Bootsplash a Superkaramba

11.12.2004 12:08 | Články | Daniel Mičko
V tomto článku si povieme čo je to bootsplash a ukážeme si ako meniť jeho témy a predstavíme si aj skvelý program na plochu - Superkarambu.

Bootsplash

Svojou flexibilnosťou sa Linux prezentuje v plnom rozsahu vo všetkých svojich kútikoch. Výnimkou nie je ani jeho zavádzanie. Teda samotný štart. Inšpirovať sa môžeme Bootsplashom, ktorý nám robí štart zaujímavejším. Bootsplash (http://www.bootsplash.org/) je vlastne grafický štart systému s množstvom podôb, teda je skinovateľný. Bootsplash má dva módy: Verbose mode a Silent Mode.

Verbose mode

Už názov nahovára o čo asi ide. Mód Bootsplashu, kde grafický obrázok sa nachádza pod správami zo štartu systému. Používateľ vidí aj správy, ktoré Linux vypisuje pri štarte.


Silent Mode

Ide zas o mód, kde grafické pozadie pokrýva celú obrazovku a systémové správy sa nezobrazujú. Namiesto správ je zobrazený progressbar, ktorý nás informuje v akom pokrokovom stave sa nachádza spúšťanie nášho Linuxiku.


Samozrejme nemôže chýbať animácia. Bootsplash podporuje MNG (Multiple-image Network Graphics) čo nám animáciu zaisťuje :) Animované prvky celkom spríjemnia samotný boot. Podpora nechýba ani pre antialiasing písmen.

Inštalácia

Ingrediencie sú takéto: zdrojové kódy ku Kernelu a Bootsplash patch. Patch si stiahneme z ftp://ftp.suse.com/pub/people/stepan/bootsplash/kernel/ na výber je toho tam viac, vyberieme si podľa verzie Bootsplashu a kernelu. Zdrojový kód kernelu musí byť nainštalovaný v /usr/src/linux. Nainštalujeme stiahnutý patch

user:~ # cd /usr/src/linux
user:/usr/src/linux # patch -p1 < /cesta_k/bootsplash-X.X.X-X.X.X.diff
patching file drivers/char/console.c
patching file drivers/char/keyboard.c
patching file drivers/char/n_tty.c
patching file drivers/video/Config.in
patching file drivers/video/Makefile
patching file drivers/video/fbcon-jpegdec.c
patching file drivers/video/fbcon-jpegdec.h
patching file drivers/video/fbcon-splash.c
patching file drivers/video/fbcon-splash.h
patching file drivers/video/fbcon-splash16.c
patching file drivers/video/fbcon.c
patching file include/video/fbcon.h
patching file kernel/panic.c
user:/usr/src/linux #


Zmeníme konfiguráciu jadra jedným z príkazov make config, make menuconfig alebo make xconfig. Potom vstúpime do Console drivers -> Frame-Buffer support a vyberieme VESA VGA graphics console. Taktiež "Initial Ramdisk support" v "Block Devices". Uložíme konfiguráciu a skompilujeme jadro. Po kompilácií jadro skopírujeme do /boot.

Utilitku k tomu Splash ftp://ftp.suse.com/pub/people/stepan/bootsplash/rpm-sources/bootsplash/bootsplash-3.0.7.tar.bz2, ktorú stačí len skompilovať. Splash používame v takejto syntaxi

/sbin/splash -s -f /etc/bootsplash/themes/yourtheme/config/bootsplash-1024x768.cfg >> /boot/initrd.splash

Ďalšia dobrá utilitka s názvom KBootSplash http://kbootsplash.sourceforge.net/ nám uľahčí život grafickým výberom bootsplash tém.




Tisíc tvárí plochy - Superkaramba

Interaktívne prvky na ploche. http://netdragon.sourceforge.net/ Pôvodom ako Karamba. Elegantmg vec tisícich tvári, malý skinovateľný program na ploche. Po otvorení témy dostane svoju podobu, ktorú mu tá téma určí. Superkaramba podporuje perl skripty, ktoré rozširujú jeho možnosti. Napríklad ako kontrola pošty, zisťovanie počasia, webkamery, správy, xmms prehrávač a mnoho iných.



Taktiež senzor zaťaženia procesora, voľného swapu, disku, rýchlosť internetu... Okrem toho sa môže stať dobrou náhradou za klasický KDE panel.



Pre milovníkov MacOSX je tu tiež niečo. Superkaramba dokáže dokonale nahradiť KDE panel nie len za MacOSX bar, ale aj za mnoho rôznych s rôznymi tvarmi a funkciami.

Témy možno otvárať rôznymi spôsobmi. Príkazom

superkaramba /cesta/k_teme/nazov.theme

alebo samotný program nám dá na výber otvoriť tému alebo stiahnuť novú tému.

Inštalácia

Základná inštalácia pozostáva z inštalácie zo zdrojového kódu

tar -xzvf superkaramba-0.33.tar.gz
cd superkaramba-0.33
./configure --prefix=/usr
make
su -c "make install"

alebo z binárnych balíkov

Odkazy na Superkarambu

Zopár screenshotov http://www.lynucs.org/?superkaramba
    • Re: Re: MONOPOLY 08.07.2006 | 23:59
      M@trixX   Návštevník
      Zaryty Windowsaci uz za par (desiatok) roékov budu hudbou minulosti. Stanu sa z nich Linuxaci... Vsimnite si, ako nasi drahy politici, ktory boli do revolucie zyrytimi komunistami su teraz zarytymi katolikmi...
      • Re: Re: MONOPOLY 08.07.2006 | 23:59
        M@trixX   Návštevník
        Zaryty Windowsaci uz za par (desiatok) roékov budu hudbou minulosti. Stanu sa z nich Linuxaci... Vsimnite si, ako nasi drahy politici, ktory boli do revolucie zyrytimi komunistami su teraz zarytymi katolikmi...
        • Re: Re: Re: MONOPOLY 23.07.2006 | 22:46
          _Lenin   Návštevník
          Ja som tak napol...mám aj Wokná na kompe ale aj Ubuntu...(No windows musím mať, mám tam len niektoré potrbené aplikácie...ale inak som furt v linuxe) Za pár ročkov neviem či s tým budem súhlasiť! Keď si predstavíte že malé decká ktoré na počítači nič nerobá len hraju Doom, Fear, HL2 Far Cry a májú prestúpiť kde im to nepojde a ešte "pre nich" bude inštalácia a udržba "neúnosne náročna" a "komplikovaná" ( :D ) tak tomu moc nádej nedávam... skôr za takých 15 až 20 rokov min!
          • Re: Re: Re: Re: MONOPOLY 01.08.2006 | 20:10
            Jozefi   Návštevník
            Lenin mas recht heh. decula ktore pozeraju v kuse telku a nevzdelavaju sa nemaju ziadnu potrebnu inteligenciu na zvladnutie linuxu. Len chcem povedat, ze 97%sveta je takto otupeneho :-( My Linuxaci a uzivatelia inych OS sme zasa z prieku zanevreli na WIN a ine OS. Problem je v tom, ze na svoj zivot vobec pocitac nepotrebujeme. To je len dalsia hovadina na ziskanie zavyslosti. Ja beriem pocitac ako handycap. Moj mozog obsahuje ovela stabilnejsi a lepsi OS ako ktorykolvek pocitac na svete. Dokazem toho ovela viac ako pocitac. Preto za xvilu budeme rozdelovat ludi na HOMO SAPIENS a HOMO COMPUTERUS :-) Thats all
        • Re: Re: MONOPOLY 10.08.2006 | 00:19
          user-friendly   Návštevník
          zaryti windowsaci (make _i_ - ti windowsaci) :) ...ps: preco mam pocit, ze vacsina prispievatelov ma 13 az 14 rokov....A to vacne odsudzovanie monopolov. Jedne casu mal CANON monopol, hoci mal iba 54 zamestnancov - ako jediny mal technologiu a tak vladol trhu...Tak isto napriklad Intel. Keby nebol(minuly cas) lidrom(az monopolom) procesory by sa tazko tak rychlo rozsirili. Mohol si totiz dovolit utracat velke prostriedky(peniaze, ludia, ...) na vyskum. Keby sa rozdelili medzi mensie firmy, uspech by sa tak rychlo nedostavil, lebo "vsetci by objavovali koleso"...Nech sa Vam to paci, ci nie, Microsoft rozsiril pocitace medzi beznych ludi. Unix mal na to dobrych 30 rokov a nespravil to co Windows za 10. Tak! :) A teraz sa idem baukat s C - pomaham jednemu open-source projektu.