Recenzia Ubuntu 8.10 CZ: Praktická příručka uživatele Linuxu

10.02.2009 14:15 | Články | Marián Sova
Pred časom sa mi dostala do rúk nedávno vydaná kniha od českého autora Ivana Bíbra s názvom Ubuntu 8.10 CZ: Praktická příručka uživatele Linuxu. Ako dlhodobejšieho užívateľa Ubuntu ma celkom zaujala. Recenziou vám ju chcem bližšie priblížiť.
Ubuntu kniha

Táto 272 stranová kniha obsahuje ako prílohu aj dve dvojvrstvové DVD Ubuntu 8.10 CZ Remix (jedno pre 32-bitové systémy, druhé pre 64-bitové). DVD obsahujú kompletnú distribúciu Ubuntu 8.10 spolu s množstvom pridaných programov.

Kniha je rozčlenená na niekoľko väčších celkov, ktoré užívateľa postupne prevedú svetom Linuxu a Ubuntu od inštalácie, cez hry až po prispôsobenie systému vlastnému gustu. Hneď v úvodnej kapitole sú vysvetlené základné pojmy ako čo je to Linux, open-source, GNU, distribúcia, … .

V ďajšej kapitole je kompletne popísaná inštalácia od vloženia live CD do mechaniky a nastavenia BIOSu až po zobrazenie prihlasovacej obrazovky po nainštalovaní systému. Každý krok inštalácie je veľmi dobre okomentovaný a doplnený obrázkami. Nechýba ani príprava inštalácie v prípade, že na disku už je nainštalovaný Windows a hardvérové nároky Ubuntu. Podľa tejto kapitoly Ubuntu zvládne nainštalovať aj človek, ktorý nikdy Ubuntu a ani iný operačný systém neinštaloval.

Nasleduje kapitola s vysvetlením prvkov prihlasovacej obrazovky, ako správne vypnúť počítač a doporučené kroky, ktoré je vhodné vykonať hneď po inštalácii aby sa predišlo neskorším problémom.

Nasleduje rozsiahly popis grafického prostredia GNOME. Vysvetľuje kde sa čo nachádza, kde sa čo nastavuje. Kapitola prevedie užívateľa takmer každou položkou v menu GNOME, takže zorientovať sa nebude vôbec problém a nebude musieť stráviť zbytočný čas hľadaním nastavení „naslepo“.

Ubuntu nie je len operačný systém ale je dodávaným s množstvom aplikácii. Základný prehľad a popis je uvedený v nasledujúcej kapitole. Začína sa popisom asi najrozšírenejšieho kancelárskeho balíka pre Linux: OpenOffice.org. Nasledujú programy pre prezeranie internetu (najväčší priestor je venovaný Firefoxu).

Ďalej je uvedená práca s emailami a to kompletné nastavenie programu Evolution. Krok za krokom vysvetľuje pridanie emailového konta. Nechýbajú ani obrázky jednotlivých krokov. V poslednej dobe sa na komunikáciu po internete používajú vo veľkom počte programy na instant messaging. Autor popisuje program Pidgin, ktorý zvláda viacero protokolov. Vysvetľuje pridanie a vytvorenie jabber účtu. Spomína sa aj pridanie, u nás stále veľmi rozšíreného, ICQ účtu.

Od internetu sa prechádza k zábave (alebo práci) a sú tu rozpísané programy pre prácu s obrázkami, správa fotografií, hudobné prehrávače, prehrávače videa. Na konci kapitoly sú spomenuté programy na vyhľadávanie súborov na disku, súborové manažéry, práca s archívmi a popis textového editora gedit.

K jednotlivým programom nechýba zoznam najpoužívanejších klávesových skratiek a minimálne jeden obrázok ku každému programu.

Keďže nie len prácou je človek živý, tak je v knihe zaradená aj kapitola s hrami. Hry sú rozčlenené podľa žánru s krátkym popisom a obrázkom. Na konci je uvedené ako inštalovať hry, ktoré nie sú v repozitároch, prípadne ako spúšťať hry pre Windows alebo DOS.

Nasledujúca kapitola sa venuje prispôsobeniu vzhľadu ubuntu svojím potrebám. Od výmeny tapety na ploche cez nastavenie akcelerovaného desktopu až po výmenu grafického prostredia. Samozrejme nechýba popis jednotlivých grafických prostredí (KDE, XFCE, Fluxbox). Ďalej sú uvedené „tajné“ nastavenia Ubuntu a program Ubuntu tweak na ich odhalenie. Na konci kapitoly sú uvedené tipy na zrýchlenie ubuntu.

Ďalšia kapitola popisuje správu systému. Začína informáciami o správe softvéru (zdroje, aktualizácie, inštalovanie, odinštalovávanie balíčkov). Neobmedzuje sa iba na popis grafických programov pre správu balíčkov ale popisuje aj konzolové nástroje. Nasleduje časť o bezpečnosti Ubuntu, dodržiavaní zásad, vysvetlenie prečo netreba antivírusové a antispyware programy, nastavenie firewallu. Kapitola nezabúda ani na nastavenie tlače, vysvetlenie oprávnení, užívateľov a skupín. Nechýbajú ani nastavenia hardvéru ako wifi, modemy a grafické karty. Na konci kapitoly je uvedená práca v konzole pre základný prehľad. Hlavne popis k ovládačom je veľmi stručný. Predpokladá sa viac menej bezproblémové fungovanie hardvéru. Ak by sa predsa len vyskytli väčšie problémy, odporúča sa obrátiť na fóra.

Na konci knihy sú uvedené najčastejšie otázky a odpovede na ne, prípadne aj s odkazmi na jednotlivé kapitoly v knihe. Takže ak má niekto problém, stačí najprv nalistovať túto poslednú kapitolu. Čo sa mi páči autor píše aj ako hľadať napríklad cez google alebo na wiki stránkach. Keďže je kniha určená najmä začiatočníkom, nájdu tu aj tieto veľmi potrebné informácie a nebudú zaťažovať fóra „zbytočnosťami“, ktoré si dokážu nájsť aj sami.

Keďže sú ku knihe dodávané aj DVD so samotným Ubuntu, tak som sa rozhodol nainštalovať Ubuntu 8.10CZ Remix 64bit. Už prostredie LiveDVD bolo kompletne lokalizované do češtiny. Začal som teda inštaláciu. Inštalácia je presne taká istá ako u bežného Ubuntu. Jazyk inštalácie som si zvolil slovenčinu. Schválne som celú inštaloval s odpojeným internetom.

Po nainštalovaní a prvom boote na mňa vybehlo GNOME kompletne lokalizované do slovenčiny. V zdrojoch softvéru som vypol všetky internetové zdroje a povolil iba DVD. Manažér neslobodných ovládačov mi ponúkol inštaláciu ovládača na moju ATI grafickú kartu. Všetko sa nainštalovalo priamo z DVD.

Skúsil som prehrávanie mp3, divx, DVD a vmw. Všetko fungovalo hneď po inštalácii. Na internetových stránkach ihneď fungoval Flash. Už v základnej inštalácii je nainštalovaný napríklad skype, mplayer, gufw (GUI pre firewall), Ubuntu Tweak, Acrobat Reader (niekedy si evince s exotickými pdf neporadí). Taktiež je nainštalovaný OpenOffice.org verzie 3, ktorý bežne v Ubuntu 8.10 je vo verzii 2.4.

Na samotnom DVD sa nachádzajú všetky programy popisované v knihe, takže aj keď nie sú nainštalované, dajú sa doinštalovať z DVD aj bez internetu.

Kniha na mňa urobila veľmi dobrý dojem. V samotnom texte je vložených množstvo tipov, prípadne doplňujúcich vysvetlení a odkazov na iné kapitoly, takže sa v nej veľmi dobre orientuje. Myslím, že pre ľudí, ktorým je určená, teda ľuďom začínajúcim s Linuxom, poslúži veľmi dobre. Nájdu v nej všetko potrebné, čo budú pre začiatok, poprípade prechod z Windows potrebovať. Odporúčam ju každému, kto sa rozhodol prejsť na Linux a bojí sa, že bude mať príliš veľa problémov s iným prostredím a inými aplikáciami. Ono sa nakoniec ukáže, že to nie je až také iné.

Link na knihu: http://knihy.cpress.cz/knihy/pocitacova-literatura/linux/ubuntu-8-10-cz-prirucka-uzivatele-linuxu/

    • Ubuntu 9.04 13.02.2009 | 00:25
      Avatar Slavo Ubuntu  Používateľ
      Ja som tuto prirucku kupil otcovi. Mne sa velmi paci. Len keby som mal rozmyslat kupit prirucku teraz, tak by som rozmyslal nad 9.04.
      Ubuntu 9.04 Beta Atholon 6000+ 2G Ram Nvidia 8600GTS
      • Re: Ubuntu 9.04 26.02.2009 | 18:24
        bibri   Návštevník
        Kniha k verzi 9.04 bude až v červnu - to je ještě docela dlouho. Knižní vydání má vždycky zpoždění, čeká se na updaty, ladí se detaily podle ostré verze apod.
      • Re: Ubuntu 9.04 13.03.2009 | 09:17
        Avatar JaBuko Home:UBUNTU/Work:M$OknowzXP  Používateľ
        Keď vyjde 9.04, tak bude vo výhľade 9.10... Nikdy nie je neskoro, ani príliš skoro. Keď pochopíš systém, novinky v novej verzii bude oveľa jednoduchšie pochopiť. Veľmi málo vecí bude takých, ktoré budeš môcť pustiť z hlavy, keď bude v obehu novšie distro. Ja som sa učil na vlastných chybách a vďakabohu aj prostredníctvom ochotných ľudí poradiť (aj tu). Vítam túto príručku.
        Mladosť sa vyznačuje tromi atribútmi: -dobrá pamäť a tie dve som už zabudol. Ale cítim sa byť mladý.
    • niektore streamy nejdu 12.03.2009 | 11:41
      Peter   Návštevník
      Celkovo sa mi ubuntu paci. Mozem zodpovedne povedat ze mi takmer funguje na 99% Len ma mrzi (chybajuce 1% ;-) ) ze streamy z ta3 alebo ct24 mi nejdu alebo desne sekaju. pod win to slo v poho. Uz som poskusal vsetky mozne pluginy... Ak mi toto niekto pomoze vyriesit bude pre mna tento system dokonaly... :-)
      • Re: niektore streamy nejdu 13.03.2009 | 09:09
        Avatar JaBuko Home:UBUNTU/Work:M$OknowzXP  Používateľ
        Skús zmeniť prehliadač.
        Mladosť sa vyznačuje tromi atribútmi: -dobrá pamäť a tie dve som už zabudol. Ale cítim sa byť mladý.
        • Re: niektore streamy nejdu 13.03.2009 | 15:06
          Peter   Návštevník
          Skusal som, opera, FF, a dokonca som si prasil system KDEckom ked som tam natlacil konquerror :(
          • Re: niektore streamy nejdu 10.04.2009 | 09:28
            Lucius   Návštevník
            Skús to cez VLC.
            http://www.videolan.org/vlc/
            Je tam osobitne pre viacero distribúcií
            Mne to fičí pekne
      • Re: niektore streamy nejdu 15.04.2009 | 00:27
        Lubos   Návštevník
        Na stroji z 256MB ram a Ubuntu 8.04 mi ta3 išla úplne bez problémov, rovnako teraz na stroji z 2GB ram a Debian Lenny. Nemas problem z grafikou?
        http://wiki.ubuntu.cz/Ovlada%C4%8De%20grafick%C3%BDch%20karet#Test_3D_akcelerace