KDE 4 - recenzia

KDE 4 - recenzia
02.01.2008 13:00 | Články | Miroslav Bendík
Do oficiálneho vydania KDE4 ostáva už len niekoľko dní. V tejto recenzii skúsim priblížiť pár noviniek, ktoré nás čakajú.

Inštalácia

Rozhodol som sa pre inštaláciu nového KDE zo zdrojových kódov. Tento spôsob inštalácie rozhodne nie je vhodný pre začiatočníka. Ak by ste sa predsa len rozhodli pre tento spôsob inštalácie, podrobný návod nájdete na techbase.kde.org. Pre nedočkavcov, ktorým sa nechce KDE inštalovať tu existuje služba KDE4Daily. Stačí nainštalovať QEMU, stiahnuť obraz a spustiť qemu kde4daily-verzia-qcow.img -m <veľkosť RAM pre qemu>

Prvý štart

Na rozdiel od KDE3 nás pri prvom štarte neprivíta žiaden sprievodca úvodným nastavením. Namiesto toho nabehne plnohodnotný desktop so štandardne zapnutými efektmi. Zatiaľ som nenašiel možnosť, ako vypnúť priehľadnosť tak, aby priehľadné prvky vyzerali elegantne. Po vypnutí efektov sa pozadie všetkých polopriehľadných prvkov zmení na čierne. Štandardne je prostredie nastavené na čo najlepší vzhľad. Prvý štart bol dosť pomalý, ale ďalší už bol na úrovni KDE3.

Štartovacia obrazovka KDE4
Štartovacia obrazovka KDE4

Používanie KDE

Tu sa pokúsim stručne popísať, ako vyzerá práca v KDE4. Nebudem sa zameriavať na rýchlosť samotného prostredia, ani na chyby. Cieľom je ukázať to, čo už funguje. Verím, že mnohé vecí, ktoré by som teraz kritizoval, budú do vydania KDE4 opravené.

Konsole

Prvý program, ktorý som v novononainštalovanom prostredí spustil, bola samozrejme konzola. Štandardné pozadie bolo zmenené z bielej farby na moju obľúbenú čiernu. Možnosti nastavenia sú približne rovnaké ako v staršej verzii. Veľkých zmien sa ale dočkalo používateľské prostredie. Nastavenia sú veľmi pekne usporiadané v niekoľkých prehľadných dialógoch. Ďalšou novinkou je rozpoznávanie URL v konzole. A rýchlosť je vynikajúca aj pri nastavení neobmedzenej histórie.

Konsole - nastavenie profilu
Konsole - nastavenie profilu

KWrite

Ďalšia aplikácia, s ktorou veľmi často pracujem, je kwrite. U KWrite nemôžem povedať, že by som zaznamenal radikálnu zmenu GUI. Menu a nastavenia sú podobné tým v KDE3. Najviac sa mi zapáčilo zabaľovanie kódu. Nielen, že veľmi efektne vyzerá, ale farebne odlíšené úrovne sú omnoho prehľadnejšie než symboly + / -. Veľmi príjemným zlepšením je nový dialóg na vyhľadávanie / nahradenie textu. Začiatočníkom ponúka jednoduché ovládanie, pokročilí môžu využiť regulárne výrazy.

KWrite - zabaľovanie kódu
KWrite - zabaľovanie kódu

KWrite - vyhľadávanie
KWrite- vyhľadávanie

Na KWrite ma zaujala ešte jedna drobnosť - podpora diakritiky. Napriek tomu, že som mal nastavený font, ktorý nepodporuje slovenské znaky bola diakritika zobrazená korektne. Namiesto štandardného fontu boli slovenské znaky zobrazené iným fontom. Neviem síce, či to je vlastnosť KWrite, alebo Qt, ale v každom prípade to vyzerá omnoho lepšie, ako keby mali byť zobrazené nezmyselné znaky.

Plasma

Plasma je asi najzaujímavejšou súčasťou KDE4. Pravdepodobne v čase vydania KDE4 bude v stave, ktorý by som nazval betaverziou. Výkon plasmy je výrazne vyšší ako superkaramba + kdesktop. Plasmoidy je možné presúvať po ploche bez toho aby bolo vidieť prekresľovanie pozadia. Spolupracuje so správcom okien kwin. Vďaka tomu je možné klávesovou skratkou presunúť plasmoidy nad štandardné okná.

Plasmoidy sa dajú po ploche ľubovoľne presúvať, niektoré sa dajú zväčšovať / zmenšovať, alebo dokonca otáčať. Plasmoidy sa dajú písať v rôzných programovacích jazykoch, napr. javascript. Komu sa ale viac páčila superkaramba nemusi smútiť. Superkaramba je aj v KDE4 a funguje dokonca ešte lepšie ako v KDE3.

Panel je na rozdiel od plasmoidov zatiaľ absolútne nenastaviteľný. Nie je možné zmeniť jeho veľkosť, pozíciu, pozadie, dokonca sa nedá zmeniť ani pozícia prvkov. Applety v paneli už nemusia byť napísané v C++ ako to bolo v KDE3. Panel je v KDE4 súčasťou Plasmy, preto sú applety v paneli štandardné plasmoidy.

Plasma v akcii
Plasma v akcii

KWin

Bezo zmien nezostal ani správca okien KWin. Na prvý pohľad sú nastavenia takmer identické so starou verziou. Pribudla ale jedná nenápadná položka Desktop Effects. KWin už má podporu efektov podobne ako beryl / compiz. Efektov zatiaľ nie je veľa a ani konfiguračné možnosti nie sú práve ideálne, ale základné funkcie ako zoznam okien, náhľady na okná v taskbare, alebo náhľady plôch tam nechýbajú. Väčšina efektov pracuje aj bez grafickej akcelerácie. Dajú sa nastaviť aj také detaily ako stmavenie okien na pozadí bez toho aby bola funkčná akcelerácia, alebo priehľadnosť.

Náhľady na okná
Náhľady na okná

Náhľady plôch
Náhľady plôch

Nastavenie efektov
Nastavenie efektov

Konqueror

Hlavným správcom súborov sa v KDE4 stal Dolphin. Napriek tomu Konqueror neprišiel o túto funkciu a dá sa použiť ako správca súborov. Primárne je ale Konqueror určený na prehliadanie internetových stránok. Zatiaľ je ako renderovacie jadro použité KHTML, v budúcnosti bude pravdepodobne nahradené jadrom WebKit. KHTML má vynikajúcu podporu xhtml, css2, čiastočne css3. Funkcie, nastavenia a celé GUI je takmer identické so starým Konquerorom. Nechýba tam podpora profilov, adblock a ďalšie funkcie spríjemňujúce prehliadanie internetových stránok.

Konqueror pri prezeraní súborov
Konqueror pri prezeraní súborov

Dolphin

Dolphin vystriedal konqueror ako hlavný správca súborov. Na rozdiel od svojho predchodcu má jednoduchšie ovládanie. Vzhľadom aj ovládaním sa podobá na nautilus z GNOME. Okno sa dá rozdeliť na 2 panely pre jednoduchšiu správu súborov. Nevhodne vyriešené je podľa mňa filtrovanie súborov. Filtrovať súbory sa dajú zatiaľ jedine pomocou regulárnych výrazov.

Dolphin používa technológiu KIO (KDE Input/Output), vďaka ktorej môže spravovať vzdialené súbory cez ftp, ssh, smb a pod. Túto technológiu nepoužíva len Dolphin, ale väčšina aplikácii v KDE. Preto nie je problém napr. písať niečo v kate na ftp serveri rovnako, ako keby bol editovaný súbor priamo na lokálnom disku.

Dolphin
Dolphin

System Settings

K zmenám došlo aj v nastaveniach systému. KControl nahradí v KDE4 System Settings. Skladá sa zo samostatných modulov rovnako ako KControl, takže je možné spúšťať moduly pomocou kcmshell4 <názov modulu>. Nastavenia sú takmer identické s nastaveniami v KDE3. V niektorých moduloch (napr. správa fontov) bolo zjednodušené GUI. Ale aby som len nechválil, musím povedať, že nový dialóg na nastavenie klávesových skratiek je veľmi neprehľadný a odfláknutý.

System settings
System settings

Nastavenie fontov
Nastavenie fontov

Nastavenie klávesových skratiek
Nastavenie klávesových skratiek

Nové technológie

KDE4 je doslova nabité novými technológiami. Nie je v rozsahu tohto článku popísať podrobne všetky tieto technológie. Preto popíšem len malú časť toho, čo KDE4 bude mať pod kapotou.

Nepomuk

Nepomuk alebo presnejšie povedané NEPOMUK-KDE je implementácia štandardu a API Nepomuk pre sémantický desktop. Nepomuk dokáže používať niekoľko druhov metadát. V prvom rade sú to metadáta vytvorené používateľom. Ďalším druhom metadát sú metadáta uložené priamo v súboroch, napr. tagy v audio súboroch. Nepomuk nielen, že pracuje s metadátami, ale aj so vzťahmi medzi dokumentmi. Napríklad pri uložení súboru z internetu sa zdrojová adresa definitívne stratí. Vďaka tomu, že KDE aplikácie budú mať možnosť vytvárať nové metadáta sa vzťahy medzi dokumentmi nestratia a budú sa dať ďalej použiť.

Phonon

Multimediálny framework Phonon si nedávno adoptoval Trolltech. Mal by byť štandardnou súčasťou Qt4.4. Phonon je plnou náhradou za arts, s ktorým sa už v KDE4 nestretneme. Phonon poskytuje jednotný prístup k frameworkom ako GStreamer a Xine. Umožňuje zmeniť multimediálny framework priamo počas behu aplikácie.

Solid

Solid je framework, ktorý poskytuje jednotné API pre prístup k zariadeniam. Solid využíva už existujúce aplikácie (Networkmanager, HAL). Solid rovnako ako KDE4 je multiplatformový, a preto bude fungovať aj na OS X a Windows.

Záver

Vydanie KDE4 je pre používateľov Linuxu jednou z najočakávanejších udalostí roku 2008. Nechcel by som KDE4 hodnotiť pred oficiálnym vydaním, poviem len, že ma príjemne prekvapilo a celú recenziu som písal práve v ňom.

    • kde4 02.01.2008 | 14:19
      Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
      nesledoval som vyvoj kde4, ale pocul som skor negatyvne vyjadrenia. veril som, ze to nebude take zle a teraz na zaklade tvojej recenzia sa kde4 neviem dockat. som milo prekvapeny.
      Everything is proceeding as I have foreseen.
      • Re: kde4 03.01.2008 | 10:55
        trolo   Návštevník
        dlho som pouzival KDE, potom som si nahodne pri jednej instalacii hodil GNOME, a od tej chvili som zistil ze KDE je neskutocne pomale a nefunguje tam kopec veci... odvtedy som zostal uz len pri GNOME, mozno este vyskusam KDE4 ale moc optimisitcky nie som
        • Re: kde4 04.01.2008 | 10:29
          Ivo   Návštevník
          Ja prave naopak. Neadavno som pouzil gnome a zisil som ze je to totalne okliestene prostredie.
      • Re: kde4 05.01.2008 | 12:20
        kavol   Návštevník
        > ... sa kde4 neviem dockat

        tak si dej studenou sprchu, ať vydržíš čekat ještě aspoň půl roku, protože současný stav KDE4 je dosti sračkoidní, autor v této "recenzi" (sic!) většinou jenom vychvaluje, co funguje, ale zamlčuje, co nefunguje - jak se dozvíš dále v této diskusi například nástroj pro nastavení panelu neexistuje, použití s více monitory je sázka do loterie, spousta aplikací padá, je tam kopec nedodělků "pod kapotou" (mě osobně hodně štve například bug 153582 a bug 153929), a vývojáři se k tomu všemu staví dosti zvláštním způsobem ...
        • Re: kde4 06.01.2008 | 21:18
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          ak bude v archu kde4 ako update pre kde3 tak to budem urcite pouzivat. ak to bude ako dalsia vetva tak to budem minimalne testovat popri kde3.
          Everything is proceeding as I have foreseen.
    • xxxxxx 02.01.2008 | 15:15
      dusoft   Návštevník
      snad to ale vsetko nebdue take cierne a sede, dufam, ze to je len tema a snad nie defaultna!
    • lokalizacia 02.01.2008 | 15:39
      Avatar Frantisek Klabzuba Debian  Používateľ
      a lokalizacia? lebo z tych obrazoviek sa mi zda ze mojej babke sa to asi pacit nebude, vsetko po anglicky
      • Re: lokalizacia 02.01.2008 | 15:46
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        Lokalizáciu som neinštaloval vôbec, ale mala by byť zhruba na úrovni KDE3 (ak sa mi bude chcieť a budem mať čas vyskúšam).
      • Re: lokalizacia 02.01.2008 | 16:08
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        KDE4 s lokalizáciou a štandardným vzhľadom. Lokalizácia je v nových dialógoch zatiaľ dosť slabá.
      • Re: lokalizacia 04.01.2008 | 09:19
        jose   Návštevník
        za slovensky lokalizacny team mozem povedat, ze KDE 4.x zatial neriesime vobec. nejak necitime potrebu ale cakame aj na to, ako prijme verejnost jeho prvy release. pre tzv "early adopters" je lokalizacia aj tak vacsinou nezaujimava. aktualny stav prekladov premigrovanych z KDE 3.x mozno vidiet na http://l10n.kde.org/stats/gui/trunk-kde4/sk/

        pomoci sa avsak nikdy nebranime, takze v pripade zaujmu mi kludne napiste - mail najdete na kde-sk.skosi.org a mozete sami pripojit ruku k dielu.

        jose, koordinator prekladov
    • ine prostredia 02.01.2008 | 15:58
      Avatar Stanislav Hoferek Greenie, Manjaro, Q4OS, Lubuntu  Používateľ
      asi sa pytam uplne "out", ale su nejake spravy o gnome 3 alebo xfce5? dockame sa niecoho takeho v najblizsich rokoch?
      • Re: ine prostredia 02.01.2008 | 16:09
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        kompletny prepis gnome ani xfce nehrozi
        Debian. apt-get into it…
        • Re: ine prostredia 02.01.2008 | 16:58
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie, Manjaro, Q4OS, Lubuntu  Používateľ
          niekde som cital o xfce 4.6, co je asi najblizsia velka zmena po KDE4...

          ale kedy to bude, tak to neviem...
    • Uhm 02.01.2008 | 20:43
      Laco   Návštevník
      looks like shit
      • Re: Uhm 02.01.2008 | 21:03
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        mne sa praveze zda, ze sa zacina vzdalovat tomu tradicnemu srackovitemu vzhladu
        Debian. apt-get into it…
        • Re: Uhm 03.01.2008 | 00:10
          Dumaru   Návštevník
          Nebuď zlý a nekritizuj sračkovitý vzhľad, ešte že XFCE vyzerá ako desktop budúcnosti :-D Ja používam KDesktop v Debiane aj v openSUSE, ale táto štvorka bude musieť ešte kus cesty prejsť, kým vychytajú všetky bugy a pridajú vylepšenia.
    • main-panel 02.01.2008 | 20:49
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      ...Panel je na rozdiel od plasmoidov zatiaľ absolútne nenastaviteľný. Nie je možné zmeniť jeho veľkosť, pozíciu, pozadie, dokonca sa nedá zmeniť ani pozícia prvkov...

      to znamena ze hlavny panel je zatial pevny-nemenny? Absolutne nic sa s nim neda robit?
      • Re: main-panel 02.01.2008 | 21:04
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
        Dajú sa pridávať / odoberať plasmoidy. Ale úlohou KDE4.0 nie je byť dokonalé ale pripraviť ľudí na KDE4.1 ;)
        • Re: main-panel 02.01.2008 | 21:10
          Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
          to dufam pretoze to na tom ako mam nastaveny panel, a co a kde je na nom, mi dost zalezi a mam jasnu predstavu, ako ma vyzerat a to sa mi podarilo zrealizovat zatial len v kde3. odvtedy som pri kde ostal a menit ho nechcem.
          Everything is proceeding as I have foreseen.
        • Re: main-panel 02.01.2008 | 21:13
          Avatar Tommy Angelo   Používateľ
          ty uz kukas moooc daleko do buduucnosti :D este tu neni ani poriadne KDE 4.0 a uz xes 4.1. Budiz, ale takym exotom ako som ja a moj brat, co sme velmi zatazeny na eye-candy, nam to trosku sputalo ruky :(
          Ale defaultny vzhlad si polepsilo KDE 4 o dost. Vypada to ze KDE sa chce vyrovnat, ba co viac, predbehnut jehoVISTU co sa tyka eye-candy :) a dari sa im to dle meho nazoru
          • Re: main-panel 02.01.2008 | 21:39
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            No do budúcnosti pozerám hlavne preto, lebo KDE4.0 rozhodne nebude najvydarenejšie ani najrýchlejšie KDE. Najväčšie optimalizácie nás čakajú práve vo vyšších verziách (rovnako ako to bolo o KDE3). KDE4.0 nie je dokonalý desktop, je to len 1. krok v dlhej ceste za novým KDE. Ďalšie verzie už našťastie nebudú v takýchto rozostupoch. Developerom KDE najviac času zaberalo vytvorenie technológii vo vnútri KDE. Prvé verzie tieto technológie nebudú využívať naplno, veľkých inovácii sa dočkáme až vo vyšších verziách. Napríklad už v takom KDE4.1 by sme mali mať integráciu KDE PIM s Evolution. Kopete by malo mať úplne nové gui, nebude chýbať nové systémové menu (zatiaľ je na výber štandardné / kickoff). V článku som nespomínal veci, ktoré som si nemohol sám vyskúšať (mapr. telepathy, na to som fakt zvedavý).
        • Re: main-panel 03.01.2008 | 00:35
          Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
          tu je relevantné či ich má prípraviť alebo odpudziť ;) (sudim podla tvojej recenzie na panel )
          ked nevieš, tak nefušuj
        • Re: main-panel 04.01.2008 | 09:43
          rastos   Návštevník
          >> to znamena ze hlavny panel je zatial pevny-nemenny? Absolutne nic sa s nim neda robit?
          > Dajú sa pridávať / odoberať plasmoidy.

          Okrem hlavného panelu používam ďalší panel, do ktorého som presunul systray a pridal knewsticker. Bude niečo také možné v KDE4?
          • Re: main-panel 04.01.2008 | 10:19
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            V KDE4.1, možno dokonca KDE4.0.1, ale v KDE 4.0 môžem takmer s istotou povedať, že nie. Zatiaľ odporúčam brať KDE4 s rezervou. Veci ktoré chýbajú by mali byť v krátkom čase pridané.
    • kde4 03.01.2008 | 17:30
      levin   Návštevník
      myslim si ze KDE4 bude plne pouzitelne so vsetkymi aplikaciami az tak asi o rok ... ako povedal jedne s vyvojarov
      "KDE 4.0.0 is not KDE4" , myslim ze si este pockame , ale asi to je na dobrej ceste k uspechu
      • Re: kde4 03.01.2008 | 17:53
        Trend   Návštevník
        Kedy to má výjsť oficiálne
        • Re: kde4 03.01.2008 | 18:38
          Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
          07 days left until the dream becomes reality
          • Re: kde4 03.01.2008 | 19:00
            skywaker   Návštevník
            skoda len ze projekt E17 (enlightenment) sa tak pomaly vyvija... vela veci e17 ma uz davno ako su objekty na ploche..
            • Re: kde4 03.01.2008 | 19:13
              Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
              Tiež ma po niektorých stránkach to prostredie zaujalo, ale príde mi dosť nekomplexné (čo vlastne vyplýva z toho, že zrejme sa na tom nepodieľa príliš veľké množstvo ľudí), teda radšej mám niečo robustnejšie.
    • video 03.01.2008 | 19:10
      Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
      Video z KDE4 (konkretne dolphin)
    • Good work ;) 03.01.2008 | 21:19
      Lukas   Návštevník
      nie som sice odbornik na linux, ani pouzivatel (este stale davam prednost windowsu) ale musim uznat ze KDE4 sa podarilo. vyvoj ide dobry smerom. konecne normalne pismo, velmi velmi vydarena grafika, konecne sa to zacina podobat na pouzitelny system... uz sice cakam par rokov, ale som optimista, po tomto clanku mam dojem ze cas, kedy linux u mna definitivne zabere miesto oknam sa nezadrzatelne blizi...
      • Re: Good work ;) 03.01.2008 | 21:23
        Avatar Tommy Angelo   Používateľ
        single linux je super. Ale treba mat aj spetne vratka :) + virtualbox, wine, cedega, crossover office...
    • videa 03.01.2008 | 22:29
      Avatar ra100 SuSE  Používateľ
      Tu si mozete pozriet video z pripravovaneho KDE a tu desktopove efekty, ktore mozeme ocakavat.
    • kde 4 a sucasne kde 3 04.01.2008 | 13:34
      Avatar Tommy Angelo   Používateľ
      bude mozne pouzivat kde 4 sucasne s kde 3? Myslim ze napr v GDM si vyberiem do coho naloadujem
      • Re: kde 4 a sucasne kde 3 04.01.2008 | 13:38
        Avatar Peter Rozum Arch Linux  Používateľ
        to zalezi od toho ako to bude mat distribucia v repozitaroch. ak napriklad ponechaju balik kde3 a pridaju kde4... tazko povedat. ale ak si vytvoris vlastny balik (skompilujes vlastne kde zo zdrojakov tak by nemal byt problem.
        Everything is proceeding as I have foreseen.
        • Re: kde 4 a sucasne kde 3 04.01.2008 | 19:37
          Avatar TommyHot HotPants uz ziadna  Používateľ
          Lenze co nastavenia? Pravdepodobne sa budu v domovskych priecinkoch "bit" ak bude nainstalovane aj KDE3 a KDE4.

          Inak pekny clanok, ja sa na KDE4 tesim uz odkedy vyhlasovali, ze ma vyjst v oktobri minuleho roku.
          • Re: kde 4 a sucasne kde 3 04.01.2008 | 20:28
            Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
            KDE3 používa ~/.kde, KDE4 ~/.kde4, takže nie je problém ich mať spustené aj spoločne. Dajú sa samozrejme kombinovať aj aplikácie z KDE3 a KDE4, len treba počítať s istým časom, ktorý trvá načítanie knižníc.
            • Re: kde 4 a sucasne kde 3 09.01.2008 | 21:52
              Avatar TommyHot HotPants uz ziadna  Používateľ
              Tak potom super. Nahodim KDE4, ale trojku si stale necham pre pripad, ze by bola stvorka az prilis nepouzitelna na serioznu pracu..
    • Uhmmm 04.01.2008 | 19:51
      Laco   Návštevník
      Uprednostnim vychytany GNOME desktop v Ubuntu a Tango generator to isti...Navyse osobne ani nevydim dovod pouzivat KDE, ved vsetky klucove linuxove aplikacie su GTK tak naco to znasilnovat prekombinovanym KDE...

      Firefox, Thunderbird, Evolution, Pidgin, OpenOffice, Mplayer, Gimp, GnomeBaker, Deluge, Compiz...
      • Re: Uhmmm 04.01.2008 | 20:16
        Avatar d0N0 kubuntu  Používateľ
        Zaujímavý názor :)
      • Re: Uhmmm 04.01.2008 | 20:19
        Avatar Pavel Ubuntu Mate, Android  Používateľ
        Netvrdil by som že všetky "kľúčové" aplikácie sú GTK, jediný soft zo spomínaných nemá v QT kvalitné zastúpenie GIMP, v Krite sa neviem orientovať. Všetky ostatné tebou spomínané programy nie je problém nahradiť. Inak dostal som informáciu že OpenOffice.org nie je GTK ale je postavený na vlastnom engine, neviem čo je na tom pravda.
        Jabber ID: dumaru79@jabbim.com
        • Re: Uhmmm 04.01.2008 | 20:32
          Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Administrátor
          OpenOffice ma pri kompilacii USE flagy ktore sa daju vybrat: Gnome & KDE. Ked je zapnute KDE use flag a vypnuty gnome use flag tak openoffice pekne krasne zapadne do KDEcka (mam pocit ze vsetky GTK dialogy su nahradene QT, ale ruku do ohna by som za to nedal)
          "IB, thy name is homework." -- IB
          • Re: Uhmmm 04.01.2008 | 20:41
            Avatar Pavel Ubuntu Mate, Android  Používateľ
            Samozrejme, OpenOffice.org má podporu pre KDE aj GNOME desktop včetne vlastných dialógov.
            Jabber ID: dumaru79@jabbim.com
      • Re: Uhmmm 04.01.2008 | 20:34
        Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor

        Mplayer nie je GTK, ostatné by som netvrdil, považujem konqueror za kvalitnejší browser než firefox, na PIM mam kontact, openoffice má vlastný engine, GnomeBaker považujem za slabú náhradu K3B, Deluge nepoznám, Compiz je podľa mňa blbosť. Všeto je len vecou pohľadu.

        mimochodom nie som fanatik, ktorý používa len qt alebo len gtk, u aplikácii mi je jedno v akom toolkite sú napísané.

        • Re: Uhmmm 05.01.2008 | 13:04
          Avatar Pavel Ubuntu Mate, Android  Používateľ
          Presne tak, Gnomebaker je slabý odvar oproti K3B, to sa nedá poprieť. Možno je v GTK NeroLINUX, ale ten mi krásne odpásol pár DVDčiek a je komerčný.
          Jabber ID: dumaru79@jabbim.com
          • Re: Uhmmm 05.01.2008 | 15:59
            Avatar Tommy Angelo   Používateľ
            a co tak brasero? Mne to na shitnej notebookovskej napalovacke celkom v pohode pali, nic nenici a to mam napalku dobrej shit!
      • Re: Uhmmm 07.01.2008 | 10:07
        Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Administrátor
        nojo ... Ja pre zmenu uprednostnim vychytany KDE desktop v Gentoo :)

        + nevidim dovod preco pouzivat GTK ked vsetky dobre apps ktore pouzivam su QT :)

        Konqueror, Kontact, Kopete, OpenOffice (ale tak ked chces QT tak potom KOffice), kmplayer (i ked osobne pouzivam konzolovy mplayer co je IMHO da best), K3B, ktorrent, beryl/compiz-fusion ... :)

        No Flame, iba hovorim ze take iste apps existuju aj pre KDE aj pre Gnome, Osobne pouzivam napriklad FF & Gimp, ale kopete a kontact by som za nic nevymenil napriklad :)
        "IB, thy name is homework." -- IB
        • Re: Uhmmm 07.01.2008 | 10:10
          Avatar Miroslav Bendík Gentoo  Administrátor
          Ja by som kopete vymenil, ale žiaden jabber klient mi nevyhovuje :( Verím, že jabbim bude onedlho použiteľný.
          • Re: Uhmmm 07.01.2008 | 10:45
            Avatar borg Arch, Debian jessie  Administrátor
            jabbim pouzivam asi 2 tyzdne a je v pohode
    • omg 24.03.2008 | 00:04
      ajax   Návštevník
      Toto je iba napodobenina Visty... Kedy uz konecne linuksaci vymyslite nieco nove? :)
      • Re: omg 24.03.2008 | 11:12
        Avatar uid0 Debian  Používateľ
        a toto je len napodobenina trolla, kedy uz ajax vymysli nieco nove?
        Debian. apt-get into it…
        • Re: omg 27.03.2008 | 18:00
          isimluk   Návštevník
          +1
    • uf omg 05.04.2008 | 14:59
      dIGIMURDER   Návštevník
      No zatial ostavam verny radsej 3.5ke ked to chlapici poriadne doladia, bude to pecka, zatial ruky prec....