frekvencia procesora

Sekcia: Hardware a Drivery 22.09.2007 | 18:37
Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
Tento príspevok sa ani tak netýka samotného operačného systému a jeho (ne)znášanlivosti s hardwarom ako skôr samotného hardwaru. Mám jednu základnú dosku z postaršieho stroja Compaq Desk Pro 4000, na svoju dobu (koniec 90. rokov) išlo o skutočne veľmi pokrokovú dosku, ktorá bola už napájaná ATX zdrojom, fungovali na nej energiu šetriace funkcie ako suspend to RAM, podporovala veľkú operačnú pamäť a s upgradom BIOSu aj veľké disky. V porovnaní s jej súčasníkmi išlo skutočne o dobrú dosku. Čo sa týka BIOSu, ten má taký divný, doslova debilný, takmer nič sa v ňom nedá nastaviť, ale funguje v ňom myš :-) , program na nastavovanie Setupu BIOSu sa nachádza na samostatnej partícii pevného disku sformátovanej na FAT 16.

Túto dosku som použil pred časom do môjho počítača, robil som nejaké elektrické úpravy na zdroji, ale to teraz nieje podstatné. Celú bedňu som akoby nanovo vyrábal, aby sa tá obrovská doska tam vôbec zmestila.

Ide tu o to, že pôvodne mala procesor v slote 1 (taká zasúvacia karta) PII 266 MHz. Zohnal som procesor PII 350 MHz a tu je problém. Nech ľubovoľne nastavujem prepínače na doske, teda FSB (neviem na akých hodnotách sa FSB pohybuje), ten 350 MHz procák beží len na 233 MHz ! Čo je menej ako ten 266 MHz. Frekvenciu meriam nie z BIOSu, nakoľko ten neukazuje skutočnú, ale vždy nechám Knoppix Live CD detekovať HW a tam vypíše frekvenciu. Pričom ten 266 MHz sa dá prepínačmi na doske podtaktovať (ale prečo by som to robil). Však ten 350 MHz sa s frekvenciou ani len nepohne od 233 MHz.

Ide o vyslovene pracovný počítač, teda žiadne filmy a hry. Na svoje použitie stačí, je tam 40 GB disk a 256 RAM. Len niekedy má chudák dosť vyťažený procesor a zišla by sa vyššia frekvencia. Nemáte niekto s tými doskami skúsenosti ?
"Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
    • Re: frekvencia procesora 22.09.2007 | 18:58
      WlaSaTy   Návštevník
      :Čo sa týka BIOSu, ten má taký divný, doslova debilný, takmer nič sa v ňom nedá nastaviť, ale funguje v ňom myš :-)

      á, grafický bios. obvykle sa to dalo prepnúť speť na textový.

      :program na nastavovanie Setupu BIOSu sa nachádza na samostatnej partícii pevného disku sformátovanej na FAT 16.

      á, compaq bol vždy frája keď si nechal bios na disku. ak človek danú partíciu vymazal, tak mohol ísť obvykle do ... ale niekedy sa dalo aspoň naštartovať systém a zapnúť program čo tú partíciu znovu vytvoril.

      :neviem na akých hodnotách sa FSB pohybuje

      v tých dobách sa obvykle pohybovala na 66MHz a 100 MHz

      :ten 350 MHz procák beží len na 233 MHz ! Čo je menej ako ten 266 MHz. Frekvenciu meriam nie z BIOSu, nakoľko ten neukazuje skutočnú, ale vždy nechám Knoppix Live CD detekovať HW a tam vypíše frekvenciu. Pričom ten 266 MHz sa dá prepínačmi na doske podtaktovať (ale prečo by som to robil).

      ak máš dosku LX, tak si ju môžeš strčiť za klobúk alebo do nej vložiť pôvodný procesor. LXky mali limit na 266 a aj spetný pud sebazáchovy (266=4x66, 233=3.5x66). teoreticky jediné čo môžeš pre tú dosku spraviť je, dať tam Pentium a nie Celeron. Pentiá išli na frekvencii FSB 100MHz, celerony na 66MHz pričom subjektívny výkon pentia oproti celeronu bol jeden a pol násobok a tak by si dosiahol podobný nárast ako očakávaš a možno aj lepší. A nielen kvôli frekvencii ale aj kvôli cpu cache, pri celerone sa z nej večšina vypínala.

      • Re: frekvencia procesora 22.09.2007 | 19:13
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Nie je to Celeron, ale obidva procesory sú Pentium II do slotu 1, to je vlastne procesor napevno naspájkovaný na plošák a strká sa to do takého divného slotu.

        Neviem, čo je to LX doska, ale je fakt, že priamo na nej je napísané nastavenie prepínačov (jumperov) pre jednotlivé frekvencie procesora a najvyššia je 333 MHz. Je tam 233, 266, 300, 333. Celé je to volaké divné. Takže to asi podporuje aj vyššiu frekvenciu ako 266 MHz. Okrem toho, keď bola tá doska na svoju dobu tak pokroková, prečo by sa bránila vyššej frekvencii ? To nedáva zmysel. Keby sa to aspoň dalo zvýšiť na 100 MHz FSB. Viem, že Pentiám sa nedá meniť násobič, to som už zistil a že jediný spôsob zmeny ich frekvencie je zmena FSB.

        Teraz tam mám pôvodný 266 MHz procák a skúšam rôzne kombinácie prepínačov (je tých možností dosť) a snažím sa zistiť ktorý čo ovláda. Samozrejme, že mením iba tie, čo nejak súvisia s procesorom.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: frekvencia procesora 22.09.2007 | 19:56
          WlaSaTy   Návštevník
          :Nie je to Celeron, ale obidva procesory sú Pentium II do slotu 1, to je vlastne procesor napevno naspájkovaný na plošák a strká sa to do takého divného slotu.
          Ďakujem za informáciu a cením si jej informačnú hodnotu. Momentálne (občas) používam nejeden komp s danou technológiou takže mi to vysvetlovať nemusíš. Mimochodom, vieš že Slot1 si niektorý ľudia mýlili s Slot2 pre serverové zostavy s xeonom založeným na PII/III?

          :Neviem, čo je to LX doska
          LX Chipset.

          :ale je fakt, že priamo na nej je napísané nastavenie prepínačov (jumperov) pre jednotlivé frekvencie procesora a najvyššia je 333 MHz
          tak to podľa nej nastav pomocou prepojok (jumperov), predpokladal som že si to už dávno zrobil. a nezabudni si dať pozor na parametre cpu (FSB a násobič).

          :keď bola tá doska na svoju dobu tak pokroková
          no, s odstupom času sa na historické recenzie sponzorované dodávateľmi tovaru pozerá s úsmevom na perách.

          :Keby sa to aspoň dalo zvýšiť na 100 MHz FSB
          skús si pozrieť tú tabuľku ktorá ukazuje frekvencie a ostatné aspekty taktovania.

          :Viem, že Pentiám sa nedá meniť násobič, to som už zistil a že jediný spôsob zmeny ich frekvencie je zmena FSB.
          Dosť často ani to, ochrana pred poškodením hardware, teda to čo pretaktovávači nepoznajú.

          :a snažím sa zistiť ktorý čo ovláda.
          bacha aby sa to potom aj zaplo.

          : Samozrejme, že mením iba tie, čo nejak súvisia s procesorom.
          pozri si či nechceš zmeniť FSB na 100MHz x 3.5, myslím že keď si to mal na 3.5 x 66 takto malo byť všetko.
          • Re: frekvencia procesora 22.09.2007 | 21:04
            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
            Mne nejde o pretaktovanie procesora, ale iba o to, aby pracoval aspoň na svojej normálnej frekvencii, teda keď je to 350-ka, tak aby nešla na 233 MHz.

            Čo sa týka chipsetu, je to čistý Intel.

            Sú tam štari prepínače, ktoré nejakým spôsobom obplyvňujú frekvenciu procesora. Z toho jeden sa chová jednoznačne tak, že pri ľubovoľnom nastavení ostatných spôsobuje jeho prepnutie zmenu frekvencie cca 1,1-násobne. Tým som získal o niekoľko stupňov voľnosti menej vo svojom hľadaní. Ostatné tri podľa schémy na doske a aj v papierovej dokumentácii, ktorú som niekde na webe vyhrabal sú možné štyri stavy frekvencií : 233, 266, 300, 333 MHz. Pri nastavení podľa tejto tabuľky a pri 266 MHz procesore sa chová 233 a 266 MHz stav. Nastavenie pre stav 300 MHz spôsobí, že sa počítač nezapne, teda zdroj elektricky nabehne, nabehne chladenie, ale žiadny výstup na grafiku. Nastavenie pre stav 333 MHz spôsobí výslednú frekvenciu 166 MHz. Z toho vyplýva, že daný procesor sa nejak bráni vyššej frekvencii ako je konštruovaný, i keď by som ho uchladiť vedel. Pokiaľ tam dám ten 350 MHz, pre všetky nastavenia spomínaných troch prepínačov beží na 233 MHz, i keĎd by mu nemala vadiť ani najvyššia frekvencia 333 MHz. Ten spomínaný štvrtý prepínač čo mení frekvenciu 1,1 násobnou konštantou pri vypnutí spôsobí ďalšie zníženie frekvenciu na 210 MHz.

            Dá sa to nejak dokopať k práci na jeho konštrukčnú frekvenciu ? Z experimentu nedokážem jednoznačne zistiť, ktorý konkrétny prepínač ovláda aký parameter (FSB, násobič). Vyskúšal som však všetky možné kombinácie a bezvýsledne. :-(
            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
            • Re: frekvencia procesora 22.09.2007 | 21:38
              WlaSaTy   Návštevník
              nasobic x zbernica = frekvencia
              3.5x100=350
              3.5x66=231

              buď teda nájdeš manuál k tej doske alebo si vystačíš s popisom na doske a jednoduchou matematikou tak aby si to nastavil presne podľa parametrov výrobku. myslím že ti viacej nie je treba, aritmetiku ovládaš.

              Pokiaľ ovšem nemôžeš nastaviť FSB na 100 MHz, tak tú dosku vymeň a netvrď o nej že je nadčasová. Takých PR vidíme aj teraz plné reklamy.
              • Re: frekvencia procesora 22.09.2007 | 23:01
                Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                O nadčasovosti tej dosky som hovoril preto, lebo som mal aj inú z približne tých istých čias, dokúpil som 40 GB disk a detekoval mi BIOS iba 32 GB, dokúpil som 256 MB RAM a BIOS mi detekoval 64 MB. Táto doska všetko detekovala správne. Okrem toho je napájaná ATX zdrojom, čo je v roku 1998 vzácnosť. Len ten debilný Compaq BIOS v ktorom sa nič nedá poriadne nastaviť, ten ma teda serie. A kým sa mi podarilo vyrobiť tú servisnú partíciu FAT 16, to je nadlho. Starý dobrý Award.

                K veci ale:
                Viem, že násobič x základná FSB = výsledná frekvencia. Problém je v tom, že frekvenciu menia tri prepínače a to, ktroý mení násobič a ktorý FSB ani len netuším. Vyskúšal som síce všetky kombinácie, ale nevidím z toho jednoznačne čo mení ktorú veličinu a ako. Keď sa už zdá, že som našiel pravidlo, pokazí to všetko ďalší prepínač. Napríklad sledujem tendencie jednotlivých prepínačov osamote, teda ktoré nastavenie daného prepínača zvyšuje výslednú frekvenciu a ktoré zase znižuje, ale ani toto sa nedá jednoznačne povedať. Keď totiž sledujem správanie prepínača č.1 pri konštantnom nastavení č.2 a 3, nie je to jednoznačné. Raz frekvenciu znižuje a raz zvyšuje, závisí to od nastavenia 2 a 3. Všetko tam ovplyvňuje všetko. Túto rovnicu neviem vyriešiť.
                "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 01:40
                Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                na starších doskách sa dá meniť multiplikátor CPU pomocou jumperov :) ak je to v jeho prípade tak može si to v pohode zmeniť prehodením jumperov ...
                ked nevieš, tak nefušuj
                • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 14:34
                  Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                  tie prepínače o ktorých píšem, to je tam namiesto jumperov, klasické jumpery tam niesú (aspoň nie na zmenu násobiča)

                  v BIOSe sa nedá nič čo súvisí s frekvenciou nastaviť - je to veľmi debilný BIOS
                  "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                  • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 15:30
                    Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                    to je zaujímavé že prepínače...a bios na starych doskach je celkovo naič mne sa tiež nedarilo cez bios ani len ceknut s frekvenciou cpu ...ale poadrilo sa mi to cez jumpery kedže som ich mal aj pre zmenu FSB aj pre zmenu nasobiča ...
                    ked nevieš, tak nefušuj
                    • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 16:15
                      WlaSaTy   Návštevník
                      No, vcelku úsmevný názor na bios. Je podľa Teba aj auto bez automatickej prevodovky na nič? V biose nie je potrebné meniť nastavenia cpu pretože také niečo sa robí len raz za jeho životnosť, teda pokiaľ nie sme pretaktovávači ktorý chcú vidieť ako umierajú polovodiče.
                      • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 16:44
                        Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                        ne BIOS je faj vec.,.hlavne biosy na ASUSkach a iných mb....a mimochodom ja som sa overclockingom zabával približne 1.5 roka a za ten cas som odpalil 2x mb ASUS a 1x ASRock, 1x CPU (Intel Celeron 356 ) bol to fajný cpu slapal na 3.33GHZ s 512kb L2 cahce ale padol pri napájaní 1.5 V (4.8GHz) :-P
                        ked nevieš, tak nefušuj
                        • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 19:12
                          WlaSaTy   Návštevník
                          no vieš, ale niektorý nezdielajú názor že kvôli 5% výkonu navrch sa oplatí spáliť komponenty, a Tebe sa to podarilo viac krát. Nenapadlo Ťa že keby išlo v tomto prípade o pretaktovanie tak už daná doska vydochla a CPU do nej nedáme?

                          • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 23:53
                            Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                            5% výkonu ?...nato si ako prišiel ? ....vid príklad .. Intel Pentium 4 650 3,4GHz taktovaný pri zvíšení napätia o 0.05 V na 4,6 GHz
                            čiže
                            3400 = 100%
                            34 = 1%
                            4600 - 3400 = 1200
                            1200 / 34 = 35,3
                            4600 = 135,3 %

                            čistý nárast o 35 % výkonu ;)
                            ked nevieš, tak nefušuj
                            • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:19
                              WlaSaTy   Návštevník
                              hm, to si buď chladil héliom alebo ti to veľmi skoro zhorelo. a aspoň tri krát za sebou. no nič, kúpiť si prskavky vyšlo občas lacnejšie a mali ten istý efekt. chvíľka zábavy a potom popol a peniaze v prdeli.
                              • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:34
                                Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                                Ked už sme pri tom héliu ... videl som také fajné video ako nejakí chalani pretaktovávali procak (a dosť veľmi) a chladili to héliom alebo takým niečím.Vyzeralo to fajne taká obrovská kaďa z ktorej sa dymilo a pod ňou fajne pretaktovaný procák ... neskúsi niekto? :)
                                "IB, thy name is homework." -- IB
                                • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:37
                                  Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                                  nebol to nahodou tekutý dusík ? ...totiž práve ten je najpoužívaneší a ešte sa používa aj suchý lad :)
                                  ked nevieš, tak nefušuj
                                • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:41
                                  WlaSaTy   Návštevník
                                  stačil by dusík, akurat som dostal chuť na niečo dobre chladené.
                                  • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 14:08
                                    Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                                    dusik je lacnejsi 16 Sk / liter u Messera, suchy lad stoji okolo 32 Sk za kilogram
                                    "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                                    • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 15:38
                                      WlaSaTy   Návštevník
                                      ty koki, mrazená vodka. nejdeme cez víkend opekať?
                                    • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 16:29
                                      Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                                      a povieš mi včom by si taky dusík prevážal ? :D to nieje voda ...potrebuješ špecialnu nádobu...a mimochodom tekutý dusík je odpad a preto je taky lacný ;)
                                      ked nevieš, tak nefušuj
                                      • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 16:40
                                        Avatar srigi   Používateľ
                                        V termoske, nie ;-)
                                        • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 18:42
                                          WlaSaTy   Návštevník
                                          na dusík sú oceľové termosky ktoré sa môžu prevážať len s dozorom a ňesmú byť zaštuplované.
                                          • Re: frekvencia procesora 25.09.2007 | 23:40
                                            Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                                            Tie termosky sa nazývajú Dewarove nádoby, staré sú hliníkové a sú zazátkované korkovou alebo u nás polystyrénovou zátkou. Nie plynotesne. Dusík sa však pomaly odparuje a vydrží v nádobe tak týždeň podľa počasia. Po novom sa používajú aj tlakové nerezové nádoby, aké používame napríklad na rentgenovom difraktometri na chladenie CCD detektora. Tu je podobný prístroj ako ten náš a vľavo je tá spomínaná nádoba.

                                            Inak čo s týka bezpečnosti pri manipulácií s fľašami s LN, no čo budem hovoriť, dvakrát do týždňa sa pristaví na Kollárovom námestí dodávka - výčapňa dusíka a tankuje sa to priamo medzi chodcami. Flaše majú kolečká a Kolárov námestie je na kopci :-)
                                            "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                                            • Re: frekvencia procesora 26.09.2007 | 00:13
                                              Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                                              ano máš pravdu...a vieš kolko stojí taká nadoba ?....jedine je možné si ju nejak požičať od nejakej firmy ktorá pracuje s LN :)
                                              ked nevieš, tak nefušuj
                                              • Re: frekvencia procesora 26.09.2007 | 02:10
                                                Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                                                Netuším koľko stoja tie staré hliníkové dewarky, tie naše boli na našom pracovisku oveľa skôr ako ja, sú veľmi staré a dotlčené, ale ešte držia dúsík a to je hlavné. Okrem toho ja som len užívateľ, mňa zaujíma aby boli funkčné a plné. O nákup majetku sa starajú iní. Aj tak sme nejaké teraz vyraďovali.

                                                Čo stoja tie nerezové tlakové, neviem, môžem sa spýtať Doc. Kožíška, tie boli kupované z jeho grantu. Určite to ale bude dosť drahé. Inak dusík sa dá prenášať aj v obyčajnej termoske sklenenej. Sklo to vydrží v pohode, my používame takú sklenenú dvojstennú trubku na dopravu odpareného dusíka k miestu určenie - ku vzorke. Je vyrobená z takého istého skla ako obyčajná termoska.
                                                "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                              • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:40
                                Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                                ten procák mam dodnes !!! ...a hélium sa nepoužíva tak často ...chladil som to vodou (vodným chladením + odsávaním )
                                ked nevieš, tak nefušuj
                        • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 19:14
                          Avatar Marián Sova Ubuntu 10.10  Používateľ
                          Za tie peniaze by som mal výkonnejší CPU aj s novou doskou :P . A nemusel sa stresovať, kedy to zhorí.
                          Čo ťa nezabije, to ťa posilní | Leták na propagáciu jabbera v pdf | www.mikroprocesory.sk
                          • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 23:54
                            Avatar Jaroslav Bernát BackTrack 3  Používateľ
                            ale tam nešlo o výkon :) ...to je už ako koníček
                            ked nevieš, tak nefušuj
                            • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:31
                              Avatar Andrej "karči" Krajči Gentoo  Používateľ
                              Tie prachy radšej miniem na iné veci ako na odpalovanie si compu ...
                              "IB, thy name is homework." -- IB
                  • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 21:33
                    Avatar Viliam Oravec Kubuntu 10.04 (MSI GX700PX)  Používateľ
                    Skus ten bios flashnut. Možno je tam vadne nainštalovany alebo ako sa to vola.
                    Všichni mněli ruce od krve, jenom já hubu... :)
                    • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 00:33
                      Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
                      BIOS flashnuty je, ten povodny mi nebral 40 GB disk, ale iba 32 GB. Po flashovani mi bere aj 40 GB.
                      "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
                      • Re: frekvencia procesora 24.09.2007 | 02:02
                        Avatar uid0 Debian  Používateľ
                        to mas jedno, linux ti ho aj tak precita cely (mam staru zostavu s K6 a v tom 60G disk)
                        Debian. apt-get into it…
    • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 09:18
      Avatar srigi   Používateľ
      Skus precitat toto. Dufam, ze eng nevadi.
      • Re: frekvencia procesora 23.09.2007 | 14:31
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Samozrejme, že angličtina nevadí, ten článok vyzerá dobre. Dám vedieť ako to dopadlo, dúfam, že tú dosku neodpálim. :-)
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
      • Re: frekvencia procesora 29.09.2007 | 23:40
        Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
        Konečne som sa k tomu dostal a vyskúšal ten návod, to je návod na pretaktovanie procesorov konštruovaných na 66 MHz FSB aby fungovali na 100 MHz FSB. Teda napríklad z 233 získať na vhodnej doske 333 MHz. Tu je ale problém. Môj 350 MHz procesor P II na zalepenie kontaktu B11 nezareagoval vôbec a na ľubovoľné nastavenie jumperov na doske si veselo ďalej bežal na 233 MHz. Potom som to skúsil s 266 MHz procesorom, ktorý si zalepenie B11 kontaktu ani len nevšimol a správal sa rovnako ako predtým. Asi to bude blbá doska. No čo už, ďakujem za všetky rady, spravil som čo sa dalo, musí mi stačiť 266 MHz.
        "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
        • Re: frekvencia procesora 30.09.2007 | 11:33
          Avatar srigi   Používateľ
          Ehm, pises ze si lepil pin B11, ale spravne to ma byt B21!
          • Re: frekvencia procesora 30.09.2007 | 11:36
            Avatar srigi   Používateľ
            Aha jasne chapem, je to jedenast pinov, ked si to odpocitas od kraja. Tak nic, no skoda, ze ti to nevyslo. Mozno dakedy narazis na nejaku PIII-1000MHz za 2-3 tisice, taky vykon by ti mohol stacit.
            • Re: frekvencia procesora 30.09.2007 | 13:13
              Avatar karol Mandriva 2008.1  Používateľ
              1000 MHz by mi určite stačilo, stačí mi aj PII 266 MHz, na to, čo na tom počítači robím. Ešteže je to Pentium a nie Celeron, 400 MHz Celeron behá pomalšie ako 266 MHz Pentium !!! Na náročnejšie veci mám notebook 1460 MHz paradoxne.

              Tú dosku si dosť cením, keď si uvedomím ako som sa na tom nadrel - do miniveže sa mi podarilo natrepať MB určenú pre plochý počítač Compaq Desk Pro 4000. Tá doska je sama o sebe obrovská a aby sa tam vôbec zmestila, musel som celú bedňu karbofrézkou rozrezať, znitovať na iných miestach, niektoré výstuhy úplne vynechať, aby som tam napchal veľký ATX zdroj, musel som dokonca urobiť na ňom zmeny v konštrukciii aby sa to tam zmestilo, dával som dlhšie káble aby dočiahli k doske v novom usporiadaní, musel som vymyslieť nové chladenie, keďže je tam celkovo menej miesta. Proste som sa s tým pred polrokom sral celý týždeň. Preto sa tej dosky nechcem len tak vzdať. Možno keby som našiel 100 MHz dosku rovnakých rozmerov.
              "Operátor pozorovania prítomnosti nekomutuje s operátorom reality.Nemôžeme teda popísať realitu okolo nás bez toho aby sme ju ovplyvnili." <br/>
              • Re: frekvencia procesora 30.09.2007 | 14:31
                Avatar uid0 Debian  Používateľ
                zalezi na tom aky celeron, zrovna take podobne nemali L2 cache IIRC
                Debian. apt-get into it…