Slitaz - mini liveUSB distribúcia vo vrecku

Slitaz - mini liveUSB distribúcia vo vrecku
07.06.2008 23:15 | Distribúcie | Fridolín Pokorný

Máte doma starý USB kľúč, ktorý nepoužívate? Máte ho hodený v šuflíku a nepoužívate ho? Používate viacero počítačov a chcete mať pracovné prostredie so sebou? Ak ste odpovedali aspoň na jednu otázku " áno ", tak tento návod je pre vás...

Zoznámenie

Pre liveUSB distribúciu som vybral mladú linuxovú distribúciu menom Slitaz GNU/Linux. Slitaz je francúzsky projekt, ktorý vytvára malú linuxovú distribúciu, ktorá je určená pre PHP vývojárov. Malými úpravami však môžeme túto nenáročnu linuxovú distribúciu prispôsobiť podľa vlastných predstáv. V repozitároch nájdeme vyšše 400 balíčkov.

K dispozícii sú dva iso obrazy. Jeden z nich je označený ako " stable ". Je to posledná (momentálne aj prvá) stabilná verzia distribúcie. Základné grafické prostredie používa JWM.

Druhý obraz, označený ako "cooking", je určený hlane pre vývoj. Základné grafické prostredie je OpenBox. Nájdete v ňom najnovšie balíčky a novinky, ktoré sa plánujú zaviesť do nasledujúcej stabilnej verzie. Je stabilný (podľa mojich skúseností) a vývojári nevylučujú plné použitie ako liveUSB, alebo na deskop. Prirovnal by som ho k Debian testing.

Výber medzi "stable" a "cooking" nechám na vás. Budem sa snažiť priblížiť inštaláciu pre obe verzie. Pre začiatočníkov a menej skúsených používateľov linuxu však odporúčam "cooking".

Slitaz

Boot systému

Po stiahnutí iso obrazu ho vypáľte na CD médium. Veľkosť distribúcie je približne 30 MB, takže postačí aj 8 cm CD. Reštartujte počítač. Ak máte v biose nastavený boot z CD média, zobrazí sa pred vami úvodná obrazovka s logom Slitaz. Po prečítaní podrobností o účtoch stlačte klávesu Enter.Začne iniciácia filesystému a detekcia hardweru. Následne vás Slitaz vyzve o špecifikáciu klavesovej mapy a jazyka. Vo verzii "cooking" je už dostupná česká lokalizácia, nie je však úplná. Po vybratí rozlíšenia a farebnej hĺbky sa pred vami zobrazí prihlasovacia obrazovka. Login pre bežného používateľa je "hacker" bez hesla. Po prihlásení si môžete urobiť prehliadku. Ja som bol milo prekvapený, koľko sa toho zmestí do 30MB. Nájdete tu aplikácie ako mtpaint, gFTP, Firefox, Alsaplayer, GParted a iné. Po prehliadke spustite internetový prehliadač Firefox. Ak používate "cooking" internetové pripojenie bude pravdepodobne aktívne. Momentálne je autodetekcia sieťovej karty len vo verzii "cooking". Ide o práve spomínanú novinku, ktorá bude impelntovaná do nasledujúcej verzie "stable". Ak ste nabootovali "stable" je potrebné nastaviť modul respektíve driver, ktorý je potrebný pre používanie sieťovej karty.

Pre zistenie typu sieťovej karty zadajte v xterm:
# lspci | grep thernet
Výpis dostupných driverov dostanete príkazom:
# modprobe -l | grep /drivers/net | more
Vyberte príslušný driver a aktivujte ho príkazom:
# modprobe=driver
Teraz je potrebné znovu spusiť skript pre konfiguráciu pripojenia príkazom:
# /etc/init.d/network.sh restart
Ak ste dosiahli funkčnosť internetového pripojenia, máte už najhoršiu časť za sebou. Aktiváciu modulu resp. driveru môžete previesť pri boote systému. Pred úvodnou obrazovkou zadajte (pred stlačením klavesy Enter): # slitaz modprobe=driver

Ak sa Slitaz zapáčil, nastáva inštalácia na vami zvolené médium. Môžete ho nainštalovať na harddisk, vytvoriť si vlastné liveCD, alebo liveUSB. V tomto návode je ukázaná inštalácia na USB médium. Môžeme tak inštalovať aplikácie a mať zo sebou prostredie s dátami.

Slitaz 1

Príprava bootovacieho USB kľúča

Pre liveUSB distribúciu nepotrebujete špeciálny USB kľúč. Postačí akýkoľvek USB kľúč, ktorý nám bude kapacitou postačujúci. Nastavenie boot parametru môžeme vykonať priamo v Slitaz, ktorý máte spustený. Zapojte USB kľúč a v menu vyberte "System tools" a následne aplikáciu GParted. Systém požiada o heslo root užívateľa. Pôvodné heslo je root. Zobrazí sa vám okno. V pravom hornom rohu je možnosť výberu média. Vyberte USB kľúč. Predpokladajme, že je to /dev/sdb. Vo vašom prípade to však môže byť iné zariadenie, preto v xterm zadajte príkaz (alebo skontrolujte veľkosť vybraného média):

# fdisk -l
a nájdite svoj USB kľúč. Po výberu média v GParted sa vám zobrazí tabuľka. V zozname partícií kliknite pravým tlačítkom na myši a vyberte "Manage flags" a zaškrtnite voľbu boot. Teraz je USB kľuč bootovateľný. Pri výpise # fdisk -l musí byť označený hviezdičkou.
Pozn. Je dobré USB kľúč pred inštaláciou naformátovať. Aby sme nestratili kompatibilitu s ostatnými operačnými systémami, vyberte FAT32. Je však potrebné nainštalovať balík dosfstools.
Slitaz 2

Inštalujeme

V momentálnej verzii sú problémy s pripojením mechaník počas spusteného liveCD. V Slitaz sa médiá pripájajú ručne. Zadajte teda:

# mount /dev/cdrom /media/cdrom
Ak prebehlo všetko v poriadku, mali by ste mať CD médium pripojené v priečinku /media/cdrom. Inštaláciu na USB kľúč začnete príkazom:
# tazusb gen-liveusb

 

Ak nemáte pripojené CD skončí inštalácia chybou. Je potrebné stiahnuť novšiu verziu tazusb, ktorá podporuje inštaláciu z iso obrazu. Po stiahnutí tazusb do domovského adresára vykonáme v xterm príkazy:

# cd /home/hacker
# ./tazusb gen-iso2usb [cesta k iso obrazu]

 

 

Po zadaní príkazu vás textový inštalátor vyzve pre výber USB média. Zadajte list pre zoznam zariadení a zadajte zariadenie, na ktoré chcete Slitaz nainštalovať. (v našom prípade /dev/sdb1) Tazusb začne vytvárať liveUSB. Po ukončení by ste mali mať liveUSB Slitaz úspešne nainštalovný na USB kľúči. Teraz je potrebné nastaviť v Biose boot z USB média. Po reštarte zapnite Bios. Najčastejšie stlačením "Delete" pri štarte počítača. Nastavte boot z USB média, prípadne nastavte prioritu bootu z USB (v niektorých prípadoch musíte mať zapojený USB kľúč, z ktorého chcete bootovať). Nastavenia uložte.

 

Boot liveUSB distribúcie Slitaz a konfigurácia

Vyberte CD z mechaniky a zapojte USB kľúč. Ak ste postupovali správne, po reštarte sa vám zobrazí už známe logo Slitaz. Postupujte analogicky ako v prípade liveCD. Aby ste nemuseli pri nasledovnom štarte "stable" zadávať znovu driver pre sieťovú kartu , klávesovú mapu a jazyk editujeme:

# mount /dev/sdb1 /media/flash
# nano /media/flash/boot/syslinux/syslinux.cfg
Nájdite riadok začíbajúci append initrd=/boot/rootfs.gz a dopíšte:
modprobe=driver lang=en kmap=en

Nahradte driver, en, en podľa vlastných potrieb a nastavenie uložte. Túto editáciu nemusíte vykonať vo verzii "cooking".

Inštalácia balíčkov je jednoduchá. Zabezpečuje ju balíčkový manažér tazpkg. Najprv vykonajte aktualizáciu:

# tazpkg recharge
Teraz môžete inštalovať:
# tazpkg get-install [názov]

 

Tazpkg umožňuje aj vyhľadávanie pomocou kľúčového slova. Veľkou nevýhodou je, že zatiaľ balíčkom chýba popis. Vyhľadáva sa tak len medzi názvami.

Odstránenie balíčka:
# tazpkg remove [názov]
Aby všetky zmeny boli dostupné aj pri ďalšom spustení Slitaz, je potrebné zapísať zmeny na USB kľúč. Zadajte teda:
# tazusb writefs lzma
Alebo kliknite pravou myšou na plochu a vyberte TazUSB Writefs (lzma).
Slitaz 3

 

Pracujeme

Aj keď Slitaz je ešte mladá linuxová distribúcia s momentálne malou komunitou, oplatí sa ju vyskúšať. Je výnimočná svojou veľkosťou a malou náročnosťou na hardware. Dúfam, že som vám pomohol a oboznámil vás so Slitaz podrobnejšie.

    • Pojmy a dojmy 08.06.2008 | 00:23
      Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
      Co znamena "...ktorá je určená pre PHP vývojárov..." ? Nedocital som sa tu, ci je mozne system aj nainstalovat alebo nie, a ake programy obsahuje, kedze je urcena pre PHP vyvojarov. Obsahuje aj apache server s podporou php a nejaky GTK editor? Mozno vyskusam :)
      There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
      • Re: Pojmy a dojmy 08.06.2008 | 00:28
        Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
        Ako som sa docital ma v sebe uz priamo apache s cgi a php podporou a sqlite databazovy system. Geany je mozne doinstalovat, a kedze to nema viac ako 80 mb po nainstalovani, 500 mb particia by tomu stacila :) Vyskusam to. Diky za recenziu
        There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
        • Re: Pojmy a dojmy 08.06.2008 | 10:38
          Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
          Ale pred tym nez to vyskusam, chcem sa opytat. Neviete ako je to na tom s wifi a ndiswrapperom? Totizto, doma mam wifi siet a iba jeden 2 kratke UTP kable, takze by som musel saskovat pri routri napojeny kablom a to sa mi nejako extra nechce.
          There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
          • Re: Pojmy a dojmy 08.06.2008 | 12:35
            Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
            Kedze je distribucia urcena pre PHP vyvoj, tak to hovori asi same za seba, ze tam take ako PHP, Apache a pod. budes mat.

            Ohladom ndiswrapper: Je v repozitaroch (v 1.52), nie je vsak uz predinstalovany a neskusal som (nie je mi potrebny). Stiahni si ho predom z rebozitarov (pre cooking) a doinstaluj. Ak si myslis, ze budes mat problemy s wifi skus cooking. Tam je to uz kusok lepsie ohladom konfiguracie. Ved za stiahnutie a vypalenie na CD-RW nic nedas. Daj potom vediet.
      • democracy quotes 02.05.2012 | 16:51
        democracy quotes   Návštevník
        nice, you wrote democracy quotes a excellent one.desire quotes
      • diplomacy quotes 02.05.2012 | 16:53
        diplomacy quotes   Návštevník
        I admired this diplomacy quotes argument and i appreciated. I've apprehend all.Donald Rumsfeld quotes
    • Super ! 10.06.2008 | 15:15
      ---   Návštevník
      Vyborny clanok. Vyborne mi pomohol k dobrej veci. Povodne som o Slitaz nic nepocul a tymto som rad, ze ste mi ju priblizili. Neviete inac ako nastavim bios, aby som nemusel pri starte stale zadavat v biose medium z ktoreho chcem bootovat?

      Pre autorov: Preco su taketo kvalitne clanky zobrazovane v tom ramceku na hlavnej strane? Preco tento clanok nie je medzi novinkou (ci co to je) ako je prave teraz clanok o Gimpe? Myslim, ze takto stracate citatelov. Az teraz som si vsimol, ze nove clanky su aj v tej tabulke - a podla mna si to nevsimli aj ostatny.
      • Re: Super ! 10.06.2008 | 18:54
        Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
        Som rad, ze niekomu pomohol. Ohladom Biosu ti nepomozem, lebo to zalezi na maticnej doke (vyrobca, typ...). Stranka nie je v mojej kompetencii, ja som len zverejnil clanok. Na to su tu admini...
      • Re: Super ! 10.06.2008 | 20:40
        Avatar Tomáš Srnka Barz čo, už asi všetko  Administrátor
        mate pravdu, uz je na uvodnej stranke, ako clanok mesiaca, clanok si zasluzi tam byt :)
        Dlho som robil linuxos.sk, neskôr založil vpsFree.cz, posledných pár rokov ako tech. riaditeľ vo Websupporte
        • Re: Super ! 11.06.2008 | 02:03
          Avatar Stanislav Hoferek Greenie 18.04  Používateľ
          a my, husti autori, to ideme vsetko hned prekonat... teda az ked nam dojde optimizmus a endorfiny :)
          • problem 11.06.2008 | 15:36
            anonym   Návštevník
            Zdravim, dakujem za clanky takehoto typu, velmi mi pomohla dana distribucia. Pri instalacii mi vznikol problem, ak som pouzil filesystem FAT32 tak mi medium nechcelo nabootovat, neskopiroval sa mi bootloader.. Skusil som dalsiu moznost a to staru znamu ext3 a problem bol vyrieseny :). Este raz vdaka
            • Re: problem 11.06.2008 | 17:12
              Avatar Dare_devil Debian, OpenSuse  Používateľ
              fat32 je potrebne vytvorit iba pri instalacii na USB nie?
              There is no flag large enough to cover the shame of killing innocent people
              • Re: problem 11.06.2008 | 19:15
                Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
                Je mozne nainstalovat Slitaz aj na USB s FAT32. Ja sam ho tak mam. Je nutne vsak pred instalaciou stiahnut balik dosfstools - bez tohto balika nenaformatujes USB na FAT32 (ak nie je). Ak vsak instalujes na HDD, tak by som skor odporucil EXT3.
            • Re: problem 10.07.2010 | 22:38
              Alex   Návštevník
              doors.txt;10
    • LINKS 11.06.2008 | 19:31
      Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
      Este dolezite odkazy:
      Domovska stranka projektu
      Download
      Novsia verzia TazUSB (nie je v repozitaroch, je to najnovsia verzia - od vyvojarov, odskusane a ziadne problemy)
      • Re: LINKS 16.06.2008 | 10:04
        anonym   Návštevník
        Postupoval som podla manualu, dosfstools som stiahol a dokonca aj pouzil ;). Neviem kde presne vznikol problem ale instalacia sa spravala ako spravne vykonana.. neviem ale "problem" som vyriesil takze ok..
    • Ako dalej? 14.07.2008 | 19:29
      ovi   Návštevník
      Dostal som sa az po "Boot liveUSB distribúcie Slitaz a konfigurácia", instalacia na USB presla bez chyby, no ked som resetol PC s vybranym CD, spustilo mi win z HDD-0, pozrel som do biosu a tam som nenasiel ziadnu moznost bootovania z USB ... Vie mi niekto poradit?
      • Re: Ako dalej? 14.07.2008 | 20:56
        Avatar Fridolín Pokorný Fedora 21  Používateľ
        Skus zapojit USB so Sitazom, spustit bios a v nom Advaced bios features, nasledne boot briority. Medzi zariadeniami by mal byt aj USB.

        Uvadzany navod nemusi byt funkcny. Ak nebude, treba pohladat Biose.
      • Re: Ako dalej? 16.09.2008 | 23:58
        PainMaker   Návštevník
        ak si nic nenasiel je zrejme ze tvoja doska nepodporuje bootovanie s USB ..aj to sa stava :)
    • problem pri bootovani 30.10.2008 | 10:53
      Avatar Martin Ďurec Ubuntu (hardy)  Používateľ
      pekny den prajem vospolok...
      uspesne som vytvoril funkcny slitaz liveusb disk, ktory bez problemov funguje na styroch notebookoch z piatich(empiricky vyskusane:))...problem je len v tom, ze ja mam ten piaty...
      nevie mi niekto poradit, v com moze byt problem, ked bootovanie z mojho liveusb na mojom pocitaci prebieha hrozne pomaly(trikrat dlhsie nacitavanie suborov ako z liveCD) a xserver sa mi podari funkcne spustit iba raz za cas, aj to pokulhava? (vyhadzuje mi obcas chybu, ze "tazx zabranil spusteniu xserveru").
      Exoticka konfiguracia notebooku (MSI EX610)?? Problem s USB 2.0 ??
      Za pomoc vopred dakujem
      ...a tak som ho teda vyhodil von oknom
    • Aircrack - Slitaz 09.04.2009 | 03:37
      tracker   Návštevník
      Aby sa nezabudlo na Aircrack - Slitaz:

      http://airdump.cz/mini-pentest-distribuce-slitaz-linux-livecd/