vyzva na zachranu linuxu
Ale znamena kvantita aj kvalitu? Potrebujeme tolko distier? Nie je to tak ze kolko uzivatelov Linuxu, tolko linuxovych distribucii?
Zastavme to a robme kvalitu, nerobme linux zeleny, cerveny a modry a ostatne otiene, robme LINUX!
Pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť.
ale zaujima ma nazor ostatnych.
Zastavme to a robme kvalitu, nerobme linux zeleny, cerveny a modry a ostatne otiene, robme LINUX!
To si ako myslel je vela druhov ludi niekomu vyhovuje ze si moze nastavit vsetko sam "gentoo arch" miekto ma rat iba paru veci naklikat "Ubuntu win ;-)" a niekto zo vsetkeho trohu "...." ani ty by si nebol rad keby si si mohol v obchode kupit iba jedno tricko ved by to vypadalo ako... roznorodost je dobra vec a zase ak sa bude linux stale zjednodusovat tak potom zacne vznikat vela dier a uz to nebude "bezpecny LINUX"Môže sa mi 100krát zdať podobný projekt ako robí teraz Satanislav Hoferek zbytočný ale to je asi tak všetko, čo môžem k veci napísať, pretože GNU/linux je predovšetkým o slobode voľby. Ak si zmyslí urobiť nie jedno ale 200 distribúcií je to jeho slobodná vôľa a výsostné právo. V Linuxe neexistuje monopol a preto je systém taký skvelý.
Čo sa týka nových distibúcií, konkrétne tá Stanova mne osobne asi nedá nič nové. ale je dosť možné že niekomu pomôže.. Čo sa týka jej ďalšieho vývoja som dosť skeptický ale ukáže čas, možno prekvapí. Šancu treba dávať vždy aspoň jednu, aby sa dobrá či zlá vec prejavila. Takže - uvidím a možno aj otestujem ;)
Chcel som napísať svoj názor aj do diskusie pod článok na rootovi ale akosi ma prešla chuť po tej záplave žlčovitých reakcií.
Predtým to bola neistota či linux (ako desktop) prežije, za par rokov prejdeme do fázy, ked budeme diskutovať iba o rýchlosti ako si linux ukrajuje z trhového podielu MS.
Do roku 2015 bude 15-20% PCčiek v domácnostiach bežať na linuxe.
Zaujíma ma len jedna vec, kedy dôjde k zlomu v ziskoch MS, doteraz každoročne stúpali ale donekonečna to nejde, najmä ked MS už nie je taký silný ako predtým a výhľady (ak MS nezmení vývojový model) nie sú optimistické...
A v roku 2007 ma MS za sebou rozpačité uvedenie Visty a v následovných rokoch žiaden výhľad na zásadne nový OS (niečo porovnateľné s upgradom z W9x -> W2000), iba postupné ladenie Wisty.
Proste vtedy mal MS svoje hviezne obdobie, dnes je to už iba zotrvačnosť
vsak to je nenormalne ze v thajsku kupis windows a office dokopy za 1500sk v prepocte... a u nas?
zazneli tu dobre prirovnania a nazory.
Padli tu aj prirovnania s prirodou. Len ma napadlo, ze s prirodou suvisi aj evolucia - prezije ten silnejsi, lepsi. Myslite, ze to bude fungovat aj v ekosysteme Linuxov? Alebo ich bude velky pocet ale dostanu nejake pridavne meno pre lepsiu orientaciu...
podla mna dojde k zjednocovaniu linuxov. k zvysovaniu kompatibility distribucii. Distier je vela a vzdy bude vela, ale budu viac podobne... teda nejaky program sa bude dat nainstalovat na polovicu linuxov, po malych upravach na druhu polovicu... je to velmi jednoduche....
zacnem napriklad staruckym distrom slackware. vzniklo ako jedno z prvych. kedze je uspesne a ma dobre vlastnosti, vznikol slax, zenwalk a par dalsich distier. vsetky su so slackom kompatibilne... co chces na zenwalk, to pojde aj pod slackom...
iny priklad je SAM Linux. distro zalozene na Mandrive preslo ku slackware a teraz je zalozene na PCLinuxOS. naslo si svoju cestu a teraz je uspesne. Takto mozno niekolko distribucii sa pomeni este... napriklad uzivatelia Fedory si praju moznost pouzivat apt-get. Prerobia preto Fedoru? Uvidime... :)
Pre lepsiu orientaciu si pozri Distrowatch. Kazde distro ma napisane na com je zalozene.
Ak niekto urobi distro(PONUKA), ktore bude ziadane(DOPYT), tak sa presadi.
Lenze ten DOPYT musi byt niecim vyvolany (jednoduchost, stabilita, nastavitelnost, kompatibilita...). To je konkurencny boj.
A cim vacsia konkurencia, tym lepsie pre zakaznika.
Preco sa presadil Linux? pretoze PONUKOL nieco revolucne oproti konkurencii. :-)
Ale ja vkladam velky uspech do teraz novych hernych kozol XBOX lebo XBOX stoji 10000SK a mozes ho mat minimalne 2 roky a hry na tom pojdu uplne paradne v maximalnom HD rozliseni a takto ked chces hrat hry na PC musis mat dobru zostavu ktora stoji 30 000SK a o rok je znova stara a zas treba kupit novu a tak ... a ked ti XBOX vydrzi minimalne 2 roky kym vijde nova verzia tak neni ocom rozpravat kuknite si nejake videa na youtube ze ake kvalitne su tie hry.
A ked by sa podarilo aspon ciastocne oddelit PC od hier tak by to bolo v pohode ja tiez teraz planujem kupit novu Geforce 8800GT a velmi zvazujem ci radsej nezoberem XBOX mam 22palcovi monitor a je na nom HDMI a XBOX tam mozem v pohode napojit.
A ked budes moct hrat hry mimo PC tak sa potom sa rozhodnes pre stabilny sistem (linux) ktory nebudes muset kazdy pol rok preinstalovat a odstranovat virusy a spyware alebo jeho presny opak (windws) a s tou Vistou to je maximalne nahovno je maximalne pokazena ako sa len da ked sa vyznas len trochu v programovani tak tu vistu mozes okamzite zablokovat to jej ochranou o co stale rozprava microsoft ( myslim tym tu bublinu okolo toho ich loga ) Vista je projekt ktory sa zapise neuspechom v knihe microsoftu .... a bude stat na cele upadku wondowsov.
Neviem ci si to len ja myslim ale Windows ma uz svoje roky spocitana zlaty vek windows uz je za nami a uz nechcem aby sa vratil
Kexo.