Mandriva Linux 2007.1 Spring CZ

Mandriva Linux 2007.1 Spring CZ
18.06.2007 17:00 | Distribúcie | Marián Ščerbák

Všetci to poznáme... Na niektoré veci sa tešíme viac, na niektoré menej. Máme dôvod tešiť na Mandriva Linux 2007.1 CZ? Alebo skúsime free verziu? Alebo inú distribúciu? Toto rozhodnutie ostáva na používateľoch. Niektorí z nich sa možno rozhodnú práve po prečítaní tejto recenzie.

Firma Mandriva sa rozhodla vydávať nové verzie distribúcie v polročných intervaloch.Česká firma QCM ju už tradične transformuje do "špeciálnej podoby" pre Čechy a Slovensko. DVD sú tentoraz súčasťou knihy. Kniha a 2x DVD, to je teda fyzická náplň Mandrivy Linux 2007.1 CZ.

Kniha

Vzhľad knihy sa o niečo zlepšil. Rovnako stúpa aj jej informačná kvalita. Obsah je v tejto verzii znateľne aktualizovaný a doplnený o nové, čitateľmi požadované údaje. Knihu si asi budeme môcť stiahnuť aj vo formáte PDF. Zatiaľ sa počíta s jej uverejnením cez letné prázdniny. Môj názor je, že by si ju mal prečítať každý začínajúci používateľ Mandrivy, ale po ruke by ju mali mať aj ostatní "prebehlíci" k Linuxu. Kniha je na obálke označená ako bestseller. Len neviem, či je vhodné takto nazývať knihu s operačným systémom. Predsa len si ju ťažko viem predstaviť v rovnakej zásuvke s knihou "Bez dcéry neodídem" :-).

Kniha Mandriva
Kniha Mandriva Linux 2007.1 CZ od Ivana Bíbra

DVD

Poďme však k samotným DVD. Ich potlač je podobná predošlej verzii 2007, sú to však 9 GB médiá. Na jednom je iba softvér pre 32 bitové platformy, na druhom zas pre 64 bitové platformy (s malými výnimkami, kvôli kompatibilite). Čiže, ak si túto knihu kúpite, druhé DVD môžete niekomu venovať :-).

DVD Mandriva Linux 2007.1 CZ
DVD Mandriva Linux 2007.1 CZ

Inštalácia

Neviem, či by som si spomenul na to, že som mal pri inštalácii Madrake/ Mandrivy problémy. Aj táto verzia bola u mňa pri inštalácii opäť bez problémov. Celkovo mi trvala asi 25 minút, a to aj s výberom balíkov a pridávaním používateľov. Viem si predstaviť, že si ju vie na prázdny disk (štandardne) nainštalovať každý. A preto sa človek až prestáva čudovať, čo všetko môže nasledovať za vetou: "Nainštaloval som si Mandrivu. Ale neviem ...". Práve takýmto používateľom je určená kniha. Ostáva len dúfať, že si ju prečítajú :-). Lebo zrejme nie stále je vhodné, aby si OS inštaloval používateľ sám, ono to je totiž operačný systém a nie program pre Windows :-).

Hneď na prvej inštalačnej obrazovke môžeme po stlačení F2 vybrať slovenčinu, po stlačení F3 sa dostaneme k ďalším možnostiam pri inštalácii. (Kde sú tie časy, keď sa zadávali ručne :). Z nich je asi najdôležitejšia F6. V prípade problémov pri inštalácii nech práve toto miesto bude prvým krokom na ich odstránenie. Napr. acpi=off vraj často urobí koniec problémom. Ďalej je však inštalácia už nuda ;-).

Štart Mandriva Linux Spring
Štart Mandriva Linux Spring :-)

Podpora hardvéru

Použitý HW sa od poslednej recenzie veľmi nezmenil. Opäť MB s chipsetom Intel, CPU rovnakej značky P4 SMP, grafická karta s čipom NVidia 7300GT, hdd klasické ATA. Na internet sa táto mašina pripája cez dsl modem Glitel. Je to HW modem.

Prídavné zariadenia

Z prídavných zariadení spomeniem tlačiareň HP a scanner CanoScan LiDE25. Tlačiareň pri inštalácii nájdená nebola, ale to je už tradícia (nielen v Mandrive :), keďže ide o starší typ. USB scanner som mal pri inštalácii pripojený a bol aj bez najmenších problémov rozpoznaný. Dalo sa s ním pracovať už po prvom štarte Mandrivy. (Kooka si však ešte vyžiadala doinštalovanie zopár balíčkov). Flash disky, mp3 prehrávač: "nema problema".

Po inštalácii
Po inštalácii

Mobilné telefóny, fotoaparáty

Mobilný telefón SonyEriccson sa dal ihneď pripojiť ako flash disk. Tu sa trochu pozastavím. Keby som mal pripojenú Nokiu a doinštaloval si balík Gnokii, vedel by som s ním robiť "takmer" všetko. Podobne je však skvelým softom pre novšie SonyEricssony "česká dvojička" Gammu a Wammu, tá však na médiách nie je. Nevnímam to ako chybu, je to však (aj) moje želanie pre Mandrivu 2008 :-). V každom prípade, v Mandrive 2007.1 je opäť integrovaný F-spot, resp. digikam, ktorý sa postará o ďalšiu prácu s obrázkami v kompatibilnom mobile (presnejšie, pamäťovej karte) či digitálnom fotoaparáte, a to hneď po ich pripojení k počítaču.

Grafické karty

Práve tu sa najviditeľnejšie odlišuje free od tých predávaných verzií Mandrivy. Opäť mi bola pri inštalácii ponúknutá možnosť nechať si nainštalovať uzavreté ovládače NVidie. Rovnako to asi bude s ovládačmi ATI. Používatelia Free verzie si ich budú musieť doinštalovať sami (ak to budú chcieť). Celkovo s podporou HW je na tom 2007.1 lepšie ako 2007. Údaje o HW sú presnejšie, podporovaného HW je opäť viac. Pre tých, ktorým sa to nechce čítať (na str. 14 v knihe I. Bíbra): chipsety nForce5, SiS 966/968, najpoužívanejšie gr. karty všetkých značiek, integrované gr. karty Intel i945G/i965G, wifi karty (ipw2200 a 3945) i procesory Intel Core 2 Duo.

Používate ešte diskety? Ak áno, tak vedzte, že 2007.1 vie pracovať s disketami. Ale pomaly... Čudné, že to spomínam? Nuž, predošlé verzie (2006 a 2007) na tom boli rýchlosťou pri práci s disketami otrasne. Vyzeralo to na problém v jadre. Hoci sa to teraz zlepšilo, éra diskiet u Mandrivy pomaly končí. Upozorňuje sa na to nepriamo aj v knihe. Ak ste si kedysi chceli vytvoriť bootovaciu disketu, potrebovali ste súbor cdrom.img, resp.ďalšie pre iné spôsoby inštalácie. Teraz už nájdete iba jeden obraz boot.iso. Novinkou však je súbor all.img, pomocou ktorého sa dá inštalovať Mandriva z USB kľúča.

Winmodemy

A ostávajú winmodemy. Ten môj síce opäť Mandriva spoznala, ale stále preň neobsahuje ovládače. Týka sa to však, pokiaľ viem, iba výrobkov s chipom Lucent. Pre ostatné bežné winmodemy ovládače nájdete priamo na DVD. A všimnite si aj to, že sú tam tiež ovládače, ktoré inak ich výrobca predáva :). Toto je plus pre Mandrivu. Inak, pripojenie na internet cez dsl modem sa jej podarilo už pri inštalácii, čím sa dala aktualizovať už počas nej.

Ujo Softvér a spol.

Po softvérovej stránke ide o distribúciu, ktorá predovšetkým aktualizuje svoju predchodkyňu, Mandriva Linux 2007. K jeho výberu opäť nemám väčšie námietky, firemný prieskum sa opäť vrátil používateľom vo forme najpoužívanejšieho SW. Na DVD sa nachádza aj adresár extra-cz, ktorý sa odporúča pridať do zdrojov SW, keďže obsahuje veľa balíkov z oficiálnych i neoficiálnych zdrojov. Avšak plf je tam iba free :-(. Tiež však nemôžem chcieť všetko, však? Nachádza sa tam aj česká verzia OpenOffice.org (slovenčinu stiahneme napr.tu, Opera, SIM a ako chutný prídavok celý ročník časopisu LinuxExpress vo formáte PDF. Pridanie balíčkov však realizujte radšej pomocou sprievodcu, nie skriptov.

Aktualizácia balíčkov po inštalácii
Aktualizácia balíčkov po inštalácii

Spomeňme teda aspoň niektoré balíčky. Jadro je 2.6.17-13mdv, (mimochodom, lilo je nahradený grubom; ale na DVD zatiaľ je :), x.org 7.2; KDE 3.5.6, GNOME 2.18.;WindowMaker,IceWM, XFCE 4.4.0; Enlightnement 0.16.8; atď. Pre web sú zaujímavé klasický Skype 1.30*,SIM, Gaim (dvojková beta verzia), Google Earth atď. ... Vypichnúť ešte treba BitTorrent i Ktorrent. Ako vravím, to najpoužívanejšie :-).

V rámci multimédií nechýba Amarok 1.4.5, Audacity atď. Ale, na moje prekvapenie, aj dosť nový, no veľmi kvalitný lmms (0.2.1 !, inak môj čierny kôň :). Priamo na médiách sú aj kodeky na prehrávanie mp3 skladieb či videa, teda kompletné hudobné "vybavenie". Video: jeho editovanie umožňuje Kino, prehrávanie klasická svorka prehrávačov na čele s mplayerom, vlc, xine a pod.

V grafike si môžeme splniť požiadavky pomocou Gimpu 2.3, Inkscape či Blendera. Pomocou digiKamu či F-spotu sa dajú ľahko exportovať obrázky z digitálnych fotoaparátov do webových galérií.

Zabudli sme na niečo? Aha, na prácu v kancelárii. Už sme spomínali OpenOffice.org 2.2, a to asi aj stačí :-). Spomenúť však treba ešte programček ntfsconfig, ten umožňuje pracovať s partíciami NTFS. Indexovací nástroj Beagle (našťastie nie Kat :) vyzerá veľmi schopne, štandardne je spustený v KDE i Gnome (nájdeme ho v paneli). Vývojári si tu tiež nájdu niečo svoje, od JDK (1.4.2 i 1.5.0) cez Kdevelop a Glade po Eclipse.

Na ploche prší?
Na ploche prší?

No, a na záver spomeniem ešte pár vecí, ktoré sú naozaj príjemným prekvapením Mandriva Linuxu 2007.1 CZ. Napríklad, kniha sa zmieňuje o tom, že služba Mandriva Online je dostupná už nie len tým, čo ju mali predplatenú. To je skvelá správa najmä pre ľudí z nejakého dôvodu nesledujúcich pravidelne aktualizácie SW. Všetky prostredia spája pekná téma IaOra.

Aj vy ste si možno všimli, že momentálnym trendom je virtualizácia. Mandriva síce už dávnejšie zaradila nástroje na tento účel do distribúcie, ale teraz beží populárny VirtualBox štandardne :-). Stačí spustiť a nainštalovať pomocou sprievodcu nejaký iný operačný systém... (žeby Win* 98? :) Pár malých, ale nie zbytočných zmien nastalo aj v Mandriva Control Centre.

3D parádičky

No a ešte si spomenieme 3Ddesktop. V predchádzajúcej verzii bol náročnejší na rozbehanie, predsa len to bola horúca novinka; tentoraz to však tak nie je. Stačí iba poklikať a Mandriva sa o všetko postará :-). Dokonca máme na výber medzi compizom, berylom a menej známym metissom. Pekné a dobré, len s drobnými chybičkami krásy. (Chce to pevné nervy, keď vám na ploche prší na dôležitý dokument ;-).

Nastavenie 3D
Nastavenie 3D

Mandriva 2007.1 je znova (subjektívne) o máličko rýchlejšia ako 2007, rovnako štart prostredí (štandardne sa spúšťa iba veľmi málo služieb). Stabilita je (aspoň počas párdňového testovania) rovnako bez problémov. Chybičky sa ale nájdu. I keď je ich zoznam dosť dlhý, nejde o nič strašné. Z hľadiska práce s hardvérom ju môžeme iba pochváliť, po softvérovej stránke možno niekomu bude chýbať Cedega (stále je tu však Wine). Mne však nechýba nič, ba naopak, bol som príjemne prekvapený citlivým výberom softvéru s ohľadom na súčasné trendy v IT.

Záver

Celkovo sa mi zdá Mandriva 2007.1 dobre odladená (vzhľadom na čas vývoja). Je rýchla, bezproblémová; teraz viac ako predtým vhodná na všetky bežné činnosti používateľov, ktorí si inštalujú svoj prvý Linux (do kancelárie, kvôli multimédiám, alebo na "hranie sa" s virtualizáciou). Rovnako by mohla pomôcť aj tým používateľom, ktorým staršie Mandrivy, alebo iné distribúcie nespoznali resp. nepodporovali ich hardvér. Stojí síce pár stoviek (678 Sk), ale získate k nej aj knihu, ktorá sama o sebe by bola v rovnakej cenovej hladine a je aj vynikajúcim zdrojom informácií o Mandrive samotnej. Okrem toho sa používateľ zbaví starostí s najbežnejšími ovládačmi, resp.so zhánaním kvalitnejšieho linuxového softvéru.

Mandriva Linux 2007.1 síce neprináša žiadne prevratné novinky, ale "iba" aktualizuje Mandriva Linux 2007. Treba však povedať, že svoju aktualizačnú úlohu splnila úspešne. A to do poslednej bodky.

Linky

    • ... 18.06.2007 | 17:56
      Seek   Návštevník
      Mandrivu som si kupil, vraciam sa po rokoch spat k zaciatkom a k tomu co mi najviac sedi. Recenzia fajn, taka vzdusna :) inak cena je sice uvedena, ale upozornujem, ze postovne na slovensko je plus 200 korun navrch.
      • Re: ... 18.06.2007 | 18:10
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        uz je dostupna aj u nas v shope - Mandriva Linux 2007.1 CZ
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
      • Re: ... 18.06.2007 | 19:29
        Avatar Pavel Q4OS KDE  Administrátor
        Súhlasím, naozaj dobrá recenzia. Mnohí by sa čudovali, koľko práce dá naklepať taký článok.
      • Re: ... 18.06.2007 | 19:58
        Marián Ščerbák   Návštevník
        Vďaka. Áno, poštovné síce je dosť drahé, ale dá sa kúpiť aj priamo u nás... Napríklad Mandriva Linux 2007 som si kúpil v jednom kníhkupectve v KE, predpokladám, že to tak bude aj s touto knihou. Ale čo sa týka "spriaznených", teda autorizovaných distribútorov pre SR, ktorí sú uvedení na stránkach QCM, radšej by som sa na nich nespoliehal. Jedne z nich mi povedal, že Linux sa dá stiahnuť zadarmo z webu :-D Dúfam, že ostatní majú lepší prehľad.
        • Re: ... 27.09.2007 | 12:15
          Robo   Návštevník
          Stiahnuť sa dá. Ja som to tak riešil
    • ako bootovat 18.06.2007 | 20:56
      ---   Návštevník
      pridam aj ja skusenost s mdv spring.
      Stiahol som si spring live CD , pri pokuse o nabehnutie systemu sa dostanem akurat po ciernu obrazovku. Bootovanie nie je zamrznute ,lebo to reaguje na ctrl+alt+del (vysunie CD).
      Nasiel som ze taketo spravanie je bug , navod nato ako to opravit nepomaha ,lebo sa neda vojst do konzoly a tak som mdv spring zavesil na kliniec. Ak to niekoho zaujma tak errata k tomuto distru ma tak pol kilometra. Chcel som sa aj aj vratiti k mdv ale nepodarilo sa. Mozno nabuduce.
      • Re: ako bootovat 18.06.2007 | 23:28
        Attila   Návštevník
        odporúčam v tomtom prípade použiť na bootovanie cd instalator pre mdv spring a potom počas plneho nabootovanie vymeniť cd za dvd a pojde to o.k. ..už len stlačiť F2 pre výber slovenčiny :))
        • Re: ako bootovat 19.06.2007 | 00:14
          ---   Návštevník
          tak to teraz nechapem ,co myslis tym "cd instalator pre mdv spring" ? To je to "Mandriva 2007.1 Spring Free Mini" CD?
          • Re: ako bootovat 19.06.2007 | 16:20
            ---   Návštevník
            uz som to vyriesil:
            pri boote treba dat F3-other options a na koniec riadku pripisat init 3
            bootovanie nabehne do konzoly, tam sa prihlasit ako root (heslo nie je) ,
            spustit XFdrake , zmenit grafiku na VESA , ukoncit XFdrake ,
            odhlasit sa prikazom exit , a prihlasit sa ako bezny uzivatel (login guest) , dalej pokracovat prikazom startx
            nabehne system (hnusne to vyzera ,ale aspon ide),
            ...instalacia ...
            (po reboote do nainstalovaneho systemu)
            pri zmene grafiky cez to klikatko , este treba editovat xorg.conf , zakomentovat riadky ModeLine a je hotovo.
            (inac mam radeon9600)
    • Mandriva 2007.1 19.06.2007 | 08:12
      Fredy   Návštevník
      Mandrivu 2007.1 som si objednal
      v shope QCM na dobierku.
      Do 3 dni mi ju UPC doručilo.
      Instalacia bez problémov, akurát mi
      chýbali veci z MDV 2006 ako
      dvdbackup, msfonts a aj win32codecs ešte
      z tuším MDK 10.1 (nie som istý).
      Tieto som si doinštaloval ručne.
      Veľký problém som mal s inštaláciou legálne zakúpeného
      anglického výkladového slovníka
      Longman Dictionary of Contemporary English.
      Po párdňovom trápení som zistil,
      že chýba libgtk+ 1.2.
      Teraz som však už takmer spokojný užívateľ.
      • Re: Mandriva 2007.1 19.06.2007 | 18:30
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Fajn, som rád že to fičí :-) Čo sa ale týka toho slovníka, je to podľa mňa chyba výrobcu, ak nedá vedieť používateľovi, čo si aplikácia vyžaduje. A mal by poskytnúť aj podporu pri takýchto problémoch. Raz som skúšal rozbehať na Mandrake Kylix, od slávneho Borlandu, pričom som sa riadne zaregistroval. Trápil sa s tým pár dní (aj v *buntu; no, fungovať to fungovalo, ibaže neprekladalo) a nakoniec som zistil, že pri novších jadrách na opravu chýb produktu výrobca jednoducho kašle. Hlavne, že licencia je až nenormálne reštrikčná. Ale okrem nej sa výrobca neunúval informovať o tomto probléme používateľov. Takto som skončil aj ja s Borlandom (aj ja na neho kašlem :) a nechal to na Lazarus :-)
        A čo sa týka ostatných vecí, všetko sa dá stiahnuť (z nižšie uvedených dôvodov), alebo nainštalovať zo starších DVD/CD.
    • Několik připomínek 19.06.2007 | 14:23
      bibri   Návštevník
      Avšak plf je tam iba free :-(.

      Není - PLF je tam free a částečně i non-free, dali jsme pryč pouze věci s vysloveně závadnou licencí apod. není toho moc, týká se to jen několika balíčků. Z praktických důvodů je to všechno v jednom adresáři, takže to možná vypadá, že je tam jenom PLF-free, ale opravdu tomu tak není.

      "česká dvojička" Gammu a Wammu, tá však na médiách nie je. Nevnímam to ako chybu, je to však (aj) moje želanie pre Mandrivu 2008 :-).

      Zařídíme :).

      Chybičky sa ale nájdu. I keď je ich zoznam dosť dlhý, nejde o nič strašné.

      Musím říci, že Mandriva už u minulé verze změnila politiku pro errata - předtím byly uveřejňovány pouze závažné chyby týkající se jen Mandrivy. Zbytek musel člověk hledat po konferencích apod. - např. chyba v ovladači i810 oficiálně "patří" k X.org. Dneska je v errata opravdu každá pitomost, která se týká několika lidí - včetně věcí, které jsou už opraveny. Osobně tento stav považuji za lepší, i když celý errata dokument opravdu vypadá hrůzostrašně :).


      Ještě k dostupnosti knihy - měla by být k dostání i v knihkupectvích na slovensku, distribuuje ji totiž Computer Press. Tak, kde najdete jeho knížky, tam by měla být i nová Mandriva.
      • Re: Několik připomínek 19.06.2007 | 17:01
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        cez cpress ju distribuujeme aj my na slovensko... v knihkupectvach je to horsie...
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
    • Kniha 19.06.2007 | 20:50
      Avatar abain SuSE 10.3  Používateľ
      Článok je v pohode. Môj prvý linux bol Mandrake 9.2., kúpil som ho kvôli pribalenej knihe ktorú používam ešte aj dnes. Elektronické dokumenty sú O.K., ale kniha je kniha.
      • Re: Kniha 20.06.2007 | 15:21
        Seek   Návštevník
        suhlas, tlacena kniha je proste skvela.
    • lepsie 20.06.2007 | 17:28
      Avatar Hellbooster Mint 8 Helena, Ubuntu 9.10, XP  Používateľ
      Chcem sa spytat, ze ked som zaciatocnik a mam na vyber medzi tymto Lin a openSUSE 10.1 .kt. by bola lepsia? V Mandrive CD/DVD po vlozeni naci hned alebo treba pripojit? Na SUSE sa to dalo nastavit ale mal som s tym nejake problemy.
    • lepsie 20.06.2007 | 17:28
      Avatar Hellbooster Mint 8 Helena, Ubuntu 9.10, XP  Používateľ
      Chcem sa spytat, ze ked som zaciatocnik a mam na vyber medzi tymto Lin a openSUSE 10.1 .kt. by bola lepsia? V Mandrive CD/DVD po vlozeni naci hned alebo treba pripojit? Na SUSE sa to dalo nastavit ale mal som s tym nejake problemy.
      • Re: lepsie 15.07.2007 | 11:36
        tb   Návštevník
        tak ti mozem radit tak si vyskusaj live cd kazdej verzie a rozhodni sa.
        • Re: lepsie 15.07.2007 | 20:14
          Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
          No, v KDE tejto verzie Mandrivy sa DVD/CD, ale aj iné vymeniteľné zariadenia (USB kľúč, mp3 player ...) pripájajú podobne ako v XP. T.j . otvorí sa okno, ktoré ponúkne akciu, ktorú je možné s týmto zariadením vykonať (otvoriť, prehrať, spracovať v digicame atď.). Toto je defaultne nastavenie, ktoré sa samozrejme dá meniť. Ale rozhodnúť sa medzi OpenSuse a touto je už dosť ošemetná vec. Ja by som si jednoznačne vybral Mandrivu, a niekto zas naopak ;-) BTW, ak si všimnete aktuálnu anketku, tak zatiaľ asi tretina používateľov začínala práve touto distribúciou. Ja tiež, a za seba môžem prehlásiť, že smerom k používateľom (a zvlášť začínajúcim) je Mandriva Linux 2007.1 v terajšej verzii ak nie najlepší, tak určite jeden z najlepších OS súčasnosti.
    • pohoda linux 20.06.2007 | 17:28
      fuxo   Návštevník
      mam "cerstvo" mandrivu a som prekvapeny rychlostou (gnome) oproti ubuntu sa mi to vidi citelne rychlejsie ,co sa mi ale nepozdava je rpmdrake a jeho slimacia rychlost.
      Neviem ci je to take pomale vseobecne alebo len u mna ,ale je to hroza. Kym sa nacitaju aktualne baliky prejde aj 5-10minut a nieco nainstalovat je otazka hodiny.
      Nie je to pomalostou internetu ,ked nieco stahujem tak to ide na max 1.5Mbps, takze tym to nebude.
      Skusal som pouzit stary dobry synaptic ,len v nom neviem pridat spravne zdroje.

      Vie mi niekto poradit ako poslovencit Gnome verziu ,cestina mi az tak nevadi ,ale rodna rec je rodna rec
      • Re: pohoda linux 20.06.2007 | 21:16
        bibri   Návštevník
        Ten RpmDrake musi mit neco spatne nastavene - oproti minule verzi se hodne zrychlil a jede jako z praku. Mam v systemu >10 nastavenych zdroju a balicky jsou vypsane behem nekolika vterin.

        Podivejte se, jake zdroje jsou nastavene, a zkuste jiny server. Podivejte se do logu, co to dela. Tohle chovani opravdu neni normalni.
        • Re: pohoda linux 21.06.2007 | 19:54
          ---   Návštevník
          do logu by som pozrel ale neviem kde ho mam hladat. Zdroje som skusil zmenit a nic sa velmi nezmenilo , Najnovsie som sa pohral s nastavenim DNS a je to rychlejsie ,ale este stale nie podla mojich predstav. Ale asi z toho vyssiu rychlost nedostanem.
          mam tam nastavene tieto zdroje
          main
          main-updates
          contrib
          contrib-updates
          plf-free
          plf-nonfree
          Dik za pomoc
    • halo 20.06.2007 | 22:56
      Avatar kuko Ubuntu 7.04  Používateľ
      prosim vas neviete co je s 3d destkopom lebo ked mam beril alebo compiz tak sa mi po case zmizne pracovna plocha a ostane iba biela ale mozem tocit ako s kockou a ked vypnem 3d tak to ide bez problemov
      ICQ: 350668302 Jabber: Lukas@jabbim.sk
      • Re: halo 21.06.2007 | 21:13
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Akú máte grafickú kartu? A ovládače?
        • Re: halo 22.06.2007 | 16:55
          ati   Návštevník
          ati radeon x700 a driver mam z ati.com
          • Re: halo 24.06.2007 | 01:01
            Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
            Skuste pouzit ovladac priamo od Mandrivy.
            • Re: halo 24.06.2007 | 19:43
              Avatar kuko Ubuntu 7.04  Používateľ
              ok dakujem
              ICQ: 350668302 Jabber: Lukas@jabbim.sk
            • Re: halo 24.06.2007 | 19:43
              Avatar kuko Ubuntu 7.04  Používateľ
              ok dakujem
              ICQ: 350668302 Jabber: Lukas@jabbim.sk
            • Re: halo 24.09.2009 | 07:13
              QbifjARP   Návštevník
              amoxicillin [url="http://www.holyislamvillesc.org/amoxicillin-pills.html"]amoxicillin[/url] http://www.holyislamvillesc.org/amoxicillin-pills.html 8] prozac [url="http://www.prachienarain.com/prozac-online.html"]prozac[/url] http://www.prachienarain.com/prozac-online.html :((( prednisone [url="http://www.prachienarain.com/prednisone-online.html"]prednisone[/url] http://www.prachienarain.com/prednisone-online.html gsql valium [url="http://www.prachienarain.com/valium-online.html"]valium[/url] http://www.prachienarain.com/valium-online.html :-O tamiflu [url="http://www.holyislamvillesc.org/tamiflu-pills.html"]tamiflu[/url] http://www.holyislamvillesc.org/tamiflu-pills.html 8-)
    • Velmi pekne :) 24.06.2007 | 12:52
      ecube   Návštevník
      Velmi pekna recenzia, knizku som si kupil a bez problemov naistaloval, az na spadnutie windowsu a jeho preinstalacii.)
      Recenzia fajn :) len :) trosku :) vela :) smajlikov :) Takisto velmi pekna v tom ako bezprostredne bola napisana ... :)
      • Re: Velmi pekne :) 24.06.2007 | 17:14
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Hmm, vdaka :-) Myslim si, ze pouzivanie smajlikov v clanku vie vyjadrit postoje autora kratsie, ako nejaka veta; resp. zvyraznuje (resp. snazi sa zvyraznit) humornu stranku veci.
        Pouzivam ich casto (a mate pravdu, obcas pricasto), pri vyjadrovani osobnych nazorov (ako ciastocnu nahradu za chybajuce prvky neverbalnej komunikacie, ktorou trpi vyjdarovanie sa v elektronickych mediach), a takisto sa nimi snazim odlahcit suchoparne vymenovavanie niecoho... Ale :-) az :-) take :-) strasne :-) to :-) snad :-) nie :-) je :-). V kazdom pripade, je to cenna pripomienka a ja sa ju budem snazit integrovat do buducich clankov; a to z globalneho, lokalneho i subjektivneho aspektu realizacie mojich grafomanskych sklonov ako i planov vydavania mojich nasledujucich kvazi literarnych pocinov. (A ak tu nedam smajlika, budete vediet, ci tu poslednu vetu myslim celkom vazne?).
    • Spring 28.06.2007 | 13:15
      dt2000   Návštevník
      MDV2007spring je prva distribucia ,kde mi ide bez problemov wifi(Atheros). Skusal som rozne distibucie cez Kubuntu,Dreamlinux,PCLinuxOS a stale som mal nejake problemi.Najviac sa mi pozdaval PCLinuxOS ,ale wifi sa spravalo chaoticky. Pri Kubuntu nepomohla ani editacia konfigurakov.
      Pri MDK mi to islo na prve zapojenie.
      No aj tu sa najdu nejake chybicky. Zatial mam nefunkcny O2micro pre SD/MMC karty.
      Chcel som skusit aj Metisse, ale pri KDM mi to stuhlo.
      Pouzivam verziu x64 .
    • cena M. Linux pre firmy 21.07.2007 | 00:45
      Laco   Návštevník
      cena M. Linux pre firmy je aká. Je free?
      • Re: cena M. Linux pre firmy 21.07.2007 | 13:51
        Avatar Marián Ščerbák   Používateľ
        Neviem, či to nie je skôr otázka pre QCM, lebo ja ich obchodný model dobre nepoznám :-) Je fakt, že slobodné licencie nijako neobmedzujú šírenie softu (1 DVD sa dá inštalovať aj na niekoľko počítačov :). Ale nie som presvedčený, že práve Free verzia je pre firmy to pravé orechové.
        Už len napríklad kvôli podpore atď. Lebo bežnému userovi sa napríklad bude chcieť pohrať sa s nejakými ovládačmi, ale keď máte 10 rôznych kompov, je to už "iné kafe"...
        Skúste sa pozrieť sem: http://shop.qcm.cz/catalog/product_info.php?cPath=86_30_23&products_id=381. Prípadne sa popýtajte v QCM, veď za opýtanie nedáte nič ;-)