PDF prehliadače

13.06.2005 22:25 | Články | Ondrej Hučko

Ako je na tom Linux s prehliadačmi PDF? Dnes sa pozrieme na tri najznámejšie z nich - KPDF, Adobe Reader 7.0 a KGhostView.

PDF (Portable Document Format) je univerzálny formát, ktorý zachováva fonty, obrázky, ich vlastnosti a rozmiestnenie na papieri. Má mnoho výhod, a preto sa masovo rozšíril medzi širokú vrstvu užívateľov. Medzi hlavné výhody PDF dokumentov patrí už spomenutá kompaktnosť, možnosť v nich vyhľadávať či možnosť vkladať hyperlinky, ktoré výrazne uľahčujú navigáciu v dokumente. PDF je otvorený formát, Adobe Systems Inc. poskytlo jeho špecifikáciu všetkým vývojárov, čiže programov na čítanie a tvorbu PDF sa vytvorilo množstvo a pre všetky platformy - od Linuxu až po PalmOS :). My sa dnes pozrieme na tri PDF prehliadače pre Linux - KPDF, Adobe Reader 7.0 a KGhostView.

KPDF

KPDF je prehliadač PDF súborov pre prostredie KDE, ktorého je pevnou súčasťou. Ak ho chcete nainštalovať, potrebujete mať preto celý balík kdegraphic. Je postavený na pomerne starom, ale o to kvalitnejšom prehliadači - Xpdf. KPDF je náhradou programu KghostView, ktorý bol až do najnovšej verzie KDE 3.4 hlavným prehliadačom PDF dokumentov v KDE. Čiže KPDF je pomerne mladý (ešte je len vo vývojovej verzii 0.4.1), ale už teraz veľmi schopný projekt, ktorý som si obľúbil hneď od jeho prvého spustenia.

Celý program pracuje veľmi svižne, čo pripisujem rýchlemu vykresľovaciemu základu Xpdf. Stránka sa vykreslí akoby v dvoch fázach - najprv sa písmo a obrázky načítajú neostro, ale zobrazovaná stránka sa v krátkom okamihu vykreslí aj ostro. Toto spôsobuje, že ak prechádzate dokumentom kolieskom myši, stránky sa menia rýchlo a hladko.


Vyhľadávanie
 
Práca s dokumentom

Na prvom obrázku vidíme vyhľadávanie v KPDF. Hľadaný reťazec píšeme do textového poľa v ľavom paneli. Vyhľadávanie prebieha priebežne, v zozname strán sa nám zobrazujú už iba tie strany, ktoré obsahú hľadané slovo. Hľadaný reťazec sa v dokumente vyznačí modrou farbou. Ak sa napísaný výraz v dokumente nenachádza, textové pole sa označí červenou farbou.

KPDF obsahuje aj podporu pre obsah PDF dokumentu. Ja to bežne využívam pri tvorbe PDF súborov v OpenOffice.org, pretože to čítajúcemu uľahčuje navigáciu. Funguje to napríklad tak, že ak máte nadefinované štýly nadpisov, napríklad Nadpis 1, Nadpis 2 atď., tak OpenOffice.org pri exporte dokumentu do PDF vytvorí jeho štrukturovaný obsah, pomocou ktorého sa potom v dokumente ľahko naviguje. V KPDF tento obsah zobrazíte kliknutím na záložku Obsah na ľavom paneli.

Obsah PDF suboru v KPDF
Obsah PDF dokumentu v KPDF

Módy myši

Normálny - tu môžete myšou chytiť a posúvať strany v dokumente.
Zmena veľkosti - myšou označíte časť dokumentu, ktorú chcete zväčšiť. Na zmenšenie potom slúži pravé tlačidlo myši.
Výber - označíte časť dokumentu a objaví sa kontextová ponuka, kde si môžete vybrať kopírovať text (alebo aj fotografiu) do schránky alebo uložiť ho ako obrázok.

Nastavenia

V nastaveniach programu, v časti Výkon (Performance), je možné ovplyvniť celkovú rýchlosť KPDF. Využívanie procesora je možné znížiť napríklad vypnutím efektu priesvitnosti. Využívanie pamäte je možné nastaviť na tri úrovne - nízke, normálne a agresívne. Nízke je vhodné pre počítače s menej ako 256MB RAM, normálne využívanie pamäte je nastavené ako predvolené. Načítava si jednu stranu dopredu a podporuje aj rýchlejšie vyhľadávanie v dokumente. Agresívny mód je vhodný pre počítače s viac ako 512MB RAM; prehliadanie je rýchle, pretože všetko sa udržiava v pamäti a nasledujúce stránky sa preloadujú dopredu.

Adobe Reader 7.0

Adobe Reader 7 bol pre Windows vydaný už koncom roku 2004, pre Linux o pár mesiacov neskôr - v apríli. Oproti KPDF Adobe Reader pomalšie štartuje, ale samotné prehliadanie je takmer rovnako náročné na procesor ako aj na operačnú pamäť. Podľa môjho subjektívneho dojmu pôsobil KPDF o niečo svižnejšie. V KPDF, ako som spomínal vyššie, si však môžeme nastaviť využívanie pamäte, čo je pre nás výhoda. Nová verzia 7.0 prináša niektoré zaujímavé novinky. Medzi ne patrí napríklad uložiť PDF dokument ako jednoduchý textový súbor, vypĺňanie, ukladanie a tlač elektronických formulárov či digitálne podpisy. Najdôležitejšou zmenou je, aj podľa Adobe, to, že odteraz dokáže Reader bezchybne prečítať všetky prvky vytvorené Adobe Acrobatom.

Vyhľadávanie v dokumente je v Readeri prepracovanejšie ako v KPDF. Môžete si zvoliť vyhľadávanie nielen v práve otvorenom dokumente, ale aj vo všetkých PDF súboroch v zadanom adresári. Celkovo je Adobe Reader prepracovanejší ako KPDF, poskytuje viac možností pre prácu s dokumentom a má bohatšie nastavenia.


Acrobat Reader 7.0
 
Rozšírené vyhľadávanie

Narazil som však na jeden malý problém, ktorý sa týka oboch prehliadačov, ktoré majú v sebe implementované vyhľadávanie v dokumente - čiže KPDF a Adobe Reader. Vyskytovalo sa to ale iba v dvoch testovaných PDF súboroch. Keď hľadaný reťazec obsahoval písmeno s mäkčeňom, program ho nedokázal v dokumente nájsť a stále vyhlásil, že sa tam nenachádza. Ak hľadaný výraz obsahoval písmená s dĺžňami, hľadanie prebehlo v poriadku. Takisto v oboch týchto dokumentoch sa vyskytol problém pri kopírovaní textu do textového editora - písmená s mäkčeňmi sa nezobrazili správne. Nedokázal som však zistiť príčinu, predpokladám, že to bude v kódovaní dokumentu zvolenom pri jeho vytváraní. Mal som možnosť dostať sa k počítaču s Windowsom, kde bol nainštalovaný Adobe Reader 6.0 CE a pri rovnakých PDF súboroch sa vyskytli identické problémy, ako v KPDF a linuxovej verzii Adobe Readeru 7.0.

KGhostView

KGhostViewA nakoniec som si nechal KGhostView. Ako som už spomenul pri predstavovaní KPDF, až do verzie KDE 3.4 bol hlavným PDF prehliadačom v KDE. Dokáže otvárať PostScript (.ps, .eps) a PDF súbory. Je to port programu Ghostview do KDE. KGhostView je najrýchlejší spomedzi všetkých testovaných prehliadačov. Spustí sa takmer okamžite, zaberá málo miesta v operačnej pamäti (pretože každú stránku si načítava samostatne a neukladá ju v pamäti) a napriek tomu pomerne rýchlo prechádza jednotlivými stránkami dokumentu. Na druhej strane je zase najchudobnejší na funkcie - nedokáže kopírovať časti dokumentu ako text alebo obrázok, nevie v súbore vyhľadávať... Navyše mal problémy s PDF súbormi, ktoré som vytvoril v OpenOffice.org.


KGhostView
 
Nastavenia

Záver

Predstavil som vám tri rôzne prehliadače pre Linux s ich rôznymi výhodami i nedostatkami. Ja osobne používam najčastejšie KPDF, zdá sa mi to ako najvhodnejší kompromis rýchlosti a funkčnosti. Každý má však inú hardvérovú konfiguráciu a iné požiadavky na funkčnú vybavenosť programu :).

    • Sila 14.06.2005 | 19:04
      Nepto   Návštevník
      To je fakt sila robit recenziu na PDF prehliadace a vynechat xpdf...
      • Re: Sila 14.06.2005 | 20:16
        andrew   Návštevník
        sak ale bolo napisane ze kpdf je zalozene na xpdf. cize to znamena, ze ma vsetky vyhody xpdf + vylepsenia.
        • Re: Sila 14.06.2005 | 22:59
          Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
          Presne tak, KPDF má, ako som spomenul, kvalitný vykresľovací základ - Xpdf. Ale opisovať ho ako samostatný prehliadač, keď tu je užívateľsky prívetívejší a na funkcie bohatší KPDF, by bolo IMHO zbytočné.
          • Re: Sila 24.06.2005 | 15:53
            Nepto   Návštevník
            Ved to, KPDF pre mna nie je nic zaujimave, XPDF je sikovny a chutny nastroj. Ale aspon, ze bol spomenuty. Vyvinut vlastny PDF rendering engine nie je ziadna sranda.
    • gpdf 15.06.2005 | 15:43
      Ivan   Návštevník
      KEd uz kpdf tak aj gPDF by som spomenul, nie kazdy pouziva KDE.
      • Re: gpdf 15.06.2005 | 23:03
        Sid   Návštevník
        tak tak nie kazdy je KDE positiv :))
        • Re: gpdf 08.07.2005 | 21:00
          pak   Návštevník
          gpdf je kopa sraciek,nechapem ako moze byt prehliadac zalozeny na xpdf taky zly.
    • Kpdf 19.06.2005 | 14:02
      blackman   Návštevník
      Hosi vysvetli mi niekto kde zozeniem to Kpdf? Mam MDK 10.1 a vsetky kdegraphic kniznice mam nainstalovane. Nic. ;( Na nete som tak isto toho vela nenasiel...
      • Re: Kpdf 19.06.2005 | 15:37
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Musíte mať nové KDE - 3.4 a novšie. V Mandrakelinuxe 10.1 je tuším ešte KDE 3.3.2.
    • Dost strohe 22.06.2005 | 16:59
      slavomir   Návštevník
      Dobra tema - len mam pocit ze dost stroho popisana. Nebol poukazany zakladny rozdiel a sice to ze Acrobat je uzavrety - proprietarny system - ale ked chcete 100% kompabilitu (kto skusal otvarat nejake formulare v XPDF vie o com pisem) pouzitiu Acrobat-a sa nevyhnete. XPDF, KPDF KGhostView je sireny pod GNU (?). Ja mam oba KPDF aj Acrobat... a bez problemov
      • Re: Dost strohe 22.06.2005 | 19:29
        Avatar Ondrej Hučko Kubuntu  Používateľ
        Máte pravdu, licencie som mohol spomenúť, ale asi sa mi to zdalo príliš samozrejmé, tak mi to neprišlo na um ;).
    • evince tu tiez chyba 23.06.2005 | 19:37
      lucox   Návštevník
      neda mi tiez nespomenut, ze ste vynechali perfektny projekt EVINCE, ktory nahradzuje prezeranie viacerych druhov dokumentov nie len pdf ... check this out : http://www.gnome.org/projects/evince/
    • bibri@mandrake.cz 23.06.2005 | 20:33
      Ivan Bibr   Návštevník
      Minimalistum bych doporucil gv z balicku gs, umi nejen .ps ale i .pdf - velmi rychly start, super ovladani. Pouzivam ho temer vyhradne, na problemove soubory mam Reader 7.
    • xpdf 15.07.2005 | 02:59
      pyxel   Návštevník
      a preco nie xpdf?
    • dalšie prehliadače 01.08.2005 | 14:20
      peter   Návštevník
      Dúfam, že bude aj druhá časť, v ktorej budú spomenuté aj ďalšie pdf prehliadače (napr. gpdf, evince, xpdf...). Takto je to len taká polrecenzia, ktorej by sa hodil iný názov.