Ján Husár: ''Europoslancov je najlepšie prepadnúť priamo v ich kancelárii...''

12.01.2006 16:43 | Články | Ondrej Hučko

Rozhovor so zakladateľom občianskeho združenia SKOSI (Slovak Open Source Initiative) a aktívnym bojovníkom za otvorené štandardy a proti softvérovým patentom Jánom Husárom. Dozviete sa viac o projektoch združenia - presadzovaní open source softvéru do štátneho a školského sektoru, lokalizácie Ubuntu, ako aj o rokovaniach v Európskom parlamente.

Jan HusarMôžeš nám povedať niečo o sebe?

Samozrejme, o chvíľu budem mať 24 rokov, neštudoval som nič významné a nemám ukončenú žiadnu vysokú školu. Pracovne som sa dlhší čas venoval administrácii a implementácii UNIX-like systémov ako Solaris a *BSD. Moja hlavná pracovná náplň je SKOSI (Slovak Open Source Initiative), FFII (Foundation for a Free Information Infrastructure) a EOTA (European Open Technology Alliance).

Ako vzniklo SKOSI? Čo ťa viedlo k jej založeniu?

Menším predchodcom SKOSI mala byť slovenská používateľská skupina UNIX a UNIX-like systémov, ktorá nemala v pláne robiť veľké projekty ako robí SKOSI. K založeniu SKOSI ma vlastne doviedla aktivita vo FFII.org a moja pomoc pri budovaní dvoch open source neziskoviek v Poľsku. Pri týchto projektoch som dospel k názoru, že na Slovensku neexistuje nič, čo by podporovalo na jednej strane komunitu a na druhej strane štátny a školský sektor.

Môžeš čitateľom LinuxOS.sk v skratke popísať, čomu sa SKOSI venuje?

SKOSI sa primárne venuje podpore existujúcej komunity a podpore využitia FOSS (Free and Open Source Software) v štátnom a školskom sektore. Podpora komunity je pre nás veľmi dôležitá, keďže napríklad potrebujeme plne lokalizovaný FOSS pre školy. Tieto dva tábory sú v našich projektoch veľmi prepojené, každý náš projekt ma súvis s nejakým ďalším alebo viacerými projektami. Po rozbehnutí základnej sady projektov sa SKOSI stane prvým aktívnym členom EOTA. Jednoduchšie povedané, väčšina SKOSI projektov budú pilotné projekty pre celoeurópsku FOSS komunitu. Momentálne na projekte EOTA spolupracuje SKOSI, OSS Alliance CZ, FSF Europe, FFII.org, IBM Belgium a Open Society Institute UK.

Jedným z vašich projektov je aj FOSS Hotspot. Je to verejnosti zadarmo prístupný počitačový terminál s pripojením na internet a vybavený open source softvérom. Mohol by si nám ho priblížiť?

Momentálne rozmýšľame, že FOSS Hotspot sa premenuje na OpenHotspot. OpenHotspot vznikol kvôli niekoľkým základným faktorom. Poskytnúť komukoľvek zadarmo prístup na internet s využitim open source technológie. Tým pádom sa k open source môžu dostať ľudia, ktorí nevedia, aké jednoduché je pracovať s týmito technológiami. Na mieste hotspotu si môžete domov zobrať Ubuntu Linux (vždy v najnovšej verzii). V neposlednom rade hotspot dáva pridanú hodnotu k miestu, kde sa nachádza (najmä pre zákazníkov), čiže náklady na hotspot sa zdieľajú s majiteľmi priestorov.

Spustili ste aj projekt lokalizácie distribúcie Ubuntu. Ako si spomenul, Ubuntu inštalujete aj do OpenHotspotov. Prečo práve Ubuntu? Používaš túto distribúciu aj ty na vlastnom desktope?

Áno, považoval som to za logický krok, keďže distribúcia Ubuntu je veľmi jednoduchá. Na jednom CD máme plne funkčný operačný systém s kancelárskym balíkom OpenOffice.org 2.0, jednoduchým e-mail klientom (Evolution), internetovým prehliadačom (Firefox)... Ubuntu Linux používam aktívne na svojom laptope od leta minulého roku.

Ake máte projektové plány na rok 2006 resp. v budúcnosti?

Musím ťa sklamať, ale celkový ročný plán nie je a asi nikdy nebude, keďže každý rok máme rozdelený na štyri časti (Q1 - Q4). Môžem ti priblížiť projektový plán pre Q1 (január - marec).

OpenOffice.org, nový portál pre slovenských používateľov v spolupráci s LinuxOS.sk, inet.sk, sun.sk a Júliusom Pastierikom. Plánuje sa kniha pre používateľov OpenOffice.org v spolupráci s Júliusom Pastierikom a takisto aj lisované CD.

OpenHotspot - plánujeme rozšíriť aj do iných miest na Slovensku.

OpenClassroom - je náš nový projekt, kde sa jedná o počítačovú učebňu založenú na FOSS pre stredné školy. Prvá učebňa sa plánuje na Gymnáziu Juraja Hronca v Bratislave. Beta-test projektu prebieha vo forme tenkých klientov a Edubuntu Linuxe. V pláne máme rozšíriť projekt o informatizáciu školy, manažment pre učiteľov, online portál, rozvrhy, e-mail.

OpenClassroom Konferencia sa uskutoční v priebehu marca 2006, kde budú pozvaní viacerí predstavitelia stredných škôl na Slovensku a bude im predstavený tento projekt. Rozmýšľame, že sa jedna konferencia uskutoční na západnom a druhá na východnom Slovensku.

OpenTranslation je lokalizačná platforma na prekladanie FOSS, momentálne je v príprave. Beta-test je plánovaný na február 2006, prvý team, ktorý ju začne plne využívať bude sk.openoffice.org. Touto platformou sa budeme snažiť prilákať viacero ľudí k prekladom, zjednodušiť im prácu a efektívne robiť preklady FOSS.

OpenSolution - jedná sa vlastne o prípadové štúdie nasadzovania open source v štátnom, školskom a firemnom sektore. Tieto štúdie majú dopomôcť k lepšej adaptácii FOSS v spomínaných sektoroch.

OpenApproval - projekt, ktorý sa skladá z viacerých vecí, v prvom rade sa musí jednať o už lokalizovaný FOSS softvér. Bude poskytovať jednoduché informácie, ako ho začať používať, pre ľudí, ktorí nemajú skúsenosti s FOSS. Okrem portálu skosi.org, sa tento projekt bude nachádzať na šesťdesiatich hotspotoch v Bratislave u nášho partnerta OpenHotspot.

Zúčastnil si sa aj júlovej demonštrácie v Štrasburgu, kde si rokoval s poslancami európskeho parlamentu. Stretol si sa aj so slovenskými europoslancami? Ako hodnotíš ich prístup k danej problematike?

Zúčastnil som sa viacerých demonštrácií, sedení a workshopov v Európskom parlamente, či už v Štrasburgu, alebo v Bruseli. S rôznymi europoslancami sa stretávam pravidelne na mojich cestách do Európskeho parlamentu. Slovenských europoslancov ťažko hodnotiť ako celok, niektorí majú záujem o to, čo robíme (FFII.org/EOTA), iní majú problém sa stretnúť a na e-mailovú komunikáciu tiež veľmi nereagujú.
Každopádne, ak chcete niečo dosiahnuť najmä so slovenskými europoslancami, je najlepšie ich prepadnúť priamo u nich v kancelárii. S europoslancami z iných štátov EÚ mám lepšie skúsenosti ako so slovenskymi, väčšina napríklad vie, čo sú otvorené štandardy, proprietárny softvér atď...

Podstatne dlhšie ako SKOSI na Slovensku pôsobí SKLUG. Ako prebieha spolupráca s nimi? Existujú alebo plánuju sa nejaké spoločné projekty?

SKOSI pomáhalo SKLUGu organizovať posledný linuxový víkend Lugcon vo forme prednášok a menšieho sponzorstva, v budúcnosti plánujeme aktívne pomáhať najmä akcii Lugcon, ktorá je podľa nás veľmi dôležitá.
Momentálne neviem o ďalších spoločných projektoch, každopádne SKOSI funguje transparentne, čiže ak sa niekto nájde, kto chce pomáhať/robiť na tom danom projekte, vždy je vítaný, medzi naše pravidlá patrí, že nemusí byť členom SKOSI, aby pracoval s nami na projektoch.

Čo vás motivuje vo vašich aktivitách?

Ak myslíš radu SKOSI, tak tú motivuje možnosť zmeny pravidiel na Slovensku a oslobodenie sa od proprietárnych štandardov a umožnenie ľahkého použitia FOSS technológií pre kohokoľvek.

Čo zvykneš robiť vo svojom voľnom čase?)

Neviem, či vôbec voľný čas mám, keďže moja hlavná práca patrí SKOSI, FFII a EOTA. Primárne vediem SKOSI a vymýšľam nové projekty, čo z určitého pohľadu je vlastne aj moje hobby. V poslednom čase aj dosť cestujem, väčšinou polovicu každého mesiaca som v Bruseli. Okrem tohto všetkého mám ešte psa, učím sa Python, hrám sa s OpenBSD, tvoríme audio-vizuálne halucinácie a plánujeme zopár vystúpení so Zdenom (satori.sk).

Ďakujem za rozhovor a prajem tebe a celému tímu SKOSI veľa úspešných projektov.

    • výborně 23.01.2006 | 17:21
      ViMe   Návštevník
      osvobození od proprietárních standardů je báječná idea. ostatně svoboda je vždy báječná .-) Přeji hodně zdaru. V.M.
    • Nič moc 07.02.2006 | 18:32
      Ľudka   Návštevník
      Nepáči sa mi idea, že OpenSource a jeho vývoj nie je koordinovaný, ale každý si robí čo chce. Možno keď sa raz rozšíri a bude aj on vo veľkej miere napádaný virusmi, tak potom sa bude mocť porovnávať s Windowsami. Kým naň nikto neútočí tak je asi takou úžasnou módou ako hippies včase svojho rozkvetu.
      • Re: Nič moc 10.02.2006 | 13:40
        Mirec   Návštevník
        Ani nevies aku blbinu si teraz npisal...
        • Re: Nič moc 14.02.2006 | 10:32
          Avatar cortex neon,ubuntu,centos  Používateľ
          "Nepáči sa mi idea, že OpenSource a jeho vývoj nie je koordinovaný, ale každý si robí čo chce." 1.| v tom si sa trocha poplietla, okolo kazdeho projektu je ista komunita ludi, ktori pracuju koordinovane. mozno keby si skusila hladat viac informacii dozvedela by si sa aka je pravda. 2.| "kazdy si robi co chce" 8) tak s tym tiez nesuhlasim. to co by som ti sem odpisal zistis sama ked sa prepracujes bodom #1. :)) Možno keď sa raz rozšíri a bude aj on vo veľkej miere napádaný virusmi, tak potom sa bude mocť porovnávať s Windowsami. Kým naň nikto neútočí tak je asi takou úžasnou módou ako hippies včase svojho rozkvetu.