Krištáľové prostredie

07.11.2005 21:16 | Články | Marián Ščerbák

Poznáte FVWM? Ak sa vo svete Linuxu pohybujete dlhšie, tak určite áno. Písať o ňom by bolo asi iba nosenie dreva do lesa. Iná vec sú však jeho klony. S niektorými sme sa už stretli na týchto stránkach, avšak práve jedného z jeho najnovších (a podľa mňa najkrajších) "potomkov" si predstavíme dnes.

Na rozdiel od napríklad XFCE a pod. je fvwm-crystal, o ktorom dnes bude reč, relatívne "nesamostatným" prostredím. Spočiatku som váhal, či je to ozajstné prostredie, alebo iba grafický "oblek" pre fvwm. Isté je však jedno. Program (sídli na http://fvwm-crystal.berlios.de/), ktorého autorom je Maciej Delmanowski a v súčasnosti je vo verzii 3.0RC2, si vyžaduje nainštalovanú "unstable" verziu 2.5.13 programu fvwm, ktorú prostredie využíva ako "správcu okien". Rovnako je potrebné mať nainštalovaný esetroot (alebo iný program na správu pozadia), tracker, python, a jeden z prehrávačov XMMS alebo MPD. No rovnako výhodné je mať Rox- filer, ktorý zaobstaráva v "crystale" rozmiestnenie ikon na ploche a iné schopné "features".

Inštalácia

Pri inštalácii programu (vzhľadom ku krátkosti jeho vývoja) sa stretneme najskôr s jeho zabalenými zdrojovými súbormi (tar.gz). Postupujeme teda klasicky: rozbalíme príkazom

	tar xzf fvwm-crystal-3.0.RC2.tar.gz, #prepneme sa do tohto adresára
	cd fvwm-crystal-3.0.RC2 
	# Prečítame si README, INSTALL, doinštalujeme potrebné
	# knižnice a programy. Nakonfigurujeme príkazom
 	./configure # s prípadnými voľbami 
	make # skompilujeme (teda preložíme zo zdrojových kódov do binárnej formy)
	make install # a ako root nainštalujeme
  

A prihlásime sa do fvwm- crystal :-). Je však možné, že niektorí používatelia (napríklad Mandrake/ Mandrivy) budú potrebovať upraviť "príslušenstvo" KDM, pretože im toto prostredie pri štarte nebude ponúknuté. Aj na to však autor myslel a v balíku nájdeme súbor addons/fvwm-crystal.desktop, ktorý skopírujeme do /usr/share/apps/kdm/sessions/33FVWM-Crystal.desktop (napríklad), potom ešte musíme vytvoriť (ak už neexistuje) súbor /etc/X11/wmsession.d/33FVWM-Crystal a všetko by už malo bežať ako sa patrí.

FVWM - crystal

Na samotnom prostredí vidno (defaultne) odtlačok FVWM. No rovnako udrie do očí aj vlastnosť avizovaná už v názve projektu: priesvitnosť. Tu je screenshot defaultnej plochy FVWM-crystal:

 

Default FVWM- crystal

 

Vlastnosti

Prostredie teda pracuje s priesvitnými (používa princíp premietania pozadia do okna) prvkami plochy (panely, menu, dialógy). Umožňuje meniť veľa nastavení okien priamo z hlavného menu (dekorácie, typ tlačidiel, spôsob aktivácie, titulky atď.) ale aj samotného prostredia (farby a pozadie). Samozrejme podporuje prácu s klávesovými skratkami, ktorých je štandardne zadefinovaných 90. Veľmi jednoducho sa dajú ovládať multimediálne prehrávače (XMMS alebo MPD), spúšťať emulátor terminálu (pravým tlačidlom myši). A v neposlednom rade je prostredie lokalizované do slovenčiny.

Okrem týchto "bežných" používateľských záležitostí umožňuje zdatnejším zmenu/sledovanie parametrov (Vývojárske menu), nastavenie rôznych veľkostí ikon, no najmä (rovnako ako to je v FVWM) maximálne možnosti nastavení prostredia. Na to je možné využiť aj špeciálne súbory, tzv. "recipes" (recepty), do ktorých je možné ukladať nastavenia a veľmi rýchlo ich potom použiť. Niektoré vlastnosti si teraz opíšeme bližšie.

Hlavné menu

Nájdeme ho po kliknutí na ikonku Hlavné menu. V prvej časti nájdeme nastavenia šetriča obrazovky (xscreenasaver), príkazy na jeho štart, uzamknutie obrazovky atď. Menu umožňuje vytvoriť snímku obrazovky, nastavenie prostredia (viď vyššie) odhlásenie/vypnutie (treba však nastaviť sudo), príp. reštart prostredia. Časť "Nastavenia" nám umožňuje vybrať používaný "predpis" (sú v adresári /usr/local/share/fvwm-crystal/fvwm/recipes), aktuálny prehrávač hudby; predvolený, aj "Quake console" terminál (aterm, xterm, gnome*), nastavenie "focusu", aktivácie okien (momentálne 3 spôsoby, vrátane MS Win*)

Vo vývojárskej časti nájdeme nastavenie štýlu okien, príkaz na identifikovanie okna (podobne ako pri PekWM), spustenie midnight commandera spusteného v adresároch s aktuálnymi nastaveniami (systémovými a užívateľskými), hlásenie chýb, no aj nástroj top a xkill (aby sme nemuseli "zabíjať" zmrznuté okná v konzole). Spomenúť tiež môžeme použitie fixnej alebo premenlivej polohy okien.

Prehrávanie hudby

Na to slúžia v fvwm-crystal dve ikonky Prehrávanie hudby. Prvá z nich obsahuje (defaultne) menu na ovládanie nami vybraného prehrávača a vytvorenie vlastného playlistu. Prehrávanie začneme kliknutím na túto ikonku pravým tlačidlom myši. Vedľajšou ikonkou môžeme "listovať" v skladbách (pravým tlačidlom späť a ľavým naopak). Efektné a účelné. Je to vlastne akýsi integrovaný, ale prepracovaný plugin na prehrávanie hudby. Ostatné Kliknutie pravým tlačidlom myši na plochu spustí nastavený typ emulátoru terminálu. Ak ho ešte nemáme nastavený, skopírujeme si z balíka "crystalu" potrebný súbor (napr. xressources) do nášho home a upravíme si ho. Je pekne okomentovaný, takže väčšinou bude stačiť iba odstrániť komentáre pri kódovaní našich znakov iso8859-2, prípadne aj priesvitnosť *termu. V adresári s programom nájdeme aj iné užitočné programy a súbory, umožňujúce ďalšie nastavenia.

Rox- filer

Toto je veľmi všestranný file manager, umožňujúci (okrem iného) správu ikon na ploche. Rovnako ho môžeme využiť aj pri iných prostrediach (WM, IceWM, fluxbox ...). Ak sa ho rozhodneme používať, môžeme jeho vlastnými nastaveniami (pravé tlačidlo myši) a jednoduchým klikaním získať požadované vlastnosti. Za zmienku určite stojí jeho podpora "Drag&drop", čiže napríklad wallpaper, ikony ale aj iné akcie je možné vykonávať jednoduchým ťahaním myšou.

 

ROX v akcii

 

Nastavenia

Nastaveniami pôvodného fvwm sa podrobne zaoberá seriál na abclinuxu.cz. Vlastnosti okien, menu atď. upravujeme priamo z hlavného menu. Ostatné, zložitejšie, nastavenia priamo pre fvwm-crystal sú uložené v súboroch v adresároch: /usr/local/share/fvwm-crystal/fvwm (systémové) a v ~/.fvwm (uživateľské). Podrobne sa nimi nebudeme zaoberať, každý zo súborov je dostatočne okomentovaný a nemal by nám robiť problémy (a, samozrejme, nemusíme ho využívať, ak nechceme :). Podrobnosti o klávesových skratkách nájdete v balíku s programom docs/Keyboard bindings.txt. V Crystal ROX! HOWTO.txt nájdeme aj informácie o spúšťaní ROX- filera ako správcu plochy (ako náhradu za esetroot).

Úpravu "predpisov" (recipes) môžeme vyskúšať priamo úpravou pôvodných (a najlepšie aj odzálohovaných :-) súborov. Ak by sme sa náhodou nevedeli vrátiť do pôvodného predpisu, upravíme súbor ~/fvwm/preferences/LastChoosenRecipe a nahradíme názov aktuálneho predpisu slovom "Default".

 

Nepripomína vám niečo?    Farby vhodne doplnia plochu

 

Záver

Pri FVWM.crystal možno naozaj platí "Starého psa nové kúsky nenaučíš ..." Môžeme mu však dať nové vlastnosti, no hlavne "oblek". FVWM-crystal je určite jeden z najkrajších klonov FVWM, aké som kedy videl :-). Prirátajme si možnosti jeho nastavení, malé hardwarové nároky a dostaneme prostredie, ktoré sa (podľa mňa) oplatí vyskúšať.

    • uz som sa zlakol 08.11.2005 | 17:15
      c   Návštevník
      skoro som sa zlakol ze je to surovo okopirovane

      http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=990

      ale ked som si pozrel autora tak mi to trklo.. :D nebolo by jednoduchsie pridat link radsej na linuxsoft? alebo naopak? :))
    • pekne ale :) 02.12.2005 | 13:42
      Avatar Štefan Tomečko openSUSE 11, Kubuntu 8.04  Používateľ
      ja si skor pod krystalovym prostredim predstavujem nieco take: http://kde-look.org/content/preview.php?preview=1&id=25668&file1=25668-1.jpg&file2=&file3=&name=Crystal+Clear
      ... because the future is open.
      • Re: pekne ale :) 02.12.2005 | 23:36
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Hádať sa nebudem :-) Iba skonštatujem, že som rád, že sa "kryštáľu" v Linuxe darí. A že si môžeme popásť oči :-)
    • nastavenie 23.04.2007 | 23:32
      Avatar merlinsvk   Používateľ
      Neviete mi poradit ako si mam prestavit obnovovaciu frekvenciu monitora?

      A este jeden problem: zle sa mi zobrazuje diakritika. Namiesto ščť a pod. mam rozne znaky.

      Vdaka