urobit schemu v ktorej na vstupe by boli poziadavky uzivatelov a na vystupe distribucie. bolo by to naozaj vhodnejsie nez len jednoduchy opis neakych najpouzivanejsich distribucii a potom prachsproste vykecavanie sa typu: 1. slax 2. nie nie slax ale suse - to je bomba 2. ja mam debian a chodte mi niekam... a podobne. da sa vlastne urobit nieco na tento sposob?
      • Re: vhodny system pre vyber distra 10.04.2009 | 09:41
        Lucius   Návštevník
        Soráč, že to súkam ako odpoveď:
        Ale odkazy uvedené v tomto článku pod Mandrake Linux už nefungujú.
    • Manhattan OS 26.07.2010 | 09:56
      dagi   Návštevník
      Dobrá distribúcia je Manhattan OS

      http://digg.com/linux_unix/Manhattan_OS_Makes_It_Easier_To_Convert_Users_To_Linux

      http://www.manhattanos.com/
    • rok 2010 08.11.2010 | 17:32
      jano z lesa   Návštevník
      Vyzera to, ze clanok bol napisany velmi davno. Vedel by to niekto akutalizovat, aby to odpovedalo dnesnej dobe?
      Dakujem
    • linux 20.02.2011 | 15:57
      Adrian   Návštevník
      Zdravim,
      chcel by som nejaku verziu linuxu ale neviem sa rozhodnut ktoru si vybrat .... v prvom rade chcel by som sa naucit poriadne pracovat s linuxom ako takym (nie nejakymi odnozami) hlavne prostrednictvom terminalu ... graficke prostredie ma velmi nezaujima ... tak co by ste mi poradili??
      • Re: linux 04.03.2011 | 16:38
        Avatar default Debian  Používateľ
        takto moc rozsiahla otazka :) , musis zvazit par veci, na zaciatok vyber podla vykonosti tvojho pc, na zaciatok by bolo dobre ubuntu alebo nejaka s jeho odroda (Linux Mint, Greenie) , prostredie si mozes vybrat vsade ake chces, potom aj fedora je dobra
        R.K