Papierová vojna

Papierová vojna
03.03.2007 00:00 | Články | Marián Ščerbák

K pravému "kancelárskemu linuxovému počítaču" bude časom potrebovať "dokumentácie chtivý" používateľ aj aplikácie, ktoré by mu zabezpečili prehľad vo výsledkoch (aj) jeho práce. V Linuxe ich síce neexistuje práve málo, no v drvivej väčšine sú to "web-based" aplikácie. A to niekomu vyhovovať nemusí. Preto si dnes predstavíme pár programov, ktoré dokážu usporiadať naše dokumenty či už sieť máme, alebo nie.

I keď sú oba určené na rozličné účely, majú aj niektoré spoločné vlastnosti. Paper Harbour je predstaviteľom "Document management system", Groupware riešenie reprezentuje SQLDesktop. Oba programy sú napísané v Jave, pracujú s databázou MySQL a sú šírené komerčne. Ich "materský programovací jazyk" má na svedomí teda aj to, že: existuje ich verzia pre najrozšírenejšie OS, ale i to, že vedia "vyťažiť" CPU na plné obrátky...

PAPER HARBOUR

Domovskou stránkou projektu je http://supportingtechnologies.com, kde nájdeme na stiahnutie balíček s programom. Je šírený pod licenciou LGPL, no ak sa rozhodnete používať ho zadarmo, budete si musieť problémy súvisiace s programom riešiť vlastnými silami. To však prirodzene neplatí pri zakúpení programu (99 EUR). Zakúpený program obsahuje vlastný inštalátor a podporu výrobcu. Paper Harbour (ďalej iba PH) je "profesionálny viacužívateľský" program. Spravuje verzie dokumentov, podporuje distribučné zoznamy, centrálne ukladanie dokumentov, pracuje v sieti a pozná i "umenie šifrovania" dokumentov. Dôležitou súčasťou programu je aj práca s informáciami o dokumentoch.

Inštalácia

Balík s programom obsahuje popis inštalácie (v adresári */doc). Je síce v angličtine a dosť krátky, ale dá sa podľa neho postupovať. PH vyžaduje nainštalovanú Javu (min. 1.4*), knižnicu CLooks, mysql-connector-java (sú v balíku v adresári */libs), a samozrejme populárnu databázu MySQL. A práve jej verzia bude možno hlavným zdrojom problémov pri inštalácii PH. Pre PH 1.0.4 sa mi osvedčila verzia MySQL 4.0.24 priamo z distribúcie Mandriva Linux 2006. Na vhodnú verziu tejto DB pre novší PH 1.0.5 som však nenatrafil (skúšal som 4.1.12 i 5.0.4), a tak som musel pristúpiť k manuálnej úprave syntaxe súboru PaperHarbour105.sql. Nekompatibilná verzia MySQL sa prejaví po spustení servera PH odmietnutím spojenia s databázou.

Inštalácia je v podstate "na dva takty":

  1. Príprava databázy: Vytvoríme si databázu pre PH, pridáme do nej min. 2 používateľov. Jeden bude mať všetky administrátorské práva a druhý iba práva na prehliadanie dát. Napokon do nej načítame súbor PaperHarbour*.sql. (Ak s tým budú problémy, treba upraviť jeho syntax podľa verzie našej MySQL).
  2. Príprava prostredia: ak máme všetky potrebné programy nainštalované, potrebujeme si upraviť jednotlivé premenné prostredia (CLASSPATH a PAPER_HARBOUR).

Manuálne tiež musíme upraviť konfiguračné súbory phserver.cfg a phuser.cfg (podrobnosti sú v dokumentácii). A potom už je PH pripravený na prácu.

Práca s programom

Ako prvý spúšťame server (z rovnakého adresára): sh phserver.sh. Ďalším krokom je administrácia užívateľov atď. Na to nám poslúži phadmin: sh phadmin.sh. Musíme sa prihlásiť ako "admin" s rovnakým heslom (štandardne login=heslo). Samozrejme, bezpečnosť si žiada jeho okamžitú zmenu ihneď po prvom prihlásení ("nbusr123" však nepoužívajte ani len z recesie :). Administrátor môže v tomto okne pridávať používateľov, nastavovať ich e-mailové adresy a iné údaje, no najmä priradiť ich do jednotlivých bezpečnostných skupín podľa ich pozícií, prípadne modrých očí (či dĺžky sukne :). Tieto skupiny sa vytvárajú na ďalšej karte (Setup). Práve táto je základom práce PH. Potrebujeme si v nej vytvoriť tematické knižnice (Libraries), v časti Departments zriaďujeme jednotlivé oddelenia a tiež bezpečnostné skupiny. Každý neskôr pridaný dokument bude označený názvom knižnice a číselným kódom, jednoznačne ho určujúcim. (Veru tak, poriadok nadovšetko :). Na poslednej karte nájdeme iba tlačidlo na potvrdenie zmeny nastavení a voľbu, či chceme šifrovať všetky dokumenty (dá sa totiž nastaviť aj jednotlivým dokumentom).

Po skončení administrácie nám ostáva už iba spustiť samotného klienta: sh phclient.sh. Pracuje sa s ním pomerne jednoducho: sekundárnym tlačidlom myši vytvoríme "Groups", ktorým potom priradíme jednotlivé dokumenty, vrátane popisov ich vlastností, distribučných a "dohliadacích" zoznamov. Veľmi prehľadne vypracovanou akciou je "search", ktoré vyhľadáva v údajoch o dokumente a jeho revíziách, pričom sa využívavajú aj filtre. Po definitívnej úprave dokumentu je možnosť ho uzamknúť (pravým tlačidlom myši) či označiť ako "release", čím sa jeho úpravy definitívne zastavia. V prípade potreby sa dajú vytvárať tiež refencie medzi skupinami. Po vyhľadaní dokumentu si ho môžeme poklikaním otvoriť na ďalšie úpravy. Problematické je snáď iba kódovanie nášho písma, ktoré si treba nastaviť pri vytváraní databázy.

PaperHarbour

Distribúcia ...

Ukončený dokument

SQLDesktop

Tento program žiaľ nie je uvoľnený pod niektorou zo slobodných licencií. Je to klasický shareware/ freeware, ako ho poznáme z Windows. Na študijné účely je síce poskytovaný zdarma, za verziu umožňujúcu pracovať v sieti však autor požaduje platbu. Úlohu zohráva aj používaná databáza, pri hsql je free. Podrobnejšie informácie o licenciách, ako aj samotný program získate na stránke: http://www.sqldesktop.com/index.htm . Ešte dodám, že sa sqlDesktop dá objednať aj na CD, ktoré obsahuje niečo aj navyše (win*+ linux verziu, dokumentácia a iný softvér.).

Inštalácia

Inštalácia SQLDesktopu je veľmi jednoduchá. Stačí rozbaliť balíček do adresára /opt a vytvoriť si naň link :-). Predtým si však musíme vytvoriť - podobne ako pri PH - databázu s názvom "offmysql" a pridáme používateľov. Program však podporuje viac databáz ako PH (db2, oracle, postgresql, hsql-- tá je v najnovšej verzii dokonca aj pribalená-- ale aj sqlserver atď.). (Verzia MySQL musí byť vyššia ako 3.24.*, momentálne sú už podporované aj 5* verzie) S vytvorením databázy nám pomôže sql súbor, ktorý sa nachádza v "*/Doc/readme/naša_db/create*.sql". Po prvom spustení SQLDesktopu si za pomoci sprievodcu nastavíme všetky požadované informácie, (veľmi dôležitý je najmä driver na spojenie s databázou) a môžeme pracovať (resp. zabávať sa ;-).

Spojenie s DB

Práca s programom

Zorientovanie sa v programe je spočiatku náročné. Pri prvých krokoch (ale aj inštalácii) je však vynikajúcim sprievodcom dokumentácia (EN, FR) v ktorej sa jednoducho (aj pomocou obrázkov :-) dozviete o všetkom podstatnom, čo program vie. (Je celkom výhodné vytvoriť si na ňu link na ploche :-). Zjednodušene si to môžeme predstaviť takto: každý používateľ má k dispozícii prázdnu pracovnú plochu. Na nej si môže vytvoriť odkazy na dôležité súbory, resp. skrine na dokumenty. Do nej logicky patria zväzky dokumentov a šanóny, do nich sú uložené jednotlivé dokumenty resp. súbory, e-maily, úlohy... Ako v skutočnej kancelárii... Aj vhodné doplnky sú tu: kôš, pošta, poznámky, úlohy, telefónny zoznam (tu sú sústredené informácie o používateľoch), kopírka (vytvorí súboru atď :) atď. Všetky tieto položky sa dajú vytvoriť ťahaním myšou. Samozrejme si môžeme nastaviť asociácie jednotlivých súborových typov, povolenie/zákaz vstupu ostatným členom skupiny, vyhľadávanie... "Klikátka" sú tu takmer na všetko. Ešte sme zabudli spomenúť internetové odkazy. Tie sa tiež vytvárajú myšou, štandardne sa otvárajú v Opere. Pri čítaní elektronickej pošty dostaneme na výber, čím ju chceme otvoriť. Ostalo nám ešte spomenúť odkazy na spúšťanie aplikácií a "newsgroup". Z fascikla sa na vyššiu úroveň vrátime kliknutím na šípku vľavo v rohu... Čo sa týka úložísk dát, súbory si do nich môžeme skopírovať, alebo iba vytvoriť odkaz. Pri výbere viacerých fotografií sa automaticky vytvorí album. Väčšine prvkov na ploche môžem priradiť doplnkové informácie (TODO, poznámky atď.). Nie nepodstatnou je aj možnosť spolupráce s rovnakým programom na win* platforme, verzia pre Mac OS sa pripravuje. Dáta sú štandardne ukladané v kódovaní UNICODE.

Podobné riešenie "skladovania" dokumentov sme už síce mohli vidieť v jednom kancelárskom balíku českej výroby, SQLDesktop však celkovo vychádza z iných princípov. Všetko má svoje miesto, takmer všade sa dajú doplniť informácie o práve používanom prvku, a celé sa to dá rozumne zotriediť. Naozaj užitočné.

Na záver mi nedá nespomenúť grafické spracovanie sqlDesktopu. I keď "look" programu sa dá meniť (windows, motiff, metal ...), celkovo nepôsobí až tak omračujúco. Treba však pochváliť aspoň ikonky dodávané s programom, jednak sú názorné a tiež v porovnaní so zvyškom programu vyzerajú najlepšie.

Asociácia súborov

Izba

Záver

Myslím si, že oba programy sú využiteľné aj na profesionálnej úrovni ... Zatiaľ čo Paper Harbour vyniká v evidencii dokumentov a ich verzií, na usporiadanie "kancelárie", či iba "pracovného stola" je zas ozajstným expertom SQLDesktop. Aj CPU vyťažuje oveľa menej. Ako nevýhody by som spomenul: cenu, neslobodná licencia (SQLDesktop) a veľké zaťaženie CPU (hlavne u Paper Harbour). Napriek tomu sa neviem zbaviť pocitu, že by som svoju reálnu kanceláriu rád vymenil za napríklad SQLDesktop (a ušetril by som tým minimálne platby za upratovanie :).

    • niee 07.03.2007 | 02:56
      Juraj   Návštevník
      Vyskusal som ten SQL desktop, ale musim poznamenat, ze je to dost out v desktopovom prostredi KDE ci Gnome. Vyzera to ako orezanany desktop z win 3.11. Takymto anachronizmom si prekryvat svoj plnohodnotny desktop povazujem za sialenost.

      Ale zasa chapal by som to ako nadstavbu nad ciste Xka kde nie je ziadny WM nainstalovany kvoli kompatibilite s tym istym SQL systemom nainstalovanym na niektorej zo starsich verzii windows. Teda vhodne predovsetkym na stare zelezo pre stare sekretarky :D