Súborový správca muCommander

Hovoriť v súčasnosti o výhodách a potrebe súborových správcov snáď už nemá ani zmysel. Napokon už čias operačného systému DOS existujú tieto programy, ktoré stále nestratili nič na svojej aktuálnosti.

Kto nesedí za počítačom práve prvýkrát určite vie, že súboroví správcovia nie sú žiadna novinka. Pravdaže, kdesi v histórii by sa dalo vystopovať, ktorý program v tejto oblasti bol úplne prvý, ale to už dnes nie je dôležité, pretože ten najznámejší je určite Norton Commander. Dovolím si tvrdiť, že to bol práve tento program, ktorý zaviedol akoby celosvetový nepísaný štandard súborových správcov, ktorý sa viac-menej snažia dodržiavať aj jeho súčasní nasledovníci.

Tento „štandard“ je svojim spôsobom veľmi jednoduchý a práve preto je taký vynikajúci – v pracovnom okne programu sú dva panely, na ktorých si nezávisle od seba môžeme nechať zobrazovať súbory z dvoch rôznych vetiev adresárovej štruktúry. Pre rýchlu základnú prácu so súbormi (ako je kopírovanie, mazanie a pod.) máme k dispozícii niekoľko klávesových skratiek. Tieto skratky sú už natoľko vžité, že naozaj nie je dôvod ich meniť – „F3 – View“, „F4 – Edit“, „F5 – Copy“, „F6 – Move“, „F7 – New Directory“, „F8 – Delete“.


Štandardný vzhľad súborového správcu muCommander

Pravdaže, od čias operačného systému DOS sa vývoj pohol míľovými krokmi dopredu a preto od súčasných súborových správcov požaduje aj mnohé iné funkcie. Pozrime sa preto, čo nám v tomto smere ponúka súborový správca muCommander.

Hneď na úvod uveďme, že je napísaný v Jave a preto pre jeho beh potrebujeme mať nainštalovaný Java Runtime Environment, ktorý si môžeme stiahnuť na stránkach java.com. Z hľadiska multiplatformovosti tohto jazyka správne predpokladáte, že tohto súborového správcu môžeme používať nielen v operačnom systéme Linux, ale aj pod inými operačnými systémami (Windows, MAC).


Nastavenie jazyka, spôsobu zobrazovania dátumu, času atď.

Pre mnohých je dôležité aj to, že pracovné prostredie programu je preložené o.i. aj do slovenčiny (a aj češtiny), takže práca s týmto programom naozaj nebude robiť nikomu žiadne problémy. Preto upozornime, že základné nastavenia (jazyk, formát zobrazovania dátumu, vzhľad a pod.) nájdeme vo voľbe „Súbor – Nastavenia“.


Rýchly náhľad („F3“) na obrázok a textový súbor

Okrem klasického zobrazenia dvoch panelov so súbormi vedľa seba umožňuje ich zobrazenie aj pod sebou, pričom ukazuje v spodnej časti aj veľkosť voľného miesta a celkovú veľkosť príslušného zariadenia (čo oceníme napr. pri USB kľúčoch). Pri zobrazovaní názvov súborov máme viacero možností triedenia (podľa názvu, prípony, veľkosti, dátumu či oprávnení), pričom si môžeme zvoliť vzostupný alebo zostupný smerom zobrazovania. Ďalej môžeme povoliť aj zobrazovanie skrytých súborov či adresárov. Toto určite ocenia aj správcovia systémov, pretože takto ľahko dokážu povedzme skopírovať všetky potrebné súbory všetkým používateľom bez toho, aby museli pracne manuálne prechádzať ich pracovnými adresármi.


Prehľad klávesových skratiek

V rámci rýchleho zobrazovania súborov (klávesová skratka „F3“) program zobrazí v novom okne nielen textové súbory, ale aj obrázky, takže pre ich rýchle pozretie nepotrebujeme iný – špeciálny program. Keď sme už pri klávesových skratkách, musíme uviesť, že ich je ich tu naozaj dosť veľa (napr. na označenie, odznačenie či inverziu označenia vybraných súborov, kopírovanie názvov označených súborov do schránky atď.), aj keď konkrétne skratka pre premenovanie súboru nie je úplne štandardná (namiesto klasického „F2“ používa muCommander skratku „Shift+F6“ – premenovanie sa však dá urobiť aj jednoduchým kliknutím na názov súboru).


Vytvorenie ZIP súboru s označených súborov

Prácu uľahčuje aj kontextové menu, ktoré je prístupné cez pravé tlačidlo myši, kde nájdeme základné funkcie pre prácu so súbormi. Potešiteľné je, že tu nájdeme aj možnosť zmenenia oprávnení pre vlastníka súboru. Žiaľ, hoci program naznačuje aj možnosť zmenenia ostatných oprávnení (pre skupinu a ostatných), tieto sú neprístupné.


Definovanie záložky (často používaného adresára)

Z ďalších možností, ktoré spríjemňujú prácu so súbormi musíme spomenúť najmä to, že muCommander má zabudovaný aj nástroj na komprimovanie a dekomprimovanie ZIP súborov. Ďalej si môžeme definovať tzv. záložky, t.j. často používané adresáre. Tieto sa zobrazujú ako osobitný zoznam, takže sa do nich dokážeme presunúť doslovne „na jedno kliknutie“.


Nastavenie parametrov FTP pripojenia

Súborový správca muCommander poteší aj tých, ktorí potrebujú pracovať so súbormi v rámci SMB, FTP, SFTP, HTTP či NFS protokolov, pretože umožňuje aj tieto pripojenia na vzdialený server. Okrem toho môžeme označené súbory posielať priamo z prostredia tohto programu ako prílohy e-mailov.


Odoslanie označených súborov e-mailom

Čo dodať na záver? Pravdaže, muCommander nie je jediný (a možno ani najlepší) súborový správca, ktorého môžeme používať pod operačným systémom Linux. Určite však svojimi možnosťami mnohým postačí a hlavne umožní ľahšie pracovať s Linuxom aj tým používateľom, ktorým robí príkazový riadok trochu problémy.

Internet: www.mucommander.com

    • Bez neho by som bol ochromený 07.02.2008 | 02:15
      Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
      Zdravím

      Mucommander používam denne. Je to po Krusadery najfunkčnejší commander pre Linux.
      Zároveň je to najfunkčnejší a stále vyvýjaný multiplatformový commander.

      V spojení s jEdit a hjsplit je fakt super.

      Zatial niesu všetky konfiguračné položky v GUI ale po zaeditovaní configou sa dá funkčnosť doplniť (napr otvorenie v externom editore, spuštanie jednotlyvych typov suborov predvolenou aplikáciou - zvláda aj detekciu predvolených aplikácii v systéme alebo si nadefinujete vlastné).

      Má v šak jednu chybu - nevie kopírovať symbolické odkazy - odkaz sa jednoducho neskopíruje a to v linuxe dosť prekáža.

      Preto pomerne často zapínam krusader :-( .

      tomolc
      tomolc
    • ftp servery 07.02.2008 | 16:48
      Avatar Mirrec ubuntu 8.10  Používateľ
      skusal som ho, ale jedna vec mi tam dost chyba, ale mozno sa to da nejako nastavit, preto sa spytam

      ma taku moznost na zapamatanie ftp serverov? proste ze si kliknem ze sa chcem sa pripojit na ftp server a vyberem si z polozky serverov, ktore som si tam predtym povkladal.

      dakujem za odpoved
      • Re: ftp servery 08.02.2008 | 00:53
        Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
        Ano táto možnost tu je. Funguju na to bežné záložky - to srduečko s pluskom v hornej lište.

        tomolc
        tomolc
        • Re: ftp servery 08.02.2008 | 03:04
          Avatar Mirrec ubuntu 8.10  Používateľ
          diky moc :) fakt mi to pomohlo :)
          lebo lubil sa mi dost a na to mi chybalo :) ale je super ze to tam je :)

          diky este raz :)
    • ako to rozchodim 08.02.2008 | 21:27
      josua   Návštevník
      som laik v linuxe a chcel by som radu ako to rozchodit pod ubuntu
      • Re: ako to rozchodim 08.02.2008 | 21:50
        Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
        Stiahneš si archýv z verziou pre linux, rozbalíš na daake inteligentné miesto a poklikáš na mucommander.sh

        tomolc

        (Samozrejme musíš si nainštalovať javu)
        tomolc
        • Re: ako to rozchodim 08.02.2008 | 22:29
          josua   Návštevník
          no urobil som to tak ale vyhodilo mi to nejake error logy maaam ubuntu 64bit nainstalovanu
          • Re: ako to rozchodim 08.02.2008 | 22:45
            Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
            Skopíruj tie error hlášky do tohto fora.

            tomolc
            tomolc
            • Re: ako to rozchodim 08.02.2008 | 22:49
              josua   Návštevník
              nemas icq zeby sme presli tam alebo vies mi odporucit nejaky iny messenger kde najdem linuxakov
              • Re: ako to rozchodim 08.02.2008 | 23:21
                Avatar Tomáš Lehocký Lubuntu  Používateľ
                Ked klikneš na moju prezivku na pravo tak sa ti zobrazi moj profil. Tam sú všetky kontakty na mna.

                tomolc
                tomolc
    • Otvorenie dokumentu 13.02.2008 | 18:03
      Mogvaj   Návštevník
      Vie mi niekto poradiť, prečo mi muCommander po stlačení Enteru (alebo dvojklik) neotvorí dokument? Mám LinuxMint a stiahol som si debian verziu mucomandera. Dakujem.
      • Re: Otvorenie dokumentu 21.03.2010 | 19:03
        Avatar milboy Ubuntu so znakom ElementaryOS  Používateľ
        Už dosť dlho robím v linuxe, ale že som o tomto nevedel ma až prekvapuje!! Odrazu som v siedmom nebi, lebo všetko čo mi gnome či tux commander neumožňoval je vyriešené !!
        skusam vsetko....už stovka distribúcií za tie roky a vedomosti žiadne.. Prečo linux?