Linux+ 10/2005

26.10.2005 19:21 | Články | Marián Ščerbák
Októbrové číslo časopisu Linux+ sa nesie v znamení rýchlosti. A pri ''rýchlych presunoch'' sa musíme presne orientovať, z čoho vyplýva ďalšia téma čísla: GPS.

Obálka časopisuNa úvod musím napraviť chybu z predchádzajúcej recenzie: predstavenie časopisu. Linux+ vydáva vydavateľstvo Software-Wydawnictvo Sp.o.o., sídliace (ako už indikuje jeho názov) vo Varšave. Na internete vydavateľstvo "obýva" adresu http://software.com.pl/cz. Časopis má na titulnej strane hrdý názov "Největší evropský magazín o GNU/Linuxu". Ako sme už naznačili, ďalším časopisom z rodiny je Hakin9, ktorého recenzie tiež nájdete na linuxos.sk. Oba časopisy vychádzajú vo viacerých jazykových mutáciách: poľskej, francúzskej, nemeckej, španielskej a českej. Domáca stránka časopisu Linux+ (česká mutácia) je na adrese: http://www.lpmagazine.org/cz/modules/news/. Dosť ambiciózny projekt s celoeurópskym rozsahom.

Na úvodných stránkach nájdeme okrem príhovoru šéfredaktora a obsahu aj opis obsahu dvoch DVD, priložených v prílohe časopisu. Na disku A nájdeme to, po čom mnohí túžia: SUSE 9.3. Je síce v skúšobnej verzii, ale v 2 rôznych verziách: 32 a 64 bitovej. Druhá menovaná je pre procesory s architektúrou AMD64 a IntelEM64T. V krátkom opise inštalácie a práce môžeme nájsť dôležité informácie na inštalovanie tejto distribúcie. A tiež zmienku o OpenSUSE :-)

Na disku B sa nachádza napríklad distribúcia StressLinux 1.3.1pre, (s ňou sa ešte stretneme), klienta pre BOINC SETI@home; projekt, ktorému môžete pomôcť poskytnutím výpočtových kapacít svojho procesora (pravdaže, za podmienky, že veríte v existenciu mimozemských vysielačov rádiových vĺn :-), a iné programy, ktoré teraz iba vymenujem, ale niektoré sú rozoberané v článkoch vo vnútri čísla: GPSDrive, Monotype, Bitbake, Planner, KMyMoney, Jubler, MultiCD, Memtest86+, Stress, VisualBoyAdvance a HAM. Tradične sú na jednom z DVD aj články vo formáte PDF. Dnes tam nájdeme knihu "Managing Linux System with Webmin", knihu s rozsahom 808 strán spolu s adresou, odkiaľ si ju môžeme stiahnuť. Dopĺňa ju magazín TuxMagazine v PDF (čísla 1-3/2005). Z ďalších populárnych aplikácií tu nájdeme Firefox 1.0.6, Inkscape 0.42 a Wine 20050725.

Keďže DVD B slúži ako Live distribúcia, nájdeme v nej z každého "rožku trošku". Hry: Warzone demo 3D RTS hry; LinCityNG je pekná stratégia; a do tretice rovnako strategická hra FreeCiv 2.0.4. Sú tu aj prostriedky na testovanie HW: okrem klasického lm_sensors aj ScreenTest, nepim atď. Programátori na ňom nájdu napríklad HAM. Rovnako bude mnohým užitočný repozitár balíčkov Debian Unofficial 20050802. Celkom pekne naplnené DVD:-)

V sekcii Aktuality sa redakcia zaoberá uplatnením Debianu v podnikovej sfére, šifrovanými hlasovými prenosmi pri telefonovaní cez Skype, krátky obsah Kernel Summit v Ottawe, rieši sa tu aj otázka: "čo bude po Sarge?".

Stránkam venovaným GPS "vládne"článok Jana Martinka. Nájdeme v ňom všetko podstatné o tejto technológii v Linuxe: od histórie, veľmi podrobne vysvetlenému princípu GPS a terminológie, ale aj otázku jej presnosti atď. Nechýba opis praktického využitia prijímača Navilock 202U. Jeho pripojenie k systému je naozaj podrobne opísané, a v spojení s prehľadom na tento účel použiteľného software a prehľadných obrázkov spĺňa svoj cieľ: podrobné oboznámenie sa s možnosťou používania GPS na Linuxe :-)

V časti "Horká téma" sa časopis opäť, tentoraz však podrobnejšie, zaoberá okolnosťami vzniku OpenSUSE. Článok o nástroji OpenEmbedded, umožňujúcom tvorbu a úpravu softvéru pre integrované zariadenia, zaberá ďalšiu časť časopisu. Táto tematika sa preberá veľmi podrobne: od stiahnutia, prostriedkov, nastavenia až po pridávanie externých programov. KMyMoney, správca osobných financií, program, ktorý má potenciál nahradiť GNU Cash, aj s jeho podrobným opisom tvorí úvod do sekcie Software. Nasleduje opis programu Planner, slúžiaci v zhode so svojím názvom na správu našich projektov. Ak máte radšej na ploche obrázky vesmíru ako rozpracovaný projekt, poteší nás program Xplanet, novinka, ktorú opisuje Jean-Pierre Féval. Ten istý autor sa v ďalšom článku zaoberá programom na úpravu titulkov k filmom- Jublerom. Pekný článok, ale na jeho titulku si dosť zašantil tlačiarenský škriatok. Na záver sekcie si Niels Weber nechal predstavenie Trible Trouble, zaujímavej RTS hry.

Na ôsmich stránkach venovaných začiatočníkom sa dozvieme, čo sa deje počas spúšťania GNU/Linuxu. Autorom pekne napísaného článku je Piotr Machej. Nasledujú ešte obľúbené Tipy a triky: farebný prompt, Upgrade Kernelu a prenášanie konfigurácie, vývod ukazovateľov na LED klávesnici, obmedzenie swapovania a vypnutie nešťastného "pípania" v emulátoroch terminálu.

Možno sa zdá nápadné, že v Linuxe neexistujú nástroje typu Sandra a spol. O tom, čo a ako sa dá použiť na monitorovanie hardvéru v Linuxe sa dočítate v článku "Identifikace a testovaní PC hardware pod GNU/Linuxom". Pravdepodobne sa tu dozvie nové, zaujímavé informácie veľa používateľov tohto OS. Na takmer každý bežný kus hardwaru počítača podrobný postup :-)

"Píšeme hru pro Game Boy Advance" je článok, ktorý podrobne ukazuje ako sa dá vytvoriť hra typu Space Invaders. Viete, že je to prekvapujúco malá hra? Nájdeme tu samozrejme aj zdrojové texty. Októbrovou distribúciou mesiaca sa stala distribúcia "ParallelKnopix", jej stručnú charakteristiku nájdeme v článku s rovnakým menom. V záverečnej časti časopisu si redakcia nechala recenzie 2 kníh, testy firewallu Zyxel ZyWall P1 a tlačiarne HP Photosmart 385, odpovede čitateľom a skúsenosti účastníka jedného z Linuxových školení.

Zdá sa teda, že v októbrovom čísle Linux+ si nájde každý kúsok svojho čítania. Ešte keby by sa tak dala prehliadnuť "práca škriatkov" a cena... Ale na druhú stran váh opäť možno postaviť výber softwaru na DVD diskoch v prílohe.

    • pozadia 26.12.2005 | 20:16
      risko   Návštevník
      môzem poprosit??no dajte tu take pozadia gde niekto klikne na nike,niaky...maleho tucniaka A BUDE MAT PLNO X.P.T POZADý.,.," A ZE BUDE TO FUNGOVAT NA WYNDOWS: 200/X.P.T ...